Hidroterapia sau terapia cu apa

Hidroterapia sau terapia cu apa

Hidroterapia sau terapia cu apa

 • Terapia cu apa sau hidroterapia este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Apa neutralizeaza efectele gravitatiei, ajutand copilul sa se miste cu mai putin efort. Hidroterapia imbunatateste functionarea plamanilor si fortifica extremitatile (brate, maini, picioare, degete). Datorita efectelor sale benefice (incluzand cresterea mai rapida), hidroterapia ar trebui sa fie unul dintre adjuvantii obligatorii la tratamentele consacrate in tratarea bolilor ce tin de intarzierile de dezvoltare.
Hidroterapia (terapia acvatica)

Aveti un copil care a fost diagnosticat cu nevoi speciale , un copil care s-a nascut prematur, care a trecut printr-o terapie intensiva sau care este incadrat in categoria copiilor cu riscuri? Atunci hidroterapia ar putea constitui o solutie eficienta pentru diminuarea grijilor pe care vi le faceti in legatura cu progresul copilului, cu dezvoltarea lui armonioasa.

Dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale este o adevarata provocare atat pentru parinti, cat si pentru specialistii care studiaza cauzele care determina aceste nevoi speciale . De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tipuri de terapii care vin in sprijinul pacientilor, terapii menite sa contribuie la o dezvoltare armonioasa a acestor persoane.

Terapia cu apa sau hidroterapia este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Apa neutralizeaza efectele gravitatiei, ajutand copilul sa se miste cu mai putin efort. Hidroterapia imbunatateste functionarea plamanilor si fortifica extremitatile (brate, maini, picioare, degete). Datorita efectelor sale benefice (incluzand cresterea mai rapida), hidroterapia ar trebui sa fie unul dintre adjuvantii obligatorii la tratamentele consacrate in tratarea bolilor ce tin de intarzierile de dezvoltare.

Se stie ca orice copil nascut inainte de 37 de saptamani este expus unor astfel de inarzieri in ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Copiii nascuti intre 32 si 37 de saptamani (aproape prematuri) sunt predispusi la dificultati de invatare, odata ce incep scoala. Cei nascuti intre 23 si 28 de saptamani prezinta un risc crescut de dizabilitati care se vor manifesta de-a lungul intregii vieti, precum paralizia cerebrala.

Gemenii sau tripletii se nasc de multe ori inainte de termen, avand o greutate mai mica decat cea normala, ceea ce ii expune unui risc crescut de intarziere in dezvoltare. De altfel, greutatea mica la nastere este unul dintre factorii ce influenteaza dezvoltarea ulterioara a copilului.

Un alt factor care influenteaza dezvoltarea ulterioara a copilului este nasterea in sine. Orice trauma la nastere sau orice complicatie poate creste riscul de aparitie a unor probleme neuromotorii, precum hipotonia (tonusul muscular redus).

Faptul ca 85% din dezvoltarea creierului se produce in primii 3 ani de viata este relevant pentru oportunitatile pe care le poate oferi hidroterapia in dezvoltarea fizica si mentala. Scopurile trapiei acvatice pot fi variate, de la intarirea musculaturii, la coordonare, echilibru, constientizarea propriului corp, rezistenta etc. Apa reduce greutatea corpului cu pana la 90% si de aceea este mult mai usor ca unele exercitii sa fie efectuate in apa. Apa opune, de asemenea, o anumita rezistenta corpului, fandu-l sa-si imbunatateasca rezistenta.

De asemenea, terapia acvatica ajuta la indepartarea durerii. Datorita faptului ca apa incetineste anumite miscari, pentru un copil este mai usor sa raspunda schimbarilor de pozitie a organismului in timp ce lucreaza intr-o piscina. In plus, miscarea in apa presupune un anumit ritm care ajuta la dezvoltarea coordonarii miscarilor. Exercitiile in piscina pot fi efectuate si in echipa, dezvoltand deopotriva spiritul de independenta al copilului. Este dovedit stiintific faptul ca terapia acvatica este eficienta in tratarea dereglarilor de dezvoltare, a problemelor neuromotorii, a problemelor ortopedice si musculare, a deficientelor senzo-motorii, precum si in recuperarea dupa interventii chirurgicale sau alte traume fizice.

Despre copii cu nevoi speciale, cititi:

Cititi neaparat:


Unde pot gasi mai multe informatii ? Daca aveti un copil cu nevoi speciale, iata cateva topicuri in care puteti schimba informatii cu parinti ca dvs:

 • Va asteptam pe forumul special:

    Copii cu nevoi speciale
  Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

  Clinica Virtuala DC
  Consultanta medicala online.

  In floarea copilariei (4-12 ani)
  Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 • autor: redactor  Desprecopii.com A.G.   Toate drepturile rezervate (c) 2011

   Bolile copilului

  Toate bolile aici>

   

  Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

  Meseria de parinte

 • Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

  Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII