Importanța jocului cu bebelușul: baza încrederii în SINE

Importanta jocului cu bebelusul -  baza increderii in sine

Importanța jocului cu bebelușul: baza încrederii în SINE

Bebelușul este la începutul unei mari descoperiri: bucuria jocului. Chiar de la început, jocul este pentru el o continuare firească a dragostei cu care este înconjurat. Jocul cu părinții lui sau cu cei din jur îl stimulează și îi conferă siguranță. De aceea, fiecare mamă sau tată trebuie să-și facă zilnic timp, măcar un sfert de oră, special pentru joc cu bebelușul lor.

• Dar, atentie, nu e cazul sa-l antrenăm intensiv pentru a-i ameliora performanțele pentru există riscul de a-l suprastimula. Iata cum va puteti juca cu el in primul an de viață.

- despre importanta jocului cu bebelusul: baza increderii in sine, veti citi:
Jocul cu bebelusul si baza increderii in sine
Ce le place bebelusilor?
Prin joc, bebelusul simte ca este iubit
Jocurile bebelusului favorite luna de luna, in primul an de viata
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
Stimularea nou-nascutului
Să nu suprastimulăm bebelușul
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Jocul cu bebelusul si baza increderii in sine

Acordand timp de joaca cu bebelusul tau, castigul va fi ca in acest fel ii vei stimula dezvoltarea, ca il veti pregati pentru primii pasi sau pur si simplu ca ii vei da incredere. Astfel el se va adapta mai usor la viata sociala, la ambianta apropiata si la lume.

Ce le place bebelusilor?

Bebelusilor le plac miscarile blande si ritmate (ele sunt pentru ei ca o continuare a vietii intrauterine). La anumite popoare, imediat dupa nastere copiii petrec o mare parte din zi atasati pe spatele sau pe soldul mamei cu ajutorul unei fasii de panza. In tarile occidentale, port-bebe-urile s-au introdus mai tarziu, dar au fost la fel de eficiente. Oricare ar fi mijlocul folosit, faptul ca este leganat constituie o mare placere pentru copilas inca de la nasterea lui.

Prin joc, bebelusul simte ca este iubit

Sa se joace si sa se legene nu e numai o placere si un stimulator fizic ci si bucuria de a avea o activitate cu mama si tata. Copilasul tau se va simti sustinut atat fizic cat si psihologic. Nu uitati insa sa-i vorbiti sau sa-i  cantati in acelasi timp copilasului vostru. Vocea, rasul, atitudinea, privirea, totul este tandretea si bucuria de a fi impreuna.

Se cunoaste importanta schimburilor afective pentru dezvoltarea creierului copilului. Astfel el se va deschide mai usor la viata sociala, la ambianta apropiata si la lume. Dar, atentie, nu e cazul sa-l antrenam intensiv pentru a-i ameliora performantele.

Pentru copilul foarte mic, profitati de momentele in care micutul s-a trezit linistit. Alegeti un moment intre mese si multumiti-va numai cu cateva minute pentru inceput. Foarte curand el va deveni disponibil pentru mai mult timp.

Bebelusul se simte iubit cand mamica se joaca cu el. 

Nu exagerati totusi si evitati sa-l faceti sa se joace inainte sau dupa masa. Fiti foarte atenti la semnele lui de oboseala!

Jocurile bebelusului favorite luna de luna, in primul an de viata

Este vorba desigur de marile etape. Acestea trebuie adaptate in functie de evolutia copilului. Inca de la nastere luati-va in brate pruncul, leganandu-l bland. In afara placerii pe care o veti resimti voi, acest lucru va favoriza descoperirea reciproca.  

De la luna a treia Aici dezvoltarea in luna treia

Bratele si picioarele bebelusului se agita liber si el poate sa te urmareasca cu privirea. Aseaza-l pe o paturica, pe care mama si tata o vor tine de cele patru colturi, si leganati-l bland privindu-l si zambindu-I; drept recompensa veti primi un suras larg din partea bebelusului.

De la luna a patra:  Aici dezvoltarea in luna a patra

Luandu-l in brate si sustinandu-l de burtica, faceti-l sa se joace de-a avionul. Cu bratele si picioarele intinse, lui ii va place sa zboare si va aprecia aceasta pozitie noua, descoperind lumea de la inaltime. Incepeti mai intai incetisor, apoi accelerati ritmul, caci, in bratele voastre, el se va simti in siguranta.

De la luna a cincea:  Aici dezvoltarea in luna a cincea

 Copilul incepe sa se ridice pe antebrate. Aseaza-l pe picioarele tale indoite, tine-l ferm cu mainile si fa-l sa se joace de-a “ascensorul”. Picioarele tale se ridica din ce in ce mai sus si miscarea devine din ce in ce mai rapida.

De la luna a sasea:  Aici dezvoltarea in luna a sasea

El isi controleaza bine mainile si picioarele. Cand este asezat pe burtica, el incearca sa se intoarca pe spate. Il vei aseza pe antebratele tale trecandu-ti mainile pe sub burtica lui. Uneste-ti mainile cu cele ale tatalui, astfel veti putea sa-l faceti sa se rostogoleasca de pe spate pe burta si invers.

De la luna a opta:  Aici dezvoltarea in luna a opta

Copilul stie sa se intoarca in toate directiile, ramane in pozitia sezand fara sa fie sprijinit. In curand va incerca sa se ridice in picioare. In picioare, sustinut, ii place sa sara. Poti sa accentuezi miscarea, ridicandu-l mai sus de indata ce sare el.

De la luna a noua:  Aici dezvoltarea in luna a noua

Agatat de un scaun sau o mobila el se tine in picioare. Daca in patru labe este un campion, putem sa-i organizam o cursa cu obstacole. Pune pe jos puneti pe jos cateva perne tari. Incurajeaza-l sa le escaladeze aratandu-i o jucarie pe care o va gasi de cealalta parte a pernei.

De la luna a zecea:  Aici dezvoltarea in luna a zecea

Copilul este din ce in ce mai indemanatic. Adauga la obstacole un tunel din perne tari. El va aprecia jocul “cucu-bau” daca te ascunzi de cealalta parte a tunelului. El va sti, de asemenea, ca jucaria disparuta va fi regasita de cealalta parte a obstacolului.

De la luna a unsprezecea:  Aici dezvoltarea in luna a unsprezecea

Copilul cauta sa se ridice in picioare. Poti sa-I pregatesti un mic traseu pe care el va trece de la mersul in picioare la cel in patru labe. Aseaza perne, scaune, taburete. El va cauta sa ajunga la tine.

De la luna a douasprezecea:  Aici dezvoltarea in luna a douasprezecea

Copilului ii plac senzatiile mai puternice. Tata si mama isi folosesc bratele ca pe un leagan mergand din ce in ce mai repede si din ce in ce mai sus.

Si pentru a incheia fiecare sedinta de joc, e nevoie desigur de o mangaiere tandra si de un pupic!

Să nu suprastimulăm bebelușul

Atentie insa, nu e cazul sa-l antrenam intensiv pentru a-i ameliora performantele pentru exista riscul sa il suprastimulam - citeste aici despre bebelusul suprastimulat.

8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului

Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc. Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul in care adultul ingrijeste copilul, de promptitudinea cu care raspunde acestor nevoi.

Plansul este modul prin care ei comunica in primele luni de viata. Si totusi, oricat de prompt ar raspunde parintii nevoilor lor, fiecare bebelus are o etapa in dezvoltarea sa in care plange mai mult. Aceasta variaza - la bebelusii nascuti la termen apare in jurul varstei de 6 saptamani, in timp ce la cei prematuri se manifesta pe la 12 saptamani cititi in continuare 8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului

Stimularea nou-nascutului

Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce
15 activitati pentru bebelusi, de la 0 la 3 luni
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor - pe intelesul tuturor
Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze   

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.


autor: autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2023
Toate drepturile rezervate, 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Cristina RUSSEN
    Cristina RUSSENtrimis la 20/7/2004

    Este minunat cand descoperi ca poti sa te joci cu bebelusul tau inca din primele luni.Eu nu am stiut cum, pana nu am citit acest articol. Ma bucur ca exista si ca ne ajuta pe noi, parintii.Parerea mea este ca trebuie dezvoltat. In aceeasi maniera ar trebui discutat si subiectul 'ce citim si la ce varsta', pt ca, cel putin eu, nu stiu ce as putea sa ii citesc fetitei mele de 4 luni. Va multumesc pt toate articolele pe care le scrieti si care m-au ajutat inca din timpul sarcinii.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII