Momente CHEIE in sarcină: lista cu evenimente și lucruri de făcut 🔑

Momente cheie in sarcina - lista cu evenimente si lucruri de facut

Momente CHEIE in sarcină: lista cu evenimente și lucruri de făcut 🔑

Odată ce testul de sarcină a ieșit pozitiv și intri în călătoria minunată a graviduțelor și a Odiseei Sarcinii, e bine să fii pregătită pentru o serie de evenimente și întâmplări care vor fi importante atât pentru tine, cât și, desigur, pentru bebelușul din burtică.

Este important să fii bine organizată și să îți planifici activitățile în funcție de aceste evenimente majore ale sarcinii. Deși sarcina durează 40 de săptămâni, nici nu știi cât de repede trece timpul... și vei veni cu bebelușul acasă.

→ Iată o serie de momente cheie in sarcină: lista cu evenimente și lucruri importante de făcut.

veti citi
Momente importante de-a lungul saptamanilor de sarcina: ce ai de facut
Saptămanile 4-6 de sarcină
Săptămanile 8-12 de sarcină
Săptămanile 12-15 de sarcină
Săptămanile 15-20 de sarcină
Săptămanile 20-24 de sarcină
Săptămanile 24-28 de sarcina
Săptămanile 29-35 de sarcină
Saptamanile 36-40 de sarcina

Momente importante in agenda sarcinii pe care e bine sa le programezi si sa nu le uiti 🔑

Pentru a-ti veni in ajutor, ti-am pregatit aceasta trecere in revista a momentelor importante care urmeaza in saptamanile de sarcina. Bifeazã fiecare punct al planului de mai jos: astfel, poti fi sigurã cã ai fãcut tot ce trebuie pentru ca sarcina ta sã decurgã fãrã emotii! Si bineinteles, fii bine informata, citeste toate articolele despre nastere si nou nascuti de la Desprecopii.

Momente importante de-a lungul saptamanilor de sarcina: ce ai de facut

/Images/atentie.gif Saptămanile 4-6 de sarcină

| saptamana 4-a | saptamana 5-a | saptamana 6-a |

 Consult la medicul de familie sau la medicul obstetrician

Stabileste o intalnire si cu medicul de familie sau cu ginecologul, imediat ce testul de sarcina îti confirma ca vei avea un copil. Medicul îti va fixa o data aproximativa a nasterii, calculata în functie de prima zi a ultimei menstruatii. Calculeaza si tu cu acest calculator: Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii

Anunta-ti patronul

Desi nu esti obligata prin lege sa-ti anunti seful sau patronul cã esti însarcinatã, este bine sa o faci, mai ales daca lucrezi într-un mediu cu potential toxic (teratogen). Firma la care lucrezi, indiferent dacã este de stat sau particularã, este obligatã sã îti ofere un alt loc de muncã în care sã nu fii supusã factorilor nocivi.

Inscrie-te pe forumul special al gravidutelor Odiseea Sarcinii: totul despre SARCINA.

Acolo vei face cunostinta cu multe din colegele tale de generatie care trec prin aceleasi saptamani de sacina, in acelasi timp. Schimbad informatii vei afla din timp caresunt doctorii cei mai apropiati din zona in care locuiesti si vei avea timp sa alegi in ce mod vei naste. Informatia te va face mai puternica si mai putin vulnerabila.

Urmareste cum se dezvolta sarcina

Urmareste saptamana de saptamana cum se dezvolta copilasul din burtica ta in cadrul celei mai ample prezentari (cu video) - Sarcina pe saptamani: Odiseea Sarcinii.

Descarca aplicatia pentru telefon sau tableta: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

/Images/atentie.gif Săptămanile 8-12 de sarcină

| saptamana 8-a | saptamana 9-a | saptamana 10-a | saptamana 11-a | saptamana 12-a |

Primul examen ecografic

Medicul de familie te va ajuta sã îti fixezi primul examen ecografic. În unele clinici, partenerului tãu îi este permis sã fie alãturi de tine pe tot parcursul examenului si chiar sã primesti o casetã video cu imaginea pruncului tãu. Asa cã sfãtuieste-te cu el si intereseazã-te din timp care clinicã îti convine mai mult. 

Mergi la dentist

Nu îti neglija dantura. Este bine sã mergi la un cabinet stomatologic chiar pentru o simplã consultatie. Sarcina creste riscul dezvoltãrii cariilor dentare. Gingiile devin foarte sensibile: datoritã volumului mare de sânge, capilarele sunt mai dilatate si pot sã sângereze. Cumpãrã-ti o periutã mai moale si evitã periajul energic.Citeste pe larg: Sarcina si tratamentul stomatologic

Nasti acasa sau la spital?

Sunt femei care doresc sa nasca la domiciliu. Esti printre ele? Atunci a venit timpul sã-l întrebi pe medicul tãu de familie dacã poate sã te asiste. Dacã nu, el te va îndruma spre un obstetrician dispus sã vinã la tine acasã.

Care este cea mai bunã maternitate?

Dacã vrei sã nasti la spital, intereseazã-te care e cea mai bunã maternitate din zona unde locuiesti. Unele spitale organizeazã întâlniri cu asistentele, cu medicii, vizite în sãlile de operatii, saloane; astfel, te informezi si asupra cursurilor prenatale existente. Citeste neaparat parerile despre maternitati si medici - pe cel mai citit forum al gravidutelor: Nasterea unei Stele

► Citeste Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 1: ghid complet

/Images/atentie.gif Săptămanile 12-15 de sarcină

| saptamana 12-a | saptamana 13-a | saptamana 14-a | saptamana 15-a |

Sa afle lumea!

Primele trei luni de sarcinã sunt si cele mai încãrcate de riscuri. Au trecut, poti rãsufla usuratã! Dacã nu ai fãcut-o pânã acum, este momentul sã anunti vestea cea bunã prietenilor si colegilor de serviciu!

  Primul control prenatal

A venit timpul primului control prenatal. Vei fi cântãritã, mãsuratã, ti se va lua tensiunea, vei face analize complexe. Ti se va recolta si sânge pentru stabilirea grupei sangvine. Astfel va fi pregãtit sângele pentru transfuzie, în cazul unui travaliu dificil. Ti se va recomanda sã scrii un jurnal de sarcinã, în care vei consemna sfaturile medicului, fãcute la fiecare control.

  Ore de educatie prenatala

Unele maternitãti organizeazã astfel de cursuri, majoritatea fiind gratuite, desi aflate într-un stadiu incipient. Intereseazã-te dacã în orasul tãu existã astfel de ore de educatie prenatalã. Ele sunt utile, te vor învãta cum sã te pregãtesti pentru travaliu, ce este travaliul, care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de nastere (vaginalã, cezarianã), care sunt mijloacele de anestezie si asa mai departe. Citeste  Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati

/Images/atentie.gif Săptămanile 15-20 de sarcină

| saptamana 15-a | saptamana 16-a | saptamana 17-a | saptamana 18-a | saptamana 19-a | saptamana 20-a |

  Cum vei naste?

Stabileste-ti un plan! Odatã ales spitalul, stii si care va fi medicul tãu. Discutã cu el despre anestezie, despre cine te va însoti în sala de nasteri, cum vrei sã nasti si despre orice altceva care crezi cã îti poate face nasterea mai confortabilã. Pregãteste totul din timp! Citeste: 8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste

Simti primele miscari ale bebelusului?

Miscarile bebelusului in burtica mamei, fac parte din galaxia de emotii ale oricarei gravidute. Cum misca bebelusul, cat de des si cat de tare ar trebui sa simtim aceste miscari ? Despre acel moment magic cand simti bebelusul din burtica ta si calendarul miscarilor bebelusului din burtica, citeste si vizualizeaza in continuare Calendarul miscarilor bebelusului in burtica mamicii pregatit de specialistii de la Desprecopii.

/Images/atentie.gif Săptămanile 20-24 de sarcină

| saptamana 20-a | saptamana 21-a | saptamana 22-a | saptamana 23-a | saptamana 24-a |

  Al doilea examen ecografic

La aceastã vârstã se pot vizualiza cu mai mare acuratete eventualele defecte de dezvoltare intrauterinã. Ecografii sofisticate îti pot oferi detalii cu privire la prezenta unor anomalii în formarea organelor interne ale micutului.

Timpul sa afli sexul bebelusului tau din burtica

Ecografia este procedura cea mai obisnuita de determinare a sexului unui bebelus. In perioada sarcinii, probabil veti face cateva ecografii diferite. Ecografia dintre saptamanile 18 si 26 este de obicei cea mai precisa in determinarea sexului unui fetus. Citeste pe larg:
Aflarea sexului copilului

  Pastreaza-te  în forma si fa multa miscare

Femeile care continuã sã facã exercitii usoare în mod regulat pe tot parcursul sarcinii prezintã un risc mai scãzut de a pierde sarcina. Ele vor fi mai bine pregãtite pentru travaliu, care va fi mai scurt ca duratã. Printre exercitiile usoare se numãrã mersul pe bicicletã, înotul, yoga (în clase speciale pentru femei însãrcinate).

► Citeste si Teste de sarcina care se fac in trimestrul 2: ghid complet

/Images/atentie.gif Săptămanile 24-28 de sarcina

| saptamana 24-a | saptamana 25-a | saptamana 26-a | saptamana 27-a | saptamana 28-a |

Controlul prenatal de la 24 de sãptãmâni

Nu sãri peste acest consult medical! Este esential pentru bunul mers al sarcinii. Dupã sãptãmâna 28, ele vor deveni bilunare.

Ai grija de sanatatea ta

În acest stadiu de sarcinã, pot apãrea complicatii cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterialã, preeclampsia (valori crescute ale tensiunii arteriale asociate cel mai frecvent cu afectare renalã).  În situatii mai complicate pot apãrea  durerile abdominale si de cap, voma, nervozitatea. Se poate ajunge chiar la  eclampsie (convulsii ce pot cauza un disconfort major fãtului).

/Images/atentie.gif Săptămanile 29-35 de sarcină

| saptamana 29-a saptamana 30 | saptamana 31 saptamana 32 saptamana 33 saptamana 34 saptamana 35

► Citeste Teste de sarcina care se fac in trimestrul 3: ghid complet

Concediul de maternitate

Când ai împlinit sapte luni si zece zile ai dreptul prin lege la concediu medical (112 zile lucrãtoare). În toatã aceastã perioadã statul îti va plãti 85% din salariul tãu de bazã. Legea nr. 120 din 1997 stipuleazã cã dupã aceastã perioadã poti sã întrerupi serviciul pentru cresterea copilului pânã la vârsta de doi ani. Indemnizatia lunarã va fi plãtitã de firma la care esti angajatã. Noutatea acestei legi constã în faptul cã si tatãl poate rãmâne acasã sã-l îngrijeascã pe cel mic!

Viziteazã maternitatea

Mergi împreunã cu partenerul tãu sã vadã si el maternitatea în care vei naste.

Nu ezita sã-l  întrebi pe medicul care te va asista orice lucru care te frãmântã sau te intereseazã! 

/Images/atentie.gif Saptamanile 36-40 de sarcina

| saptamana 36-a | saptamana 37-a | saptamana 38-a | saptamana 39-a | saptamana 40-a |

Control saptamânal

Controalele prenatale au devenit sãptãmânale, ele sunt foarte importante pentru sãnãtatea ta si a pruncului pe care vrei sã-l aduci pe lume. Dacã medicul are motive, s-ar putea sã îti cearã sã te internezi. Citeste: O zi pe care nu o vei uita niciodata: ziua in care se naste copilul tau

Bagajul pentru marea intalnire la maternitate

Daca esti inca graviduta si te afli in ultimele saptamani de sarcina, cu 4 saptamani inainte de data planificata a nastarii, pregatiti-va bagajul pentru spital.

Si, e bine sa iti informezi si partenerul/sotul unde se afla bagajul,  pentru ca la momentul "Z" sa il insface si sa iesiti pe usa.

In caz ca partenerul/sotul dvs va conduce masina spre spital luati in considerare faptul ca - in timp ce dvs veti incerca sa va controlati contractiile, el va trece prin clipe de emotie si spaima. De aceea, (din experienta mea personala) asigurati-va ca stie dinainte drumul cel mai usor si scurt spre spital. Parcugeti-l in masina, impreuna de citeva ori, in periada maternitatii. Evitati astfel situatii de panica de genul: nu gaseste drumul sau se uita la harta...Pregatiti totul pina in micile amanunte!

Sfat: e bine pregatesti bagajul pentru spital (maternitate) cu citeva saptamini inainte de data probabila a nasterii. Iata ce ar trebui sa contina bagajul pentru maternitate. Plus liste utile de verificat ca nu ai uitat nimic esential :)

Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:

Nasterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere  

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Vino in cel mai mare grup privat, moderat de Desprecopii: Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii sau pe grupul JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitate Desprecopii ❤️

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

 1. sevelina
  sevelinatrimis la 23/10/2011

  Sint in saptamina a 8 si dimineata am putin scurgeri putin cafenii de parca se termina ciclul, e ceva normal sa nu. Astept raspuns

  Raspunde la acest comentariu
 2. adriana
  adrianatrimis la 15/5/2009

  Referitor la programul de 24- 48 ore, din cate stiu munca de noapte nu este admisa pentru o femeie gravida.Cere un certificat de la medic ca esti gravida, anunta in scris unitatea unde lucrezi ei sunt obligati sa anunte medicul de medicina muncii care vine si verifica conditiile tale de munca si o sa ceara trecerea ta la program de zi.

  Raspunde la acest comentariu
 3. coollove
  coollovetrimis la 1/11/2008

  este adevarat ca programul unei gravite din punct de vedere legal, scade la numarul de ore/luna.As dori mai multe informatii daca se poate si mai ales legile exacte din legislatia muncii. Mentionez ca lucrez la stat si sunt la program de 24 cu 48 care este fff obositor pt mine si nu reusesc sa ma odihnesc mai deloc, sarcina de 9 saptamani .Va multumesc

  Raspunde la acest comentariu
 4. mirela
  mirelatrimis la 21/7/2008

  Domnisoara Nicoleta, invata mai intai sa scrii corect gramatical si apoi comenteaza informatiile care ti se par tie a fi eronate

  Raspunde la acest comentariu
 5. cristina munteanu
  cristina munteanutrimis la 5/8/2004

  Când ai împlinit sapte luni si zece zile ai dreptul prin lege la concediu medical (112 zile lucrãtoare). - nu inteleg - pot sta in concediu medical in loc sa intru in prenatal (si sa imi iau apoi toate cele 126 de zile dupa nastere); medicul meu de familie mi-a spus ca pentru a prelungi concediul medical mai mult de 30 de zile trebuie comisie si alte asemenea formalitati prin care nu ma simt in stare sa trec, in conditiile in care trebuie sa stau la pat si nu pe la usile medicilor...

  Raspunde la acest comentariu
 6. nicolescu catalina
  nicolescu catalinatrimis la 29/1/2004

  referitor la concediul de maternitate si la plata acestuia lucrurile sau cam schimbat, ar trebui sa reactualizati aceste informatii deoarece ele sunt foarte importante si putin cunoscute incepand cu acest an. va multumesc.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII