La 5 luni unii bebeluși pot incepe să pape și altceva decat doar lapte. Ce cum și cand - sfatul pediatrului

La 5 luni unii bebelusi pot incepe sa pape si altceva decat doar lapte - ce cum si cand

La 5 luni unii bebeluși pot incepe să pape și altceva decat doar lapte. Ce cum și cand - sfatul pediatrului

Diversificarea bebelusului este o noua etapa in alimentatia sa si in acelasi timp o calatorie lenta in lumea gusturilor adevarate. De obicei, aceasta începe între 4 și 6 luni, însă este esențial să se ia în considerare semnele de pregătire ale bebelușului și să se consulte medicul pediatru înainte de a introduce alimente solide.

Unii bebelusi sunt pregatiti sa inceapa diversificarea inca de la 5 luni - iata care sunt semnalele si ce reguli există.

Ce mananca bebelusul la 5 luni
Prietena mea a inceput de mult sa-i dea bebelusului alimente solide, Eu de ce n-as face-o?
La ce varsta incepem diversificarea bebelusului?
De ce nu este bine sa incepem mai devreme diversificarea?
Diversificarea cere flexibilitate
Introducerea alimentelor in diversificare
Branza, carne si oua in alimentatia bebelusului
Cand bebelusul incepe sa manance singur
Retete pentru bebelusi in fiecare luna de diversificare
Alimente pe care trebuie sa le eviti in alimentatia bebelusului
Sfaturi importante despre diversificare
Ghidul diversificarii alimentatiei bebelusului:

Ce mananca bebelusul la 5 luni

5 luni de bebelusenie, e momentul sa inceapa sa pape altceva

Deci bebelusul are cinci luni deja dar nu pare deloc deranjat de monotonia meniului sau: lapte, lapte si iar lapte. Il bea cu aceeasi placere ca in primele zile. Totusi, vine vremea sa adaugi in alimentatia lui si alte preparate. Cand anume trebuie sa faci asta si care va fi primul aliment nou?

Pentru bebelus, trecerea de la alimentul de baza, laptele, la alimentele solide este o etapa importanta. El trebuie sa descopere si sa se obisnuiasca treptat cu gustul alimentelor noi. De aceea, in prima perioada a diversificarii, intre fiecare aliment nou introdus este bine sa lasi sa treaca o perioada de 2, 3 zile. Daca micutul refuza un aliment, nu il forta. Incearca din nou peste cateva zile sau renunta.

Despre bebelusul de 5 luni citeste: Bebelusul la 5 luni - descopera lumea sunetelor si ar vrea sa stea in fundulet

Când este bebelușul pregătit pentru diversificare?

Iată câteva semne că bebelușul ar putea fi pregătit pentru diversificare - conform Academiei Americane de Pediatrie.

1. Stă singur în funduleț: Bebelușul trebuie să poată să-și țină capul sus și să stea într-o poziție relativ stabilă, cu suport minim.

2. Interes pentru mâncarea solidă: Arată interes pentru mâncarea ta, poate chiar încearcă să apuce mâncarea de pe farfuria ta.

3. Reflexul de împingere a limbii dispare: Reflexul natural al bebelușilor de a împinge cu limba orice obiect introdus în gură ar trebui să dispară.

4. Greutate dublată de la naștere: Mulți bebeluși sunt pregătiți pentru diversificare când au dublat greutatea pe care o aveau la naștere.

 Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni)

Prietena mea a inceput de mult sa-i dea bebelusului alimente solide, Eu de ce n-as face-o?

Multi parinti spun ca pediatrii lor sau ai prietenilor au spus ca pot incepe introducerea alimentelor solide (de obicei cereale) la 4 luni. In Romania, este inca obsnuit ca pediatrii (depasiti si demodati) sa spuna introduceti alimente solide cand copilul are 4 luni deoarece aceasta a fost regula timp de multi ani.

In Romania exista si acum pediatri care recomanda inceperea diversificarii de la 6 saptamani, chiar si cu suc de portocale. Veti vedea ca cei mai multi pediatri nu sunt experti in nutritie pediatrica, iar multi dintre ei nu sunt la curent cu recomandarile Organizatie Mondiale a Sanatatii! Atentie mare  - aceste lucruri sunt greseli.

Un parinte modern insa se poate informa si de pe internet si poate cere opinia medicilor - de pe Desprecopii.com.  Cititi: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

La ce varsta incepem diversificarea bebelusului?

Diversificarea este perioada in care se introduc treptat alte alimente decat laptele. Acestea  vor fi date cu lingurita. Astazi nutritionistii recomanda ca diversificarea alimentatiei la sugari sa nu se faca nici prea devreme, nici prea brusc.

Pana la 5 luni micutul nu are nevoie decat de lapte pentru a se dezvolta normal. Incepand de la 5 luni insa, laptele nu mai acopera in totalitate necesitatile lui nutritive si acum trebuie sa incepi sa ii dai si altceva. Asadar, la un copil sanatos, diversificarea se incepe jurul varstei de 5-6 luni si se continua, progresiv, pana copilul implineste 18 - 24  luni.  

Citeste aici si experinta unei mamici Bebe a inceput să stea in funduleț și am descoperit o suzetă pentru începerea diversificarii - jurnal de mami de bebe scump

De ce nu este bine sa incepem mai devreme diversificarea?

In primul rand pentru ca, pana la 5-6 luni, aparatul digestiv al bebelusului este inca imatur si nu e pregatit sa accepte alimente noi. De asemenea, nici reflexul de masticatie nu este bine dezvoltat. Un alt motiv este ca intro-ducerea prematura a altor alimente favorizeaza aparitia alergiilor. In plus, daca se renunta prea de timpuriu la o masa cu lapte in favoarea altui aliment, exista riscul ca aportul de calciu sa fie insuficient, ceea ce poate afecta mai tarziu dezvoltarea oaselor si a dintilor micutului. 

Citeste Bebelusul la 5 luni - incepem diversificarea sau mai asteptam? Iata ce trebuie sa stii.

Diversificarea cere flexibilitate

Multe mamici se straduiesc sa respecte cu sfintenie regulile de baza. Nu trebuie sa procedezi asa. Diversificarea cere flexibilitate, tu trebuie sa adaptezi regulile la necesitatile copilului tau. Totusi, pentru inceput este bine ca dupa fiecare nou aliment introdus sa treaca cateva zile. Asa copilul va avea timp sa se obisnuiasca cu tot ce aduce nou alimentul: gust, consistenta, culoare.

Începeți cu alimente simple, cum ar fi piureul de legume (morcovi, cartofi dulci), fructe (mere, pere) sau cereale pentru bebeluși îmbogățite cu fier.

Introducerea alimentelor in diversificare

Primele alimente introduse sunt fructele, legumele si cerealele pentru copii. Urmeaza carnea, pestele (ouale in cantitati foarte mici), si abia apoi alimentele care contin grasimi.

La 5 luni. 
La 5 luni mananca numai lapte, circa sase biberoane pe zi, la un interval de 3 ore (cei mai multi copii nu se trezesc noaptea ca sa manance). Daca micutul are un apetit crescut, ii poti da 7, 8 biberoane pe zi.
Nu uita! Daca micutul este hranit cu lapte praf, este posibil ca pediatrul sa recomande diversificarea alimentatiei mai devreme de 5 luni.

La 5 luni si jumatate.
De la 5 luni si jumatate copilul va manca de 5 ori pe zi. Acum poti sa ii dizolvi in laptele de seara faina instant de orez, gris, ovaz, tapioca sau porumb (in magazine si la farmacii se gasesc diverse cereale speciale pentru bebelusi). De ce seara? Cerealele (de preferinta fara gluten pana la 6 luni) sunt mai consistente si ii vor tine de foame peste noapte. La pranz ii poti pune in biberon supa de legume strecurata sau ii poti da 1-2 lingurite de piure de legume (morcov, cartof, dovlecel) imbogatit cu lapte si unt sau de fructe (banana, mar, para). Fructele le poti prepara si sub forma de compot. Toate acestea ii vor aduce un plus de vitamine, calciu, potasiu si fier.
Nu uita! Nu ii da mai mult de un aliment nou la o masa.

Citeste aici Prima supa a bebelusului - cand si ce ingrediente poate avea

Branza, carne si oua in alimentatia bebelusului

Dupa ce s-a obisnuit cu gustul primelor alimente solide, ii poti oferi o varietate mai mare de legume si fructe. La 8 luni, in unele cazuri chiar la sfarsitul lunii a 7-a, alimentatia bebelusului poate fi imbogatita cu carne de pui, peste, oua si diverse produse lactate. Pentru deserturi si gustare ofera-i branza de vaci, iaurt natural, fructe coapte si zdrobite.

La 6 luni.
Copilul ia tot 5 mese pe zi. Dimineata si la ora 10:00 cate un biberon cu lapte imbogatit cu 2 linguri de faina de cereale. Masa de pranz va fi constituita din: piure de legume la care s-a adaugat un pic de unt sau branza dulce de vaci (intre 1/2 si 3 lingurite); 20 g de carne de pui sau de peste (de 3-4 ori pe saptamana) mixata sau o jumatate de galbenus de ou fiert; iaurtel ca desert. Gustarea de la ora 16:00 va cuprinde un compot de fructe cu un biscuit si un biberon de lapte. La cina poate manca o supa-crema sau un piure de legume (la care ai adaugat un pic de branza dulce de vaci) si un compot de fructe.
Nu uita! Albusul de ou nu se da copilului decat dupa un an. Citeste pe larg: Oul in alimentatia bebelusului: cum si cand

La 8-9 luni.
Mananca doar de 4 ori pe zi, dar cantitatile de alimente vor fi mai mari. Astfel, laptele de dimineata trebuie imbogatit cu 3, 4 linguri de faina de cereale. Gustarea de la ora 10:00 va cuprinde, in afara de lapte, si 1, 2 biscuiti sau o lingura de compot de fructe. La pranz ii poti da 20 g de carne (pui, peste) sau ficat de pasare pasat, un piure de legume cu unt sau ulei, un compot de fructe si un produs lactat (iaurt, branza). Pentru seara pregateste-i un piure de legume, iar la desert un produs lactat. De la 9 luni se pot introduce leguminoasele (fasole, soia, linte, mazare etc.) Acum este momentul sa incepi sa ii oferi si alimente cu bucati pe care copilul sa le mestece.

Daca pierzi ocazia, in viitor copilul va accepta mai greu alte alimente solide. In loc de piure de legume incearca sa ii dai terci de legume. Ofera-i bucatele mici de biscuiti, paine prajita, piscoturi, morcovi sau cartofi copti taiati marunt, carne tocata (perisoare), ciorba acrita cu lamaie.
Nu uita! Nu folosi inca zahar si sare. Citeste pentru ca e util: Biscuiti de casa pentru bebelusi: 3 retete super sanatoase si usor de facut 

Cand bebelusul incepe sa manance singur 

De acum incolo micutul nu va mai manca alimente pasate si amestecate cu supe. Ii va face placere sa guste piureuri facute dintr-o singura leguma. Meniul sau trebuie diversificat si mai mult. Vei continua sa ii dai si alimentele de pana acum, dar in cantitati mai mari, in functie de apetitul lui.

De la 10 la 12 luni.
Alimentatia sa va evolua putin. I-au crescut dintisorii si se descurca mult mai bine cu mestecatul. Va manca din ce in ce mai multe alimente solide sau semisoli-de. Gustarile le poate manca singur, de aceea ofera-i biscuiti, o bucata de paine, un piscot. Va consuma de acum in mod obisnuit cruditati si piureuri de legume, paste, orez. Ai grija sa ii dai zilnic legume, fructe, lapte si produse lactate. O data pe saptamana da-i un galbenus de ou, iar de trei ori pe saptamana cate 30 g de carne de pui sau de peste.
Nu uita! Tine cont de gusturile sale si nu il forta sa manance ceea ce observi ca refuza sistematic.

Alimente pe care trebuie sa le eviti in alimentatia bebelusului:

laptele de vaca - ii poate provoca alergie, nu are suficienti nutrienti si este greu de digerat pentru nn bebelus. Nu il da copilului lapte de vaca inainte ca micutul sa implineasca un an.

mierea - poate contine un tip de bacterie care cauzeaza botulismul  - vezi aici Mierea este un aliment interzis bebelusilor

alimentele grase, prea condimentate si prajelile

bauturile racoritoare - nu ii oferi decat sucuri 100% naturale, fie preparate de tine, fie din cele speciale pentru bebelusi - citeste Cand putem da bebelusului suc de fructe, cat si de care - sfatul medicului pediatru

nucile - ii pot provoca alergie si se poate ineca cu ele - citeste sfaturile Nucile in alimentatia bebelusului - cand, cum si in ce fel

Autodiversificarea bebelusului

Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste mai jos despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.

Ce este autodiversificarea?

Autodiversificarea - înseamnă a uita de piureuri și scheme de înțărcare. Autodiversificarea inseamna sa lasi pur si simplu copilul sa se hraneasca singur.

Mulți părinți practica autodiversificarea - fara macar sa stie ca asa se numeste. Acest lucru este valabil mai ales pentru al doilea sau al treilea copil. Asta pentru ca bebelusii adora sa ii copieze pe fratii/surorile mai mari. Asa ca, copiindu-i, ei se încearcă adesea să apuca alimente din farfuriile altor copii, fericiti să se hrănească la fel ca și fratele sau sora mai mare. Citeste totul despre Autodiversificarea bebelusului aici.

 Cititi: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Pina la ce varsta este recomandata alaptarea?

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Retete pentru bebelusi in fiecare luna de diversificare

Retete pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre 12-18 luni

Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare

Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare

Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare

Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare

Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare

Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare

9 retete super sanatoase de biscuiti pentru bebelusi

Retete de piureuri pentru bebelusi - lunile 7-8 

Sfaturi importante despre diversificare

Când dăm lapte de vacă bebelușului? Sfatul medicului pediatru.

Când dăm lapte de vacă bebelușului? Sfatul medicului pediatru.

Cand dam lapte de vaca bebelusului - este una dintre intrebările de pe forumul mămicilor de bebeluși de la Desprecopii.• Exista mai multe motive pentru care se intarzie…

Alergiile si intolerantele alimentare la copii:  iată cum se manifestă și de ce e important să știi diferențele

Alergiile si intolerantele alimentare la copii: iată cum se manifestă și de ce e important să știi diferențele

Alergia alimentară reprezintă o reacție specifică a organismului la anumiți compuși din produsele alimentare. Această reacție apare de obicei la scurt timp…

Apa de la robinet, apa fiarta sau apa de la sticla? Care este cea mai buna varianta pentru copii?

Apa de la robinet, apa fiarta sau apa de la sticla? Care este cea mai buna varianta pentru copii?

Mamicile de bebelusi au nevoie de un raspuns la intrebarea: Apa de la robinet, apa fiarta sau apa de la sticla? Care este cea mai buna varianta pentru copii? Iata raspunsurile de la Desprecopii.La…

Ghidul diversificarii alimentatiei bebelusului:

➡️ Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

➡️Diversificarea, Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?

➡️5 mituri despre alimentatia bebelusului

➡️Alimentele degetel (bucatele de papica)

➡️Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii

➡️Retete gustoase de papica  

Diversificarea Alimentatiei Bebelușului cu ajutorul unei aplicatii mobile

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. (4,99 euro pentru accesul intregului continut)

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

FORUM: Diversificarea alimentatiei bebelusului - pas cu pas. Retete pentu bebelusi, sfaturi, alergii, diagrame.

Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII

autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfatul dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2024
Referințe:
- Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă începerea diversificării la 6 luni, dar subliniază că aceasta poate începe și mai devreme, în funcție de dezvoltarea individuală a copilului .
- Academia Americană de Pediatrie (AAP) susține că majoritatea bebelușilor sunt pregătiți pentru alimente solide la vârsta de aproximativ 6 luni, dar unii pot fi pregătiți mai devreme, în jurul vârstei de 4 luni .
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 68:

  1. Diana P.
    Diana P.trimis la 23/2/2021

    Alimentele cu potential alergic, inclusiv albusul se ofera copilului inainte de varsta de un an. Informatiile din acest articol trebuie actualizate conform ultimelor ghiduri oficiale de diversificare.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Nicolas
    Nicolastrimis la 23/12/2020

    Am si eu un baietel de 6 luni si nu prea stiu ce ar trebui sa pape la varsta lui. Ma puteti ajuta si pe mine??

    Raspunde la acest comentariu
  3. Ana
    Anatrimis la 8/7/2020

    Buna ziua copilul meu are aproape 5 luni,sun medicul de familie si ii spun copilul meu nu se tine satul doar cu peptul ce pot sai dau adagator ia la un moment imi rsp caşuţe din farmacie care se dau dela 4 luni....straniu ma pus pe ginduri am sunat pediatrul dela chisinau si ea mia rsp nici intrun caz e prea mikut adika daca vreau sai adaug ii adaug doar ceva din lapte praf.si ea tot unan sir cauta sa minince

    Raspunde la acest comentariu
  4. Nicolas
    Nicolastrimis la 16/2/2017

    Am si eu un baietel de 6 luni si nu prea stiu ce ar fi bine sau nu sa ii dau sa pape. Sa puteti ajuta cumva??

    Raspunde la acest comentariu
  5. angyal krisztina
    angyal krisztinatrimis la 19/5/2016

    copii nu se cresc de pe internet fara pediatru sa-l consulte !!!!!!!!!!!!!!duceti in eroare pe mamici incepatori Un parinte modern insa se poate informa si de pe internet si poate cere opinia medicilor - de pe Desprecopii.com.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Alexandra
    Alexandra trimis la 21/1/2016

    Baietelul meu are acum aproape 5 luni si am inceput sa-i dau de mancare de la 3luni si 1saptamana...am inceput cu mar si biscuite,supica de pui cu morcovel,piureu de cartofi etc ce am crezut eu ca poate el sa manance...pentru ca laptele nu-l mai tinea satul mult timp...i-a mers foarte bine nu are alergie la nimic nu face mofturi la nimic din contra cand ma vede cu castronelul si lingurita sta cu gurita deschisa pana ii dau si e foarte nerabdator...acum are 7kg 300 si e foarte voios...:)

    Raspunde la acest comentariu
  7. Sasha
    Sashatrimis la 10/1/2016

    Dar de ce sa le dam copiilor faina??

    Raspunde la acest comentariu
  8. Dumitrita
    Dumitritatrimis la 1/1/2016

    Baietelul meu are 9 luni ,si nu ii place faina de orez,credeti ca e bine faca ii fac lapte cu faina de porumb

    Raspunde la acest comentariu
    • Alina
      Alinatrimis la 25/6/2020

      Nu..gris.lapte cu gris.daca bebe este familiar cu biberonul il poti face mai moale si il dai la biberon.de exemplu fetiţa mea nu vrea biberon deloc.doar il rontaie in gurita si ii fac gris cu lapte mai gros si ii dau cu linguriţa si e foarte fericita asa.

  9. Alexandra
    Alexandratrimis la 27/2/2014

    nici baietelul meu nu manca legume..plangea cand vedea lingurita...el cu morcovul avea o problema,dar am incercat si i-am pus putin iaurt in iaurtul de legume si acum mananca tot castronelul

    Raspunde la acest comentariu
  10. monica
    monicatrimis la 17/2/2013

    inainte copiilor li se dadeau orice si erau sanatosi acum trebuiesc feriti k sunt tot felu de bolii..eu i am dat supita piure de fructe mar cu biscuite si asa k e pofticios cand mancam noi ii pun pe degetel si ii pun pe buze ..nu stiu ce iaut sa i dau sau branzica facuta din calciu lactic nu stiu...

    Raspunde la acest comentariu
  11. cristina
    cristinatrimis la 23/1/2013

    fetita mea are 10 luni si nu vrea sa pape nimic si are 7kg600 ce pot sa fac ajutatima

    Raspunde la acest comentariu
  12. Oana
    Oanatrimis la 21/9/2012

    Biberon de lapte in care punem faina de cereale, gris, ovaz...dar daca copilul papa doar san? ce facem?

    Raspunde la acest comentariu
  13. ramona
    ramonatrimis la 17/8/2012

    buna.am o fetitza de 11 luni jumatate, si avem o mare problema cu masa de pranz. legumele sunt cel mai mare dusman. si nu stiu cum sa o fac sa manance. cand le vede intoarce capul, strange din buze si pace....ea ca si program de masa, inca mai mananca san noapte si dimineatza, se trezeste pe la 9 si mananca un fruct, gen piersica, banana, mar, pruna, dar nu mult, cam jumatete de fruct, dintr-un biscuite..toate in mana ei neaparat..:(, apoi 150 de ml de lapte si adoarme, asta pe la 11 jum maxim 12. doarme cam 2 ore, cand se trezeste ar trebui normal sa manance pranz. ii plac pastele de copii cu un pic de ulei de masline si parmezan. sau ficatel, dar la ea in mana nu pisat sau pus in ceva, legume pot sa fac si plecaciuni ca nu mananca. pe la un maxim 5 adoarme iar si doarme cam 1 ora jum. cand se trezeste, cam dupa o ora de fapt ii dau un iaurt. si la 10 seara 210 ml de lapte cu cereale. in unele zile la somnul de 5 adoarme cu suc de portocale , bea cam 200 ml, in altele cu lapte 150 de ml, ptr ca dak ii fac mai mult nu il bea si da biberonul la o parte si cauta tita..in alte zile mai mananca ori dimineatza ori in loc de iaurt, compot din fructe de sezon, sau branza cu banana cand si cand , dar de preferabil orice mananca trebuie sa fie in mana ei. cum vi se pare ? mananca putin?nu stiu ce sa mai inventez la masa de pranz

    Raspunde la acest comentariu
  14. hatos dora
    hatos doratrimis la 25/5/2012

    as vrea sa imi dati o lista cu alimentele pt inceput fetita mea are 6 luni si as vrea sa stiu cu ce sa incep

    Raspunde la acest comentariu
  15. elena
    elenatrimis la 20/3/2012

    ce ii pot da lu bebe sa pape el are 5 luni

    Raspunde la acest comentariu
  16. stela
    stelatrimis la 5/3/2012

    zana mea are 6 luni si vreau sa zic ca mananca de toate.si nam treaba cu ea in privinta mancari mananca orce iasi da.si avem 8kg 400 eu cred cai suficient pentru un copil la 6 luni .voi ce arere aveti?????sanatete la bebei.

    Raspunde la acest comentariu
  17. silvia
    silviatrimis la 22/2/2012

    daca bebelusul nu ia biberonul cum ii dau seara cerealele? va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  18. morariu simona
    morariu simonatrimis la 15/2/2012

    am un copil de 6 luni si 14 zile si as vrea sa stiu cu ce alimente pot incepe prin a-i diversifica alimentatia. am incercat initial cu mar si biscuite, dar le refuza categoric. desi s-a nascut de 4,300g,(destul de voinic as spune) mananca de 6 ori pe zi lapte de san. nu stiu ce sa cred, ori laptele meu este satios si pot incepe cu diversificarea alimentatiei mai tarziu, ori nu e pregatit pentru alte gusturi decat laptele. nu as vrea sa-l fortez in vreun fel cu alte alimente. poate cineva sa-mi dea vreun sfat? apropo, e primul copil si nu stiu cum sa fac.

    Raspunde la acest comentariu
  19. angela
    angelatrimis la 13/2/2012

    nu stiu ce sai fac ca imi vomita tot ce mananca,este vreo persoana care poate sa ma ajute sa imi zica la un copil de un an si 2 luni este bolnavior astept rasp.multumesc!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  20. andreea
    andreeatrimis la 13/2/2012

    am o fetita de 6 lunide la 2 luni si jumatate am inceput sa ii dau suc de morcov deoarece se constipa. o luna mai tarziu i am dat si suc de mar, apoi piure de mar, amestecat cu biscuite, cereale, ciorbita de legume , branza calcica, apoi am adaugat si piept de pui in ciorbita de legume. acum vreau sa mai adaug ciorba de spanac si iaurt.

    Raspunde la acest comentariu
  21. comannicoleta
    comannicoletatrimis la 3/2/2012

    baiatul meu are 3 luni iam dat suc de morcovi ..de mere..si mar cu biscuiti dat prin razatoare..are ceva?

    Raspunde la acest comentariu
  22. aneta76
    aneta76trimis la 2/2/2012

    eu am un baietel de 3 luni si 3 sapt si i-am bagat deja sucul de morcov pt ca nu se mai satura de la lapte.e fff mancacios

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII