Bebelusul la 5 luni: descopera lumea sunetelor si ar vrea sa stea in fundulet

Bebelusul la 5 luni: descopera lumea sunetelor si ar vrea sa stea in fundulet

Bebelusul la 5 luni: descopera lumea sunetelor si ar vrea sa stea in fundulet

Bebelușul de 5 luni a descoperit că poate scoate multe sunete folosindu-și limba și buzele. Poți să observi cât de fericit este în timp ce scoate sunete ciudate, sunete pe care uneori le face și în timp ce bea sau mănâncă. În jurul acestei perioade, multor copii le place să fie puși în poziția șezând. Le place această poziție pentru că pot să-și observe propriul corp și să vadă ce se întâmplă în jurul lor.

→ Între lunile a cincea și a șasea, multe mămici încep diversificarea alimentației bebelușului. Află în continuare care sunt particularitățile unui bebe de 5 luni, când și cum poți începe diversificarea și absolut tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea bebelușului de 5 luni.

Ce descopera un bebelus de 5 luni
Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului de 5 luni:
Primele tentative de a sta in fundulet
Diversificarea in jurul varstei de 5 luni
Este copilul tau pregatit pentru mincarea solida?
Ghidul diversificarii alimentatiei bebelusului:
Mancaruri solide recomandate pentru inceput
Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii
Retete pentru diversificare - de la luna la luna
Alimentatia bebelusului: 5 mituri explicate pe larg
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

 

Ce descopera un bebelus de 5 luni

Lumea sunetelor

La 5 luni bebelusul a descoperit deja ca poate scoate multe sunete folosindu-si limba si buzele. Poti sa observi cit de fericit este in timp ce scoate sunete ciudate, sunete pe care uneori le face si in timp ce bea sau maninca. Aceste sunete pot sa-ti provoace uneori risul dar ele preced vorbirea. Bebelusul la aceasta virsta exploreaza sunetele pe care le poate produce. De aceea, s-ar putea sa-l auzi scotind aceleasi sunete de mai multe ori.

bebe la 5 luni

Un alt important sunet pe care il vei auzi in aceasta perioada este primul ris al copilului tau. Daca intimplator faci ceva nostim il vei auzi cum ride. Aceste sunete sint atit de pretioase pentru parinti incit ei isi doresc sa le auda tot timpul. Se joaca cu degetele pe burtica lor si scot sunete ciudate ca sa-i provoace pe copii sa rida. Un alt mod prin care ii poti face pe copii sa rida este sa rizi si tu la glumele lor. Intotdeauna este timp pentru citeva partide de ris cu bebelusul tau. Despre cand ar trebui sa stea bebelusul in fundulet, citeste aici: Cand si cum sta bebelusul sta in fundulet

 Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului de 5 luni:

Bebelusul la 20 saptamani
Bebelusul la 21 saptamani
Bebelusul la 22 saptamani
Bebelusul la 23 saptamani
Bebelusul la 24 saptamani
>> Dezvoltarea bebelusului - saptamana de saptamana aici.

Hap-Ciu!

Zimbeste copilul cind tu stranuti? Asta se datoreaza zgomotului ciudat sau expresiei fetei din timpul stranutului. Daca repeti sunetele pe care le-ai facut,  Hap Ciu , acestea se aseamana cu un sunet specific bebelusilor,  Ah-Goo . Unii copii repeta aceste sunete tot timpul. Repeta-le si tu si va fi foarte incintat de atentia pe care I-o acorzi. Incearca sa identifici daca bebelusul face un anume sunet cind ii este foame, cind este obosit sau cind vrea sa se joace.

Aceste sunete sint importante deoarece copilul le utilizeaza ca sa-ti comunice de ce are nevoie. Pentru mai multe despre temperamentul bebelusului tau, citeste si: Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor

Tentative de a sta in fundulet

In jurul acestei perioade multor copii le place sa fie pusi in pozitia sezind. Le place aceasta pozitie  deoarece pot sa-si observe propriul corp si sa vada ce se intimpla in jurul lor. Copilul tau va sta probabil la inceput cu spatele indoit si se va sustine in minute. Dar cu fiecare zi ce trece va deveni mai puternic si la un moment dat isi va indrepta spatele si isi va intinde o minuta ca sa prinda o jucarie. Pune citeva perne in jurul lui in cazul in care se rastoarna. Bebelusul tau va fi foarte incintat daca vei sta alaturi de el. Urmareste ce mindru este ca poate sta in aceeasi pozitie ca si tine. este pregatit acum pentru a sta in scaunele inalte pentru a lua masa impreuna cu familia. Acesta este unul dintre cele mai mari realizari care-l face sa se simta ca face parte din familie. 

Citeste Bebelușul stă in funduleț: cand și cum

Diversificarea in jurul varstei de 5 luni

Intre lunile a patra si a sasea multi parinti incep sa se gindeasca la mincarea solida. Poate ati fost intrebat de catre bunici daca ati inceput sa-i dati copilului mincare solida. Pediatrii sint de parere ca pina la noua luni copiii primesc toate elementele nutritive necesare din lapte. Este foarte important de remarcat ca nu exista un moment anume in care trebuie sa incepi sa-i dai copilului tau mincare solida. Unii copii sint foarte multumiti cu laptele si nu manifesta nici un interes pentru mincarea solida. Dar alti copii incep sa devina curiosi in aceasta perioada referitor la mincarea pe care o vad ca parinti lor o mananca.

Citeste Bebe a inceput să stea in funduleț și am descoperit o suzetă pentru începerea diversificarii - jurnal de mami de bebe scump

Este copilul tau pregatit pentru mincarea solida?

Exista niste semne care indica ca copilul tau este pregatit pentru mincarea solida. In primul rind, este copilul tau curios? Adeseori copiii la aceasta virsta urmaresc cu atentie mincarea, ating farfuriile, iau cite o bucata de mincare si incearca sa si-o introduca in gurita. In acest caz este clar ca sint curiosi in legatura cu mincarea.

Mai exista si semne anatomice care indica daca un copil este pregatit pentru mincarea solida. Unul dintre acestea este abilitatea copilului de asi sustine bine capul. In cazul in care nu poate sa-si sustina prea bine capul  nu este cazul sa incepeti cu mincarea solida. Poate ati observat reflexul copiilor de a impinge afara cu limba mincarurile solide. Acest reflex ii protejeaza pe copii de a ingiti mincarea solida si el dispare in jurul lunilor a patra pina la a sasea. De asemenea, copilul trebuie sa invete sa isi impinga mincarea in partea din spate a gurii pentru a o putea inghiti. Buza inferioara a copilului trebuie sa capete si ea abilitatea de a lua mincarea din lingurita. Si intestinul copilul trebuie sa fie destul de matur pentru a secreta enzimele digestive care ajuta la digerarea mincarii solide. Citeste pe larg despre diversificare: Diversificarea – Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?

Ghidul diversificarii alimentatiei bebelusului:

 Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
 
Diversificarea, Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?
 
5 mituri despre alimentatia bebelusului
 
6 luni: E momentul sa pape altceva
 
Alimentele degetel (bucatele de papica)
 
Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
 
Retete gustoase de papica

Mancaruri solide recomandate pentru inceput

Binenteles ca veti fi foarte curios in legatura cu reactia copilului dumneavoastra la mincarea solida. Exista citeva feluri de mincare solida care sint recomandate pentru inceput. Cele mai importante caracteristici ale mincarii solide la care trebuie sa va ginditi sint: consistenta, gustul si sa fie usor digerabile.

Multi parinti prefera sa inceapa cu cereale, orez amestecate cu lapte. O alta mincare solida foarte populara pentru inceput este banana pasata sau din borcan. Cartofii piure, sucul de mere, pere sau de morcovi proaspat preparate sau cele gata preparate (in borcanele) sint de asemenea recomandate.  Trebuie sa urmariti reactia copilului dumneavoastra la mincarea solida. In cazul in care o impinge cu limba afara inseamna ca nu este inca pregatit pentru mincarea solida. Nu trebuie insa sa va faceti probleme pentru asta deoarece in scurt timp va ordona din meniul pentru copii.
Inceputurile bautului din cana

Daca copilului dumneavoastra ii face placere sa stea in scaunelele inalte ati putea sa incercati si sa-i dati o canuta din care sa invete sa bea. Este important pentru copil sa stie ca poate sa bea si alceva in afara de lapte.

Unii parinti au pareri contradictorii despre sucul diluat. Dar apa este un lichid foarte important pentru copii. Canuta pe care i-o dati copilului trebuie sa fie micuta astfel incit sa o poata tine cu ambele  minute. La primele incercari de a bea apa din canuta o mare cantitate de apa ii va cadea pe barbie astfel incit se va uda. Dar de indata ce va invata sa bea din canuta va descoperi ca poate sa sufle in ea si sa produca sunete. Citeste pe larg: Retete gustoase de papica 

 

Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii

Diversificarea este un pas important atat in viata unui bebelus si desigur si in viata mamicii. Diversificarea clasica incepe de la varsta de 6 luni chiar daca bebelusul este alaptat la san sau cu formula. Ideal si recomandat este sa se introduca cate un alimente pe rand, urmandu-se regula celor 3 zile.

Diversificarea este un pas important atat in viata unei mamici cat si in viata bebelusului, care trece de la laptic la alimente solide. Diversificarea clasica incepe de la varsta de 6 luni chiar daca bebelusul este alaptat la san sau cu formula. Ideal si recomandat este sa se introduca cate un alimente pe rand, urmandu-se regula celor 3 zile, adica, intre fiecare aliment nou introdus este bine sa lasi sa treaca o perioada de 3 zile pentru a observa daca bebelusul este sau nu alergic. Si pentru proaspetele mamicute intr-ale diversificarii, un mic ajutor: 10 retete de piureuri specifice varstei de 6 luni:

Retete pentru diversificare - de la luna la luna

Retete de papica pentru bebelusi, pentru fiecare luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare 

Alimentatia bebelusului: 5 mituri explicate pe larg

Alimentatia bebelusului este unul dintre subiectele cele mai discutate si controversate. Mamicile din Comunitatea Desprecopii au scris sute de topicuri cu mii de intrebari si raspunsuri pe forumul Desprecopii. Alimentatia bebelusului este un subiect marcat de numeroase mituri, unele false, altele numai partial valabile.

Desprecopii va prezinta in continuare cinci dintre aceste mituri despre alimentatia bebelusului si multe alte sfaturi la obiect.

 

  Continuam deci si mergem la Luna a 6-a din viata unui bebelus.

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului 
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur.

Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ... O frumoase poveste de dezvoltare motorica a bebelusului. Citeste aici calendarul de dezvoltare motorica a bebelusului.


Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Flavia
    Flaviatrimis la 10/8/2021

    Un articol destul de util, dar cu multe abordari vechi, unele nesanatoase. Nu se mai recomanda punerea între perne a copilului de mult timp. :)

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII