Copilul de 5 ani: Dezvoltarea fizica si personalitatea

Copilul de 5 ani: Dezvoltarea fizica si personalitatea

Copilul de 5 ani: Dezvoltarea fizica si personalitatea

Dupa implinirea celui de al cincilea anisor, copilul iese treptat din perioada de criza si isi gaseste lent un nou echilibru. Va face progrese remarcabile pe toate planurile, fizice si psihice si de asemeni se va familiariza cu mediul in care traieste. Este la varsta cand este constient ca isi iubeste parintii, educatoarea, rudele, animalutele de casa. Este usor de abordat, este tandru si tot mai putin nerabdator si este deja o companie foarte agreabila. La Desprecopii, crestem alaturi de copiii nostri.

- veti citi:
Copilul de 5 ani - un echiliru si nevoia de autonomie
Dezvoltarea fizica a copilului de 5 ani
Ce poate face un copil de 5 ani?
Caracterul si personalitatea la 5 ani
Fricile varstei de 5 ani
A lua decizii - si nevoia de autonomie
Creeaza momente si rutine care incurajeaza autonomia copilului: 10 sfaturi utile
Despre increderea in sine a copilului tau

Copilul de 5 ani - un echiliru si nevoia de autonomie

Dupa implinirea celui de al cincilea anisor, copilul iese treptat din perioada de criza si isi gaseste lent un nou echilibru. Va face progrese remarcabile pe toate planurile, fizice si psihice si de asemeni se va familiariza cu mediul in care traieste.

Este la varsta cand este constient ca isi iubeste parintii, educatoarea, udele, animalele. Este usor de abordat, este tandru si tot mai putin nerabdator si este deja o companie foarte agreabila.

Dezvoltarea fizica a copilului de 5 ani

Un copilas de 5 ani, masoara in medie intre 105 si 111 centimetri si cantareste intre 16 si 20,5 kg. Fetele se situeaza putin sub aceaste estimari, iar baietii putin deasupra.

Ce poate face un copil de 5 ani?

La 5 ani, copilul sare cu usurinta intr-un picior sau pe ambele picioare si are un echilibru mai stabil.

Este maestru in ceea ce priveste bicicleta si se antreneaza mereu in noi exploari pentru care trebuie sa escaladeze, sa alunece, sa sara, sa se strecoare, sa se catere, etc.

Coordonarea manuala este mai precisa si rezultatul este vizibil in muncile manuale ale copilului. Are deja o preferinta pentru o mana in raport cu cealalta si are o mai mare usuritna in miscarea cu aceasta.

Desenele pe care le face sunt din ce in ce mai detailate.

Caracterul si personalitatea la 5 ani

Copilul de 5 ani devine din ce in ce mai capabil sa isi apare punctul de vedere intr-o conversatie. Desi este tot mai autonom in ceea ce priveste corpul sau si este dornic sa fie tratat ca un adult, el nu vrea insa sa se indeparteze pre mult de adulti si le solicita in orice moment aprobarea si avizul.
A devenit o companie cel mai adesea placuta si serviabila, si se plange si sau se smiorcaie tot mai putin.  Accesele sale de furie sunt mai putin frecvente si se leaga mai ales de obiecte si mai putin de oameni.

Fricile varstei de 5 ani

Temerile si fricile copilului de 5 ani incep sa se atenueze de la zi la zi si devin tot mai concrete. Ii e frica de un caine care isi arata dintii, de fulgerele din noapte, de o vrajitoare care ii poate lua papusa sau de cazaturi. Deja nu mai face atit de multe trasnai sau poznioare si prins/a aspura faptului poate sa nege si sa dea vina pe altcineva.

Desi ii place sa faca lucrurile in stil si ritm propriu,este din ce  in ce mai sensibi/a la rationamentul adultului si este dornic/a sa ii faca placere: respecta regulile, cere voie de a face ceva si ar vrea sa fie considerat/a 'cuminte'.

Povestile fantastice si laudaroseniile sunt din ce in ce mai rare pentru ca acum, copilul incepe sa faca mai bine deosebirea dintre real si imaginar.

A lua decizii - si nevoia de autonomie

Pe masura ce copiii devin mai independenti, li se cere sa ia mai multe decizii. Copiii prescolari au de luat tot mai multe decizii - totul de la alegerea unui partener de conversatie sau de joaca, activitati, etc. Cand copiii invata ca pot lua propriile decizii si isi exprima opiniile, ei pot explora cat de departe pot impinge regulile si provoca autoritatea parintilor.

Copiii, in acest stadiu al independentei in curs de dezvoltare, doresc sa testeze limitele si, uneori, sa experimenteze comportamente contrare.

Creeaza momente si rutine care incurajeaza autonomia copilului: 10 sfaturi utile

In dorinta de a-l incuraja sa fie independent, orice copil trebuie sa invete sa isi rezolve singur micile probleme. Rezolvarea problemelor personale este una dintre cele mai importante abilitati si experiente de viata pe care un parinte trebue sa o ofere copilului.

Iata cum poti crea  momente si rutine care incurajeaza autonomia copilului: 10 sfaturi utile.

 

Despre increderea in sine a copilului tau, merita citit si:

Spune DA increderii in sine
Media Digitala in viata copilului: intre distractie, violenta si prea mult timp petrecut in interior
Primele responsabilitati ale copilului: de ce e important sa ne implicam copilul in treburile casnice
Cum asisti la o criza de furie a copilului si ce trebuie sa stii
Copiii urasc sa auda cuvantul NU: ce trebuie sa stii si de ce este important sa ai la indemana alternative explicate
Cine stabileste ora de somn a copilului?

autor: Maria Bodea,  medic pediatru, in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2017 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. SABO EDUARD DENIS
    SABO EDUARD DENIStrimis la 26/1/2013

    NUMLE DE EDI E FRUMOS

    Raspunde la acest comentariu
  2. ana ciobanu
    ana ciobanutrimis la 13/12/2011

    copilul meu a trait cu soacra mea aproape 2 ani si acum are 5 ani copilul acum e cu noi locuim in pania de aproape 5 ani jumate si merge la gradinita de la anul va merge in clasa 1 mai pe concret ce vreau sa va spun nu stiu ce sa fac cum sal inteleg intoate greselile care mi le face e un copil cu multa energie si foarte istet in casa nu vrea sa zica nici macar o poiezie si la scoala raspunde de toare zice poiezi cintece stie sa citeasca sa scrie si in casa e foarte energic as vrea sa imi dati un sfat cum pot sa fiu mai linistita cu el cam de multe ori il cert ba ii mai dau si citeva palme ca are o energie ca te scoate din toate adica nu sta locului sare fuge nu asculta cind ii zic sa faca ceva cel mai mult ma ingrijoreaza ca nu imi da caz in ce zicpur si simplu nu stiu ce sa mai fac nici macar cu pedese nu se remediaza o eu ca mama nu stiu cum sal educ va rog datim un sfat

    Raspunde la acest comentariu
  3. carmen
    carmentrimis la 12/2/2010

    detailat nu exista in DEX. Poate detaliat. In rest... frumos articol.

    Raspunde la acest comentariu
  4. mihaela
    mihaelatrimis la 7/3/2008

    un articol realist. am inceput sa-l citesc cu oarecare teama gandindu-ma ca precis sustine ca ar trebui ca la 5 ani copilul sa rezolve deja integrale :) si cum al meu nu stie....A fost o surpriza placuta, relaxanta chiar.va multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII