Varsta inaintata a tatalui creste riscul de maladii genetice la copii

Varsta inaintata a tatalui si maladiile genetice la copii

Varsta inaintata a tatalui creste riscul de maladii genetice la copii

Decizia de a avea copii la o varsta inaintata, cu toate ca este frecventa in zilele noastre, constituie inca o sursa de controverse medicale si sociale. In mod bizar insa, in timp ce femeile care devin mamici la varste inaintate sunt adesea privite cu suspiciune sau chiar cu nedumerire fata de riscurile medicale legate de sanatatea bebelusului
Decizia de a avea copii la o varsta inaintata, cu toate ca este frecventa in zilele noastre, constituie inca o sursa de controverse medicale si sociale. In mod bizar insa, in timp ce femeile care devin mamici la varste inaintate sunt adesea privite cu suspiciune sau chiar cu nedumerire fata de riscurile medicale legate de sanatatea bebelusului, pe care indraznesc sa si le asume, barbatii varstnici par sa nu fie impiedicati de nicio constrangere medicala sau sociala sa devina tatici la orice varsta.
 
Daca o femeie de 50 de ani, ajutata de evolutia tehnicilor medicale, are un copil, probabil ca va fi aspru judecata de multa lume, in timp ce un barbat de aceeasi varsta care se bucura de frumusetea paternitatii este mai degraba admirat...

Mai cititi si: Sarcina intre 40-50 de ani

Intoleranta fata de decizia femeilor de a deveni mame la varste foarte inaintate s-a nascut, probabil, pe fondul faptului ca cercetarile de cateva decenii incoace arata ca varsta mamei este un factor de risc decisiv in ceea ce priveste anumite anomalii genetice prezente la fat. Studii recente arata insa ca varsta mamei nu este singura responsabila de aceste maladii genetice, ci, dimpotriva, varsta tatalui are si ea un rol foarte important in aceasta privinta. Mai mult, daca varsta inaintata a mamei este, in principal, responsabila pentru aparitia trisomiei 21 (sau a mongolismului), varsta inaintata a tatalui constituie un factor de risc pentru mai multe afectiuni genetice, fapt ce a determinat o ingreunare a cercetarilor pe aceasta tema. Cititi neaparat: Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?

Mai multe studii prezentate la un colocviu medical pe teme legate de boli genetice, ce a avut loc la Nurenberg, in Germania, in iunie 2012, au avut in vedere si impactul pe care il are varsta tatalui in aparitia anumitor maladii. Printre altele, studii noi asupra autismului au relevat impactul pe care il are varsta tatalui asupra aparitiei si dezvoltarii acestei boli.

Verdictul este clar - riscul de autism creste proportional cu varsta tatalui! De altfel, studii recente, publicate in revista Nature, din SUA, au scos in evidenta faptul ca autismul este determinat de mutatii genetice spontane ce au loc in timpul conceptiei si ca riscul de transmitere a acestor mutatii la fat este de 4 ori mai mare din partea tatalui decat din partea mamei. In plus, se pare ca acest risc creste odata cu varsta. Acest lucru se datoreaza diviziunii celulare, care este diferita la cele doua sexe. Daca la femei, celulele care dau nastere unui ovul nu se mai divizeaza, ci se maturizeaza in timpul cilcului menstrual, la barbati, spermatogeneza este un fenomen diferit - spermatozoizii se produc prin diviziuni succesive, de-a lungul vietii, astfel incat acumuleaza mai multe mutatii celulare ce sunt transmise copilului, in momentul conceptiei. In mod normal aceste mutatii nu reprezinta o problema, insa cateva dintre ele pot sta la originea anumitor boli (si in mod special a autismului), contribuind la dezvoltarea lor.

Mai cititi si: Autismul la copil si Semne ale autismului

Cu alte cuvinte, cercetatorii trag un semnal de alarma in ceea ce priveste varsta la care alegem sa devenim parinti, atragand atentia mai ales asupra paternitatii tardive - maladiile genetice sunt transmise mai ales de tata si nu de mama (cum se credea pana de curand) si riscul de transmitere creste odata cu inaintarea in varsta a tatalui, iar printre bolile vizate de aceste observatii se numara si autismul. Cititi si: Dry test-ul in sarcina pentru depistarea riscului crescut pentru anomalii cromozomiale si genetice

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban- Toate drepturile rezervate (c) 2012

Factori de risc in timpul sarcinii

Cititi neaparat :

Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Admirati Miss Odiseea Sarcinii , aici Galeria . si Admirati Albumul Starurilor cu Burtica aici >>

Nu uitati sa cititi: Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

La Medicul va Raspundeveti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Mai cititi despre sarcina

Dezvoltarea Sarcinii

Sarcina: frumusete, trup, sex

Teste in sarcina

Alegerea unui nume

Complicatii ale sarcinii

Cazuri speciale in sarcina

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII