Cerclajul (serclajul): de ce se face si cum se monitorizeaza - sfatul medicului

Cerclajul (serclajul):  de ce se face si cum se monitorizeaza - sfatul medicului

Cerclajul (serclajul): de ce se face si cum se monitorizeaza - sfatul medicului

Sunt foarte speriata, doctorul mi-a recomandat sa fac cerclaj - este ceva dureros? Vă rog să-mi spuneţi mai multe despre efectuarea unui cerclaj - intreaba o graviduta pe forumul de sarcina de la Desprecopii.

Cerclajul (serclaj) se practică atunci când colul uterin al femeii gravide devine incompetent, adică prea scurt şi cu orificiul intern (cel dinspre uter) deschis - citeste in continuare sfatul medicului.

veti citi
Cerclajul (in unele surse Serclaj) nu este dureros, dar necesită supraveghere medicala
Sfatul medicului
Cerclajul nu este dureros

Cerclajul (in unele surse Serclaj) nu este dureros, dar necesită supraveghere medicala

Sunt foarte speriata, doctorul mi-a recomandat sa fac cerclaj - este ceva dureros? Vă rog să-mi spuneţi mai multe despre efectuarea unui cerclaj. Cum se procedează, ce urmări poate avea etc. - intreaba o graviduta pe forumul Desprecopii

Sfatul medicului

Cerclajul se practică atunci când colul uterin al femeii gravide devine incompetent, adică prea scurt şi cu orificiul intern (cel dinspre uter) deschis.

In această situaţie, se poate ca sacul ovular în care stă fâtul să coboare în colul uterin deschis şi să se infecteze, generând complicaţii ale sarcinii, mergând până la oprirea evoluţiei ei şi moartea fătului. Colul incompetent se poate observa la examenul clinic al gravidei facut de către medicul ginecolog, mai ales când este deschis şi orificiul cervical extern (dinspre vagin), sau la o ecografie, când se măsoară exact lungimea colului.

cerclaj serclaj sarcina

Avantajul ecografiei este că arată şi orificiul cervical intern şi canalul endocervical (din interiorul colului), precum şi relaţia acestora cu sacul ovular. Ecografia aduce informaţii şi despre starea fătului (de exemplu, dacă există anumite semne de suferinţă fetată). Serclajul constăîn sutura colului şi se face de regulăîntre a 14-a şi a 24-a săptămână de sarcinâ.

Cerclajul nu este dureros

Cerclajul NU este dureros. Firul de sutura se scoate de obicei la 37-38 săptămâni de sarcină. Gravida va fi urmărită clinic şi ecografic, pentru a verifica  îndeaproape eficacitatea cerclajului.

Este bine ca gravida sa evite efortul fizic pe parcursul sarcinii, statul în picioare prelungit. Uneori se indică repaus total la pat.

Cazuri speciale in sarcina. Situatii critice in sarcina:

Colestaza gravidica – o afectiune in trimestrul 3 de sarcina
Placenta joasa: cand e nevoie de asistenta medicala
Candida in timpul sarcinii
Dezlipirea de placenta
7 Sfaturi pentru femeile cu diabet
Placenta Previa: simptome si factori de risc
Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii
Prevenirea in timpul sarcinii a infectiei cu herpes la nou-nascuti
Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur

vedeti toate sectiunea CAZURI SPECIALE IN SARCINA

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2022)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2022
Material revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 25:

  1. ramona
    ramonatrimis la 3/6/2013

    Asa este intr-adevar.Nici eu nu i-as da bebelusului meu de 10 luni aceste porcarii cu faina ,zahar sare

    Raspunde la acest comentariu
  2. Dana
    Danatrimis la 14/2/2013

    Nu vreau sa supar pe nimeni, dar am impresia ca aceste retete nu sunt foarte practice...sa lasi copilul sa urle de foame 15-20 de minute pina bibilesti un mar si toci biscuitii, sau pina freci albusul spuma nu mi se pare o idee valabila. La fel ca Mary, cred ca este bine sa se evite pe cit posibil adaosul de sare sau zahar pina la 1 an. Mierea, daca nu este din surse atent controlate, poate produce botulism, o boala foarte grava. Morcovul, bananele si merele constipa, deci atentie. Nu se spune nimic despre avocado, baietelului meu (10 luni) ii place la nebunie, este o bomba de vitamine si grasimi vegetale. Nu se spune ca, prin fierbere (sau prin incalzire la mai mult de 50 de grade C, vitaminele se autodistrug, iar copilul nu primeste decit ceva minerale si foarte multe fibre, deloc hranitoare. Cred ca in general, articolele de pe acest site ar trebui

    Raspunde la acest comentariu
  3. tarta florentina
    tarta florentinatrimis la 27/1/2012

    am un bebe de 9 luni si as vrea sa stiu cat trebuie sa manance un copil la aceste luni?!

    Raspunde la acest comentariu
  4. ramona onea
    ramona oneatrimis la 25/1/2012

    am citit aceste retete si m-am ingrozit.sa ii dau bebelusului mancaruri cu adaos de faina?doamnee....

    Raspunde la acest comentariu
  5. lili
    lilitrimis la 10/1/2012

    buna.fetelor am si eu o rugaminte.va rog dati-mi si mie niste retete ptr bebelus de 4 luni.ce e bine sa-i dau si ce nu.va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Mary
    Marytrimis la 14/12/2011

    Zaha? Sare? daca se poate fara ele deloc in alimentatia lui bb, este cel mai bine.Dar, mamicilor, nici lamaia, la fel cum nici bananele sau mierea, nu sunt potrivite in primul an al bb-ului! Sunt alimente la care bb poate nu reactioneaza imediat, dar in timp,2-3 ani, poate prezenta alergii de nicaeri...

    Raspunde la acest comentariu
  7. mary
    marytrimis la 9/12/2011

    aceste retete nu sunt prea consistente am un bebe in varsta de 10 luni si nu cred ca il tin satul cu aceste papici.

    Raspunde la acest comentariu
  8. ana
    anatrimis la 12/5/2011

    sunt de acord cu ceilalti nu e bine sa adaugi saresauzahar in hrana pentru bbelusi pana la un an pentru ca in priml rand ataca dentitia am patit asta cu primul meu copil si acum am de tras:carii de biberon de la sucurile indulcite si de la mancarurile idulciteinca din faza incipienta.fructele au dulceata lor ,iar legumele au indeajuns de multa sare pentru bebelusi.deci cel mai bine e fara zahar sare sau miere.nnu folositi nici mierea ca indulcitor pana la un an.

    Raspunde la acest comentariu
  9. iza
    izatrimis la 26/7/2010

    sunt foarte multumita de retetele gasite aici aici si chiar daca multe retete cer zahar mamicile nu sunt obligate sal puna acelasi lucru si referitor la sare

    Raspunde la acest comentariu
  10. LAURA
    LAURAtrimis la 14/1/2007

    Sunt putin nemultumita de retetele recomandate deoarece majoritatea sunt cu lapte.Eu am un bebelus de 10luni si pot sa va spun ca mananca toate derivatele de lapte mai putin supe,pireuri,carne...............ceea ce nu este bine,asteptam sa gasesc retete interesante,dar sunt dezamagita.

    Raspunde la acest comentariu
  11. Roxana
    Roxanatrimis la 6/1/2007

    Sunt de acord ca este bine sa nu dam bebelusilor zahar sau sa facem exces de sare in primul an, dar sa ne amintim ca in trecut la tara nici nu se pomenea de alergii si ca stabunicile si bunicile noastre hraneau bebelusul cu ou de la gainusa lor si cu lapte de la vacuta si am avut bunici si parinti sanatosi. Oare de ce apar in zilele noastre atitea alergii? Suntem (zicem noi) mai bine informati si mai prevazatori???

    Raspunde la acest comentariu
  12. munteanu elena
    munteanu elenatrimis la 29/1/2006

    Retetele contin prea mult zahar,indezacord cu parerile stomarologilor .Sunt de acord cu zaharul in budinci,prajiturele,e.t.c.,dar nu si in sucurile de fructe,legume....

    Raspunde la acest comentariu
  13. Maria
    Mariatrimis la 14/12/2005

    Nu este bine sa adaugi sare sau zahar in alimentatia bebelusilor.

    Raspunde la acest comentariu
  14. camypopescu
    camypopescutrimis la 15/6/2005

    Am un bb de 10 luni si vreau sa stiu daca pot sa-i dau sirop de capsuni sau dulceata?

    Raspunde la acest comentariu
  15. Adriana
    Adrianatrimis la 9/6/2005

    Sint ABSOLUT INDIGNATA ca aceste retete folosesc zaharul si sarea in preparatele bebelusilor! Din doua motive: 1. Sarea in supele din care retineti legumele pentru piureuri pune rinichii bebelusilor la grea incercare pentru ca sint inca imaturi. Mai tirziu in viata acesti copii vor avea probleme cu tensiunea arteriala. 2. Zaharul nu se da sub un an pentru ca dintisorii lor sint in curs de aparitie iar zaharul (prin circulatia sanguina) ajunge la alveolele dentare pe care le distruge. Atit dintii de lapte cit si dentitia permanenta vor avea de suferit. Nu mai e nevoie cred sa adaug ca oul nu e indicat sub 8 luni. Galbenusul, desi are un continut mare de fier, se absoarbe foarte putin la nivelul intestinului si mai interfera si cu absorbtia fierului de la alte alimente. Rezultatul este ca veti avea un bebelusul anemic. Albusul in schimb, poate da alergii. Pentru cei care doresc sfaturi si retete sanatoase pentru bebelusii lor, le recomand cartile lui Annabel Karmel. Sint cele care sint urmate de toate mamicile din Marea Britanie si Statele Unite. Eu locuiesc in Anglia si am doi bebelusi mari si sanatosi si in ceea ce priveste alimentatia, ii datorez mult acestei doamne.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII