Retete gustoase de papica

Retete gustoase de papica
- Desi unii dintre ei sint niste "monstruleti" care ne chinuie cumplit la masa, oferiti-le alimente gustoase si in acelasi timp sanatoase. Iata mai jos o selectie de mancaruri cu care merita sa incercati sa ii ademeniti pe copii.
De la 6 luni
1. Supa de morcovi
Se taie felii subtiri 500 g morcov. Se pun la fiert intr-un litru de apa si se fierb 2 ore. Se strecoara. Morcovii fierti sunt trecuti de doua ori prin sita. Se adauga apa pierduta prin fierbere, si se clocoteste iar.
2. Suc de mere
Daca nu ai storcator de fructe procedeaza astfel:
Spala marul, curata-l de coaja si rade-l pe o razatoare de sticla.
Piureul obtinut stoarce-l prin tifon. Se pregateste atunci cand se consuma. La
fel poti prepara sucul de morcov, piersici, pere si caise (ai grija sa-i dai suc
din fructul care-i face bine la burtica (controleaza inainte cum sunt
materiile fecale). Morcovul se recomanda daca copilul este deranjat la burtica,
restul fructelor, daca este constipat.
De la 7 luni 1. Suc de lamaie, portocale, mandarine si grapefruit Se spala fructul foarte bine sub jet de apa si se taie in jumatate. Se stoarce cu storcatorul sau prin presa speciala. Se pregateste atunci cand se consuma. 2. Mere rase su biscuiti sau pesmet de paine alba 1 mar, 1 lingurita de zahar, 1-2 lingurite de biscuiti pisati foarte fin sau pesmet, cateva picaturi de zeama de lamaie sau portocala Se spala bine marul si se curata de coaja. Se rade pe razatoarea de sticla. Se amesteca cu biscuitii sau pesmetul. Daca este prea subtire, se mai adauga putin biscuite sau pesmet pentru a obtine o pasta nu prea vartoasa. Se amesteca (optional) cu zeama de lamaie sau portocala. Marul ras se pregateste cu 5-10 minute inainte de a-l da copilului sa-l manance! |
Diversificarea si hranirea bebelusului Despre alergia bebelusului Important:
|
De la 9 luni
1. Suc de visine
100-150 g visine fara samburi
Se scot samburii de la visine si se asaza intr-un vas mai adanc. Se consuma si zeama pe care o lasa.
Cand scurgem fructele de zeama, le presam cu dosul linguritei de peretii castronului, ca sa obtinem mai mult suc. La fel se prepara sucul de cirese, capsuni, fragi, zmeura, mure.
2. Suc de rosii
1-2 rosii ,
Rosiile bine coapte, se spala si se scufunda cateva secunde intr-un vas cu apa clocotita. Se scot, se curata de pielita, se scot samburii si se zdrobesc in storcator sau in tifon.
3. Piure din zarzavatul de la supa
Zarzavatul de la supa (morcov, patrunjel, cartof) se paseaza fierbinte prin sita. Se amesteca cu lapte sau putina smantana, putin unt si zeama de lamaie. Se poate servi ca garnitura, sau felul doi.
4. Piure de cartofi
Piure-ul de cartofi se poate pregati din cartofi copti in coaja sau fierti (250 g), lapte (100 g), unt (1/2 lingurita).
Cartofii fierbinti se paseaza prin sita sau se zdrobesc cu furculita si amesteca cu laptele si untul. Se poate adauga si galbenus de ou sau branza de vaci.
5. Sos Bechamel
5 g faina, 5 g unt, 100 g lapte,
Se topeste untul, se pune faina amestecand mereu, fara sa se rumeneasca. Se stinge cu laptele rece, amestecand continuu cu lingura, sa nu se faca cocoloase.
6. Supa crema de legume cu lapte
1 litru apa, 1 morcov, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 200 g cartofi, 1/2 lingurita unt, 1 lingurita faina, 150 g lapte, patrunjel verde.
Se fierb zarzavaturile spalate, curatate si tocate foarte fin, in apa clocotita. Se paseaza, se pune din nou la fiert. Separat, se face un sos alb din 1 lingurita de unt, 1 lingurita de faina, stins cu lapte. Se amesteca cu supa. Se lasa sa mai dea 2-3 clocote impreuna. Se pune verdeata tocata fin. Se pot adauga, cand e calduta, cateva picaturi de lamaie.
7. Ciorba de rosii cu orez
400 g apa, 250 g rosii, 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 1 ardei gras, 1 lingura orez, 1 ou, 1 lingura faina, 2 lingurite unt, patrunjel verde.
Se pune apa la fiert; cand clocoteste se adauga legumele bine spalate. Se lasa sa clocoteasca pana sunt aproape fierte, apoi se pun rosiile taiate. Cand toate legumele sunt fierte se strecoara zeama si zarzavatul se paseaza. Se pune din nou la fiert cu orezul. In loc de orez se pot pune zdrente facute dintr-un ou batut cu faina, pana se face ca o smantana groasa. Se pun cand fierbe ciorba. Dupa ce totul este fiert se pune patrunjelul tocat marunt si untul. Se serveste calda.
9. Piure de spanac
200 g spanac, 1 lingurita zahar, 5 g unt, 5 g faina, 100 ml lapte, 5 g orez, sare, lamaie.
Se spala spanacul pana apa iese curata, se scot coditele si se lasa sa se scurga. Se fierbe inabusit in zeama lui sau in bain -marie. Se toaca pe un fund de lemn. Separat, se face un sos Bechamel din 5 g unt, faina si lapte. Se pune spanacul in sos, orezul care a fost fiert separat, si se lasa sa mai fiarba putin. Se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie. Spanacul nu va fi consumat reancalzit, deoarece este daunator sanatatii!
De la 12 luni
1. Gris cu lapte caramel
100 g apa, 12 g gris, 150 g lapte, 12 g zahar, 1 lingurita unt, 1 lingurita dulceata de visine
Se arde zaharul caramel, se stinge cu lapte amestecat cu apa. Cand clocoteste se adauga grisul in ploaie si se fierbe 10-15 min. Cand s-a racit pe jumatate, se amesteca cu untul si dulceata de visine.
2. Budinca de orez pasat cu branza de vaci
1 ceasca de cafea plina cu orez, 100 g branza de vaci, 250 g apa+lapte, 30 g unt, 1 ou,
Orezul ales si spalat se pune la fiert cu apa amestecata cu lapte; daca scade mai adaugi apa. Se fierbe orezul pana se zdrobeste si scade apa. Se trece prin sita. Pasta obtinuta se amesteca cu branza de vaci, se adauga galbenusul de ou si la urma albusul spuma. Se unge cu unt o cratita, se imbraca cu pesmet si se toarna compozitia, adaugand un pic de unt si deasupra. Se lasa la cuptor 40 de minute.
3. Supa crema de cartofi
1 litru apa, 300 g cartofi curatati, 1 ceapa, unt, verdeata tocata, lamaie, 1 ou, smantana.
Se clocoteste apa. Se adauga ceapa lasand sa fiarba 20 min, apoi adaugi cartofii curatati si taiati cuburi. Dupa ce au fiert se paseaza prin sita; Drege cu un ou batut cu smantana si adauga patrunjel verde si lamaie.
4. Gogosi de cartofi
250 g cartofi, 10 g unt, 10 g branza rasa, 1 galbenus.
Cartofii copti se curata de coaja, se zdrobesc bine si se amesteca cu unt, branza si galbenusul de ou. Se asaza gramajoare pe o tava unsa, se presara schweitzer ras si se coc la foc iute.
5. Piure de conopida cu cartofi
Conopida, cartofi , lapte, 10 g unt,
Se fierb in apa conopida si cartofii. Se paseaza fierbinti, se amesteca cu laptele cald si untul si se bat bine cu mixer-ul sau telul. Se netezeste in cratita, se mai pune o lingurita de unt si se da la cuptor 5-10 min.
6. Branza de vaci cu galbenus de ou
150 g branza de vaci proaspata, 1 galbenus de ou, 2 lingurite unt, coaja de lamaie sau vanilie.
Se freaca spuma galbenusul, apoi se adauga treptat branza de vaci. Se freaca pana se obtine o crema, in care se adauga untul frecat separat, vanilia si coaja de lamaie. Se serveste ca desert sau la masa de la ora 10.
7. Sos de vanilie
1 galbenus, 250 g lapte, 20 g zahar, vanilie.
Se fierbe laptele cu vanilie. Separat se freaca galbenusul cu zaharul, se amesteca cu laptele clocotit si se lasa pe foc pana incepe sa se ingroase, avand grija sa amesteci mereu. Se serveste rece.
8. Ficat la cuptor in plic
1 ficat de pasare, 1 lingurita de unt, sare
Se spala ficatul, se asaza pe o hartie pergament, se pune o lingurita de unt. Se impacheteaza ficatul in hartie, se asaza intr-un vas mic care se pune in cuptor 20-30 min, controland sa nu se arda hartia. Ficatul astfel fript se toaca si se adauga sare. Se poate servi cu garnitura de piure de legume.
De la 9 luni
1. Ciorba de carne de vaca cu perisoare
500 g apa, 200 g carne fara os, 2 cepe mici, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 150-200 g os de vaca, 2 lingurite orez, patrunjel verde, sare.
Se pune la fiert osul in apa cu sare. Se fierbe pana scade apa la jumatate, apoi se completeaza cantitatea de apa evaporata pana la 500 g. Cand da in clocot se adauga zarzavatul, spalat, curatat si taiat marunt in ordinea: ceapa, morcov, patrunjel.
Separat se toaca carnea, se adauga putin miez de paine alba, un praf sare. Se fac perisoare care se pun in supa. Se adauga orezul spalat si se lasa sa fiarba. Se acreste cu zeama de lamaie sau bors. Se bate cu ou si smantana.
2. Sirop de macese
1 kg macese bine coapte, 1 kg zahar.
Se pun macesele la fiert cu apa, astfel incat sa fie acoperite de aceasta. Se fierb pana se inmoaie, se lasa sa se raceasca, se strecoara printr-o sita fina, apoi printr-un saculet de panza deasa, sa nu treaca decat zeama.
Se pune la fiert 1 kg zahar cu 2 pahare zeama de la macesele fierte. Se lasa sa fiarba pana se leaga siropul ca la dulceata. Se lasa sa se raceasca si se pune in sticle.
Siropul se consuma cu apa sau se adauga la budinci de orez sau gris.
De la 10 luni
1. Sos olandez
3 linguri lapte sau smantana, 40 g unt, 1 galbenus, sare, zeama de lamaie.
Se incalzeste untul, se amesteca cu galbenusul batut cu lapte, smantana sau supa. Se lasa la bain-marie la foc mic sa se ingroase putin, fara sa fiarba. Se potriveste dupa gust cu sare si lamaie. Se serveste cu carne fiarta sau tocata.
2. Galusti de gris cu lapte
1 ou, gris, 1 litru apa, 300 g lapte, 4 lingurite zahar, vanilie.
Se pune la fiert apa cu sare. Cand fierbe in clocot, se bate oul intreg si se adauga gris atat cat sa obtinem o pasta care nu curge, fara a fi insa vartoasa. Imediat ce ai pregatit compozitia de galuste, cu lingurita inmuiata in apa tai galusti foarte mici pe care le pui in apa care fierbe.
Se fierb galustele incercand una pe care o taiem in doua cu lingurita, controland daca a fiert si mijlocul. Galustele bine reusite cresc si sunt moi. Cand sunt fierte, se strecoara si se pun in laptele fiert separat cu zahar si vanilie. Se dau ca desert.
3. Papanasi fierti
150 g branza de vaci, 1 ou, 1 lingurita unt, 25 g faina, 30 g zahar, smantana.
Se freaca bine branza de vaci cu galbenusul, se adauga untul, faina si albusul batut spuma; se amesteca obtinand o pasta care se ia cu lingurita. Se pune la fiert apa cu sare si cand clocoteste se pun papanasii care se fierb 5-10 min. (se ridica la suprafata). Se scurg, se pun intr-o forma, se toarna smantana si se pun in cuptorul incins 5 min.
4. Budinca de mere
2 oua, 50 g zahar, 20 g unt, 30 g faina, 250 g mere rase.
Curata cateva mere, da-le prin razatoare si presara putin zahar. Separat freaca 50 g zahar cu unt, adauga galbenusurile, apoi faina in ploaie si merele, la urma albusurile batute spuma. Se coace ¾ ora intr-o forma unsa si presarata cu pesmet. Se serveste cu sirop de fructe.
5. Budinca de lamaie
125 g lapte, 20 g unt, 20 g zahar, 20 g faina, 1 ou, 1 lamaie.
Din unt, faina si lapte se face un sos alb. Zaharul se freaca cu galbenusul si se amesteca cu sosul dupa ce acesta s-a racit, cu putina coaja de lamaie rasa, zeama de lamaie, iar la urma cu albusul spuma. Se coace sau se fierbe in baine-marie 30 min. intr-o forma unsa cu unt si presarata cu zahar.
6. Spanac florentin
200-250 g spanac, 2-3 rosii, 2-3 lingurite smantana, parmezan ras, unt.
Se curata spanacul si se spala, se pune intr-o cratita cu putin ului si apa, pana se inmoaie. Se spala rosiile, se taie si se pun intr-o tava unsa cu unt, sa se rumeneasca la cuptor. Spanacul se pune intr-o forma unsa, deasupra se pun rosiile, se presara parmezan ras si se mai lasa 10-12 min. la cuptor.
7. Budinca de dovlecei
1 dovlecel, 20 g cascaval, 1 ou, smantana, sare.
Se curata dovlecelul de coaja si se scobeste miezul cu o lingurita. Se taie in cuburi mici si se fierb 10 min. in apa cu sare. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se amesteca poi cu galbenusul, cascavalul ras, albusul spuma, ½ lingurita faina si unt. Se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si se toarna smantana. Se coace 20-30 min. si se serveste cald sau rece.
8. Piure de cartofi copti, cu ou, rosii si parmezan ras
1 rosie, 3-4 cartofi potriviti, 3 lingurite unt, 100 g lapte, 1 galbenus.
Se fierb cartofii in coaja sau se coc. Se cojesc si se paseaza fierbinti, se adauga lapte cald, un praf de sare si se bate cu telul sau mixer-ul. Se adauga untul amestecat cu galbenusul. Se asaza intr-un vas. Deasupra se pun felii de rosii, lapte si parmezan ras. Se pune la cuptor incins, 5-10 min.
Iata cateva „semne“ care pot arata ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii:
- Pierderea reflexului de supt al limbii (care ii permite bebelusului sa bea si sa inghita lichidele cu usurinta; avand inca reflexul, bebelusul pur si simplu va „suge“ alimentele solide de orice fel care i se dau)
- Capacitatea de a va arata ca este satul dupa o „masa“, prin semne ca intoarcerea capului cand i se da biberonul sau sanul. Acest lucru este important pentru ca bebelusul este capabil sa ajusteze singur cantitatea de hrana pe care o mananca si il impiedica sa manance prea mult din greseala in cazul in care parintii ar continua sa-l hraneasca, gandindu-se ca ii este inca foame.
- Capacitatea de a sta ridicat si de a-si tine capul fara ajutor.
- Interesul fata de mancare (exista o disputa in privinta acestui lucru, deoarece un copil de 4-6 luni incearca sa bage in gura orice!)
- Dublarea greutatii de la nastere
- Trezirile frecvente in toiul noptii dupa ce isi facuse deja un program stabil de somn in timpul noptii. Acesta poate sa nu fie cel mai bun indicator ca bebelusul este gata de a primi alimente solide! Tineti cont ca de obicei bebelusul are pusee de crestere la 3-4 luni, la 6-7 luni si pe la 9-10 luni. Bebelusul se poate trezi nopatea si din alte motive, cum ar fi o boala sau durerile de gingii.
Cititi: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru
diversificare
Pina la ce varsta este recomandata alaptarea?
Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).
Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).
autor:
Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile
rezervate, Desprecopii.com 2008
Pentru suport, prietenie si atitudine, va
recomandam urmatoarele forumuri:
![]() |
Parintii intreaba, parintii raspund! |
![]() |
Clubul scutecelor (0-4 ani) Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani. |
Mai cititi pe site-ul nostru:
15 comentarii din totalul de 25:
Asa este intr-adevar.Nici eu nu i-as da bebelusului meu de 10 luni aceste porcarii cu faina ,zahar sare
Nu vreau sa supar pe nimeni, dar am impresia ca aceste retete nu sunt foarte practice...sa lasi copilul sa urle de foame 15-20 de minute pina bibilesti un mar si toci biscuitii, sau pina freci albusul spuma nu mi se pare o idee valabila. La fel ca Mary, cred ca este bine sa se evite pe cit posibil adaosul de sare sau zahar pina la 1 an. Mierea, daca nu este din surse atent controlate, poate produce botulism, o boala foarte grava. Morcovul, bananele si merele constipa, deci atentie. Nu se spune nimic despre avocado, baietelului meu (10 luni) ii place la nebunie, este o bomba de vitamine si grasimi vegetale. Nu se spune ca, prin fierbere (sau prin incalzire la mai mult de 50 de grade C, vitaminele se autodistrug, iar copilul nu primeste decit ceva minerale si foarte multe fibre, deloc hranitoare. Cred ca in general, articolele de pe acest site ar trebui
am un bebe de 9 luni si as vrea sa stiu cat trebuie sa manance un copil la aceste luni?!
am citit aceste retete si m-am ingrozit.sa ii dau bebelusului mancaruri cu adaos de faina?doamnee....
buna.fetelor am si eu o rugaminte.va rog dati-mi si mie niste retete ptr bebelus de 4 luni.ce e bine sa-i dau si ce nu.va multumesc.
Zaha? Sare? daca se poate fara ele deloc in alimentatia lui bb, este cel mai bine.Dar, mamicilor, nici lamaia, la fel cum nici bananele sau mierea, nu sunt potrivite in primul an al bb-ului! Sunt alimente la care bb poate nu reactioneaza imediat, dar in timp,2-3 ani, poate prezenta alergii de nicaeri...
aceste retete nu sunt prea consistente am un bebe in varsta de 10 luni si nu cred ca il tin satul cu aceste papici.
sunt de acord cu ceilalti nu e bine sa adaugi saresauzahar in hrana pentru bbelusi pana la un an pentru ca in priml rand ataca dentitia am patit asta cu primul meu copil si acum am de tras:carii de biberon de la sucurile indulcite si de la mancarurile idulciteinca din faza incipienta.fructele au dulceata lor ,iar legumele au indeajuns de multa sare pentru bebelusi.deci cel mai bine e fara zahar sare sau miere.nnu folositi nici mierea ca indulcitor pana la un an.
sunt foarte multumita de retetele gasite aici aici si chiar daca multe retete cer zahar mamicile nu sunt obligate sal puna acelasi lucru si referitor la sare
Sunt putin nemultumita de retetele recomandate deoarece majoritatea sunt cu lapte.Eu am un bebelus de 10luni si pot sa va spun ca mananca toate derivatele de lapte mai putin supe,pireuri,carne...............ceea ce nu este bine,asteptam sa gasesc retete interesante,dar sunt dezamagita.
Sunt de acord ca este bine sa nu dam bebelusilor zahar sau sa facem exces de sare in primul an, dar sa ne amintim ca in trecut la tara nici nu se pomenea de alergii si ca stabunicile si bunicile noastre hraneau bebelusul cu ou de la gainusa lor si cu lapte de la vacuta si am avut bunici si parinti sanatosi. Oare de ce apar in zilele noastre atitea alergii? Suntem (zicem noi) mai bine informati si mai prevazatori???
Retetele contin prea mult zahar,indezacord cu parerile stomarologilor .Sunt de acord cu zaharul in budinci,prajiturele,e.t.c.,dar nu si in sucurile de fructe,legume....
Nu este bine sa adaugi sare sau zahar in alimentatia bebelusilor.
Am un bb de 10 luni si vreau sa stiu daca pot sa-i dau sirop de capsuni sau dulceata?
Sint ABSOLUT INDIGNATA ca aceste retete folosesc zaharul si sarea in preparatele bebelusilor! Din doua motive: 1. Sarea in supele din care retineti legumele pentru piureuri pune rinichii bebelusilor la grea incercare pentru ca sint inca imaturi. Mai tirziu in viata acesti copii vor avea probleme cu tensiunea arteriala. 2. Zaharul nu se da sub un an pentru ca dintisorii lor sint in curs de aparitie iar zaharul (prin circulatia sanguina) ajunge la alveolele dentare pe care le distruge. Atit dintii de lapte cit si dentitia permanenta vor avea de suferit. Nu mai e nevoie cred sa adaug ca oul nu e indicat sub 8 luni. Galbenusul, desi are un continut mare de fier, se absoarbe foarte putin la nivelul intestinului si mai interfera si cu absorbtia fierului de la alte alimente. Rezultatul este ca veti avea un bebelusul anemic. Albusul in schimb, poate da alergii. Pentru cei care doresc sfaturi si retete sanatoase pentru bebelusii lor, le recomand cartile lui Annabel Karmel. Sint cele care sint urmate de toate mamicile din Marea Britanie si Statele Unite. Eu locuiesc in Anglia si am doi bebelusi mari si sanatosi si in ceea ce priveste alimentatia, ii datorez mult acestei doamne.
Scrie un comentariu
Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII