Diversificarea alimentatiei sugarului

Diversificarea alimentatiei sugarului

Diversificarea alimentatiei sugarului

  • Sugarul este pregatit pentru diversificarea alimentatiei in jurul varstei de 6 luni. Indiferent dacã sugarul este alimentat exclusiv natural (cu cea mai buna hrana posibila pentru el - adica laptele de la sanul mamei), artificial sau mixt, la un moment dat, laptele si preparatele simple din lapte nu mai sunt suficiente.

    Laptele mamei acoperã, în primele 6 luni de viatã, nevoile nutritionale ale unui sugar nãscut la termen, sãnãtos si care creste normal. Bebelusul va fi pregatit pentru inceperea diversificarii abia in jurul varstei de 6 luni, cand va sti sã mestece si sã înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi. Dacã momentul este gresit ales si nu corespunde cu perioada în care se dezvoltã reflexul mestecatului, mãmicile vor întâmpina greutãti în depãsirea acestui "hop" absolut necesar.

- Despre diversificarea alimentatiei bebelusului vei citi:
Bebelusul este pregatit pentru diversificare in jurul varstei de 6 luni
Puseul de crestere al bebelusului
Cand introducem alimentele solide?

Alaptarea exclusiva pana la ce varsta?

Hranirea cu lingurita

Pireul de legume

Supa de zarzavat pentru bebelusi

Masa de fructe

Introducere carnii in alimentatia bebelusului

Ghidul complet pentru diversificarea alimentatiei bebelusului

10 piureuri pentru bebelusi super interesante si sanatoase
Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii
Retete pentru bebelusi in urmatoarele luni de diversificare
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Bebelusul este pregatit pentru diversificare in jurul varstei de 6 luni

Laptele mamei acoperã, în primele 6 luni de viatã, nevoile nutritionale ale unui sugar nãscut la termen, sãnãtos si care creste normal. Bebelusul va fi pregatit pentru inceperea diversificarii abia in jurul varstei de 6 luni, cand va sti sã mestece si sã înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi. Dacã momentul este gresit ales si nu corespunde cu perioada în care se dezvoltã reflexul mestecatului, mãmicile vor întâmpina greutãti în depãsirea acestui "hop" absolut necesar. 

Intre 3-5 luni, bebelusul are un puseu de crestere

Va rugam sa tineti cont ca pe la 3-5 luni se produce un puseu de crestere. Bebelusul ar putea incepe sa se trezeasca mai des sa manance in timpul noptii si ar putea incepe sa manance non-stop asa cum facea cand era nou-nascut. Acest puseu de crestere explica adesea foamea mai mare a bebelusului si nu ar trebui sa fie considerat un semn ca bebelusul ar avea nevoie si de alimente solide in dieta lui!

 Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni)

Oferiti-i bebelusului mese mai dese si/sau lapte cu biberonul, nu alimente solide; veti vedea ca intr-o saptamana sau doua, bebelusul depaseste puseul de crestere si reincepe sa se hraneasca  normal . 

Prietena mea a inceput de mult sa-i dea bebelusului alimente solide, Eu de ce n-as face-o?

Multi parinti spun ca pediatrii lor sau ai prietenilor au spus ca pot incepe introducerea alimentelor solide (de obicei cereale) la 4 luni. Este inca obsnuit ca pediatrii sa spuna introduceti alimente solide cand copilul are 4 luni deoarece aceasta a fost regula timp de multi ani.

In Romania exista si acum pediatri care recomanda inceperea diversificarii de la 6 saptamani, chiar si cu suc de portocale. Veti vedea ca cei mai multi pediatri nu sunt experti in nutritie pediatrica, iar multi dintre ei nu sunt la curent cu recomandarile Organizatie Mondiale a Sanatatii! Atentie mare  - aceste lucruri sunt greseli.

Un parinte modern insa se poate informa si de pe internet si poate cere opinia medicilor - de pe Desprecopii.com.

 Cititi: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Pana la ce varsta este recomandata alaptarea exclusiva?

Desprecopii.com, alaturi de Academia Americana de Pediatrie  (AAP) recomanda alimentarea exclusiva la san si/sau cu formula (lapte praf pentru sugari) pana cand bebelusul implineste 6 luni.   

Alimentarea cu lingurita

Administrarea hranei cu lingurita este un principiu de bazã în cadrul diversificãrii. Mama va începe sã-i dea micutului noul aliment înaintea unei mese si la patru ore dupã masa precedentã, pentru ca sugarului sã-i fie foame. În primele zile, se vor multumi sã dea câteva lingurite din felul cel nou si vor completa masa cu laptele pe care-l dau si la celelalte prânzuri.

Dacã sugarului nu-i place nici lingurita, nici noul aliment, ar fi gresit sã perseverãm într-o încercare ce nu are sorti de izbândã. De exemplu, este o gresealã gravã sã folosim forta pentru a obliga copilul sã mãnânce. Este de preferat sã se amâne introducerea noului aliment cu 1-2 sãptãmâni sau sã se încerce cu un alt aliment, dacã am avut impresia cã sugarul nu refuzã lingurita, ci refuzã noul fel. Nu trebuie fãcutã nici greseala de a subtia prea tare noul aliment si de a i-l administra cu biberonul: diversificarea se face cu lingurita.

Piureul de legume

Pentru prepararea acestuia, se folosesc cartoful, morcovul, spanacul, salata verde si dovleceii. Se pot încerca si gulia sau pãtlãgelele rosii. Nu se administreazã sugarului legume mai greu de digerat, cum sunt conopida si fasolea uscatã. Unele mame preparã piureul din toate legumele care au fiert în supã, dar este mai bine ca acesta sã fie pregãtit dintr-o singurã legumã.

Fierberea trebuie sã aibã loc într-un vas acoperit, pentru a se evita pierderea exageratã a vitaminelor. Fierberea zarzavaturilor la abur este cea mai recomandatã metodã de preparare, deoarece se conservã culoarea, gustul, sãrurile minerale si, în bunã parte, vitaminele. Legumele congelate, deshidratate sau conservate, ca mazãrea verde, fasolea verde, dovleceii, sucul de rosii pot fi folosite pentru sugar, dacã suntem în sezon de iarnã, la vârsta când i-am putea administra aceeasi legumã proaspãtã.  Putem sã diluãm eventual zarzavatul cu 2-3 linguri de lapte sau cu zeama în care au fiert legumele, pentru a nu se pierde sãrurile minerale si vitaminele care au trecut în aceastã apã. Sugarilor de 5-6 luni le vom da cel mult 10 g piure, completat cu supã de zarzavat. La copiii peste 6 luni, piureul poate sã constituie întreaga masã.

Supa de zarzavat

Supa trebuie consideratã un "complement" al piureului. Pentru aproximativ 200 ml de supã de zarzavat se folosesc: 300-400 ml apã, o jumãtate de morcov mare, un cartof, o jumãtate de ceapã, o jumãtate de telinã, câteva frunze de spanac sau salatã verde si, eventual, pãstârnac, pãtrunjel si putin praz. Aceste legume se spalã cu grijã si se fierb cel putin 1-2 ore. Strecurãm supa clarã si o fierbem 20 de minute cu o lingurã de gris, pentru copiii peste 4 luni, si orez sau amidon alimentar pentru copiii sub 9 luni. Supa poate fi pãstratã pentru a doua zi la frigider doar dacã nu a fost fiartã cu fãinoase (amidon).

Masa de fructe

Fructele încep sã fie administrate între 5 si 6 luni. Începem cu o linguritã de mãr copt sau compot de mere, înaintea sau la sfârsitul unei mese. Nu mãrim cantitatea de fruct înainte de a ne convinge cã sugarului îi place acest nou aliment si cã îl tolereazã bine. În stare crudã, îi putem da copilului mere rase, dupã ce au fost curãtate de coajã, piersici zdrobite (fãrã pielitã), cãpsune, fragi, afine. Pentru a le îmbogãti valoarea caloricã, adãugãm biscuiti zdrobiti si, eventual, 1-2 lingurite de brânzã de vaci. Chiselul este foarte bine tolerat de la 5-6 luni, fiind primit cu mare plãcere de sugari. Se spalã bine 200-250 g fructe si se fierb cu putinã apã pânã se înmoaie. Se trec apoi prin sitã, se adaugã 2-3 lingurite de zahãr si amidon alimentar si se mai fierb încã 10 minute. Chiselul trebuie sã aibã consistenta unei gelatine cãreia i se mai poate adãuga zeamã de fructe crude si friscã.

Carnea

De la vârsta de 6-7, putem începe sã-i dãm micutului putinã carne fiartã de vacã sau de gãinã (piept sau picior), tocatã cu cutitul sau datã prin masina de tocat. Începem cu 1/2-1 linguritã la 2-3 zile. De la 5 luni, îi putem da zilnic câte o linguritã. Se creste cantitatea treptat, pânã când ajungem la 50-80 g, cãtre vârsta de 1 an. Carnea se dã la începutul mesei de prânz, cu putin piure.

10 piureuri pentru bebelusi super interesante si sanatoase

Ingrijorarea crescanda referitoare la alimentele pe care le dam bebelusuilor nostri ne face sa ne gandim de doua ori inainte de a cumpara borcanele cu mancare pentru bebelusi.

Pentru a veni in ajutorul mamicilor, ne-am pus pe treaba si am adunat cele mai bune 10 retete de mancare piure pentru bebelusi - super interesante si sanatoase

 

Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii

Diversificarea este un pas important atat in viata unei mamici cat si in viata bebelusului, care trece de la laptic la alimente solide.

Diversificarea clasica incepe de la varsta de 6 luni chiar daca bebelusul este alaptat la san sau cu formula. Ideal si recomandat este sa se introduca cate un alimente pe rand, urmandu-se regula celor 3 zile, adica, intre fiecare aliment nou introdus este bine sa lasi sa treaca o perioada de 3 zile pentru a observa daca bebelusul este sau nu alergic.

Si pentru proaspetele mamicute intr-ale diversificarii, un mic ajutor: 10 retete de piureuri specifice varstei de 6 luni: vezi retele aici.

Retete pentru bebelusi in urmatoarele luni de diversificare

Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
10 retete cu naut pentru bebelusi

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

Despre diversificare, merita stiut si:

Cea mai sanatoasa mancare pentru bebelusi, analize si criterii 
Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum
Orezul - periculos pentru bebelusi?
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Reactii la alergiile alimentare
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Terci de ovaz 
Briose din ovaz si mere 
Pate vegetal cu alune 
Desert crocant din ciocolata si ovaz 
Placinta ciobanasului 
Tortilla cu somon afumat 
Pate de pastrav afumat 
Biscuiti din ovaz si ciocolata 
Burgeri din carne de pui 
Compot de rubarba si cirese 
Pulpe de pui glasate cu miere 
Supa de dovleac 
Salata de couscous 
Budinca cu fructe 
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor DC - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2016 
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 101:

  1. nicoleta
    nicoletatrimis la 15/9/2016

    Buna ziua,am o fata de 2 luni jumate si ii dau lapte praf....la cate luni sa incep diversificarea si cu ce sa incep?

    Raspunde la acest comentariu
  2. http//.mamaluivladut.wordpress.com
    http//.mamaluivladut.wordpress.comtrimis la 26/9/2015

    Sunt de acord cu Unuvechi toata lumea stie ca nu trebuie sa dea sare si zahar la bebe, dar chiar pediatrii recomanda produse care contin zahar. trebuie sa fim moderati cand dam gust mancarii . cate mame nu ati auzit sa zica i-am dat sa guste din toate ? ....ce nevoie e de zahar, fructele sunt destul de dulci..

    Raspunde la acest comentariu
  3. Alexandra
    Alexandratrimis la 27/3/2015

    Buna ziua!Am un baietel care pe 3 Aprilie face 5 luni si as vrea sa imi dati un sfat in ceea ce priveste constiparea lui.Il hranesc doar cu laptic de la san,pediatra mi-a recomandat Protectis pe care l-am folosit 2 luni fara intrerupere,baietelul facand o data la 2 zile.Ma gandeam daca pot inlocui cu suc de mere(am citit ca ar ajuta digestia),asta ca sa nu ii mai dau Protectis,sau imi dati alt sfat?Cum sa procedez?Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Mihaela
    Mihaelatrimis la 14/2/2013

    Carmen, micutul tau nu are acum nevoie de apa in plus. Este alaptat la san din cate inteleg si in acest moment nu e nevoie de apa separat, are in lapte tot ce are nevoie pentru a fi si hranit si hidratat bine. Partea cu se zice nu o aplica niciodata inainte de a studia tu cat de util si benefic este un lucru pentru copilul tau. Copilul va avea nevoie de lichid (apa) suplimentar pe timp de vara, cand temperaturile sunt ridicate, pentru a evita deshidratarea si dupa diversificare, cand vei introduce hrana solida. Pana atunci nu iti face griji ca nu ii place apa. Cand va avea nevoie, va bea.

    Raspunde la acest comentariu
  5. carmen
    carmentrimis la 14/1/2013

    BUNA SEARA AS AVEA SI EU O ANTREBARE STITI DE LA CATE LUNI SE ANCEPE A SE DA APA MICUTULUI AL MEU ARE 2 LUNI SI NU-I PL ACE APA se zice ca dupa alaptat este indicat sa i se dea cateva picaturi de apa asa este.............?

    Raspunde la acest comentariu
  6. Unuvechi
    Unuvechitrimis la 12/12/2012

    Zaharul exista in laptele praf si in laptele matern (mai poftiti s voi din cand in cand o prajiturica, un ceiulet indulcit) zaharul este o sursa de carbohidrati, nu zice nimeni sa pui in ceiuletul bebelusului o punga de zahar, iar sarea dupa gust dar fara sa abuzati de ea ca nu face bine nici la adulti, sunt bebei care daca nu le pui un praf de sare nu mananca, sunt solutii de rehidratare orala cu zahar si sare.. Dar cu internetul asta toata lumea e desteapta si toti folosesc expresia NU SE RECOMANDA

    Raspunde la acest comentariu
  7. Corina
    Corinatrimis la 17/10/2012

    La 5-6 luni recomandati chiselul cu 2 lingurite de zahar :))) pana la 1 an nu se recomanda introducerea zaharului si nici a sarii in mancarea micutilor. In alt articol ati specificat ca nu este bine sa introducem zahar... ce sa inteleaga mamicile care nu stiu aceasta regula? ar fi bine sa rectificati ;)

    Raspunde la acest comentariu
  8. Copil Lidia
    Copil Lidiatrimis la 26/6/2012

    Buna.am si eu o fetita de 3luni si 2 saptamani.multa lume ma indeamna sa incep sa ii dau suc de morcovi si supica.eu nu stiu ce sa fac?cum sa procedez?medicul pediatru m-a sfatuit sa incep sa ii indtroduc acestea abea pe cand implineste 6 luni.va rog sa imi dati un sfat.va multumesc frumos

    Raspunde la acest comentariu
  9. Alina
    Alinatrimis la 2/5/2012

    Zahar si amidon in alimentatia unui copil de 6 luni ??? :O Wow , asta e masa sanatoasa?? :OCarne de vita de la 6-7 luni ? Nu e ff devreme ?

    Raspunde la acest comentariu
  10. radu o
    radu otrimis la 29/3/2012

    daca noi si parinti nostri am fost crescuti mari si sanatosi fiindu-ne introdusa mancarica inainte de 6 luni ce i-aapucat pe astia sa zica acuma ca nu e bine????? ce acum 15 ani nu era Organizatia Mondiala a Sanatatii????ba era dar intre timp s-a trezit cineva sa zica ca nu e bine sau? de unde ideea asta/?

    Raspunde la acest comentariu
  11. Madi
    Maditrimis la 20/3/2012

    Pentur ca bebe sa se obisnsuiasca cu lingurita si sa ii vina usor sa accepte harnirea lui cu lingurita va recomand sa ii dati in timpul zilei o lingurita- preferabil cea cu care urmati sa il hraniti- sa se joace cu ea, sa o bage in gura, sa se obisnuiasca cu ea, cu gustul si duritatea ei. Folositi lingurite speciale pentru bebelusi cauciucate sau din plastic mai gros si moale...Succes!

    Raspunde la acest comentariu
  12. adina
    adina trimis la 31/1/2012

    am un baetel de 4 luni de la nastere mananca lapte artificial aptamil cu alergen de o saptamana ai dau fructe la borcanel ai plac si nici nu mai am probleme cu constiparea ca inainte

    Raspunde la acest comentariu
  13. oana
    oanatrimis la 24/1/2012

    eu am un baietel de 4 luni si jumate si de la 4 luni am inceput sa i dau suc de morcovi si suc de mar .supa nu i place dar i place mar cu biscuite si de 2ori pe zi ii dau lapte cu cereale.l am nascut cu 3.200 si acum are 8 kg si aratA FOARTE BINE.

    Raspunde la acest comentariu
  14. Aurica Mateiu
    Aurica Mateiutrimis la 19/1/2012

    Am o fetita de 4 luni si manaca deocamdata doar la san. Eu am sa incep cu alimentatia doar pe la 5 jumate, o sa fie mai bine si pentru stomacel si pentru imunitatea lui.

    Raspunde la acest comentariu
  15. cristian
    cristiantrimis la 12/1/2012

    Total gresit. Nu se fierbe pt bebe CARTOF. Mai verificati

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII