Opinie: Ratele de cezariana sunt mult prea mari in Romania si ar trebui sa tragem la răspundere medicii și spitalele

Opinie: Ratele de cezariana sunt mult prea mari in Romania si ar trebui sa tragem la răspundere medicii și spitalele

Opinie: Ratele de cezariana sunt mult prea mari in Romania si ar trebui sa tragem la răspundere medicii și spitalele

Ratele de cezariana sunt mult prea mari in Romania si ar trebui sa tragem la răspundere medicii și spitalele. Si trebuie sa avem curajul de numi această problemă exact ceea ce este: malpraxis medical larg răspândit, necontrolat.

Opinia unei asistente medicale din sala de nastere.

Nașterile prin cezariană au devenit din ce în ce mai frecvente în România - poate prea frecvente

In ultimul deceniu, nașterile prin cezariană au devenit din ce în ce mai frecvente în România, urmând un trend observat la nivel global. Ratele cezarienelor au crescut semnificativ în ultimele decenii, atingând procente importante din totalul nașterilor. Cauzele acestei creșteri includ o varietate de factori, de la preferințele personale ale mamei și recomandările medicale până la aspecte legate de practicile medicale din spitale. Si sa mai adaugam un aspect - influenta asa numitelor vedete - fara cunostinte medicale - care sunt platite de clinicile private - sa zugraveasca acest tip de nastere ca fiind ceva elegant si mai usoar decat un spalat pe dinti.

Deși cezariana poate fi o intervenție salvatoare de vieți în anumite situații, cum ar fi prezentarea pelviană a fătului, suferința fetală sau alte complicații, există și preocupări legate de creșterea ratelor cezarienelor pentru situații non-urgente. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca rata cezarienelor să nu depășească 10-15% din totalul nașterilor, considerând că rate mai mari pot indica un număr excesiv de intervenții chirurgicale care nu sunt medicamente necesare.

În Statele Unite, procentul nașterilor efectuate prin cezariană este de aproximativ 30%, în timp ce în Anglia este de 25%. Din păcate, în România, procentajul este semnificativ mai mare, depășind 80%. Recent, cererea pentru nașterea prin operație de cezariană a crescut. Totuși, este important să înțelegem că aceasta reprezintă o intervenție chirurgicală majoră, care implică incizia abdomenului și a uterului pentru extracția copilului.

O asistenta din sistemul de stat de sanatate, ne povesteste...

Femeia statea în faţa mea în lacrimi cu un test de sarcină pozitiv in mama. Si nu pentru ca si-ar fi dorit al treilea copil ... Dar era bântuită de amintirile despre a doua operație cezariană (cezariană). La câteva ore după ce copilul ei a fost născut, a avut hemoragie și intrat in coma. Trezită în secția de terapie intensivă, a aflat că i s-au transfuzat mai multe unități de sânge. Anemia severă și durerea postoperatorie debilitantă i-au complicat recuperarea postpartum.

Acum, este îngrozită de o altă cezarană - nașterea unui copil printr-o incizie în abdomen - și îngrijorată să aibă grijă de trei copii mici după o intervenție chirurgicală majoră. Sau mai rău, lăsându-i fără mamă...

Vroiam sa o linistesc - dar mi-era greu sa imi aleg cuvintele. Si asta pentru ca eram la curent cu cazuri precum cea a acestei paciente care s-au încheiat tragic.  Chiar și după controlul factorilor de risc care ar fi putut face cezariana mai probabilă, riscul de deces după procedură este de 3,6 ori mai mare decât după nașterea vaginală.

Este adevarat ca acesul la nastere chirurgicale (cezariene) sigure și la timp util salvează vieți . Dar o trecere în revistă a istoricului pacientei arată că prima ei a fost făcută din motive dubioase: de pilda...

- un obstetrician i-a considerat pelvisul prea mic pentru nașterea vaginală, fără să-i permită măcar să încerce travaliul

- i s-a refuzat o tentativă de naștere vaginală după cezariană ( VBAC) pentru a doua sarcină de către medicul ei. În loc să beneficieze de procedură, ea a devenit victima acesteia.

De-a lungul carierei mele de 17 ani, mai întâi ca asistentă in sala de naștere și apoi ca asistentă medicală-moașă certificată, am devenit frustrată când văd femei ca aceasta - confruntându-se cu consecințele unor intervenții chirurgicale inutile și sunt descurajate de lipsa de voință de a responsabilizați sistemele de sănătate.

Trebuie să numim această problemă pentru ceea ce este: malpraxis medical larg răspândit, necontrolat.

Nașterea prin cezariană: între necesitate, modă sau dorință interesată a medicului

Inainte de emotii si alegeri, trebuie stiut ca nasterea prin cezariana este pana la urma o operatie ce necesita o taietura a uterului.  Si ca orice operatie, vine cu o serie de riscuri.

Prevalența ridicată a nasterilor cezariane in Romania ridica multe semne de intrebare. Strict medical, se stie ca - în comparație cu nașterile vaginale, femeile care nasc prin cezariana au de patru până la cinci ori mai multe șanse de a muri. In plus, le este mai greu să rămână însărcinate din nou si au o recuperare mult mai grea. In plus - si ca urmare a recuperarii mai grele - rata alaptarii este mult mai mica la femeile care au nascut prin cezariana.

De prea multe ori, vina pentru rata mare de cezariana este deturnata catre gravide. Li se spune ca sunt prea in varsta... prea obeze sau prea nesanatoase pentru a naște pe cale vaginală. Dar datele contrazic acest argument. Ratele variază foarte mult intre spitalele de stat si cele private ... În realitate, cel mai mare factor de risc pentru procedură este spitalul în care intri, costurile si interesul sau programul medicului ....

Usurinta cu care unii medici recomanda nasterea prin cezariana - deși nu au o justificare medicală reală, este alarmantă.

Am văzut multe fise medicale ale pacientelor care au nascut prin cezariana - de pilda - femei de 20 de ani ... la care motivarea este „eșecul de a progresa” după o încercare de doar două ore de a induce travaliul și pentru că se aștepta ca un copil să fie prea mare (a cântărit 3,4 kilograme). Cezariana unei alte paciente a fost făcută când a prezentat travaliu necomplicat la opt centimetri dilatare...

Ca asistentă, îmi amintesc si de  cezarienele făcute pentru că doctorul „avea un zbor de luat” sau „nu voia să stea treaz toată noaptea”. Experiențele mele nu trebuie să fie unice; momentul operației neplanificate arată că intervenția chirurgicală se efectuează în momente ale zilei care sunt convenabile pentru personalul medical, chiar și în cazul intoleranței fetale la travaliu , motiv pentru intervenția chirurgicală care ar trebui să protejeze copilul de vătămări iminente. pentru a nu obține suficient sânge oxigenat din placentă sau din cordonul ombilical. Cu toate acestea, acest diagnostic este pus în mod inconsecvent pe baza tehnologiei de monitorizare electronică continuă a fătului, care are o capacitate slabă de a prezice rezultatele nou-născutului.

Multe spitale nu incurajeaza VBAC (nastere vaginala dupa o cezariana)

Pentru a agrava problema, mulți furnizori și spitale interzic sau descurajează VBAC , pe baza riscului crescut pentru făt dacă cicatricea anterioară cezariană se deschide în timpul travaliului, astfel încât marea majoritate a persoanelor cu cezariana anterioară și care au un alt copil vor avea, de asemenea, mai fac o cezariana. Aceste politici minimizează riscurile grave pe care fiecare intervenție chirurgicală suplimentară le prezintă mamei.

Citeste Nasterea naturala dupa o cezariana (NVDC). Intre mituri si riscuri - sfatul medicului ginecolog

Avem nevoie de schimbări substanțiale pentru a remedia unele detalii. În mod pervers, medicii care efectuează cezariana, o intervenție chirurgicală care durează aproximativ 45 de minute, sunt de obicei plătiți mai mult decât cei care așteaptă cu răbdare nașterea vaginală, proces care poate dura ore sau zile. Spitalele, care facturează, de asemenea, mai mult pentru operații , nu sunt motivate pentru a cere responsabilitate de la medicii din personal, ceea ce probabil stimulează procedura.

Pentru a corecta acest lucru, CNAS si companiile private de asigurari medicale, ar trebui să mărească rata de rambursare pentru nașterea vaginală la paritatea cu cezariana.

O soluție pe termen mai lung este integrarea mai multor moașe în sistemul de sănătate din Romania, o tendință care a fost deja asociată cu scăderea ratelor de cezariana .

În ciuda popularității tot mai mari a moașelor - in multe spitale, personalul medical refuză să lase moașele să isi desfasoare practica... in mod corect. Pentru a corecta acest lucru, CNAS si companiile de asigurări private ar trebui să solicite includerea moașelor în rețelele pe care le acoperă și să-și orienteze pacienții către locuri în care moașele au voie să practice.

Planul de nastere promovat de Desprecopii.com

Conștiente de riscurile si recuperarea grea dupa cezariana (si mai trist este cand este o cezariana inutilă) unele gravide fac eforturi extraordinare pentru a se proteja. Isi scriu planuri de naștere, călătoresc in alte orase pentru a avea o nastere naturala sau un VBAC și chiar plătesc din buzunar pentru moașe. Si totusi, in sistemul de sanatate romanesc - nu exista nici o simpatie pentru aceste femei. Goana dupa bani este mare asa ca mii de femei sunt expuse unui risc inutil.

Vrei sa iti completezi planul de nastere? Avem aici un formular

Autor: Adriana L. . asistenta medicala

Acesta este un material de opinie și analiză, iar opiniile exprimate de autor sunt personale. 

Sfatul de la Desprecopii

Daca iti planifici sa nasti prin cezariană trebuie sa stii ca aceasta decizie trebuie facuta numai la recomandarea medicului. Insa, mult prea des, in Romania, medicul ginecolog ia aceasta decizie fara nici o legatura cu anumite probleme medicale care ar recomanda acest tip de nastere ci doar pentru motivul ca este mai avantajos pentru el (stiti la ce ne referim, desigur).

Nasterea prin cezarina este mult mai complicata decat o nastere vaginală (naturală) iar recuperarea mult mai grea si lunga. Doar pentru ca se intampla din ce in ce mai des, nu inseamna ca este de rutina.Si, nu intra in gura mamicilor pe forumul Desprecopii - pentru ca in general, cele care au nascut prin cezariana vor face tot posibilul sa iti spele creierul si sa iti zugraveasca nasterea prin cezariana mai simpla decat a face o omleta, dimineata. Tocmai de asta, trebuie sa citesti si 16 urmari posibile ale unei nasteri prin cezariana

 autor - Desprecopii.com
referinte - Birthrights, grup de caritate care promoveaza drepturile omului la nastere  - toate drepturile rezervate 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Comunitate

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. carmen
    carmentrimis la 25/2/2013

    Mario se simte foarte rau ,este intubat la spitalu Fundeni

    Raspunde la acest comentariu
  2. sas andrada
    sas andradatrimis la 17/9/2009

    super forumul desprecopii.com ;) pupicei

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII