Azoospermia: cauze și evaluare

Azoospermia: cauze si evaluare

Azoospermia: cauze și evaluare

Azoospermia este termenul folosit cand spermatozoizii lipsesc complet din lichidul seminal. Cei mai multi oameni cred ca acest diagnostic ar elimina posibilitatea de a mai concepe un copil; daca nu exista spermatozoizi in sperma, cum sa aiba loc conceptia? Insa, chiar daca nu exista spermatozoizi in lichidul ejaculat, spermatozoizii pot fi adesea prelevati si folositi pentru a realiza fertilizarea.

Iată pe larg despre azoospermie - care sunt cauzele și care sunt metodele de evaluare.

veti citi
Ce este azoospermia?
Azoospermia, mai poate avea un bărbat copii biologici?
Este azoospermia o problemă de productie sau de livrare?
Evaluarea azoospermiei
Concluzia despre azoospermie - exista sperantă!
Infertilitatea masculină: cauzele cele mai frecvente

Ce este azoospermia?

Azoospermia este termenul folosit cand spermatozoizii lipsesc complet din lichidul seminal.

azoospermie

Azoospermia, mai poate avea un bărbat copii biologici?

Azoospermia este termenul folosit cand spermatozoizii lipsesc complet din lichidul seminal. Cei mai multi oameni cred ca acest diagnostic ar elimina posibilitatea de a mai concepe un copil; daca nu exista spermatozoizi in sperma, cum sa aiba loc conceptia?

Totusi, realitatea este ca o spermograma care arata absenta spermatozoizilor din lichidul seminal nu exclude posibilitatea de a fi produsi spermatozoizii, insa nu eliminati in sperma, sau posibilitatea existentei unor interventii care sa ajute barbatul sa produca spermatozoizi.

Chiar in acele cazuri unde dupa interventie nu exista spermatozoizi in lichidul seminal, exista posibilitatea colectarii de mici cantitati de spermatozoizi care au fost produsi in ca rezultat al interventiilor medicale.

Este azoospermia o problemă de productie sau de livrare?

Cea mai importanta intrebare care necesita raspuns cand va confruntati cu azoospermia este daca problema consta in producerea sau in livrarea spermatozoizilor. Adica, testiculele nu produc spermatozoizi sau produc dar nu ii pot elimina in lichidul seminal?

Scopul unei evaluari initiale este sa faca distinctie intre cele doua variante. Daca testiculele produc spermatozoizi, dar acestia nu sunt in lichidul seminal, spermatozoizii trebuie colectati prin alt mecanism, fie restabilind fluxul lor normal spre lichidul seminal, fie colectandu-i.

Daca testiculele nu produc spermatozoizi, atunci este necesar sa se cerceteze daca problema poate fi corectata.

Chiar daca problema nu poate fi corectata, exista numeroase cazuri in care nivelul spermatogenezei este destul de ridicat pentru a permite  colectarea spermatozoizilor in cadrul aplicarii tehnicilor reproductive avansate si al micromanipularii. In continuare sunt prezentate pe scurt atat cauzele problemelor de productie cat si ale celor de livrare.
De citit
Spermograma: valori normale si diagnosticare

Problemele de productie

Cele trei cauze majore pentru neproducerea spermatozoizilor sunt problemele hormonale, incapacitatea testiculelor si varicocelul.

Problemele hormonale: Testiculele au nevoie de hormonii glandei pituitare pentru a fi stimulati sa produca spermatozoizi. Daca hormonii sunt absenti sau un nivel foarte scazut, testiculele nu vor produce spermatozoizi la potentialul maxim. Este foarte important de stiut ca barbatii care iau androgeni (steroizi) pe cale orala sau pe cale injectabila pentru a-si mari masa musculara sau performantele sportive reduc productia de hormoni care stimuleaza productia spermatozoizilor.

Incapacitatea testiculelor: Aceasta se refera in general la disfunctia partii producatoare de spermatozoizi a testiculului (epiteliumul seminifer) de a produce numarul adecvat de spermatozoizi maturi. Incapacitatea poate aparea in orice faza a productiei de spermatozoizi, din mai multe motive. Fie ca testiculului ii lipsesc cu desavarsire celulele care se divid pentru a deveni spermatozoizi (aceasta disfunctie este numita sindromul Sertoli) fie spermatozoizii nu au capacitatea de a-si termina dezvoltarea (ceea ce se numeste oprirea maturarii maturation arrest) Aceasta situatie poate fi cauzata de anomalii genetice, care trebuie determinate prin screening genetic.

Varicocelul: Varicocelul inseamna dilatarea venelor din scrot (situatie asemanatoare producerii varicelor de la picioare.) Aceste vene sunt dilatate deoarece globulele sangelui nu circula corespunzator. Venele dilatate permit ramanerea in scrot a unei cantitati mai mari de sange, ceea ce are efect negativ asupra productiei de spermatozoizi. Problema poate fi corectata prin microchirurgie.

Problemele de livrare a spermatozoizilor, absenta sau blocarea ductelor

Complicatiile legate de livrarea spermatozoizilor sunt cauzate in general fie de o problema a sistemului ductal care transporta spermatozoizii, fie de probleme la ejaculare. Canalele care transporta sperma pot lipsi sau pot fi blocate.

Astfel, pacientul poate avea o absenta bilaterala (pe ambele parti) sau congenitala (din nastere) a vaselor deferente. Sau poate avea obstructii fie la nivelul epididimului (structura tubulara delicata care dreneaza testiculele) sau mai sus, la nivelul vaselor deferente mai musculare. Poate avea blocaje mecanice din cauza tratarii herniei sau a hidrocelului.

Spermatozoizii sunt depozitati in saci numiti vezicule seminale, apoi sunt depozitati in uretra, tubul prin care barbatii urineaza si ejaculeaza. Spermatozoizii trebuie sa treaca prin canalele (ductele) ejaculatorii pentru a ajunge din veziculele seminale la uretra. Daca acestea sunt blocate pe ambele parti, spermatozoizii nu pot trece.

In final, pot fi probleme cu ejacularea. Inainte ca barbatul sa ejaculeze, sperma trebuie mai intai sa fie depozitata in uretra. Acest proces se numeste emisie. Pot exista leziuni neurologice ramase dupa interventii chirurgicale, diabet, sau accidente ale coloanei vertebrale, care impiedica acest lucru. De asemenea, pentru ca sperma sa impinsa afara prin penis, intrarea catre vezica urinara trebuie sa fie inchisa. Daca nu este inchisa, sperma va fi impinsa in vezica, apoi va fi eliminata in timpul urinarii.

Evaluarea azoospermiei

Determinarea uneia dintre cauzele de mai sus sau a unei combinatii a cauzelor, este motivul pentru care azoospermia unui pacient este adesea complexa. In continuare sunt discutate pe scurt cateva dintre testele disponibile si modul in care ele ajuta la determinarea cauzei.

Examenul fizic

Cel mai simplu test este examenul fizic. Deoarece aproape toate testele au la baza elementele producatoare de spermatozoizi, epiteliumul seminifer, faptul ca dimensiunea testiculelor este sever diminuata este o indicatie ca este afectat epiteliumul seminifer. Profilurile hormonale realizate ulterior pot determina daca este o problema primara sau una cauzata de stimulare hormonala inadecvata.
Este examinat scrotul pentru a detecta prezenta venelor dilatate (a varicocelului). Prezenta lor poate fi confirmata de o sonda ecografica plasata in pielea scrotului.

In timpul unui examen fizic, pot fi simtite sistemele ductale. Daca sunt absente, inseamna ca pacientul are ceea ce se numeste absenta bilaterala congenitala a vaselor deferente (congenital bilateral absence of the vas deferens, CBAVD). In cele mai multe cazuri, se considera ca aceasta este datorata configuratiei genetice a pacientului si necesita analize cromozomiale ca parte din evaluare si tratament.
In final, in timpul examinarii structurilor ductale, se poate observa ca epididimul este dilatat. In general, este plat si mijlocul sau nu poate fi simtit. Astfel, un epididim dilatat poate fi indiciul unui blocaj.

Evaluarea hormonala

Hormonul de stimulare foliculara (follicle stimulating hormone, FSH) este secretat de glanda pituitara, care este responsabila de stimularea testiculelor pentru a produce spermatozoizi. Cand capacitatea de producere a spermatozoizilor este diminuata, glanda pituitara produce mai mult FSH in incercarea de a determina testiculele sa-si indeplineasca rolul. De aceea, nivelul considerabil marit al FSH-ului unui barbat este o indicatie puternica a faptului ca testiculele nu produc spermatozoizi la nivelul optim.

(Sunt masurate si nivelurile prolactinei testosteronului, al hormonului luteinizant (LH) si al hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) pentru a determina situatia hormonala a unui barbat. Aceste valori pot dezvalui probleme care ar avea un impact semnificativ asupra productiei de spermatozoizi).

Testarea genetica:

Aceasta este o zona a cercetarilor intense. In acest moment este recomandat ca toti barbatii sa faca teste genetice de baza, care masoara numarul cromozomilor si studiaza blocurile materialului genetic. Uneori este recomandat screeningul genelor care pot cauza fibroza chistica. Exista teste pentru determinarea anomaliilor genetice specifice ale cromozomilor barbatesti care ar putea cauza azoospermia. Daca un fiu ar mosteni anomaliile respective, ar putea avea aceeasi problema.

Ecografia transrectala

Pentru a exclude posibilitatea unui blocaj al ductului ejaculator, este efectuata adesea o ecografie a ductului ejaculator si a veziculelor seminale. In acest caz, este plasata o sonda ecografica in rect, deoarece ductele sunt plasate in apropierea peretelui rectal.

De asemenea, ductul ejaculator traverseaza prostata, o glanda care poate fi observata prin peretele rectal al barbatului. Dilatarea veziculelor seminale arata ca ar putea fi pline de sperma deoarece nu se pot goli corespunzator. Tot prin aceasta metoda pot fi detectate chisturile care blocheaza ducturile ejaculatorii, prin exercitarea unei presiuni asupra peretilor lor, sau pot fi detectate chiar calcefierile din ductele ejaculatorii.

Uneori, poate fi descoperita existenta unui chist in uretra, iar indepartarea lui poate decomprima ductul ejaculator. Daca blocajul se afla pe ductul ejaculator, partea blocata poate fi indepartata in mod similar.

Analize de urina

Este posibil ca ejacularea sa se produca inapoi; sperma poate fi impinsa in vezica, apoi eliminata o data ce barbatul urineaza dupa ejaculare. Pentru a testa acest lucru pacientul este rugat sa-si goleasca vezica, apoi sa ejaculeze intr-un recipient. Apoi i se cere sa urineze din nou in alt recipient.

Daca exista sperma in urina, inseamna ejacularea s-a produs inapoi. Uneori aceasta problema poate fi corectata prin medicatie orala. In caz contrar, urina poate fi preparata ca sa nu afecteze sperma asa de mult, iar sperma este apoi recoltata din urina post-ejaculare.

Biopsia testiculara

In final, daca este suspectata o problema testiculara primara, se poate face o biopsie testiculara. Biopsia presupune pur si simplu obtinerea de tesut pentru examinare microscopica/de laborator. Se poate realiza folosind seringa sau printr-o incizie.
In trecut, recomandarile pentru biopsie testiculara erau rare. Era folosita o combinatie de teste care evidentia o problema testiculara, pentru care nu exista tratament.

Nu se punea problema ca biopsia sa stabileasca daca pacientul nu produce deloc spermatozoizi sau produce foarte putini, deoarece pentru nu exista un tratament pentru nici una dintre probleme. Totusi, acest lucru s-a schimbat de curand deoarece sperma testiculara a fost folosita pentru a obtine sarcina impreuna cu fertilizarea in vitro (in vitro fertilization, IVF) si cu insertia intracitoplasmica a spermatozoizilor (intracytoplasmic sperm insertion, ICSI). In aceasta procedura, spermatozoizii sunt recoltati si apoi injectati direct in ovul.

Concluzia despre azoospermie - exista sperantă!

Cei mai multi barbati pusi in situatia de a face o spermograma se tem de un diagnostic de azoospermie. Totusi, acel diagnostic nu inseamna neaparat ca barbatul nu produce spermatozoizi sau ca nu va putea niciodata sa produca spermatozoizi si deci nu va putea avea un copil biologic.

Diagnosticul de azoospermie este complicat. Cauzele corectabile trebuie gasite si tratate. Chiar daca nu exista spermatozoizi in lichidul ejaculat, spermatozoizii pot fi adesea prelevati si folositi pentru a realiza fertilizarea.

Infertilitatea masculină: cauzele cele mai frecvente

Cauzele infertilitatii la barbati sunt variate si multiple. Unele din aceste cauze pot fi corectate si se poate trece peste aceasta problema. Iata o trecere in revista a problemelor celor mai frecvente care pot sta la baza infertilitatii unui barbat.

Iata care sunt cauzele cele mai frecvente ale infertilitatii masculine - o trecere in revista completa.

De citit si

Plante care pot trata azoospermia
Spermograma: valori normale si diagnosticareDisfunctia erectila masculina 
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Radiatiile produse de conexiunile WiFi pot influenta calitatea spermei
Branza scade dramatic fertilitatea barbatilor
Infertilitatea masculina, noi frontiere depasite 
Alimente care maresc calitatea spermei
Laptopul poate afecta calitatea spermei!

autor: Desprecopii.com , Redactor: Daniela Slavu, Referinte British Medical Journal si WebMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 13 comentarii

  1. Sebastian
    Sebastiantrimis la 31/3/2023

    Buna iulia, cum se cheama medicamentul

    Raspunde la acest comentariu
  2. Olga
    Olgatrimis la 1/12/2017

    Buna imi pare rau si noi suntem in aceiasi situatie sotul meu a facut 3 injecti de nebido si a luat 4 luni profertil dar nici un rezultat acum am mers la un medic in spania si a facut spermograma rezultatul find azospermie si nea spus ca nu este draga pt asa ceva doar ca mai este o sansa sa faca biopsie daca sunt spermatozoizi putem face fiv mult succes sa auzim de bine

    Raspunde la acest comentariu
  3. Silvi
    Silvitrimis la 30/4/2017

    Buna seara!vreau sa ma impart cu voi despte problema noastra,sotul meu a fost diagnosticat cu 5 ani in urama de azoospermie,desi nu stim de care.Desigur a fost pentru noi un soc ,nu neam asteptat la o asa intorsatura.Recent am facut niste analize:inhibina b -are valoare de 179,desi la barbati au valorile120-400,cariotipul si celelante legate de genetica sunt in norma.Referitor la hormonii FHS,LH si Prolactina in norma. Dar markerii functie androgene ,adica testosteronul este purin scazut.Am vizitat o multime de medici,suntem disperati....Bani pentru o procedura de fertilizare invitro nu cred ca facem fata...Rod daca cineva este in situatia nostra sami scrieti ce pasi ati facut..

    Raspunde la acest comentariu
  4. nicolae
    nicolaetrimis la 21/3/2017

    Buna. Doar in bucuresti poti fi tratat de azospermie adica desfundarea canalelor?? ms01nic@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  5. Stefan
    Stefantrimis la 17/11/2016

    Buna tuturor.am făcut analize si am fost diagnosticat cu posibil azoospermie deci nu se știe exact dak e sau nu numai k sotia nu rămâne insarcinata ea neavand niciun fel de probleme.unde sa ma duc si ce e de făcut.

    Raspunde la acest comentariu
  6. gigelino@yahoo.ro
    gigelino@yahoo.rotrimis la 13/1/2016

    Pentru cei care are azoospermie incercati pastilele astea MAXOCUM daca nu va ramane gravida sotia intrati si ma injurati cum vreti voi sunt din america

    Raspunde la acest comentariu
    • Viorel
      Viorel trimis la 21/11/2019

      Cum se iau acele pastile ? Și ce efect zici ca au ? Cu ce ați fost dv diagnosticat ?

  7. Marius Ionescu
    Marius Ionescutrimis la 5/12/2013

    la inceputul anului am fost diagnosticat cu azoospermie obstructiva .Spermatozoizii nu existau in lichidul spermatic .In luna mai am fost operat la spitatul Fundeni de domnul doctor Sebastian Voinea ,operatia de numeste vasoepididimostomie ,acum 5 zile ( dupa 6 luni de la operatie) la prima analiza ( spermograma) numarul spermatozoizilor a fost de 67 de milioane , cu o mobilitate buna , toti paramaetrii au fost normali .Pentru mai multe detalii adresa mea de email : delamine_latine@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  8. sori
    soritrimis la 8/5/2013

    Buna tuturor!Sotul meu are azoospermie,ce sfaturi,ce tratament i-mi puteti recomanda?A facut o sprmograma cu centrifuga la Bucuresti unde s-au gasit 2 spermatozoizi buni si 6 cu probleme.Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  9. mihaela
    mihaelatrimis la 11/9/2012

    buna tuturor! ne confruntam si noi cu o problema sotul meu a fost la cabinet medical si si-a facut o spermograma si i=a iesit AZOOSPERMIE!ne puteti ajuta cu un sfat ceva o rezolvare la problema asta pentru ca ne dorim foarte mult sa fim parinti multumesc frumos adresa mea de mai este : miha_sinzianu@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  10. popa stefan
    popa stefantrimis la 15/2/2012

    buna. am fost diagnosticat cu azoospermie. am fost la urolog si mi-a spus ca nu e vreun varicocel si ca am testiculele mai mici decat normal. va rog din suflet sa-mi spuneti la ce medici specialisti trebuie sa merg pentru consultatii. precizez ca sunt din iasi..va multumesc anticipat

    Raspunde la acest comentariu
  11. popa stefan
    popa stefantrimis la 15/2/2012

    am fost diagnosticat cu azoospermie..va rog sa-mi spuneti mai exact ce teste si la ce fel de cabinete trebuie sa merg pentru examinare.precizez ca am fost la urologie si nu am depistat varicocel...va multumesc anticipat

    Raspunde la acest comentariu
  12. cornelia
    corneliatrimis la 2/2/2012

    DE CE NU AM RAMAS GRAVIDA CU TOATE CA SOTUL MEU A URMAT UN TRATAMENT CU GONADOTROPINA CARIONICA IN URMA CU 2 LUNI FIIND DIAGNOSTICAT CU ASTENOOZOOSPERMIE

    Raspunde la acest comentariu
  13. Iulia
    Iuliatrimis la 7/1/2012

    Buna tuturor!Ma alatur celor care se confrunta cu aceasta problema.Sotul meu a fost diagnosticat cu azoospermie.A fost groaznic pentru noi,deoarece ne doream atat de mult un copil care sa dea sens vietii noastre,sa ne coloreze viata.Nu ne ramasese decat sa fim optimisti si sa gasim o rezolvare la problema noastra.La indrumarea unei prietene am incercat un tratament din ingrediente naturale.Pe atunci l-am cumparat din Italia,deoarece nu se gasea in Romania.Nu ne asteptam sa vedem rezultate,insa am ramas insarcinata,iar acum ne bucuram de bebelusul nostru cel voinic si sanatos.Daca aveti intrebari,va las id meu:iulia_305@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
    • Victor
      Victortrimis la 4/12/2020

      Buna ma poti ajuta sa le cumpar

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII