Diabetul de tip I la copil, experienta unei mame

Diabetul de tip I la copil, experienta unei mame

Diabetul de tip I la copil, experienta unei mame

  • Diabetul este cea mai frecventa dintre bolile cronice ale copiilor, iar diagnosticele de diabet s-au triplat in ultimii ani. Cititi despre experienta unei mamici al carui baietel a fost diagnosticat cu diabet de tip 1 . 
veti citi
Diabetul de tip 1 la copil - experienta unei mamici de la Desprecopii
Simtome care pot semnala diabetul de tip 1 la copil
Ce se intampla de fapt in cazul diabetului de tip 1 la copil
Cat de frecvent este diabetul la copii?
Ce tip de diabet ar putea avea copilul meu?
Ce pot face parintii ?
Grupuri de suport pentru parintii care au copilasi cu diabet

Diabetul de tip 1 la copil - experienta unei mamici 

Roxana este o mamica a Comunitatii Desprecopii. Iata ce ne-a spus:
Am descoperit diabetul la baietelul nostru cand avea 5 ani, tarziu si intr- un mod neplacut. Se pare ca boala se declansase cu cateva luni inainte sa i se puna diagnosticul si a dus-o pe picioare pana a cazut pur si simplu bolnav la pat.
Semne au fost, dar din nefericire le-am interpretat gresit. Prima manifestare a fost schimbarea brusca de caracter - am dat vina pe scoala, invatatoarea nepriceputa si pe colegii de clasa cu care nu se intelegea.
Apatic si cu ochiii mereu tristi si obositi, ma gandeam sa fac o programare la psiholog.
Momentul soc a fost cand am descoperit cat de tare slabise - rotunjimile de copil se topisera peste noapte in conditiile in care manca exagerat de mult.
De aici si pana la complicatii drum scurt, presarat cu internare, perfuzii, ace, intepaturi si multa suferinta de copil.
Avem jumate de an de cand a intrat diabetul in viata noastra si ne-am invatat cu toate fara sa ne schimbam stilul de viata prea mult. Mancam aceeasi mancare si facem exact aceleasi lucruri pe care le faceam inainte sa se imbolnaveasca.
Cristian insa, a trebuit sa se obisnuiasca cu intepaturile zilnice, dar cel mai important sa inteleaga ca e bolnavior si ca n o se mai faca bine niciodata. Este in terapie pentru ca trebuie sa invete cum sa - si invinga fricile viz a vis de coma.
In rest e bine, a recuperat kilogramele pierdute foatre repede, e vesel si cred un pic rasfatat. Am renuntat la reguli importante o perioada de timp ca sa nu - l suparam iar acum trebuie sa ne apucam serios de parinteala!
Este responsabil, stie ce sa manance si ce sa bea, refuza dulciuri si sucuri, inca nu - si face singur insulina in burtica, dar isi masoara si citeste glicemia.


Am observat ca valorile lui maricele imi dau ziua peste cap, ca mi - e frica sa nu faca hipoglicemie in timpul somnului, ca in fiecare noapte trec pe la el sa  i ascult respiratia si eventual sa - i  iau o glicemie daca nu mi place cum sforaie.
Mancarea n  o mai cantarim de mult ne - am obisnuit sa  i socotim carbohidratii dintr  o privire.
Grijile mari le amanam pentru mai tarziu, la adolescenta  cand o sa trebuiasca sa  si gestioneze singur diabetul.
Pana atunci speram sa se descopere o minune si sa se vindece!

Simtome care pot semnala diabetul de tip 1 la copil

Iata o serie de simptome care pot ajuta la detectarea diabetului la copii:

- Mictiuni frecvente si/sau enurezis.  Pot aparea semne de intrebare daca copilul incepe sa ude patul noaptea, sau cand merge mai des la toaleta. Totusi, enurezisul cel mai adesea are cauze psihologice, care tin de dezvoltarea copilului, asa ca trebuie sa fiti atenti si la alte simptome.

- Iritabilitate. Copilul poate avea schimbari de dispozitie dese, se poate mania usor sau poate fi morocanos.

- Cresterea senzatiei de sete. Copilul bea apa mai mult decat in mod obisnuit, fara sa fi intervenit o schimbare in conditiile de mediu (caldura excesiva).

- Cresterea senzatiei de foame. Copilul cere mai multa mancare. Poate fi insa si o "foame sanatoasa", datorata activitatii fizice sau nevoilor corpului din perioada de crestere.

- Oboseala. Copilul are momente in care este foarte obosit, chiar apatic.

- Pierdere in greutate. Copilul poate slabi, chiar daca mananca normal.

- Tulburari de vedere. Tulburarile de vedere pot fi greu detectate la copii, mai ales la cei mici. Totusi, parintii sunt cei care pot observa schimbari legate de calitatea vederii.

- Infectii cutanate. Acest simptom nu este neaparat legat de diabet, dar poate fi relevant. Atunci cand glicemia corpului este crescuta, se pot dezvolta mai usor micoze si alte infectii cutanate.

- Dureri abdominale si senzatie de voma. Aceste manifestari sunt rare in cazul acestei boli, dar se pot intalni totusi la copiii la care diabetul este depistat cu intarziere.

Atentie, parintii sunt cei care trebuie sa discute cu medicul despre aceste simptome, daca le observa la copil. Acest lucru este necesar, deoarece pe parcursul unui control medical obisnuit pot fi trecute cu vederea.

Ce se intampla de fapt in cazul diabetului de tip 1 la copil

Diabetul este o boala cronica ce duce la acumularea unor niveluri nesanatoase de zahar in sange. Diabetul de tip 1 este mai frecvent la copii, in timp ce diabetul de tip 2 este mai probabil sa afecteze adultii, mai ales dupa 40 de ani. Iata ce se intampla:

Cand copilul mananca, sucurile digestive ale organismului descompun alimentele intr-un zahar simplu numit glucoza, care este principala sursa de energie a organismului. Glucoza trece in sangele ce circula prin organism, unde un hormon numit insulina ajuta celulele sa o foloseasca pentru crestere si ca sursa de energie.

Insulina este produsa de pancreas, o glanda mare aflata in spatele stomacului. In cazul unui organism sanatos, pancreasul produce automat cantitatea de insulina necesara pentru a duce glucoza din sange la celule.

In diabetul de tip 1, pancreasul nu produce insulina. In diabetul de tip 2, pancreasul produce insulina, dar celulele organismului nu sunt capabile sa o absoarba. In ambele cazuri, glucoza se acumuleaza in sange, este deversata in urina si eliminata din organism, ceea ce inseamna ca nu este folosita pentru a furniza energie organismului.

Diabetul de tip 1 este forma de diabet cea mai frecvent intalnita la copii: 90-95% dintre bolnavii de diabet sub 16 ani au acest tip. Diabetul de tip 1 este clasificat ca maladie autoimuna, o boala in care sistemul imunitar al organismului  ataca unul dintre tesuturile sau organele corpului, iar in diabetul de tip 1 sunt distruse celulele producatoare de insulina din pancreas.

Prin monitorizarea atenta a nivelului glucozei si tratament corespunzator, diabetul poate fi tinut sub control. Daca nu este tratat corespunzator, dupa un numar de ani boala poate duce la orbire, boli ale rinichilor, boli ale inimii, afectarea nervilor, infectii ale gingiilor si ale pielii, osteoporoza, pierderea membrelor si chiar moarte.

Cat de frecvent este diabetul la copii?

Diabetul nu este o boala frecventa la copii, dar este una dintre cele mai frecvente boli cronice ale copiilor. In Statele Unite, diabetul de tipul 1 afecteaza cam unul 1 din 400-600 de copii si adolescenti.

Frecventa sa este diferita in tarile lumii:

- in Anglia si Tara Galilor 17 copii din 100000 fac diabet in fiecare an
- in Scotia, cifra este de 25 la 100000
- in Finlanda sunt 43 la 100000
- in Japonia sunt 3 la 100000

În România, aproximativ 2,3 de milioane de oameni, suferă de diabet, dar doar 781.000 sunt luaţi în evidenţă de Casa naţională a asigurărilor de sănătate, potrivit datelor CNAS. În plus, 30% dintre persoanele care suferă de diabet nu sunt diagnosticate.

Statisticile oferite de Ministerul Sanatatii din Romania spun ca in 2008 (nu avem date mai recente) sunt noua cazuri noi la o suta de mii de copii. Aproape 2.500 de copii sunt dependenti de insulina, 500 au diabet de tip 2 si obezitate. Aproape 42 la suta dintre diabetici au intre zero si cinci ani, iar 58 la suta au intre 6 si 18 ani.

In trecut, diabetul de tip 2 era diagnosticat cel mai adesea dupa 40 de ani. In ultima vreme, totusi, tot mai multi copii din Europa si Statele Unire primesc acest diagnostic. In ultimii 30 de ani s-a constatat o triplare a numarului de cazuri de diabet la copii. Acest lucru este cauzat in parte de tendintele tot mai mari spre obezitate din societate, dar obezitatea nu explica cresterea numarului cazurilor de diabet de tipul 1 la copii , care alcatuiesc majoritatea cazurilor noi.

Statisticile oferite de Ministerul Sanatatii din Romania spun ca in 2008 (nu avem date mai recente) sunt noua cazuri noi la o suta de mii de copii.  Aproape 2.500 de copii sunt dependenti de insulina, 500 au diabet de tip 2 si obezitate. Aproape 42 la suta dintre diabetici au intre zero si cinci ani, iar 58 la suta au intre 6 si 18 ani.

Ca si la adulti, cauza diabetului la copii nu este cunoscuta. Probabil ca este vorba despre o combinatie a predispozitiei genetice si a declansatorilor din mediu. Majoritatea copiilor cu diabet de tip 1 nu are precedente familiale de diabet.

Cercetatorii incearca sa determine ce tipuri de factori de mediu ar putea declansa diabetul de tip 1 la cei predispusi sa faca boala. (Diabetul de tip 1 este mai frecvent la americanii de rasa alba si in tarile europene ca Suedia si Finlanda.) Genetica joaca un rol mai important in cazul diabetului de tip 2, iar afro-americanii, hispanicii sau latino-americanii, nativii americani si asiaticii din Statele Unite sunt mai predispusi la boala. Cei supraponderali si inactivi fizic sunt supusi unui risc mai mare, dar este un mit ideea ca un consum prea mare de zahar duce la diabet.

Ce tip de diabet ar putea avea copilul meu?

In cazul in care copilul dumneavoastra face diabet, cel mai probabil este de tipul 1, diabetul cu dependenta de insulina. Asta inseamna ca pancreasul lui a incetat sa produca insulina si va avea nevoie de injectii regulate cu insulina pentru a procesa glucoza.

Desi diabetul de tip 1 reprezinta intre 5 si 10 procente din cazurile de diabet, este tipul predominant de diabet la copii, motiv pentru care acest tip de diabet este uneori denumit diabet juvenil.

Diabetul de tip 2, numit si diabetul adultilor, in care pancreasul produce insulina, dar organismul nu o poate folosi, este mai probabil sa apara dupa 40 de ani. Dar in ultima vreme a inceput sa afecteze si persoanele mai tinere, fiind diagnosticat chiar si la copii de 4 ni. Motivul este probabil faptul ca multi copii sunt supraponderali si chiar obezi de la varste fragede, iar obezitatea streseaza pancreasul, ceea ce poate declansa acest tip de diabet.

Ce pot face parintii ?

Parintii au un rol crucial prin dragostea, energia, devotamentul si intelepciunea de care dau dovada, pentru ca boala necesita monitorizare si tratament toata viata si poate avea complicatii severe. Primul pas spre reusita este intelegerea bolii de catre parinti, anturaj si de catre copil atat cat ii permite varsta. Trebuie sa aveti multa rabdare si sa intelegeti diferitele aspecte legate de diabet si de tratamentul sau, dar copilul si viata dumneavoastra de familie vor avea de castigat din efortul dumneavoastra. Cititi neaparat si: Cum ne-a schimbat diabetul viata ...

 Despre diabet, cititi pe forum, unde veti gasi multe grupuri de suport pentru parintii care au copilasi cu diabet:

Diabet zaharat la copii! (2)
Diabet zaharat la copii (3)
Diabet zaharat la copii (4)
Diabet zaharat la copii *6*
Diabet zaharat la copii *7*
Diabet zaharat la copii *8* Dulcineii DC
Fructoza - indicata in diabet?
Dulcineii DC - Diabet zaharat la copii *9*
Rog retete pt diabet!

Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2011

 Comunitate, grup de suport

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Forum medical de specialitate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Bolile copilului

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. VIORICA TOMA
    VIORICA TOMAtrimis la 27/3/2014

    Bun articol , la cat mai multe .Populatia trebuie informata , mai ales mamele sa aiba grija de micuti . Si eu sunt o mama de copil diabetic , dar am realizat ca trebuie sa mergem inainte , sa le dam cheful de viata , sa nu se simta " altfel " .

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII