Bolile copilăriei - 10 intrebări și răspunsuri de la medicul pediatru
Bolile copilăriei - 10 intrebări și răspunsuri de la medicul pediatru.
Bolile copilăriei sunt infecții virale sau bacteriene care sunt cel mai frecvent întâlnite și transmise între copii, mai ales în medii precum școlile și grădinițele. Multe dintre aceste boli sunt mai puțin severe când sunt contractate în copilărie decât la maturitate și unele pot fi prevenite prin vaccinare. Iată câteva dintre cele mai comune boli ale copilăriei:
Varicela (Vărsatul de vânt): Cauzată de virusul varicelo-zosterian, varicela este cunoscută pentru erupțiile cutanate care provoacă mâncărime și pentru petele roșii pe tot corpul. Vaccinul împotriva varicelei este eficient în prevenirea bolii.
Rujeola (Pojarul): O boală extrem de contagioasă cauzată de un virus, caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale, ochi inflamați și o erupție cutanată distinctă. Vaccinarea este cea mai bună prevenție.
Rubeola: Adesea mai ușoară decât rujeola, rubeola cauzează erupții similare și simptome de răceală, dar poate avea consecințe grave dacă este contractată de femei gravide, afectând fătul.
Scarlatina: Cauzată de o infecție bacteriană streptococică, scarlatina se manifestă prin dureri în gât, febră și o erupție cutanată roșie caracteristică. Se tratează cu antibiotice.
Pertussis (Tusea convulsivă): O infecție bacteriană a tractului respirator care provoacă accese severe de tuse. Există un vaccin disponibil care este recomandat pentru a preveni boala.
Parotitida epidemică (Oreion): O infecție virală care cauzează inflamația glandelor salivare, în special în jurul gâtului și sub maxilar. Vaccinul MMR (rujeolă, oreion, rubeolă) oferă protecție.
Majoritatea acestor boli pot fi prevenite prin vaccinare - vezi aici calendarul national de vaccinare a copiilor.
Raspunsurile sunt oferite de dna Dr. Anca Sandu - Specialitate Pediatrie / Medic specialist la REGINA MARIA.
► Baietelul meu a avut varicela acum o luna...
Baietelul meu a avut varicela acum o luna. Dupa ce si-a rupt citeva bubite de pe fata, i-au ramas urme mai inchise la culoare. Pot sa-i dau cu ceva pentru a estompa aceste urme? - alecxa
Raspuns Dr. Anca Sandu:
Zonele pigmentate secundare leziunilor din varicela se vor estompa in timp, insa pentru recomandarea unui produs care sa amelioreze aspectul acestora este bine sa va adresati medicului dermatolog, pentru ca exista mai multi factori de luat in considerare, care pot fi stabiliti doar in urma unui consult.
►Ce fel de boala este Boala mana, picior, gura?
Ce fel de boala este aceasta boala de care nu am mai auzit pana acum boala picior mana gura? - ALinuk
Raspuns Dr. Anca Sandu:
Boala mana-picior-gura este o afectiune virala (Cocxsackie A16, Enterovirus 71) mai des intalnita la sugar si copilul mic (mai mic de 5 ani) caracterizata prin febra, astenie, leziuni ulcerate la nivelul cavitatii bucale si eruptie cutanata tipica cu papule, uneori vezicule la nivelul palmelor, plantelor, genunchilor,feselor si regiunii genitale.
Tratamentul este suportiv (ibuprofen,paracetamol pentru efectul antitermic si antiinflamator, anestezice locale bucale, hidratare). Perioada de incubatie este de 3-6 zile iar copilul este contagios aprox o saptamana de la instalarea bolii.
►Pana la ce varsta are un bebelus boala de reflux esofagian?
In legatura cu boala de reflux la bebelusi as dori sa o intreb pe d-na dr pana la ce varsta e posibil sa ne mai supere? Baietelul meu a avut reflux de la nastere , dr pediatru a recomandat initial ranitidina preparat, apoi daca nu prea a mers motilium 1 mg /ml adus de afara, pana pe la 7 luni, lp novalac ar si san pana la 6 luni.
Acum la aproape 2 ani face in septembrie am tras de o tuse seaca care se pare ca a venit tot de la un reflux, pt ca nu facea temp, st generala ff buna decat k tusea sec se rosea la fata si uneori varsa.... am tinut sa credem k era de la reflux pt ca revenisera (bolborisme, sughit,varsaturi), acum este bine l tratat k granule homeopate - NUUSSAA_
Raspuns Dr. Anca Sandu:
Refluxul gastro-esofagian se amelioreaza odata cu inaintarea in varsta si dispare in marea majoritate a cazurilor in jurul varstei de 1 an- 1 an si jumatate. Persistenta refluxului la varsta de 2 ani va fi confirmata de medicul pediatru in urma consultului clinic si a unor investigatii suplimentare
► Fetita mea are giardia - ce trebuie sa fac?
Fetita mea are 1 an si 9 luni. De 2 zile am depistat ca are giardia.Simptome avea de mult,insa nu iesea la teste,am dus de mai multe ori pentru test,am facut si testul Elisa,dar nu ii iesea.Ea a avut foarte putine perioade in care sa nu aiba probleme,adica ba nu mananca decat f putin sau aproape deloc,ba raceste lunar (usor,fara febra,fara antibiotice).Tot acum 2 zile a facut febra,ajungand si la 39,i-am administrat antitermice, a doua zi nu a mai facut febra.Nu a avut simptome de raceala,insa nu mananca nimic,decat noaptea bea 200-300 ml lapte.Am fost de mai multe ori si la medicul de familie si la pediatru,le-am spus de simptome,m-am plans ca nu mananca,insa mi se spunea ca asta e felul ei,nu are nimic,ba ca ii ies dintisorii,ca nu este nevoie sa ii facem analize.Iar de raceli imi spun ca are ea o sensibilitate la frig,nu trebuie sa ii dau nimic pentru imunitate.
Spuneti-mi,va rog,ce analize sa ii fac!Multumesc mult! - diuta_20
Raspuns Dr. Anca Sandu:
Pentru a putea raspunde la fiecare dintre intrebari este necesara prezenta fetitei la medicul pediatru , motiv pt care o asteptam in policlinica.
Evident ca Giardioza se trateaza doar daca e simptomatica dar din descrierea nu rezulta acest lucru - altele sunt manifestarile pt care ar trebui tratata ,sau, noi nu avem toate datele clinice pt asta .
Obiceiul de a da peste noapte lapte copilului este unul care e contraindicat si nu face altceva decit sa duca la refuzul alimentarii de peste zi asa cum este normal.
In ceea ce priveste recurenta infectiilor respiratorii nu stim cu ce frecventa apar , de asemenea localizarea si intensitatea lor .Pentru a decide daca e vorba despre o deficienta imuna sau e numai o deficienta pasagera - obisnuita acestei virste - va trebui o anamneza amnuntita si un ex clinic riguros dupa care se decide necesitatea si felul investigatiilor de efectuat.
► Baiatul meu a avut scarlatina
Fiul meu in varsta de 3 ani si 2 luni a facut scarlatina, pe 8.06.2011,am stat cu el inspital 6 zile,a facut penicilina pe toata durata internarii,apoi acasa ne-a prescris ospen,etc,credeti ca este posibil sa plec cu el la mare anul acesta?Va rog frumos nu ocoliti intrebarea mes,va multumesc. - Zenovia
Raspuns Dr. Anca Sandu:
Daca copilul este vindecat (la 21 zile de la debut exsudat faringian steril si sumar de urina normal) puteti merge la mare cu recomandarile: evitati expunerea la soare intre orele 11-17, capul sa fie acoperit si sa folositi creme de protectie solara.
► Fetita mea are varicela si are si febra
fetita mea are 2 luni si a facut varicela sambata,luni seara a facut febra 38 si doarme mai mult decat de obicei,ce trebuie sa fac? pot sa-i fac baita? la fundulet este rosie de mai mult timp si medicul mi-a dat sa-i pun canesten,pot sa-i pun si in timpul varicelei? - Ungureanu Alina
Raspuns Dr. Anca Sandu:
Tratamentul varicelei consta in izolare la domiciliu minim 7 zile ,cel putin pana cand toate leziunile sunt in stadiu de crusta, hidratare, antitermice, antihistaminic pentru prurit (mancarimi); baia generala este contraindicata pana la eliminarea crustelor dar este permisa toaleta locala zilnica. Daca copilul prezinta stare generala modificata, somnolenta, varsaturi, mers nesigur, adresati-va unui medic de boli infectioase.
► Fetita mea are pojar, pot sa o scot la soare?
buna ziua.am o fetita de 1an si 8 luni si are pojar . a avut 3 zile febra si dupa aceea ia aparut eruptia .acum nu mai face febra doar tuseste si ii curge nasucul.vreau sa stiu cate zile trebuie sa stea in casa si daca pot sa o scot pe terasa cand nu e soare?si cu ce sa o dau pe bubite ?noi locuim in insulele canare si doar mi-au dat o crema nutratopic si cateva pliculete de bivos (suplimente alimentare cu probiotice).va rog frumos sa-mi dati cateva sfaturi .va multumesc . - Daniela
Raspuns Dr. Anca Sandu:
Pojarul (rujeola) este o boala infecto-contagioasa; copilul poate transmite virusul inca 4 zile de la aparitia eruptiei cutanate asa ca izolarea la domiciliu este recomandata pentru 7-10 zile. Copilul poate fi scos la aer, la umbra, pe perioade scurte daca starea generala ii permite. Tratamentul este suportiv: hidratare corespunzatoare, administrare de antitermice pt scaderea temperaturii (ibuprofen,paracetamol), suplimentarea dietei cu vitamina A.Leziunile cutanate nu necesita tratament,dispar in ordinea in care au aparut in 4-5 zile.
► La ce varsta apar problemele cu apendicul?
Buna, Aveti idee de la ce varsta poate aparea probleme cu apenticul?Fetita mea are 3 anisori si imi arata partea dreapta ca o doare, sa fie oare apenticul? Va multumesc. - Ocindori
Raspuns Dr. Anca Sandu:
Apendicita poate sa apara si la copilul de varsta mica, dar este rara sub 2 ani avand manifestari nespecifice (febra, dureri abdominale, varsaturi, etc). Diagnosticul se stabileste in urma unui consult clinic (chirurg pediatru) asociat cu investigatii de sange, ecografie abdominala.
► Bebelusul meu are rahitism, ce trebuie sa ii dau?
Baietelul meu are 4 luni si s-a nascut prin cezariana cu 3.800 kg si acum are 6.500, alimentat artificial si diagnosticat cu rahitism desi nivelul calciului in sange este marit (10.9 fata de 10.2 Ca total si 5.35 Ca ionic). Mai are si fosfataza alcalina marita (409 fata de 320). Fontanelele mari sunt cam moi si nu s-au prea inchis, cam are insomnii. De ce cu un nivel de Ca crescut se considera rahitism? Fosfataza alcalina nu e o disfunctie hepatica? Are si proteinele totale cam scazute (5.9 fata de 6.3).
(Cred ca in primele 2 luni nu i s-a administrat D2 - Cand am iesit din spital cu el medicul de familie nu mi-a prescris Vigantol si nu cred ca in maternitate sa i se fi facut aceasta administrare, iar la 1 luna cand am fost la cantar, am intrebat de aceste picaturi, afland de la alte mamici, si mi s-a spus ca trebuia sa le cer de la inceput,,de unde era sa stiu,, si abia la 2 luni i s-a facut d2-200.000u.i.
Vigantol mi s-a prescris cate 5 pic pe zi timp de 8 saptamani, apoi 3 pic pana la 2 ani. M-am uitat la instructiuni si vigantolul nu se da in concentratii crescute de Ca. Ce i-mi recomandati? In ce luna este recomandat sa mergem la mare?
De unde acest Ca crescut? - Iulia
Raspuns Dr. Anca Sandu:
Valorile investigatiilor de sange se interpreteaza individual in functie de limitele stabilite de laborator dar si global, corelate cu restul rezultatelor obtinute si cu starea clinica a pacientului (valoarea crescuta a calcemiei ar putea fi explicata prin deficitul seric de proteine totale). Daca aveti nelamuriri in ceea ce priveste diagnosticul si/sau tratamentul stabilit va recomand sa efectuati un consult pediatric.
► Baiatul meu are hidrocel. Trebuie operat?
Am un baiat de 2 ani diagnosticat cu hidrocel comunicant. Va rog sa-mi spuneti ce implicatii ar avea interventia chirurgicala la aceasta varsta ? Sunt sanse sa se vindece fara operatie ? Ce se intampla daca nu este operat ? Va multumesc ! - Dana
Raspuns Dr. Anca Sandu:
Hidrocelul reprezinta o acumulare de lichid in jurul unuia sau ambilor testiculi. Hidrocelul comunicant presupune existenta unei comunicari intre cavitatea abdominala si scrot si necesita corectie chirurgicala sub anestezie generala. Riscul unui hidrocel comunicant este ca acesta sa se fi format secundar unei hernii inghinale sau sa creasca sansele de aparitie a unei hernii inghinale.
Citeste si Bolile copilariei: ghid complet cu video
Despre Bolile copilariei mai poti citi
10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome si diagnostic posibil
Toae drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Raspunsurile sunt oferite de dna Dr. Anca Sandu - Specialitate Pediatrie / Medic specialist la REGINA MARIA.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Buna ziua am un baieţel şi de cand sa nascut mia spus ca are laringotraheomalacie ce este de facut?ai va trece sau o sa ramâna tot timpul cu diagnostic?va mulţumesc din suflet
Buna ziua baiatul meu de 3 ani ie racit are rosu in gat de 4 zile dau antibiotici si tot are rosu in gat nu manca de loc si nici medicamentele nu mai le vrea plus haraie tuseste vomita ce sai mai fac va rog un raspuns
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII