PLANUL DE NAȘTERE. Iată de ce este cu adevarat o necesitate și trebuie pregătit

Planul de nastere. Iata de ce este cu adevarat o necesitate si trebuie pregatit

PLANUL DE NAȘTERE. Iată de ce este cu adevarat o necesitate și trebuie pregătit

Atunci cand ne gandim la nastere si travaliu  si ne planificam tot felul de lucruri, o facem, de regula, gandindu-ne la ceea ce se va intampla dupa nasterea efectiva. Ne planificam numele bebelusului, ne planificam cumparaturile pentru nastere, ii amenajam camera, ne informam despre ce se va intampla dupa ce bebe va veni pe lume si, e drept, ne informam despre cum decurge o nastere, pentru ca simtim nevoia sa stim dinainte ce ne asteapta. Prea putine dintre noi ne punem insa problema sa ne planificam in detaliu nasterea in sine, de la aparitia primelor semne ale travaliului pana la iesirea din spital. De ce?

→ Iata o trecere in revista a importantei unui plan de nastere si de NU este un MOFT.

in articolul Planul de nastere - moft sau necesitate?, veti citi mai multe despre:
Detaliile nasterii bebelusului nu pot fi hotarate de altii decat de parintii sai
Cazul recent, ultramediatizat, al mamei din Focsani
Asadar, ce este un plan de nastere si cui foloseste el?
Care sunt dorintele tale in conditiile unui travaliu normal si ale unei nasteri normale?
Cum vrei sa fie tratat bebelusul imediat dupa nastere si in urmatoarele zile dupa nastere?
Ce vrei sa se intample in cazul unor evenimente neasteptate?
Ce trebuie sa ai in vedere cand iti intocmesti un plan de nastere
Care iti sunt optiunile de nastere?
Optiuni post-nastere
Tu ce opinie ai despre necesitatea adoptarii unui plan de nastere?
Forumul despre nasteri: clinici, medici, spagi, povestiri, sfaturi unice

Detaliile nasterii bebelusului nu pot fi hotarate de altii decat de parintii sai

Atunci cand ne gandim la nastere si ne planificam tot felul de lucruri, o facem, de regula, gandindu-ne la ceea ce se va intampla dupa nasterea efectiva. Ne planificam numele bebelusului, ne planificam cumparaturile pentru nastere, ii amenajam camera, ne informam despre ce se va intampla dupa ce bebe va veni pe lume si, e drept, ne informam despre cum decurge o nastere, pentru ca simtim nevoia sa stim dinainte ce ne asteapta. Prea putine dintre noi ne punem insa problema sa ne planificam in detaliu nasterea in sine, de la aparitia primelor semne ale travaliului pana la iesirea din spital. De ce? Pentru ca procesul nasterii propri-zise, desi este unul cat se poate de natural (daca vorbim despre nasterea vaginala), este asociat de foarte multe viitoare mamici cu un proces medical, similar oarecum celor pe care le implica tratarea unei boli.

Cazul recent, ultramediatizat, al mamei din Focsani - Plan de nastere

Cazul recent, ultramediatizat, al mamei din Focsani care a trimis o scrisoare Spitalului Judetean cu solicitarile ei legate de nastere, invocand Legea drepturilor pacientilor aduce in discutie si la noi ceea ce in diferite medii medicale din occident poarta denumirea tehnica de ”Plan de naștere”. Este drept că documentul scris de Raluca-Maria Simion, conceput sub forma unei scrisori publicate și în presă, cu o atitudine oarecum tendentioasa de catre ziaristul care s-a ocupat de cazul cu pricina, precum si raspunsul nefericit al unui medic oarecare dintr-un alt spital (ivit inainte de raspunsul oficial al spitalului caruia ii fusese adresata scrisoarea) care a simțit nevoia sa isi exprime intr-un mod nu tocmai civilizat nemultumirea fata de îndrăzneala acestei mame de a solicita niste lucruri ce nu erau in niciun caz iesite din comun, au generat tot felul de reactii dure la adresa sistemului medical românesc, precum și o serie de de discuții legate de modul in care este tratata in general nasterea in România.

Raspunsul oficial venit intre timp din partea spitalului din Focsani, precum si replica mamei la acest raspuns, nu au facut decat sa intensifice aceste discutii intr-un soi de vorbarie goala, in care multi isi dau cu parerea, dar in final nimeni nu face si nu schimba nimic concret. Trecand peste aerul de cancan pe care l-a capatat subiectul in sine, ceea ce ar trebui sa conteze, de fapt, in toata aceasta poveste este aducerea in discutie a conceptului de plan de nastere despre care la noi se stiu prea putine, mai ales daca alegi sa nasti in sistemul medical de stat.

Vrei sa iti completezi planul de nastere? Avem aici un formular

 plan de nastere formular

plan de nastere

Ce este un plan de nastere si cui foloseste el?

Asadar, ce este un plan de nastere si cui foloseste el? Departe de a fi un moft, un plan de nastere, fie el scris sau stabilit oral cu medicul care te va asista la nastere, este un instrument util atat pentru tine ca pacient, cat si pentru personalul medical in a face ca nasterea sa decurga in conditii normale si cat mai apropiate de ceea ce iti doresti tu, in acord cu protocoalele medicale menite sa asigure nasterea in deplina siguranta. Termenul ”plan” este cu siguranta destul de pretentios in acest caz, deoarece, asa cum se poate intui, nasterea nu poate fi planificata foarte riguros, pentru ca adesea ceea ce se intampla in timpul unei nasteri naturale este dincolo de controlul mamei si al medicilor.

Totusi, daca anumite aspecte si posibilitati sunt discutate si luate in calcul in prealabil, lucrurile pot sa decurga mult mai simplu, fara stres si fara complicatii. Iar planul de nastere face parte dintre aceste instrumente prenatale menite sa transforme nasterea in sine intr-un moment memorabil. Fara a putea prezice cu exactitate ce si cum se va intampla la nastere, un plan de nastere este mai degraba o lista de preferinte ale viitoarei mame, in sensul de exprimare a unor optiuni pentru o procedura sau alta, de care personalul medical sa tina seama in momentul in care se intampla nasterea propriu-zisa, astfel incat totul sa decurga in conditii normale.

De ce este util un plan de nastere

Un plan de nastere este util atat pentru tine, ca mama, pentru a vedea care iti sunt optiunile si prioritatile, cat si pentru personalul medical care te asista la nastere, facilitand o comunicare mai buna cu acesta. Trebuie sa stii totusi ca un plan de nastere nu este un contract batut in cuie, ci doar un ghid care te poate ajuta mai ales in comunicarea cu personalul cu care vei naste, astfel incat totul sa se petreaca cat mai apropiat de ceea ce iti doresti tu.

Care sunt intrebarile la care raspunde un plan de nastere

Un plan de nastere bine intocmit raspunde, de regula la trei sectiuni majore:

Care sunt dorintele tale in conditiile unui travaliu normal si ale unei nasteri normale?

Aceste dorinte au in vedere proceduri variate de la modul in care intentionezi sa gestionezi durerea din timpul travaliului la felul in care este monitorizat bebelusul. Gandeste-te in mod special la mediul in care vrei sa nasti, la persoanele pe care vrei sa le ai in preajma ta si la pozitiile pe care le ai in vedere pentru a naste. Din nefericire, la noi, in Romania, mai ales in sistemul medical de stat, exista o anumita rigiditate in aceasta privinta, insa, cel putin in teorie, dorintele tale ar trebui avute in vedere si respectate.

Cum vrei sa fie tratat bebelusul imediat dupa nastere si in urmatoarele zile dupa nastere?

Vrei ca tatal sa taie cordonul ombilical? Vrei ca bebelusul sa fie asezat pe pieptul tau imediat dupa nastere sau sa il hranesti imediat? Vrei sa il alaptezi sau sa ii dai formula de lapte? Preferi sa doarma langa tine sau in camera special amenajata pentru nou-nascuti? La toate aceste intrebari ar trebui sa stii raspunsurile inainte de nastere si sa le cuprinzi in ceea ce am numit plan de nastere, astfel incat personalul medical sa stie dinainte cum sa procedeze conform dorintelor tale, exprimate in acord cu politica spitalului si cu legislatia in vigoare, desigur.

Ce vrei sa se intample in cazul unor evenimente neasteptate?

Nimeni nu isi doreste sa se intample ceva rau in timpul nasterii. Insa neprevazutul isi face uneori aparitia, iar medicii sunt pusi in situatia de a lua decizii rapide, unele dintre ele implicand si consultarea opiniei tale, ca pacient. De aceea, un plan de nastere este util pentru ca in el poti specifica in avans pentru ce proceduri vei opta daca va fi cazul. Ar trebui sa ai in vedere si necesitatea unei nasteri prin cezariana sau chiar o nastere prematura.

Ce trebuie sa ai in vedere cand iti intocmesti un plan de nastere

Inainte de a lua orice decizie legata de planul tau de nastere, discuta cu medicul care iti urmareste evolutia sarcinii. Este posibil ca unele lucruri pe care ti le doresti sa nu poata fi satisfacute, din cauza unor riscuri pe care le prezinta sarcina ta sau pur si simplu pentru ca medicul respectiv considera ca este mai potrivita o anumita procedura decat alta. De aceea, este important sa fii flexibila si sa ceri toate explicatiile pentru orice masura ce ar putea fi adoptata in timpul nasterii si, in acelasi timp, sa accepti ca unele decizii este mai bine sa fie luate in functie de sfatul medicului.

Care iti sunt optiunile de nastere?

La noi, modul in care decurge nasterea si planurile pe care ti le faci depind intr-o destul de mare masura si de spitalul la care alegi sa iti nasti copilul. In spitalele de stat, spre deosebire de cele private, este posibil sa intampini multa rigiditate si indiferenta fata de dorintele tale. Dar acest lucru nu este obligatoriu, exista si spitale in care poti beneficia de tot ceea ce legislatia iti permite sa beneficiezi in aceste cazuri. Exista insa si extrem de multe situatii in care pacienta nu este intrebata in legatura cu optiunile pe care le are si de aceea, probabil, multe dintre viitoarele mamici nu stiu exact ce li se va intampla pana in ultim clipa. Iata, mai jos, principalele aspecte pe care ar trebui sa le cuprinda un plan de nastere, intr-o varianta absolut fireasca:

Locul in care vei naste

Nasterea are loc, de regula, la maternitate, insa in multe tari pacientele opteaza pentru nasterea la domiciliu, din motive care tin de confortul psihic. In aceasta situatie ar trebui avut in vedere totusi faptul ca in cazul unor complicatii ce pot surveni, lipsa aparaturii necesare poate fi un factor de risc major.

Cine te asista la nastere

Desigur, nasterea este asistata in primul rand de personal medical specializat, insa este important sa stii ca ai anumite drepturi in acest sens, putand opta pentru a fi asistata doar de anumite cadre medicale. Spre exemplu iti poti exprima refuzul de a fi asistata si de practicanti sau dorinta de a fi insotita la nastere de partenerul tau sau de o alta persoana apropiata. In functie de protocoalele medicale ale diferitelor spitale, aceste optiuni nu ar trebui sa constituie o problema pentru nimeni.

Atmosfera din timpul nasterii

Multe clinici ofera posibilitatea pacientelor de a-si exprima optiunea referitoare la mediul in care vor naste, daca vor sa asculte muzica sau nu, daca prefera sa se miste in timpul travaliului, daca vor sa manance sau sa bea apa, in ce haine vor sa fie imbracate etc. Desi par a fi niste optiuni mai putin importante, toate acestea pot contribui in mod pozitiv la modul in care decurge nasterea.

Procedurile din timpul travaliului si al nasterii

Clisma nu este obligatorie, la fel nici rasul parului pubian. De asemenea, inducerea sau accelerarea travaliului nu ar trebui sa fie facuta decat cu acordul pacientei si doar daca anumite riscuri medicale o impun. Alte optiuni tin de monitorizarea fetala, de propria monitorizare interna etc.

Gestionarea durerii

Este un aspect important pe care ar trebui sa il discuti dinainte cu medicul tau. De la anestezia epidurala la calmantele ce pot fi administrate in timpul travaliului, toate detaliile ar trebui stabilite dinainte, cu toate ca adesea, in timpul travaliului pacienta isi poate schimba radical parerea despre aceste aspecte.

Epiziotomia

Cu exceptia anumitor situatii in care aceasta procedura se impune, pacienta este cea care ar trebui sa isi exprime acordul fata de efectuarea ei. Mai multe informatii importante despre epiziotomie: ce este, de ce se face si ce trebuie sa stii ... citeste AICI

Pozitia din timpul nasterii

Poti incerca o intreaga varietate de pozitii in timpul travaliului. Alege-le pe cele care te fac sa te simti mai conforabil. Cat despre nasterea in sine, majoritatea medicilor prefera ca acest lucru sa se intample pe masa de nasteri. Insa nu ar trebui sa te poata obliga cineva sa nasti doar in aceasta pozitie.

Optiuni post-nastere: Vrei ca tatal copilului sa taie cordonul ombilical?, Iti doresti contact imediat cu bebelusul? Vrei sa alaptezi imediat? Cum vei elimina placenta? Etc.

Comunica-ti dorintele!

Explica-i medicului tau motivele pentru care iti doresti un plan de nastere – nu pentru ca nu ai incredere in el, ci pentru ca acest plan iti va da posibilitatea sa comunici mai bine cu el si cu celelalte persoane care te vor asista la nastere si sa gestionezi mai bine eventualele situatii neprevazute. Si pentru a preintampina situatii neplacute, in care personalul medical sa se simta lezat de tonul sau de cerintele tale, ar fi indicat ca planul de nastere pe care ti-l intocmesti si pe care vrei sa il discuti cu medicii sa fie formulat nu ca un set de cerinte ce trebuie indeplinite, ci ca un set de optiuni personale care sa stea la baza scenariului ideal de nastere pentru tine. Cerintele ar trebui formulate in asa fel incat medicii sa inteleaga ca nu emiti niste pretentii care sunt simple capricii, ci ca iti exprimi niste optiuni si intelegi ca acestea pot fi schimbate in orice moment de catre personalul medical daca situatia medicala o impune. Utilizeaza mai degraba termenul ”preferintele mele” decat ”drepturile” sau ”planul meu de nastere”. Chiar daca este vorba de simple optiuni lingvistice, acestea s-ar putea sa conteze in modul in care dorintele tale sunt percepute. Incearca sa formulezi cat mai simplu tot ceea ce iti doresti si sa iti ordonezi dorintele in ordinea importantei.

Din pacate la noi practica medicala nu are in vedere un document scris care sa se constituie intr-un plan de nastere, cu toate ca adesea, viitoarele mamici discuta in prealabil cu medicul despre optiunile pe care le au referitoare la ceea ce se va intampla pe durata travaliului si in timpul nasterii propriu-zise. Altfel spus, multe mamici isi fac de fapt un plan de nastere fara sa isi propuna neaparat acest lucru. Atunci cand acesta este formulat in scris capata insa valoare de document si starneste uneori tot felul de reactii, cu toate ca utilitatea scrierii sale este evidenta. Felul in care mamica din Focsani si-a formulat practic un astfel de plan de nastere este cel care a starnit cel mai probabil si reactiile controversate. Desigur, cerintele erau cat se poate de pertinente, mai ales ca unele dintre ele erau exprimate sub forma unor intrebari, insa probabil ca modul oarecum defensiv in care ele au fost exprimate, sub forma unei scrisori catre conducerea spitalului si invocand mereu legislatia referitoare la drepturile pacientilor au creat senzatia ca tonul mamei respective este ironic si imperativ.

Vrei sa iti completezi planul de nastere? Avem aici un formular

 plan de nastere formular

Parerile exprimate de membrii comunitatii DC in topicul dedicat acestui subiect, dincolo de opiniile subiective referitoare la dezbaterea in sine pe care a generat-o gestul viitoarei mame din Focsani, aduc in mod direct in discutie utilitatea unui plan de nastere pe care orice femeie care se pregateste sa nasca ar trebui sa si-l intocmeasca.

”Planul de nastere ar putea fi un progres in maternitati. Posibilitatea de a planifica pas cu pas nasterea, ofera mamei o idee despre cum ar decurge procesul, si un mod eficient de control al situatiilor neprevazute, in felul asta calmand fricile si facand viitoarea mama mai cooperanta. In plus, discutarea planului cu medicul aduce un adaos de incredere. Daca spitalul ar veni si ar garanta respectarea planului de nastere intocmit (in masura posibilitatilor sau in lipsa situatiilor de urgenta), femeia ar putea sa accepte nasterea cu medicul de garda si nu ar mai fii nevoie sa stea medicul 24/24, 7/7 la spital ca are gravide care trebuie sa nasca. Daca s-ar accepta nasterea mai putin controlata de medic, ar fi costurile medicale mai mici, mai putina oxitocin, mai putina anestezie (unele mame nu au nevoie), mai putine IV-uri. Nasterile naturale ar necesita internari mai scurte, si deci cheltuieli mai mici.” (Madanic)

 

”Scoala romaneasca de medicina are trebui sa se recicleze si medicii sa mai scoata nasul in lume sa vada cum e si pe la altii, poate mai invata ceva.” (Alexia27)

 

”Am nascut in Belgia, fara plan de nastere, fara clisma, cu sotul langa mine. Am avut un program de urmarire al sarcinii, program stabilit de medic / spital. Cu 2 luni inainte de nastere am facut un curs prenatal la spital cu o moasa, unde am aflat multe chestii practice despre nastere. am vizitat camerele, ne-am exersat in pozitii de nastere. Regret ca am cerut epidurala caci sunt ferm convinsa ca de la ea mi s-a tras distantarea contractiilor si scurtarea lor.” (Lea_des_bois)

 

”Acum 18 ani cand am nascut am avut plan de nastere bine stabilit, paturile din sala de travaliu 5 la numar aveau perdele, iar in sala de nastere cele 2 mese ginecologice erau despartite cu paravane. Conform planului de nastere am avut toaleta facuta dar nu clisma - nu pentru ca nu am vrut eu ci pentru ca doctorita mea mi-a spus ca tot ce se intampla in timpul unei nasteri e firesc si ea nu este adepta acestui procedeu.” (viviana)

Tu ce opinie ai despre necesitatea adoptarii unui plan de nastere?

Impartaseste-ti experienta personala si exprima-ti punctul de vedere intr-o dezbatere care ar putea schimba ceva in perceptia asupra unui subiect mereu actual in sistemul medical - nasterea..

Citeste neaparat: 

8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste

Ce mi-aș fi dorit să mi se spună înainte de naștere - cu sinceritate, de la o mamică la alta

Exercitiile Kegel

Exercitiile Kegel sunt exercitii de intarire si tonifiere a muschilordin plafonul pelvin, intarind uterul si rectul. Ele sunt preferatele femeilor insarcinate deoarece pot usura semnificativ procesul travaliului si rapiditatea vindecarii dupa nastere. Exercitiile Kegel necesita un efort fizic foarte mic, pot fi efectuate usor si nu prezinta riscuri. Barbatii pot face si ei exercitiile Kegel pentru intarirea plafonului pelvin.

Daca esti insarcinata sau ai mai fost insarcinata, este posibil sa observi o schimbare a muschilor pelvini. Greutatea bebelusului sau efortul depus in timpul travaliului si nasterii - isi pot pune amprenta asupra muschilor vaginali...mai departe 

Pregatirea corpului pentru nastere

Aceasta etapa are loc atunci cand capul sau alte parti ale corpului copilului incep sa se deplaseze in jos spre cavitatea pelviana. Inainte ca aceasta sa se intample, vei putea sa simti capul copilului plutind pe langa marginile pelvisului. Dupa aceasta nu il vei mai putea simti. Unii oameni spun ca fatul coboara in pelvis atunci cand este pregatit.

Adeseori, veti observa ca atat timp cat se afla in abdomen, copilul nu mai are dimensiunea pe care o avea inainte de a coborî in pelvis. Procesul de pregatire al copilului in pelvis este cunoscut sub numele de iluminare si este posibil sa simtiti crampe si dureri timp de cateva ore, pana cand ligamentele pelviene se adapteaza noii situatii. Citeste pe larg despre pregatirea corpului copilului pentru nastere.

Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:

8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Nasterea prin cezariana: 6 lucruri pe care trebuie sa le stii
N
asterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE

 

autor: Anamaria G. Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII