Insuficienta cardiaca congestiva

Insuficienta cardiaca congestiva

Insuficienta cardiaca congestiva

  • Insuficienta cardiaca congestiva este o sintagma folosita de medici pentru a descrie un pacient a carui inima nu pompeaza destul sange in organism pentru a-i da acestuia energia de care are nevoie. Aceasta afectiune se datoreaza fie unei inimi care pompeaza cum trebuie, dar insuficient, din cauza unei probleme structurale, fie unei functionari deficitare a muschiului inimii care nu pompeaza suficient sange in organism.
Insuficienta cardiaca congestiva este o sintagma folosita de medici pentru a descrie un pacient a carui inima nu pompeaza destul sange in organism pentru a-i da acestuia energia de care are nevoie. Aceasta afectiune se datoreaza fie unei inimi care pompeaza cum trebuie, dar insuficient, din cauza unei probleme structurale, fie unei functionari deficitare a muschiului inimii care nu pompeaza suficient sange in organism.

Daca problema este in partea stanga, sangele se va retrage in plamani, daca problema este in dreapta, sangele se va retrage in ficat si in venele care duc spre inima. Uneori, insuficienta cardiaca se poate produce in ambele parti. In ceea ce ii priveste pe copii, sintagma de insuficienta cardiaca congestiva este folosita mai ales pentru a denumi debitul excesiv al sangelui in plamani, intrucat acesta este efectul cel mai des intalnit la ei.

Cauzele insuficientei cardiace congestive

Exista doua mari tipuri de cauze ale acestei afectiuni. Prima categorie este mai des intalnita la bebelusi si la copiii mici. Este situatia in care muschiul inimii pompeaza bine, dar calea pe care o ia sangele este incorecta. Problema apare atunci cand prea mult sange ajunge in plamani. Acest lucru se intampla din cauza unor gauri sau conexiuni cu care se nasc anumiti bebelusi. Din cauza acestor conexiuni sangele care vine din plamani spre inima, incarcat cu oxigen, se intoarce in plamani, apoi din nou in inima.

Iata cateva dintre tipurile de leziuni de acest tip:

Persistenta ductului arterial  ductul arterial este un vas aflat intre aorta si principala artera pulmonara pe care orice bebelus il are functional in perioada intrauterina, dar care se inchide, de obicei, in primele zile de viata. Daca acest canal este larg si nu se inchide, bebelusul va avea un exces de sange in plamani. Este o problema des intalnita la copiii nascuti prematur.

Defectul septal ventricular  este o gaura aflata intre cele doua camere inferioare ale inimii. Aceasta problema cauzeaza insuficienta cardica congestiva numai daca gaura este suficient de mare pentru a permite trecerea unei cantitati de sange care sa ingreuneze pomparea sangelui spre organism.

Trunchiul arterial comun  este o anomalie care consta in faptul ca cele doua artere principale care pleaca de la inima sunt unite prin asa-numita fereastra aortopulmonara. Bebelusii care se nasc cu aceasta anomalie prezinta acelasi risc de acumulare a sangelui excesiv in plamani.

Defectele septale atriale  sunt gaurile dintre cavitatile superioare ale inimii. Acestea cauzeaza insa rar probleme ce tin de insuficienta cardiaca congestiva, oricat de mari ar fi.

Al doilea tip de cauze ale insuficientei cardiace congestive este legat de faptul ca muschiul inimii nu este suficient de puternic pentru a pompa suficient sange. Aceasta grupa de cauze se intalneste mai ales la copiii mai mari, insa poate sa apara si la bebelusi.

Cititi pe larg despre probleme ale inimii (cardiologie)

Principalele afectiuni din aceasta categorie sunt:

Stenoza aortica critica, coarctatia critica a aortei, sindromul hipoplastic cardiac stang  toate aceste afectiuni determina insuficienta cardiaca congestiva, deoarece structurile de pe partea stanga a inimii sunt atat de slab dezvoltate, incat sangele este impins cu foarte mare dificultate inapoi spre plamani.

Cardiomiopatia  se intalneste la copiii mai mari si consta intr-o slabire a muschiului inimii; aceasta, ca si miocardita (infectie a muschiului inimii) sau Sindromul Kawasaki, poate conduce la insuficienta cardiaca congestiva. Cardiomiopatia se intalneste si la bebelusi si poate fi cauzata de probleme legate de ritmul cardiac sau de infectii.

Simptomele insuficientei cardiace congestive

Simptomele acestei afectiuni difera de la o varsta la alta. La bebelusi, efectul cel mai vizibil este cresterea deficitara. Acest lucru se intampla din cauza ca cea mai mare parte a energiei este folosita pentru a ajuta functionarea inimii. In schimb, din cauza ca plamanii sunt plini de fluide, respiratia devine din ce in ce mai dificila si de aceea copiii folosesc mai multi muschi decat ar fi normal pentru a putea respira. De asemenea, pofta de mancare este scazuta, iar ritmul de consum al alimentelor este mai indelungat decat la copiii sanatosi. Efortul pe care il necesita ingerarea alimentelor ii determina adesea pe copiii bolnavi sa refuze sa manance. Somnolenta este un alt simptom legat de insuficienta cardiaca congestiva, insa e greu de determinat daca are legatura cu afectiunea sau pur si simplu este determinata de alti factori, exteriori, cum ar fi vremea. Toate aceste efecte determina incapacitatea copilului de a asimila suficienti nutrienti pentru a se dezvolta normal.

Simptomele nu apar de obicei imediat dupa nastere. Si asta pentru ca la nastere presiunea sangvina este la fel ca si cea a bebelusior care nu au probleme. Poate dura de la 2 zile pana la 8 saptamani pana cand presiunea sangvina din plamani devine anormala. Bebelusii cu defecte septale ventriculare sau care prezinta alte cauze ce determina excesul de sange din plamani pot lua in greutate in primele doua saptamani de viata la fel ca si ceilalti bebelusi pentru ca presiunea ridicata din plamani poate preveni debitul excesiv al sangelui.

Simptomele ce tin de cresterea defectuoasa  dificultati legate de alimentatie si de respiratie  apar treptat pe parcursul primelor doua saptamani de viata, in timp ce presiunea pulmonara scade si sangele patrunde in plamani.

Bebelusii cu o obstructie a fluxului sangvin in partea stanga a inimii sau cu muschiul cardiac slabit pot avea aceste simptome mult mai repede, uneori chiar in primele zile de viata, in functie de gradul de obstructie sau de cat de slabit este muschiul. Copiii mai mari cu insuficienta cardiaca congestiva, care au depasit etapa cresterii rapide nu mai au probleme majore in acest sens. Simptomele lor sunt legate, in general, de incapacitatea de a face anumite exercitii. Respira mai greu si au nevoie de odihna mai multa decat copiii de varsta lor care sunt sanatosi. Respiratia dificila poate aparea chiar si la un efort minim cum ar fi urcatul scarilor sau o plimbare pe jos, daca afectiunea este foarte grava. Acesti copii prezinta un deficit de energie, insa este greu de spus daca acesta este sau nu un simptom al insuficientei cardiace congestive, intrucat se stie ca nivelul de energie difera de la un copil la altul.

Mai cititi:

Lesinul in timpul practicarii unor exercitii este un simptom grav si trebuie evaluat de urgenta. De asemenea, pofta de mancare poate fi scazuta atunci cand afectiunea este grava, iar scaderea in greutate poate fi intalnita chiar si la copiii mai mari. Unii copiii au insa tendinta de a retine lichide si de a lua in greutate. Practic, simptomele ce conduc spre diagnosticarea insuficientei cardiace congestive sunt greu de determinat, asa incat, este important sa fie urmarita evolutia copilului in ceea ce priveste capacitatea de a face exercitii, precum si evolutia eventualelor simptome in decursul timpului.

Diagnosticarea insuficientei cardiace congestive

Insuficienta cardica congestiva este un diagnostic clinic. Simptomele descrise mai sus reprezinta un punct de plecare important in punerea acestui diagnostic, insa un examen fiziologic detaliat este extrem de important pentru un diagnostic corect.
Bebelusii cu insuficienta cardiaca congestiva pot parea mai mici si mai obositi. Adesea ei respira mai repede si au un ritm cardiac crescut, chiar si in timpul somnului. Presiunea sangvina si pulsul pot fi normale sau chiar mai scazute la copiii cu obstructii in partea stanga. La examinarea inimii, se paote observa un murmur al inimii numit si zgomot diastolic. In plus, inima pompeaza atat de puternic, incat impulsul cardiac se poate simti sau chiar vedea la copiii la care afectiunea este grava. Uneori se poate auzi un sunet suplimentar, numit galop, mai ales la copiii mai mari.

Ficatul poate fi, de asemenea, marit din cauza congestiei pe partea dreapta si poate fi usor palpat. Tot in cazul congestiei pe partea dreapta pot aparea umflaturi sub ochi sau in diferite zone ale picioarelor.

Electrocardiograma poate fi extrem de utila pentru a vedea care dintre cavitatile inimii este marita si pentru a determina cauzele care determina insuficienta cardiaca.

Radiografia toracica poate fi de folos pentru a determina daca inima este marita si daca exista un exces de fluide si de sange in plamani. Radiografia este foarte importanta pentru a determina gradul in care se afla evolutia bolii.

Mai cititi:

Testele ce presupun efectuarea unor exercitii pot fi, de asemenea, utilizate pentru a urmari felul in care evolueaza boala la copiii mai mari.

Ecocardiograma confirma diagnoza problemelor structurale ale inimii si poate fi folosita pentru a determina felul in care functioneaza muschiul inimii.

Cateterismul cardiac este uneori necesar pentru a analiza functionarea inimii.

RMN-ul cardiac este necesar la copiii mai mari si la adolescenti, fiind un mijloc util pentru determinarea modului in care functioneaza inima.

Despre Tratamentul insuficientei cardiace congestive - cititi in continuarea aici > 

Pentru intrebari medicale, si pentru a discuta cu alti parinti care au trecut prin experiente asemanatoare cu copilasii lor, va asteptam sa participati pe forumul Clinica Virtuala DC - unde veti gasi sfaturile medicilor, sfaturile parintilor si multe subiecte de interes medical de ultima ora.

autor: redactor Desprecopii.com A.G. - toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2011

Despre probleme ale inimii (cardiologie), mai cititi:

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam forumul de suport:

  • Parintii intreaba, parintii raspund!
    In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

    Clinica Virtuala DC
    Consultanta medicala online.

    Bolile copilului

  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Ultimile 1 comentarii

    1. Marian
      Mariantrimis la 20/7/2023

      Buna seara ,am o problema cu fetita mea de 2 ani şi jumatate. Am nevoie urgenta de un medic cardiolog pediatru care sa puna un diagnostic corect , sunt la Bucureşti internata şi nu gasesc cauza care a determinat insuficienta cardiaca a fetitei mele!

      Raspunde la acest comentariu

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII