10 sfaturi pentru prevenirea iritației de scutec a bebelușului de la medicul dermatolog

10 sfaturi pentru prevenirea iritatiei de scutec a bebelusului de la medicul dermatolog

10 sfaturi pentru prevenirea iritației de scutec a bebelușului de la medicul dermatolog

Dermatita, sau iritația provocată de scutec, este cea mai des întâlnită problemă a bebelușilor sub 2 ani și apare cel mai des în rândul bebelușilor cu vârsta între 4 și 10 luni.

De cele mai multe ori, iritațiile apar atunci când scutecul reține umezeala sau căldura sau la contactul prelungit al acestuia cu pielea sensibilă a bebelușului. În unele cazuri, iritațiile pot apărea și când are loc o schimbare de alimentație sau când micuțului tău îi cresc primii dințișori.

→ Iată 10 sfaturi pentru prevenirea iritației de scutec a bebelușului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Schimbati scutecul bebelusului inainte sau dupa fiecare masa
Dezbracati bebelusul cu grija si evaluati situatia pentru a observa daca bebelusul este iritat sau nu. Cu cat ingrijiti o eventuala iritatie mai devreme, cu atat e mai bine
Pentru curatarea funduletului, puteti opta pentru curatarea cu servetele umede sau folositi apa calda si o lotiune de spalarea delicate
Alegeti servetelele umede potrivite pentru pielea micutului tau
Alegeti cu grija textura si structura tesaturii din care este confectionat servetelul umed
Folositi servetelele umede potrivite pentru tipul pielii bebelusului
Atentie la ingredientele ce trebuie evitate
Aplicati o crema de scutec speciala
Folositi un scutec potrivit marimii bebelusului pentru a-i oferi libertate de miscare a picioruselor dar si pentru a preveni scurgerile din scutec
Faceti din toate aceste activitati o perioada vesela si interactiva cu bebelusul

In medie, un parinte va schimba  6000 de scutece, mai ales in primele luni cand un nou nascut urineaza  foarte frecvent: chiar si de 10 ori pe zi. Deci, nu va ingrijorati dragi parinti, veti deveni experti in schimbare scutecului bebelusului, foarte repede dupa nasterea lui.

 Schimbati scutecul bebelusului inainte sau dupa fiecare masa

Asigurati-va ca aveti la indemana toate produsele necesare (scutecul, creme de fundulet, servetelele umede) pentru aceasta activitate si cautati o suprafata plata si curata pentru a schimba bebelusul pe ea. Aveti grija ca bebelusul sa fie asezat pe o suprafata acoperita cu un material usor de spalat. Sustineti capul si umerii bebelusului cu o mana si cu cealalata sustineti-i spatele atunci cand il asezati.

 Dezbracati bebelusul cu grija si evaluati situatia pentru a observa daca bebelusul este iritat sau nu. Cu cat ingrijiti o eventuala iritatie mai devreme, cu atat e mai bine

Desfaceti scutecul si verificati daca funduletul bebelusului are nevoie de ingrijiri speciale. In cazul scutecelor pline o  idee buna este sa puneti in scutec si primele servetele de sters funduletul. Indepartati scutecul, strangeti-l cat mai strans, folosindu-va de bandele sale adezive.

Pentru curatarea funduletului, puteti opta pentru curatarea cu servetele umede sau folositi apa calda si o lotiune de spalarea delicata

Pentru curatarea cu servetele umede pentru fundulet, va recomandam ca apoi sa folositi si o crema hidratanta. Curatati cu delicatete dar si cu rigurozitate zona si nu uitati sa curatati toate cutele funduletului. Intotdeauna curatati zonele genitale ale bebelusului incepand din fata catre fundulet pentru a preveni infectare zonei genitale.

***

Alegeti servetelele umede potrivite pentru pielea micutului tau

Un bebelus fericit trebuie sa se bucure de un fundulet curat si fara iritatii. Ca mama, stand in fata raftului de la magazin, pare destul de dificil sa alegi cele mai bune servetele umede pentru bebelusul tau. Calitatea fibrelor si textura tesaturii, ingredientele si nu in ultimul rand tipul de piele al bebelusului sunt factori de care orice mamica trebuie sa tina cont atunci cand alege servetelele umede potrivite pentru bebelusului tau.

 Alegeti cu grija textura si structura tesaturii din care este confectionat servetelul umed

Daca un servetel umed este delicat sau nu pentru funduletul bebelusului depinde de ingredientele folosite si de calitatea materialului textil din care este facut. Alegeti servetele umede pentru fundulet din bumbac ce asigura o curatare delicata si nu contin aditivi chimici. Puteti simti calitatea dar si rezitenta acestor fibre imediat ce le atingeti.

 Folositi servetelele umede potrivite pentru tipul pielii bebelusului

Pielea funduletului este una dintre cele mai delicate si sensibile zone. Datorita contactului prelungit cu urina, pielea de pe funduletul bebelusilor are un nivel ridicat de PH. Acest lucru poate influenta negativ mecanismul natural de protectie al pielii, in special pentru bebelusii cu piele sensibila. Alegeti servetele care au o valoare scazuta de PH (4.8-5.5) care neutralizeaza PHul pielii bebelului pana la un nivel optim. Unii bebelusi au o piele mai rezistenta care este foarte rar afectata de roseata sau iritatii. alti bebelusi insa au o tendinta mai mare de a dezvolta iritatii ale pielii sau au o predispozitie genetica la alergii sau Dermatita atopica.

 Atentie la ingredientele ce trebuie evitate

Alcoolul este un ingredient care NU este recomandat pielii delicate ale unui bebelus care este mult mai sensibila decat a unui adult. Alcoolul poate intra cu usurinta in pielea lor. Servetetele umede pentru fundulet trebuie de asemenea sa NU contina alcool, sapun sau alte ingrediente chimice care ar putea sa irite pielea bebelusilor, de genul colorantilor sau uleiurilor sintetice.
Aplicati o crema de scutec speciala 

Folosind o crema, veti proteja funduletul bebelusui de eczema si iritatii. Nu ridicati prea mult piciorusele copilului (se poate tensiona îmbinarea lor şold), ci mai bine intoarceti bebelusul pe o parte, sprijinind în acelaşi timp spatele cu mâna ta.

***

Folositi un scutec potrivit marimii bebelusului pentru a-i oferi libertate de miscare a picioruselor dar si pentru a preveni scurgerile din scutec

Puneti un scutec curat sub fundulet, cu banda adeziva in sus. Inchideti usurel scutecul aducand capetele de pe margine in fata si inchideti, insa nu prea strans. Daca buricul nu a cazut inca, acesta trebuie sa ramana descoperit asa ca e bine sa indoiti un pic scutecul in zona burticii pentru a-i permite sa ramana afara.

Faceti din toate aceste activitati o perioada vesela si interactiva cu bebelusul
Pastrati contact vizual cu bebelusul si vorbiti-i sau cantati-i in tot acest timp. Eventual folositi niste jucarii care sa il amuze si sa il faca relaxat.

 

Iritatia produsa de scutece: cauze si tratament

Daca vezi bebelusul nefericit si plangacios, s-ar putea ca problema sa sa fie in scutec. Adica, sub scutecel, sa se afle o iritatie rosie ce ii produce usturime si discomfort. Simpla frecare sau umiditatea de la scutec pot produce iritatie sau pot fi rezultatul unei infectii. Aceasta este o problema foarte intalnita la generatia cu scutece ... citeste mai departe 

 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII