Prima baie a bebelușului: emoție, friă și acea privire de milioane - rutina de siguranță

Prima baie a bebelusului: emotie, frica si acea privire de milioane - rutina de siguranta

Prima baie a bebelușului: emoție, friă și acea privire de milioane - rutina de siguranță

Prima baie (baita) a bebelusului este o experienta aparte atat pentru bebelus dar si pentru proaspata si buimacita mamica. Mamica are de infruntat emotie, frica dar si acea privire de milioane a bebelusului. De spaima, de incredere, de iubire. Bulversant ...

Multe mamici sunt timorate in timpul baitei bebelusului. Nu este o sarcina usoara sa manevrezi in apa un copil care se misca si protesteaza, mai ales intr-o perioada cand de-abia va acomodati unul cu celalalt. Si totusi, vei deveni repede stapana pe situatie. Iata ghidul de baita al bebelusului.

- despre prima baita a bebelusului, veti citi:
Cand are loc prima baita a bebelusului?
Rutina baiţa
E timpul sa incepi
Siguranta bebelusului in timpul baii reprezinta o prioritate
Baia copilului - reguli de urmat
Ingrijirea pielii corpului si a capului
Baia devine o distractie
Cand folosim baia mare?
Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute
Despre baita bebelului merita citit
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Cand are loc prima baita a bebelusului?

Prima baie a unui bebelus este un moment important pentru parinti. Este recomandat sa asteptati pana cand bebelusul are cateva zile sau chiar o saptamana, pentru a evita riscul de hipotermie. Cand va fi pregatit, asigurati-va ca aveti tot ce aveti nevoie la indemana, si ca incaperea este incalzita si ca aveti apa calduta pregatita. In timpul baitei, tineti bebelusul cu o mana intotdeauna pentru a-l sustine si asigurati-va ca nu se raceste.

Te intrebi desigur cand trebuie facuta prima baie a bebelusului. Ei bine, in primele zile dupa nastere nu este o necesitate igienica sa-i faci baie. Daca toate lucrurile folosite la copil sunt spalate si uscate cu grija, poti sa-i faci baie dupa o saptamana de la nastere.

Unul dintre motivele pentru acest lucru este faptul ca bontul ombilical (“buricul”) nu s-a uscat inca si nu s-a detasat.

Bontul ombilical trebuie curatat si uscat cu grija pentru a evita infectia. Vei primi sfaturi practice de ingrijire a “buricului” de la asistenta de ocrotire.

Citeste tot ce trebuie sa stii Ingrijirea buricului bebelusului

In perioada de adaptare la viata extrauterina este foarte important sa asigurati copilului caldura si comfort. De aceea, cand dezbraci copilul pentru baie, ai grija ca temperatura din camera sa fie adecvata.

Rutina baiţei

Fata, mainile, gatul, subtioarele si toata aria gatului trebuie spalate si uscate cu grija in fiecare zi. In plus, este nevoie de curatarea ocazionala a unor arii: spalarea fetei si a mainilor copilului ori de cate ori este nevoie pentru a fi curat si a se simti bine, precum si spalarea si uscarea zonei scutecelor dupa fiecare schimbat.

Inainte de a incepe, pregateste tot ce iti trebuie, sa le ai la indemana. Asta include sapun pentru sugari, sau solutie lichida pentru baie, vata, betisoare speciale de curatat in urechi, prosoape, crema pentru copii, pudra, scutece si imbracaminte curata. Ai nevoie si de containere pentru rufele murdare si scutecele folosite.

Pielea copilului este foarte sensibila, mai ales in zona ochilor, narilor, gurii, urechilor; de aceea este foarte important sa nu imprastii infectia dintr-un loc in altul in timpul spalatului.

Este mai bine sa ai vase separate: unul pentru spalarea fetei si a portiunii de sus a corpului si altul pentru zona scutecelor. Foloseste bucati de vata separate pentru curatarea fiecarui ochi in parte sau pentru alte zone.

Cand verifici temperatura apei cu cotul, apa trebuie sa fie confortabil de calda, dar nu fierbinte.

Nu dezbraca copilul deodata. Scoate-i hainele pe rand, atat cat este necesar pentru fiecare etapa. Spala mai intai fata copilului si tamponeaz-o cu blandete. Scoate-I pieptarasul si spala zona gatului si zona de sub brate. Cand stergi copilul, acorda o mare atentie pliurilor si cutelor. Pune-I un pieptaras curat si infasa partea de sus a corpului intr-un prosop curat.

Trebuie sa speli si sa stergi cu grija mainile copilului, acordand o atentie deosebita cutelor din palma. Cand este nevoie sa-I tai unghiile, o poti face cand copilul doarme; tine ferm mana copilului si foloseste o forfecuta curba.

Spala partea de jos a corpului – zona scutecelor, incepand din fata. Acorda o mare atentie cutelor din zona genitala. Nu este necesar sa speli sub zona preputului la baieti sau in interiorul labiilor la fetite, deoarece poti favoriza o infectie. Intoarce copilul cu fata in jos si spala fesele.

Deoarece aceasta zona este intr-un permanent contact cu urina si fecalele, are nevoie de o ingrijire speciala. La sfarsit aplica o crema protectoare pe aceasta zona.

E timpul sa incepi baiţa

Principala diferenta intre metoda descrisa mai sus si baia generala este faptul ca, pentru baie, trebuie sa dezbraci complet copilu si sa-l scufunzi in apa.

Temperatura din camera este foarte importanta, desi baile de la inceput nu trebuie sa fie mai mult de o rapida scufundare in apa, pentru a evita racirea. Temperatura din camera trebuie sa fie de cel putin 22 grade ; de asemenea ai grija sa nu fie curent. Temperatura din camera de dormit a copilului trebuie sa fie mai joasa – aprox. 18-20 grd. C.

Siguranta bebelusului in timpul baii reprezinta o prioritate!

Verifica daca copilul nu poate veni in contact cu apa fierbinte si daca nu este prea aproape de o sursa de caldura.

Pune intai apa rece in cadita si amesteca bine apa rece cu cea calda. Verifica temperatura apei cu cotul. Daca ai termometru de baie, acesta trebuie sa indice 35-37 grd. C. Apa nu trebuie sa fie mai adanca de 10 cm..

Nu lasa niciodata copilul singur in baie.

Tine minte ca un sugar se poate inneca in numai cativa centimetri de apa. De aceea verifica inainte de baie daca ai la indemana tot ce iti trebuie. In timpul baii copilului nu raspunde la telefon sau la usa!

Baia copilului - reguli de urmat

Multi parinti se indoiesc ca vor reusi sa imbaieze copilul. Secretul sta in modul in care il tii, astfel incat el sa nu-ti poata scapa din mana. Ai grija sa-l scfunzi in apa foarte incet si sa nu-I intre apa in urechi. Urmeaza aceste recomandari:

    verifica temperatura apei. Infasoara copilul intr-un prosop lasandu-I numai capul afara.

    Incepe prin a spala capul copilului, folosind un sampon special pentru bebelusi. Tine copilul deasupra caditei, cu fata in sus, bine sprijinit pe bratul tau stang si sustine-I capul cu mana. Spala, clateste si sterge-I parul.

    Desfasaza-l incet din prosop pentru a-l pune in baie. Sprijina spatele si capul copilului, tine-l ferm de brat. Cu mana libera tine-I picioarele si lasa-l usurel in cada cu apa.

   Spala-l cu sapun de copii, folosind un burete sau o bucata de material, sprijinindu-l permanent de bratul tau

   Clateste pielea copilului sprijinindu-l in acelasi mod. Scoate copilul din apa si sterge-l cu grija.

Ingrijirea pielii corpului si a capului:

Baia reprezinta cel mai bun prilej sa observi daca copilul are ceva pe piele si sa tratezi problemele minore. Trebuie sa stergi cu mare grija zona cutelor de la gat, de sub brat, aria genitala. Daca observi roseata sau inflamatie, pune crema de copii. Daca folosesti pudra, pune-o in cantitate mica si uniform repartizata. Atentie: Pudra dauneaza daca este inhalata de copil!

Baia devine o distractie

Pe masura ce copilul creste si se obisnuieste cu baia de fiecare zi, situatia se va schimba foarte mult. In loc sa planga cand este pus in baie, va incepe sa protesteze cand este scos din apa. Cei mai multi copii descopera bucuria de a stropi si de a lovi apa, inte sase saptamani si trei luni. Pana la varsta la care poate sta singur in sezut (sapte-opt luni), copilul trebuie sprijinit pe brat pe tot parcursul baii.

Cand folosim baia mare?

Dupa varsta de sase luni, copilul poate deja sa se bucure de libertatea pe care I-o ofera cada parintilor. Dar asta necesita mai multa grija din partea ta.

Va trebui sa folosesti un covor cauciucat de baie, facut special sa se fixeze pe fundul cazii; reduci astfel riscul de alunecare a copilului. La inceput este bine sa nu pui prea multa apa, sa nu depaseasca 10 cm. in adancime.

Cu cat copilul creste si poate sta singur in sezut, si apoi se poate ridica si in picioare, cresc si riscurile de alunecare si vatamare in timpul baii.

Baita bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute

Absolut necesara pentru igiena si pentru mentinerea sanatatii, baita bebelusului inseamna totusi mai mult decat atat.

Experinta mea de mamica a doi copii extrem de diferiti, nu doar prin sex si prin cei 10 ani care ii despart, ci si printr-o sumedenie de trasaturi de personalitate, ma face sa cred ca baita este, dincolo de un obicei cotidian ce tine de igiena, o modalitate de a intensifica atasamentul copilului fata de parinti si o ocazie extraordinara pentru acestia de a se bucura de minunea de a fi parinte citeste mai departe aici.

Despre baita bebelului merita citit si:

Cat de des facem baie bebelusului?
Ce produse cosmetice sa alegem pentru baita bebelusilor?
Sfaturi pentru a transforma baita la copii, intr-o distractie
Cand bebelusului ii este frica de baie – ce facem
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).

Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 22:

  1. Dinca florentina
    Dinca florentinatrimis la 14/4/2016

    Buna Seara asi vrea sa stiu cat tine colici la c0pil ! Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. herciu elena
    herciu elenatrimis la 11/12/2013

    FETITA MEA II RAGUSITA CREDETI CA ESTE VORBA DE O POSIBILA RACEALA ASTEPT RASPUNS

    Raspunde la acest comentariu
  3. cucuruz marinela
    cucuruz marinelatrimis la 1/4/2013

    fetita mea are sase saptamani si ii place fff mult la baita se citeste pe fata ei bucuria atunci cand ii dau cu apa calduta si ii vorbesc se uita la mine de parca m-ar intelege:))dupa baita o masez cu ulei de corp dam funduletul cu crema,ne imbracam ,papam si somnic!!!

    Raspunde la acest comentariu
  4. mari
    maritrimis la 10/5/2012

    sincer mie mi se pare cel mai tare site dintre toate cate am vizitat eu pana acum.si vorbind despre baita si igiena,eu puisorului meu ii spal funduletul doar cu apa si fara sapun de fiecare data cand ii schimb pampersul si apoi ii aplic crema pe baza de oxid de zing iar in apa de baita pentru limpezit ii adaug o lingura de bicarbonat( se zice ca ajuta la prevenirea si impotriva iritatiei pielii ) si sincer sunt f multumita.Vorbind de temperatura apei?am crezut ca mi se sparge termometrul:) trecea de 37 si bebe erea multumit si e sanatos tun.In casa ...pe timp de iarna am pastrat Temperatura la 20-21 de grade iar in baie pentru ca acolo ii fac baita temperatura am pastrat-o nu mai mica de 24 si maxim 26....bebele meu n-a stiut ce-i aia caciula decat afara ......SPER SA FIE DE FOLOS SI ALTOR MAMICI

    Raspunde la acest comentariu
  5. Irinuka
    Irinukatrimis la 23/2/2012

    De cate ori este necesara curatarea urechilor in cazul copiilor in general .am auzit de o data pe saptamana .oare asa este?

    Raspunde la acest comentariu
  6. mariana
    marianatrimis la 27/1/2012

    fetita mea are 7 luni si o spal d fiekre data la fund knd ii schimb pampers-ul.referitor la baita inceark sa o stergi f repede dupa c o scoti din apa,poate ii este frig si de aceea nu mai este o plecere baita sau inceark sa faci baie cu ea ,sa va jukti cu diverse jukrii.

    Raspunde la acest comentariu
  7. MARIAN
    MARIANtrimis la 20/1/2012

    e foarte de ajutor sfaturile de pe acest sit

    Raspunde la acest comentariu
  8. mirela
    mirelatrimis la 14/12/2011

    Fetita mea are 3 luni jumate.I-am facut baie din prima zi cand a ajuns acasa.E foarte fericita numai ca baia o trezeste in loc sa o adoarma....Si....e tare dezamagita cand o scot din baie.

    Raspunde la acest comentariu
  9. ionut
    ionuttrimis la 20/7/2011

    este de folos acest sait, pentru noi parinti,aici am vazut ca pot invata mai multe chesti despre fetita noastra,fata de ce nea spus doctoru,tinetio tot asa,pentru ca doctorii buni pleaca peste hotare si raman majoritatea care sunt spagari si cei care nu prea stiu cu ce se mananca meseria de doctor,mai ales pediatrii,multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  10. burca gabriela
    burca gabrielatrimis la 1/6/2011

    eu folosesc doarulei pentru copii

    Raspunde la acest comentariu
  11. viki
    vikitrimis la 13/2/2011

    e un site foarte si foarte bun pentrunoi tinerele care dorim sa avem bebe ne invatam multe lucruricare nule stim..chiar va multumim

    Raspunde la acest comentariu
  12. renata
    renatatrimis la 24/10/2010

    daca doresti atit de mult sa dai cu talc fii precoce ca pielea sa fie neaparat uscata!!!in caz contrar pot aparea iritatii,dar cel mai bine e sa dai cu ulei pt copii.La fetita mea a ajutat f bine si n-am avut probleme de iritatii de scutec

    Raspunde la acest comentariu
  13. myky
    mykytrimis la 6/6/2010

    are ceva daca ii dau cu talc unui nou-nascut?si daca il sterg cu servetele umede?poi atunci cu ce?rog raspuns

    Raspunde la acest comentariu
  14. danuta
    danutatrimis la 17/6/2009

    uneori servetelele pot crea neplaceri.urina e sterila asa ca dupa scaun se face toaleta mai riguroasa.

    Raspunde la acest comentariu
  15. marchis petronela
    marchis petronelatrimis la 5/1/2009

    este un site f bun pt ca se pot ajuta parintii.toate eceste lucruri se invata.multumim

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII