Secrețiile vaginale: ce tipuri există și ce pot indica despre sănătatea ta - infografic
Ce sunt secretiile vaginale? Ce se poate spune despre secretiile vaginale? Sunt normale? De ce anume depinde cantitatea lor?
Scurgerile vaginale pot indica o varietate de afecțiuni și probleme de sănătate, inclusiv infecții vaginale, afecțiuni ale colului uterin, boli cu transmitere sexuală, tulburări hormonale sau alte afecțiuni. Aceste secreții vaginale pot varia în culoare, consistență și cantitate în funcție de starea de sănătate și de ciclul menstrual al femeii.
Cu toate acestea, scurgerile vaginale care sunt însoțite de simptome precum mâncărime, arsură, iritație sau secreții vaginale neobișnuite pot fi un semn al unei probleme de sănătate. Este important ca femeile să acorde atenție scurgerilor vaginale și să consulte un medic dacă au orice preocupare sau simptom neobișnuit, pentru a obține un diagnostic și tratament adecvat.
Iată sfatul medicului ginecolog referitor la secretiile vaginale și o clasificare a lor - după tip și diagnostic.
veti citi:
Ce sunt scurgerile vaginale? Răspunsul medicului ginecolog
Diferite tipuri de scurgeri vaginale: o trecere in revista a simptomelor cu diagnostic
Scurgerile vaginale - infografic de tipuri si diagnostic
Despre sănătatea femeii, mai poti citi
Ce sunt scurgerile vaginale? Răspunsul medicului ginecolog
Scurgerile vaginale sunt o secreție normală și naturală a vaginului care ajută la menținerea sănătății și igienei zonei intime feminine. Aceste secreții vaginale sunt o combinație de lichid cervical, secreții glandulare și bacterii normale din vagin și servesc la menținerea unui mediu vaginal sănătos și echilibrat. Secretiile vaginale pot varia în culoare, consistență și cantitate în funcție de starea de sănătate și de ciclul menstrual al femeii.
Cu toate acestea, uneori scurgerile vaginale pot indica o problemă de sănătate, cum ar fi o infecție vaginală, o afecțiune a colului uterin sau o tulburare hormonală. În astfel de cazuri, scurgerile vaginale pot avea o culoare, miros sau consistență neobișnuite și pot fi însoțite de simptome precum mâncărime, arsură sau disconfort în zona intimă. Este important ca femeile să acorde atenție scurgerilor vaginale și să consulte un medic dacă au preocupări sau simptome neobișnuite.
Aspectul macroscopic se modifica in unele afectiuni: o culoare verzuie si o cantitate abundenta sugereaza o infectie cu trichomonas vaginalis, care da o secretie albicioasa grunjoasa, care se asociaza cu o candidoza.
Foarte frecventa este infectia cu gardnerella vaginalis, care da o secretie abundenta cu miros de peste.
In continuare, le vom analiza in detaliu.
Diferite tipuri de scurgeri vaginale: o trecere in revista a simptomelor cu diagnostic
Cantitatea de secretii vaginale produsa difera de la femeie la femeie, iar adeseori este normala si sanatoasa. Inca, in unele cazuri pot indic diverse afectiuni de pilda:
♦ Infecții vaginale - infecțiile vaginale pot fi cauzate de bacterii, fungi sau virusuri și pot fi însoțite de simptome precum mâncărime, arsură, iritație și secreții vaginale neobișnuite.
♦ Afecțiuni ale colului uterin - unele afecțiuni ale colului uterin, cum ar fi cervicita sau eroziunea cervicală, pot duce la scurgeri vaginale anormale.
♦ Boli cu transmitere sexuală - unele boli cu transmitere sexuală (BTS), cum ar fi chlamydia, gonoreea sau trichomonas, pot provoca scurgeri vaginale anormale.
♦ Tulburări hormonale - dezechilibrele hormonale, cum ar fi cele asociate cu menopauza, pot cauza scurgeri vaginale anormale.
♦ Alte afecțiuni - scurgerile vaginale anormale pot fi un simptom al altor afecțiuni, cum ar fi cancerul ovarian sau fibroamele uterine.
♦ Sarcina, schimbarile hormonale sau prezenta unei infectii pot, de asemenea, sa afecteze consistenta si cantitatea de secretii vaginale.
De obicei, secretia vaginala incepe dupa ce o fata are prima ei menstruatie si are mai multe functii. In mod natural, pastreaza vaginul curat, asigura lubrifierea in timpul actului sexual si poate ajuta la prevenirea infectiilor. Iata o trecere in revista a tipurilor de scurgeri vaginale si ce ar putea sa insemne, iata o trecere in revista a scurgerilor vaginale din timpul sarcinii si cateva masuri de preventie.
Scurgerile vaginale - infografic de tipuri și diagnostic
Despre sănătatea femeii, mai poti citi
Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Cervicita
autor: redactor Eliana Simionescu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte: womenshealthmag.com, Webmd.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 4 comentarii
nu stiu ce sa zic dar eu cred ca a-r trebui sa mergem la control periodic sa vedem daca sunt normale
e inseamna cand sunt mancarimi in exteriorul vaginului si scurgere galbena fainoasa
interesant
SINCERA SA FIU NU STIU TOCMAI DE ACEEA AMM INTRAT MA NUMESC GYNUTZA AM 30 DE ANI SI AM ACEASATA SCURGERE INCA DIN LICEU AM INCERCAT SA MA TRATEZ DAR NU AM REUSIT NICIODATA MIA FOST TOT TIMPUL RUSINE DE CEI DIN JUR E JENANT SA AI ACEASATA SCURGERE SI SA TI INTREBI PRIETENELE MA M TRATAT DE TRICOMONAS DAR SCURGERILE NU AU INCETAT SINCERA SA FIU EU NU PREA DAU 2 BANI PE SANATATEA MEA DI MAI MULTE MOTIVE DAR VOI? TRATATIVA
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII