Alergia la lapte a bebelusului: simptome, cauze si tratare

Alergia la lapte a bebelusului: simptome, cauze si tratare
Alergia la lapte se produce cand sistemul imunitar al bebelusului considera din greseala ca proteina din lapte este periculoasa si incearca sa lupte impotriva ei.
Aproape toti bebelusii au perioade cand sunt agitati. Dar uneori sunt excesiv de agitati iar motivul ar putea fi alergia la proteinele din laptele de vaca, proteine ce reprezinta baza celor mai multe tipuri de lapte praf pentru bebelusi. Acest gen de alergie poate aparea in orice moment al vietii insa alergia la lapte este mai frecventa la bebelusi. Intre 2% si 3% dintre bebelusi au o alergie la lapte, care de obicei trece cu timpul. Iata sfatul de la Desprecopii.com.
- veti citi:
Agitatie, colici = alergia la lapte
Cand apare alergia la lapte?
Ce este alergia la lapte?
Alergia la lapte apare si la bebelusii alaptati?
Simptomele alergiei la lapte
Diagnosticarea unei alergii la lapte
Tratarea alergiei la lapte a bebelusului
Sunt disponibile doua tipuri de lapte praf (formule) hipoalergenice:
Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau
Despre laptele formula pentru bebelusi
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Agitatie, colici = alergia la lapte?
Aproape toti bebelusii au perioade cand sunt agitati si au colici. Dar uneori sunt excesiv de agitati deoarece au alergie la proteinele din laptele de vaca, proteine ce reprezinta baza celor mai multe tipuri de lapte praf pentru bebelusi.
Cand apare alergia la lapte?
Acest gen de alergie poate aparea in orice moment al vietii dar este mai frecventa la bebelusi. Intre 2% si 3% dintre bebelusi au o alergie la lapte, care de obicei trece cu timpul.
In cazul in care crezi ca bebelusul tau are o alergie la lapte, cere parerea medicului. Exista teste care pot diagnostica aceasta problema si exista alternative la produsele de lapte praf si la produsele lactate – pe care medicul vi le poate indica.
Ce este alergia la lapte?
Alergia la lapte se produce cand sistemul imunitar al copilului considera din greseala ca proteina din lapte este periculoasa si incearca sa lupte impotriva ei.
Aceasta declanseaza o reactie alergica, ceea ce poate provoca agitatia si iritabilitatea copilului, deranjament stomacal si alte simptome.
Cei mai multi copii care sunt alergici la laptele de vaca reactioneaza alergic si la laptele de capra sau de oaie, iar unii dintre ei sunt alergici si la proteina din laptele de soia.
Alergia la lapte apare si la bebelusii alaptati?
Bebelusii alaptati au un risc mai mic de a face alergie la lapte decat cei care sunt hraniti cu lapte praf, dar cercetatorii nu inteleg pe deplin de ce unii copii fac alergie la lapte si altii nu. Se considera ca in multe cazuri, alergia este genetica.
Cand scade riscul alergiei la lapte?
De obicei, alergia la lapte dispare in timp de la sine pana la varsta de 3-5 ani, dar unii copii nu scapa niciodata de ea.
Alergia la lapte nu este acelasi lucru cu intoleranta la lactoza, incapacitatea organismului de a digera lactoza, rara la bebelusi insa mai frecventa la copiii mai mari si la adulti.
Simptomele alergiei la lapte
Simptomele alergiei la proteina din laptele de vaca vor aparea in general in primele luni de viata. Bebelusul poate manifesta simptomele fie imediat dupa ce a mancat (reactie rapida) fie abia la 7-10 zile dupa consumarea proteinei din laptele de vaca (reactie lenta).
Reactia lenta este cea mai frecventa. Simptomele pot include scaune moi (posibil cu sange), voma, eructatii (ragaieli), refuzul mancarii, iritabilitate sau colici si mancarimi ale pielii.
Acest tip de reactie este mai dificil de diagnosticat deoarece aceleasi simptome se pot manifesta si in cazul altor probleme de sanatate. Cei mai multi copii vor scapa de aceasta forma de alergie pana la varsta de 2 ani.
Rectiile rapide se produc brusc, cu simptome care pot include iritabilitatea, voma, respiratie greoaie, umflare, urticarii, tot felul de bube insotite de mancarimi si diaree cu sange.
In cazuri rare, se poate produce o reactie alegica potential severa numita soc anafilactic – ce afecteaza pielea, stomacul, respiratia si tensiunea bebelusului. Socul anafilactic este mai frecvent la alergiile fata de alte tipuri de alimente decat laptele de vaca.
Diagnosticarea unei alergii la lapte
Daca banuiti ca bebelusul este alergic la lapte, consultati medicul. Medicul va va intreba probabil despre antecedentele de alergie din familie sau despre antecedentele de intoleranta la alimente, apoi ii va face un examen fizic copilului.
Nu exista un anume test de laborator care sa diagnosticheze precis o alergie la lapte, deci medicul ar putea recomanda mai multe teste pentru a pune diagnosticul si a elimina alte probleme de sanatate.
In afara analizelor de scaun si de sange, medicul ar putea recomanda un test de alergie a pielii, in care este introdusa cu o seringa o cantitate redusa de proteina din lapte chiar sub sprafata pielii. Daca apare o pata rosie numita wheal (grau), copilul poate avea alergie la lapte.
Medicul va poate cere sa faceti si un test de alimentatie. Dupa o saptamana in care nu ati mai dat copilului lapte, medicul va va recomanda sa-i dati din nou lapte, apoi sa asteptati cateva ore aparitia unei reactii alergice. Uneori medicii repeta acest test pentru a reconfirma diagnosticul.
Tratarea alergiei la lapte a bebelusului
Daca bebelusul dumneavoastra are alergie la lapte si alaptati, este important sa limitati cantitatea de lactate pe care o consumati, deoarece proteina din lapte care cauzeaza reactia alergica poate trece in laptele dumneavoastra.
Ar trebui sa consultati un dietetician pentru recomandarea unor surse alternative de calciu si alte nutriente vitale pentru a le inlocui pe cele provenite din produsele lactate.
Din ianuarie 2006, toti producatorii de alimente din SUA si UE trebuie sa precizeze clar pe etichetele produselor daca alimentele contin lapte sau produse pe baza de lapte, indicand acest lucru in lista ingredientelor sau imediat dupa lista ingredientelor de pe ambalaj.
Daca hraniti bebelusul cu lapte praf, medicul va poate sfatui sa treceti la un produs bazat pe proteine de soia. Daca bebelusul dumneavoastra nu suporta soia, medicul va poate recomanda sa treceti la un produs hipoalergenic, in care proteinele sunt descompuse in particulele componente astfel ca sa fie mai putin probabila producerea unei reactii alergice.
Sunt disponibile doua tipuri de lapte praf (formule) hipoalergenice:
► Formulele hidrolizate extensiv – contin proteine din laptele de vaca care sunt descompuse in particule mai mici, astfel incat sa aiba un potential alergenic mai mic decat al proteinelor integrale din formulele obisnuite. Majoritatea bebelusilor care au alergie la lapte pot suporta aceste formule, dar in anumite cazuri, tot fac alergie la ele.
► Formulele bazate pe aminoacizi, care contin proteina in forma ei cea mai simpla (aminoacizii sunt blocurile de baza care alcatuiesc proteinele). Acestea pot fi recomandate daca starea bebelusului nu se imbunatateste chiar si dupa trecerea la o formula hidrolizata.
Pe piata exista si formule „partial hidrolizate“, dar nu sunt considerate a fi intr-adevar hipoalergenice si pot inca provoca recatii alergice semnificative.
Laptele de capra, laptele de orez sau laptele de migdale nu sunt sigure din acest punct de vedere si nu sunt recomandate bebelusilor.
Dupa ce faceti trecerea la alta formula, simptomele alergiei ar trebui sa dispara in 2-4 saptamani. Probabil, medicul copilului va recomanda sa continuati cu o formula hipoalergenica pana cand copilul implineste un an, apoi sa introduceti gradual laptele de vaca in regimul lui alimentar.
Despre laptele formula pentru bebelusi, informatii utile:
Hranirea bebelusului cu lapte formula
Laptele praf de inceput pentru sugari: studiu de piata facut de APC Romania
3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte
Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi
Sfatul de la Desprecopii
► Alaptatul exclusiv este cea mai sanatoasa si completa hrana pentru bebelus pina la varsta de 6 luni.
► Da, puteti sa va alaptati bebelusul si in al doilea an de viata, daca amandoi (si dvs si bebelusul) sunteti de acord, desigur.
► Puteti altfel intrerupe gradual alaptatul la san in orice moment, in cursul primului an de viata.
Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau
Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar simptomele nu sunt intotdeauna identice.
Cat despre tratamente, acestea sunt utile doar pentru a calma efectele unei alergii, pentru ca, in genere, alergiile nu sunt afectiuni care se trateaza. Iata cum putem depista alergiile la copil.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta. pentru ANDROID | pentru IOS (Apple)
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental.
Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Dupa ce am nascut am ales sa alaptez baiatul cu lapte artificial,tin sa mentionez ca baiatul sa nascut cu greutatea de 4 kg,dupa o luna de zile am ajuns cu el la urgenta deoarece de fiecare data cand il alaptam facea treaba mare si cu sange.Nu reuseam sa inteleg de ce nu a loat deloc in greutate,era foarte slabit si alb mereu.La spital lau internat imediat pe parcursul zilelor am schimbat cam 5 tipuri de lapte artificial dar nimic situatia era aceasi. Am fost trimisi la alt spital cel de Padova (It) Pediatrie, aici au venit cati-va medici specialisti care mi-au spus ca este alergic la lactate dupa care mi-au recomandat Nutramigen 1.La inceput a fost cam greu dar cu timpul sa obisnuit. Au trecut 2 ani jumate iar Amos este sanatos tun iar alergia ia trecut complet.
mi-a placut articolul.este foarte interesant si pe intelesul tuturor!
Scrie un comentariu
Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII