Când nașterea e aproape: semnale și CE E DE FĂCUT - sfatul medicului ginecolog

Cand nasterea e aproape: semnale si ce e de facut - sfatul medicului ginecolog

Când nașterea e aproape: semnale și CE E DE FĂCUT - sfatul medicului ginecolog

Momentul nașterii este așteptat cu multă nerăbdare de viitoarea mămică (dar si de viitorul tătic)  - de-a lungul Odiseei Sarcinii. Iar când vine, te poate lua prin surprindere...

→ Cum recunoaștem semnele prevestitoare sarcinii? Cum suntem siguri ca sunt semne reale și nu alarme false de declanșare a travaliului? Plecăm la spital sau mai așteptăm?  Iată - sfatul medicului ginecolog

despre semnalele ca momentul nasterii se apropie, veti citi:
Semnele de apropierea de termen (nasterea e aproape)
Semnele care marcheaza inceputul travaliului
Contractiile care anunta inceperea travaliului: cum se monitorizeaza
Cat dureaza nasterea?
Cum voi naste?
Cand sa dau telefon doctorului sau moasei?
Ce trebuie sa fac la inceputul travaliului?
Este posibil sa am contractii fara travaliu?
Pot sa-mi dau seama ca travaliul va incepe in curand

Dupa cele 40 de saptamani de sarcina, dar uneori si mai devreme, vine momentul nasterii. Exista anumite semnale care prevestesc declansarea travaliului? Cum le recunoastem? 

Semnele de apropierea de termen (nasterea e aproape)

 Apropierea sarcinii de termen este insotita de 4 semne :

- fundul uterin coboara

- respiratia gravidei devine mai usoara

- apar contractii uterine nedureroase

- tulburari de somn (insomnie).

Semnele care marcheaza inceputul travaviului sunt:

- eliminarea dopului gelatinos (uneori cu 1-2 zile inainte de declansarea travaliului)

- ruperea membranelor cu pierderea lichidului amniotic ("apa") este indicatie de internare neintarziata, chiar daca nu apar dureri instalarea contractiilor dureroase care se succed la intervale regulate si cresc progresiv in intensitate. Acestea pot fi resimtite variat in abdomen, in zona lombosacrata (in spate), in perineu.

Emotia momentului poate surprinde pe oricine, asa ca este recomandat ca in ultimele saptamani de sarcina sa pregatiti o geanta cu lucruri utile, necesare la spital. Nu uitati cartea de identitate sau cartea de asigurare medicala!

Cand se rupe apa: legende si senzatii de citit: Cand se rupe apa: legende si senzatii

Contractiile care anunta inceperea travaliului: cum se monitorizeaza

Frecventa si intensitatea contractiilor sunt indicatori buni care va ajuta sa determinati cat de avansat este travaliul si sa stabiliti cand trebuie sa mergeti la spital; ruperea apei este un alt aspect important. La unul dintre examenele trimestrului al treilea, discutati cu medicul despre momentul in care trebuie sa mergeti in spital si urmati instructiunile date. Iata ce trebuie sa stii despre contractiile care anunta inceperea nasterii si cum se monitorizeaza.

Cat dureaza travaliul?

De regula - la femeile care sunt la prima nastere, travaliul  intre 8 si 12 ore, iar la femeile care nasc la a doua sau treia nastere pana la 5-8 ore.

In acele momente, este foarte important ca gravida sa aiba incredere in medicul ginecolog ales. Respectand indrumarile lui de a respira corect, de a se relaxa, de a ajuta la expulzie impingand, durerile nu vor mai parea atat de violente. 

De citit Simulatorul virtual al nasterii

Cum voi naste? Modalitati de nastere.

Astazi, se foloseste pe o scara tot mai larga anestezia epidurala - introducerea unui anestezic prin intermediul unui tub in regiunea inferioara a maduvei spinarii. Este o procedura simpla si daca este condusa corect nu are efecte secundare importante asupra mamei sau a fatului.

In momentul expulziei, pentru a preveni ruperea excesiva a perineului, se poate practica epiziotomia . Aceasta este o incizie la extremitatea posterioara a orificiului vulvar (care mareste diametrul de expulzie). Imediat dupa nastere se face sutura inciziei. In anumite conditii in care nasterea pe cale vaginala nu poate avea loc sau mama nu doreste acest lucru, se practica operatia cezariana de extragere a fatului prin peretele abdominal.

Cezariana se poate face cu anestezie generala, rahidiana sau epidurala. Incizia este, de obicei, orizontala, deasupra regiunii pubiene si cand se vindeca devine aproape invizibila. Daca nu exista recomandare medicala stricta (de exemplu placenta praevia = jos inserata cu sine de hemorogie; prezentatie pelviana = copilul nu vine cu capul ci cu fundul; sarcina gemelara etc.) va recomand sa optati pentru nasterea naturala. In acest caz, recuperarea post partum este mult mai rapida, secretia lactata se instaleaza mai repede, va puteti bucura si ingriji imediat bebelusul si este o experienta unica.

Cand sa dau telefon doctorului sau moasei?

Daca sinteti in al treilea trimestru, probabil vi s-a spus deja de multe ori ce este de facut cand incepe travaliul. In orice caz, daca simtiti ca a venit timpul, nu va jenati sa chemati doctorul sau moasa. Este de datoria lor sa sfatuiasca femeile care nu sint sigure ca sint in travaliu sau care au nevoie de indrumare; in plus, comunicarea verbala ajuta foarte mult, caci specialistul isi poate da seama de situatie chiar din tonul vocii dumneavoastra.

Va va intreba cat de dese sint contractiile, daca puteti vorbi in timpul unei contractii si ce alte simptome aveti: daca s-a rupt punga apelor, daca observati o scadere a activitatii fatului, sau daca aveti o singerare vaginala, febra, dureri mari de cap, tulburari de vedere, dureri abdominale.

Ce trebuie sa fac la inceputul travaliului?

La inceputul travaliului este foarte important sa beti multe lichide.Alternati plimbarea cu odihna, faceti o baie sau un dus caldut pentru atenuarea disconfortului sau durerii. Si incercati sa va odihniti, caci va asteapta o munca grea!

de citit: 10 sfaturi pentru a va ajuta sa va pregatiti pentru nastere si travaliu 

Este posibil sa am contractii fara travaliu? 

Bineinteles.
Experimentati un travaliu fals in cazul in care cervixul nu se dilata (doctorul/moasa poate sa verifice aceasta), contractiile sint intamplatoare si nu cresc in intensitate, iar durerile pe care le simtiti in abdomen sau spate trec usor cu o baie calda sau un masaj. Pentru calmarea acestor contractii neproductive si neregulate, beti multa apa. Contractiile dinainte de inceperea travaliului pot dura foarte mult, chiar pana la trei zile; desi dureroase, ele sint neregulate si impredictibile.

de citit: Contractiile Braxton-Hicks 

Pot sa-mi dau seama ca travaliul va incepe in curand? Da.

Desi probabil nu va dati seama de tot ce se intampla, corpul dumneavoastra incepe sa se pregateasca pentru nastere cam cu o luna inainte. De multe ori, la inceputul travaliului, cervixul a inceput deja sa se dilate si sa se subtieze.

de citit: Mic ghid pentru nastere – 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor

► Citeste Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii - sfatul medicului ginecolog

Despre pregatirea pentru nastere mai cititi:

Sfaturi pentru viitorul tătic prezent la nașterea copilului său

Sfaturi pentru viitorul tătic prezent la nașterea copilului său

Daca vei fi in curand tatic, e normal sa te gandesti cu frica si emotie la ziua nasterii copilului tau. Dar ... cei mai bine e sa fii relaxat: oricit de dificil poate parea sa va uitati la persoana…

Se apropie nașterea bebelușului? Fiți bărbate fetelor! Va fi bine ☑️

Se apropie nașterea bebelușului? Fiți bărbate fetelor! Va fi bine ☑️

Am citit deseori pe forumul Desprecopii despre frica de nastere a gravidelor. Si mi-am amintit ca si eu am avut o frica imensa de nastere dar in acel moment am fost curajoasa ... pentru ca asa te face…

FRICA de naștere: cum o invingi și 8 intrebări și răspunsuri pe care trebuie să le știi - sfatul medicului ginecolog

FRICA de naștere: cum o invingi și 8 intrebări și răspunsuri pe care trebuie să le știi - sfatul medicului ginecolog

Frica de naștere este, pentru unele graviduțe - o grijă obsedantă. Dar, foarte normală. Dacă ești la prima sarcină și mai ales dacă te apropii de…

Pe larg, cititi totul despre cum sa va pregatiti pentru nastere aici: Pregatirea pentru nastere 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicile de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile
- Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com
- Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 43:

  1. Raluca
    Raluca trimis la 6/4/2021

    E normal sa am contracţi false deja a 3 oara am avut luna asta. Aştept raspuns mulţumesc mult

    Raspunde la acest comentariu
  2. Raluca
    Ralucatrimis la 3/9/2016

    Buna Lacramioara.Si eu sunt la a doua sarcina.Prima am avut exact aceeasi problema ca tine.Am nascut cu 11 zile mai repede si prin cezariana.Slabe sanse sa nasti normal.Poti duce sarcina pana la xapat dar trebuie sa stai ft mult in pat si sa nu faci efort.Sarcina usoara

    Raspunde la acest comentariu
  3. Aliona
    Alionatrimis la 21/6/2016

    Si eu am avut placenta Jos situata , dar spre luna opt ,dupa ce am ascultat sfatul medicului, s-a plasat superior si acum sunt in saptamina 40. Am facut putin efort si purtat centura. Bafta

    Raspunde la acest comentariu
  4. roxana
    roxanatrimis la 16/3/2016

    buna fetelor eu sunt la a treia nastere as vrea sa stiu tot aceleasi dureri sunt ca la prina,sau la a doua.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Marinescu Lili Elena
    Marinescu Lili Elenatrimis la 22/6/2015

    Am 37 de sap si bebe este foarte agitat am des dureri de burta dar nu imi pot da seama daca este vorba de contractie..cum as putea intelege?

    Raspunde la acest comentariu
  6. rodica
    rodicatrimis la 5/11/2014

    Buna fetelor...eu acum sunt la a 2 nastere si astept din clipa in clipa sa nasc..prima nastere nu a fost asa dureroasa sper sa nu fie nici acum...dar va doresc succès tuturor..

    Raspunde la acest comentariu
  7. lacramioara
    lacramioaratrimis la 16/7/2014

    buna fetelor. eu am o sarcina cu placenta praevia,am 5 luni si jumatate si imi este foarte frica deoarece este prima nastere si nu cumva sa nasc premature. pot sa duc la bun sfarsit o sarcina cu placenta joasa si oare pot sa nasc prin cale naturala. va rog ajutatima cu un raspuns. sarcina usoara tuturor

    Raspunde la acest comentariu
  8. Iuliana
    Iulianatrimis la 23/6/2014

    Buna fetelor eu sunt gravida in 38 de saptamani si o sa am o fetita.Sunt la prima sarcina dar deocamdata nu imi este frica deloc.Vreau sa va transmit la toate mamicile sa aveti o sarcina usoara si copii foarte sanatosi.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Ade
    Adetrimis la 28/5/2014

    Off sper sa imi dau seama cand e momentul si sa nu alarmez lumea degeaba

    Raspunde la acest comentariu
  10. Daniela
    Danielatrimis la 10/6/2013

    Buna mamici,eu sunt insarcinata in luna a 9a.astazi e data probabila a nasterii si imi e tare frica...sunt la prima nastere.un sfat?

    Raspunde la acest comentariu
  11. anna
    annatrimis la 20/2/2013

    Bebe trebuie lasat sa stea linistit, sa vina pe lume cand vrea, chiar daca a depasit termenul, mai ales daca nu se observa ecografic sau prin alte metode ca bebe sufera. NASTERE USOARA FETELOR!

    Raspunde la acest comentariu
  12. Cristina
    Cristinatrimis la 23/1/2013

    sunt la a 4 nastere da am o frica mai ceva ca la prima...si mereu imi pare ca ca sunt deja in travilui cind incepe a ma durea putin spatele sau burta....si bebe-ul e mereu agitat...ce pot face ca el sa fie linistit in burtica???

    Raspunde la acest comentariu
  13. tania
    taniatrimis la 5/11/2012

    nu e nimik kami,,,,faptul k te-ai ingrasat dor 5 kg nu trebuie sa te ingrijoreze,,este normal,,,asta tine de metabolismult fiecarei femei,,,considerate norocoasa,,,nastere usoara,,,apropo eu mai am 5 saptamani si nasc,,,,;))))

    Raspunde la acest comentariu
  14. ade
    adetrimis la 8/6/2012

    eu am 39 de saptamini si ma dore deja spatele si burta dar nu asa tare?

    Raspunde la acest comentariu
  15. cristina
    cristinatrimis la 27/4/2012

    am 37 saptamani,sunt la a treia sarcina si sincer am o frica. . . dar sper sa trec cu bine peste,nastere usoara la toate mamicile!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII