Stresul in sarcina creste riscul aparitiei ADHD la copil

Stresul in sarcina creste riscul aparitiei ADHD la copil

Stresul in sarcina creste riscul aparitiei ADHD la copil

In timpul sarcinii, stresul poate avea efecte foarte grave, atat asupra mamei, cat si asupra bebelusului.

O serie de studii medicale sugereaza ca viitoarele mamici care sunt foarte stresate dau nastere unor copii neastamparati, cu un temeperament dificil si chiar cu ADHD. Citeste care este legatura dintre stresul in timpul sarcinii si riscul aparitiei ADHD la copil.

- veti citi:
In timpul sarcinii, stresul poate avea efecte asupra fatului
Legatura dintre starile mamei si comportamentul copilului mai tarziu
Stresul mamicii si legatura cu ADHD
Despre alte neplaceri in timpul sarcinii:
Trucul de respiratie care poate calma instantaneu anxietatea
Despre stres si oboseala, merita stiut
Sarcina in 40 de saptamani - cu video
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Calculatoare de sarcina
Suport si grupuri de burtici

In timpul sarcinii, stresul poate avea efecte asupra fatului

Stresul a devenit o maladie care afecteaza, sub o forma sau alta, pe toata lumea. De aceea poate ca nici nu ii acordam importanta cuvenita. Exista insa situatii in care grija fata de stres ar trebui sa ocupe un loc improtant in preocuparile noastre pentru sanatate. In timpul sarcinii, spre exemplu, stresul poate avea efecte foarte grave, atat asupra mamei, cat si asupra bebelusului. Se pare ca viitoarele mamici care sunt foarte stresate dau nastere unor copii neastamparati, cu un temeperament dificil. Cel putin asa arata studiile.

Legatura dintre starile mamei si comportamentul copilului mai tarziu

Una dintre cercetarile recente pe aceasta tema a scos la iveala faptul ca exista o legatura puternica intre starile mentale ale mamei in primele luni de viata ale bebelusului si comportomantul acestuia la varsta scolara . Si asta pentru ca nivelul ridicat al stresului produce schimbari hormonale care afecteaza creierul copilului aflat inca in burta mamei. Studiul, care a avut in vedere evolutia a cateva mii de copii, de la varsta intrauterina la cea scolara a scos in evidenta faptul ca hormonii generati de stres cresc riscul de comportament hiperactiv si de deficit de atentie. De asemenea, stresul mamei poate afecta si alte aspecte ale dezvoltarii copilului, inclusiv felul in care acesta isi va folosi mainile, asa cum arata rapoartele conferintei anuale ale Societatii Psihologice Britanice, de la Glasgow. Acest lucru inseamna ca supravegherea atenta a modului de folosire a mainilor si de favorizare a uneia sau celeilalte ar putea ajuta in diagnosticarea ADHD.

Cercetatoarea Alina Rodriguez, de la Institutul de Psihiatrie din cadrul King s College, din Londra, a studiat peste 1700 de mame si copii. Studiul ei a relevat faptul ca mamele care au fost stresate in perioada sarcinii, au trecut printr-o despartire sau au suferit din cauza decesului unei persoane apropiate au sanse de doua ori mai mari de a avea un copil care isi foloseste ambele maini la varsta de 5 ani. Acesti copii isi folosesc o mana pentru sarcini precum scrisul si cealalta pentru actiuni precum aruncarea sau prinderea unei mingi. Acest tip de comportament este diferit de cel al copiilor ambidextri pentru ca efectuarea unei actiuni nu poate fi facuta intodeauna cu oricare dintre maini.

Stresul mamicii si legatura cu ADHD

Copiii expusi la stres in timpul sarcinii prezinta un risc mai mare de a avea ADHDsi au adesea probleme emotionale, cauzate de un temperament dificil. De asemenea, acestor copii le este greu sa socializeze cu ceilalti, de varsta lor. Evenimentele stresante pe care dr. Rodriguez le-a avut in vedere au inclus si divorturile, precum si decesul cuiva apropiat.

Dr. Rodriguez le linisteste insa pe viitoarele mamici, precizand ca este important sa fie relaxate si sa priveasca lucrurile in perspectiva, atat la serviciu, cat si acasa si le sfatuieste sa accepte ajutorul celor din jur si sa faca, pe cat posibil, doar lucrurile care le fac sa se simta bine.

Un alt studiu, care a avut in vedere aproximativ 8000 de copii finlandezi face, de asemenea, legatura intre stresul din timpul sarcinii si folosirea mixta a mainilor, precum si aparitia problemelor de comportament. Studiul a relevat faptul ca la varsta de 8 ani, copiii care isi folosesc ambele maini pentru a face diverse activitati au mai multe probleme in rezolvarea sarcinilor scolare decat cei dezvoltati normal.

Bazandu-se pe aceste rezultate ingrijoratoare, toti cercetatorii care s-au ocupat de problema, conchid ca sunt necesare studii aprofundate pentru a vedea cat de puternica este influenta stresului pe care il sufera femeile insarcinate asupra dezvoltarii ulterioare a copilului.

► Citeste in continuare Fatul catre mami: ma stresezi in fiecare zi. Despre stres si efectele sale asupra sanatatii bebelusului.

Despre alte neplaceri in timpul sarcinii:

Depresia in timpul sarcinii
Neplaceri de-ale sarcinii...
6 simptome jenante ale sarcinii
Dantura in timpul sarcinii
Sânii în schimbare
Sarcina toxica

Trucul de respiratie care poate calma instantaneu stresul

Am trecut cu totii pe aici: avem o zi proasta, o criza de anxietate,  sau tulburari de somn, si ce sfaturi am primit? Un sfat simplu: “respira adanc”.

O prietena bina intentionata, sotul, sau iubit ne incurajeaza sa respiram adanc insa, la un moment dat, acest sfat devine o banalitate care, intr-un fel, mai mult ne streseaza, decat ne ajuta. De ce este ceva atat de simplu (si atat de esential pentru viata) dificil de amintit într-un astfel de moment crucial? Iata trucul de respiratie care poate calma instantaneu anxietatea.

Despre stres si oboseala, merita stiut:

Dieta si relaxare pentru o femeie "la limita stresului"
Stresul: 10 semne alarmante ale stresului
Ce tip de reactii aveti la stres?
Gwyneth Paltrow ne invata sa scapam de stres
Metoda ABCDE de combatere a stresului
Dieta si relaxare pentru o femeie "frenetica"
6 metode de a reduce stresul si grasimea abdominala in acelasi timp
Ce este insomnia si cum putem scapa de ea?

Sarcina in 40 de saptamani - cu video

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

toate drepturile rezervate © Desprecopii 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII