Nasterea naturala dupa o cezariana (NVDC). Intre mituri si riscuri - sfatul medicului ginecolog

Nasterea naturala dupa o cezariana (NVDC). Intre mituri si riscuri - sfatul medicului ginecolog

Nasterea naturala dupa o cezariana (NVDC). Intre mituri si riscuri - sfatul medicului ginecolog

E posibila o nasterea naturala (vaginala) dupa prima nastere cezariana?

Daca ai nascut primul copil prin cezariana, e posibil ca la al doilea sa iti doresti o nastere vaginala. Iata care sunt miturile si riscuri si parerea si sfatul medicului ginecolog.

- vei citi:
E posibila o nastere naturala (vaginala) dupa ce prima nastere pe care ai avut-o a fost prin cezariana? (NVDC)
Odată cezariană, întotdeauna cezariană?
Nașterea prin cezariană: se cunosc prea putin riscurile
Așadar, este recomandată NVDC - nașterea vaginală după cezariană?
Calculați riscurile vs. beneficiile NVDC
Nasterea vaginala dupa o operatie cezariana

E posibila o nastere naturala (vaginala) dupa ce prima nastere pe care ai avut-o a fost prin cezariana? (NVDC)

Daca ai nascut primul copil prin nastere cezariana iar experienta (sau recuperarea dupa nastere) nu a fost cea mai buna iar intre timp ai aflat despre riscurile unei nasteri prin cezariana - e posibil ca la al doilea bebe sa iti doresti o nastere vaginala (sau naturala cum i se mai spune) - deci ajungem la N(nasterea)V(aginala)D(upa)C(ezariana).

Dupa o cezariană, trebuie sa urmeze tot o cezariană?

Exista un mit care circula (chiar si printre unii medici) care spune - daca ai avut prima nastere prin cezariana, vei naste numai prin cezariana la urmatoarele nasteri.  Iata care este parerea medicului ginecolog - dna Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.

In Olanda, aproximativ 3 din 4 femei (75%) optează pentru o nastere vaginala dupa o cezariana anterioară. Dar ca în cazul oricărei nasteri, există riscul ca nasterea programata a fi vaginala sa se termine prin cezariană. Șansa ca nașterea vaginală să se desfasoare asa cum a fost programata in aceasta situatie este in medie de 75%.

Dacă o femeie a născut vaginal prima nastere, șansa ca acesta să nasca din nou in acest mod este mai mare - conform studiilor de 90%.

Medicii sunt in general de acord ca pentru majoritatea femeilor insarcinate nașterea vaginală este de preferat in locul nasterii prin cezariana, chiar dacă ai avut deja o naștere anterioară prin cezariană - insa nu pentru toate.

Nașterea vaginală este mai sigură atât pentru mamă cât și pentru bebeluși de cele mai multe ori, potrivit specialiștilor. Colegiul American de Medici Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) spune că NVDC este asociată cu un risc scăzut de mortalitate maternă și complicații. Nașterea vaginală are beneficiul suplimentar al unui timp de vindecare mai rapid după naștere.

Nașterea prin cezariană: se cunosc prea putin riscurile

Când o femeie este în travaliu, există durere și agonie. Iar nașterea prin cezariană este adesea înfățișată (in media) mai puțin dramatic: o incizie rapidă și voilà! Ai un bebeluș in brate. Si da, nasterea prin cezariana este o  procedură uneori necesară și de salvare a vieții. Dar totuși, femeile insarcinate nu cunosc câteva lucruri esentiale despre cezariene.

"Într-adevăr, vorbim despre ceva care este rapid și ușor pentru mine ca chirurg, dar pentru pacient, acest lucru nu este chiar atât de rapid și ușor", spune dna Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Olanda

Cezariana este o intervenție chirurgicală abdominală majoră, cu un timp de recuperare mai lung și riscuri mai mari de infecție și hemoragie decât nașterea vaginală. Și riscurile de complicații grave pentru mamă și copil cresc cu fiecare cezariană ulterioară. Lagrew crede că am putea pierde din vedere riscurile de-a lungul anilor, pentru că spitalele moderne sunt atât de bune în procedură. Acum avem antibiotice, iar transfuziile de sânge pot fi efectuate în majoritatea cazurilor.

Dar experții sunt de acord că cezarianele sunt efectuate mult prea des, atunci când nu sunt necesare din punct de vedere medical.

Citeste si Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda

Așadar, este recomandată NVDC - nașterea vaginală după cezariană?

La fel ca în majoritatea disputelor din medicină, raspunsul nu este atât de simplu. NVDC nu este pentru toate femeile. Exista unele femei care dupa o nastere prin cezariana nu li se recomanda o nastere naturala.

Care este cel mai mare risc in cazul unei NVDV?

Cea mai mare preocupare este riscul ca incizia anterioară a cezarianei sa se deschida (cunoscută și sub numele de ruptură uterină). Din fericire, pentru cel mai obișnuit tip de taietura - riscul acestui lucru este mai mic de 1%. Dar dacă apare, atât mama cât și copilul vor avea sângerare internă. Este o adevărată urgență.

Calculați riscurile vs. beneficiile NVDC

La fel cum o cezariană nu este lipsită de riscuri, nici NVDC nu este. Ambele pot duce la hemoragie sau infecție.

Este rar, dar pentru unele femei care optează pentru o naștere vaginală după cezariană, tot travaliul și nașterea în sine ar putea determina redeschiderea cicatricii cezarienei. Asta numesc medicii ruptură uterină. Dar dacă ai în vedere NVDC, există o veste bună: ruptura uterină se întâmplă în mai puțin de 1% din nașteri. Iar atunci când se întâmplă, problema se poate rezolva insa e nevoie de asistenta medicala de specialitate. Totuși, trebuie luată în considerare vârsta mamei, starea de sănătate generală și mulți alți factori de sanatate.

Sunt multe femei care doresc sa aiba o nastere vaginala dupa o cezariana insa doar medicul le poate da raspunsul.  Si este adevarat ca sunt multi medici care nu doresc sa isi asume acest risc.

Ce recomanda medicul ginecolog?

Dna doctor - ce i-ati spune unei paciente daca doreste o nastere vaginala dupa prima nastere prin cezariana? - am intrebat-o pe dna Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Olanda

Gravidele care au avut anterior o nastere prin cezariana, trebuie sa treaca printr-un proces de evaluare medicala impreuna cu medicul care ii urmareste sarcina - iar ulterior, vor lua de comun acord o decizie.

În general, NVDC sunt sigure - dar trebuie efectuate într-un spital care este echipat pentru a gestiona o cezariana de urgenta si pentru a asigura siguranța atât a mamei cât și a bebelușului in caz de complicatii.

Deci eu cum voi naște? Intrebările si dilemele unei graviduțe

Sarcina se apropie de final si in curând voi naște.  Dar cum e cel mai bine sa nasc? Ce tip de naștere mi s-ar potrivi mie și bebelușului meu cel mai bine? In ce fel e cel mai bine să nasc?

Am citit despre modalitatile de nastere pe Desprecopii, am cautat pe internet, am tot vorbit cu fete care au nascut, am discutat si cu medicul, si cu mama si cu sotul despre metoda prin care voi naste. Mi se pare cea mai grea decizie pe care trebuie s-o iau. Pana la urma decizia imi apartine, nu conteaza ce ma sfatuiesc ei. Fiecare cu organismul ei, cu puterea ei de a face fata durerii, stresului si umilintei. Iata argumentele pro si contra ambelor metode de a aduce pe lume copii citete in continuare aici.

Nasterea vaginala dupa o operatie cezariana - alte puncte de vedere

Conform Academiei Americane de Ginecologie, studiile confirma faptul ca femeile si medicii ginecologi nu ar trebui sa abandoneze nasterea vaginala dupa o operatie cezariana. Medicii american reafirma faptul ca nasterea vaginala dupa o operatie cezariana este cea mai sigura metoda pentru cele mai multe femei si bebelusi, in comparatie cu riscurile unei noi incizii pe uter.

Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor Desprecopii.com
realizat cu sprijinul Dr. Daniela ter Horst  - Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII