Alimentația mămicilor care alăptează - iată cum poate influența laptele matern

Alimentatia mamicilor care alapteaza - iata cum poate influenta laptele matern

Alimentația mămicilor care alăptează - iată cum poate influența laptele matern

Poate influența alimentația mamei calitatea laptelui cu care este hrănit bebelușul?

Medicii sunt de părere că anumite alimente pot influența atât cantitatea, cât și calitatea laptelui produs de mamele care alăptează. Aceste alimente și plante, cunoscute sub numele de "lactogenice," sunt subiectul acestui articol. Așadar, fii atentă la alimentația ta în timpul alăptării, draga mămică.

- veti citi:
Alimentatia mamicii poate influenta laptele bebelusului?
Alimentatia mamei de dupa nastere
Cerinte individuale de dozare a alimentatiei
Forumul de ALAPTARE
Grupuri de suport cu tema alaptarii pe forumul Desprecopii:
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Alimentatia mamicii poate influenta laptele bebelusului?

In lumea intreaga si de-a lungul istoriei, mamele au invatat ca anumite alimente pot creste cantitatea de lapte. Valoarea acestor alimente a fost descoperita in culturile timpurii si evidentiata in mitologie. Zeitele-mama au fost asociate cu cerealele de orz, migdale, nuca de cocos, lotusul si alte multe plante si alimente care au fost utilizate pentru a creste cantitatea de lapte matern.

Mai cititi si: Super alimente pentru mamici care alapteaza 

Da, alimentația mamei poate influența atât cantitatea, cât și calitatea laptelui matern. Deși laptele matern oferă în mod natural toți nutrienții de care bebelușul are nevoie, o dietă echilibrată și variată a mamei poate asigura o producție adecvată de lapte și poate contribui la transferul unor nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele și mineralele. Totodată, anumite alimente pot ajuta la creșterea producției de lapte - spune dna doctor pediatru Stefana Zamfir - pentru Desprecopii

In ziua de azi, mamele care se confrunta cu lipsa unei cantitati suficiente de lapte sunt din nou interesate sa afle ce alimente sau plante le pot creste cantitatea de lapte matern. Expertii care se ocupa de acest aspect au raportat faptul ca anumite alimente pot influenta cantitatea de lapte la unele mame. Aceste alimente si plante numite "lactogenice" sunt subiectul acestiu articol.

Alimentatia mamei de dupa nastere

 

Un inceput bun in primele saptamani poate ajuta:

Mancati suficient - Mancand regulat si un aport suficient de calorii va duce la cresterea cantitatii de lapte.
Consumati suficiente lichide , dar nu foarte multe - Cantitatea optima este de 2-3 litri pe zi. Unele mame au nevoie de mai mult, iar altele de mai putin de atat.
Mancati cel putin o masa calda pe zi , care sa includa o sursa de proteine, o portie de salata verde, orez sau mei, si legume fierte.
Condimentati moderat mancarea cu condimente lactogenice, cum ar fi: sarea de mare, marar sau chimen, busuioc sau maghiran, si, daca tolerati, usturoi.
Evitati consumul de alimente greu de digerat , cele prajite sau foarte grase.
Luati suplimente probiotice din iaurt sau lactobacili pentru a va proteja flora intestinala si pentru a ajuta la prevenirea colicilor si alergiilor la copilul dvs.
Consumati grasimi sanatoase , unt si ulei de masline, completate de acizi grasi esentiali.
Plantele necesare dupa nastere sunt: urzica (pentru redobandirea sangelui pierdut la nastere), curcuma (pentru a ajuta la prevenirea inflamatiei la san), ovazul (pentru a hrani nervii si pentru a ajuta la prevenirea epuizarii nervoase). Aceste plante cresc, de asemenea cantitatea de lapte, asa ca monitorizati cantitatea de lapte si cresteti sau micsorati consumul lor, dupa cum este necesar.
Daca ati pierdut mult sange in timpul nasterii , evitati sa luati ghimbir timp de cateva saptamani.
Un remediu traditional chinezesc folosit in perioada postpartum precoce este supa de pui de casa, fiert cu tot cu oase, la foc mic, consumata o data pe saptamana (mai des de atat poate supra-stimula bebelusul). Acest remediu este cunoscut pentru prevenirea depresiei, pentru  restabilirea vitalitatii mamei, si pentru cresterea cantitatii de lapte matern.  

Cerinte individuale de dozare a alimentatiei

Mamele au nevoi individuale, atunci cand vine vorba de alimentele si plantele lactogenice. Desi cele mai multe mame au cantitati suficiente de lapte fara niciun ajutor, altele considera ca au nevoie de aceste alimente si plante lactogenice in canitati mari pentru a stimula inceputul lactatiei precum si pentru mentinerea ei. Experienta in acest sens se capata in timpul alaptarii, asa ca, mamele vor cunoaste exact de ce anume au nevoie si in ce cantitate, pentru o cantitate optima de lapte.

Toate mamicile care alapteaza ar trebui sa ia in considerare urmatoarele:

Daca cantitatea de lapte pe care o aveti nu este suficienta si consumati alimente si plante lactogenice pentru a o mari, puteti sa aveti efecte secundare inutile pentru dvs., cum ar fi supra-alimentarea, sau mastita.  Copilul dvs. ar putea sa faca colici din cauza excesului de lapte sau sa aiba dificultati in ceea ce priveste suptul - ambele in stransa legatura cu supra alimentarea. Utilizati aceste alimente si plante aromatice cu intelepciune, reduceti sau opriti consumul lor daca observati astfel de probleme. Citeste si: Alaptarea si influenta unor plante

Despre alimentatia mamei in timpul alaptarii, merita sa citesti si

Alimentatia mamicilor care alapteaza - iata cum poate influenta laptele matern

Super alimente pentru mamici care alapteaza

9 alimente care nu trebuie sa va lipseasca din alimentatie atunci cand alaptati

Poate bebelusul alaptat sa se baloneze din cauza alimentatiei mamei?

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca. 

Grupuri de suport cu tema alaptarii pe forumul Desprecopii:

Pe grupurile de Alaptare ale Comunitatii Desprecopii - puteti citi despre multe probleme in alaptare si sfaturi foarte utile de la alte mamici care au alaptat.

Alaptatul - Help Line (13)
Alaptatul - Help Line (12)
Alaptatul - Help Line (11)
Alaptatul - Help Line (10)

Ghid de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput.

Citeste toate informatiile de la aceasta 
sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

Autor

Adriana Ursu, redactor Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate © 2024

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII