9 Simptome ale diabetului la copil
Diabetul de tip 1 este mai frecvent la copii, in timp ce diabetul de tip 2 este mai probabil sa afecteze adultii, mai ales dupa 40 de ani. Parintii trebuie sa stie care sunt simptomele diabetului la copii.
⇒ Iata care sunt simptome initiale ce pot sugera faptul ca un copil poate avea diabet de Tip 1 dar si care sunt simptome grave, care ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru orice parinte.
despre simptmele diabetului la copil, veti citi:
Ce este diabetul zaharat?
Simptome de diabet tip 1 la copil
Simptome grave de diabet la copil
Ce se intampla cu copiii care nu produc sau iau insulina?
Nivelul ridicat de zahar si rinichii
Simptome ale diabetului la copiii mici si sugari
Folosirea grasimilor pentru producerea de energie (simptome mai avansate)
Dureri de stomac si stari de ameteala grave
Mai multe informatii utile despre diabetul la copii
Grupul parintilor cu copii cu diabet: Dulcineii DC - Diabet zaharat la copii
Diabetul este o boala care s-a raspandit alarmant in ultimii ani
Desi nu este una dintre cele mai des intalnite boli la copii, diabetul (diabetul zaharat) este totusi una dintre afectiunile care s-au raspandit alarmant in ultimii ani, fara a putea fi depistata cauza exacta a acestui fenomen. Cercetarile cele mai recente isi indreapta insa atentia catre descoperirea cat mai timpurie a simptomelor diabetului la copii.
Ce este diabetul zaharat?
Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin nivele ridicate ale glucozei in sange (hiperglicemie), care apare fie atunci cand pancreasul produce o cantitate insuficienta de insulina, fie atunci cand, datorita obezitatii, insulina nu este eficient utilizata in organism. Insulina este un hormon produs de pancreas, care are rolul de a face ca celulele din organism sa preia glucoza din sange, pentru a o putea folosi in producerea de energie pentru organism.
Exista doua forme de diabet zaharat: diabetul zaharat de tip 1 si 2.
Simptome de diabet tip 1
Exista cateva simptome initiale ce pot sugera faptul ca un copil poate avea diabet de Tip 1:
urinarea frecventa in cantitati mari (poliuria)
starea de sete permanenta (polidipsia)
senzatia de uscaciune a gurii si a gatului
pierderea in greutate
pofta de mancare ridicata (polifagia)
stare de oboseala si slabiciune
Alte simptome la copiii mici sau sugari includ eruptii cutanate de la folosirea scutecelor ce nu se vindeca nici cu folosirea cremelor prescrise.
Citeste Copilul meu a fost diagnosticat cu diabet de tip 1. Ce trebuie sa stiu?
Simptome grave de diabet
Atunci cand diabetul nu este tratat sau, in unele cazuri, atunci cand nu este diagnosticat pot aparea simptome grave, care ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru orice parinte:
pierderea in greutate
dureri de stomac
stare de greata si voma
respiratie greoaie si rapida (respiratia Kussmaul)
somnolenta
Ce se intampla cu copiii care nu produc sau iau insulina?
In timp ce copilul cu diabet mananca, alimentele sunt digerate si zaharul este eliberat in continuare in timpul acestui proces. Acesta este absorbit in fluxul sangvin si transportat catre celule, dar pancreasul nu raspunde prin producerea insulinei, ceea ce poate duce la imposibilitatea zaharului de a fi mutat in celule. Cand acesta ramane blocat in afara celulelor, un intreg lant de evenimente se pune in miscare.
Copilul poate deveni obosit, pentru ca practic celulele sunt avide de energie. In acest timp, nivelul zaharului continua sa creasca in sange. Daca acest lucru se intampla in continuare, este posibil ca sangele sa devina gros, cu aspectul unui sirop, ceea ce nu-i va permite sa circule normal prin vene. Din fericire, datorita rinichilor, care filtreaza sangele si separa substantele ce ar putea dauna organismului, situatia critica este depasita.
De citit: Glicemia: ce este, de ce este importanta si simptome hipo si hiper glicemice la copil
Nivelul ridicat de zahar si rinichii
Cand rinichii detecteaza un nivel ridicat al zaharului in sange, incepe procesul de eliminare al acestuia in urina. Acest moment in care rinichii permit zaharului sa treaca in urina se numeste prag renal. Cand excesul de zahar este eliminat, apa este folosita pentru dilutia acestuia. Ca rezultat, copilul va urina mai des si in cantitati mai mari pentru a elimina zaharul. Acest proces se numeste poliurie.
Cu cat nivelul de zahar este mai ridicat, cu atat copilul va urina mai des
Aceasta duce de multe ori la deshidratare, organismului fiindu-i necesara mai multa apa, iar setea copilului va creste considerabil, ducand la fenomenul numit polidipsie.
Copiii se pot plange adesea de senzatia de gura uscata sau de gat uscat si inflamat, manifestandu-si dorinta de a consuma cantitati ridicate de apa, lapte sau suc. Cateodata, parintii pun frecventa ridicata a urinarii pe seama acestui consum si incearca sa-l reduca, insa copilul va continua sa urineze des, din cauza faptului ca zaharul in exces trebuie eliminat din organism. Consumul acestor lichide este singurul fel in care poate fi prevenita deshidratarea. Urinarea excesiva si setea sunt primele semne ale nivelului ridicat de zahar (hiperglicemie), ca simptom al diabetului. La unii copiii situatia este atat de grava, incat trebuie sa se trezeasca des noaptea pentru a merge la toaleta (nocturnia). La copiii mici poate aparea fenomenul de urinare in timpul somnului (enuresis). Pierdera zaharului prin urina, impreuna cu deshidratarea si imposibilitatea de a folosi zaharul din sange pot duce la pierderea in greutate in ciuda poftei de mancare ridicate (polifagia). Cu cat simptomele apar mai des, copiii se simt deseori obositi, somnorosi si slabiti.
Simptome ale diabetului la bebelusi si sugari
In cazul copiiilor mici si al sugarilor, primele simptome nu pot fi in niciun caz foarte clare. Este dificil de inteles setea la copiii mici ce nu pot vorbi. Cresterile in greutate pot aduce, de asemenea, de la sine cresterea poftei de mancare. In aceste cazuri, copiii pot avansa mai repede la simptome mai clare inainte ca diabetul sa fie recunsocut. Un simptom ce apare adesea la copiii ce inca poarta scutece vizeaza problemele dermatologice cauzate de acestea, ce nu se amelioreaza nici cu tratamentul specific. Ciuperca sau candida se dezvolta in zaharul eliminat in urina. De aceea, la fetitele mai mari, infectiile frecvente cu candida (soldate cu scurgeri vaginale sau iritatie) pot fi considerate si ele posibile simptome.
Folosirea grasimilor pentru producerea de energie (simptome mai avansate)
Corpul uman are nevoie de energie pentru a supravietui. Cand pancreasul nu produce insulina sau insulina nu functioneaza, celulele nu primesc energia necesara. Cu timpul, organismul va incepe sa arda grasimi si proteine, pe masura ce le produce, pentru a le folosi ca sursa de energie. Cand se intampla acest lucru, apare fenomenul de pierdere in greutate, corpul uman producand un lichid potential nociv, numit acetona, care este acelasi produs chimic folosit in cosmetica. Odata cu aparitia acetonei, rinichii recunosc faptul ca sunt infestati si filtreaza totul prin urina. Daca aceasta substanta nu poate fi filtrata de organism pe masura aparitiei sale, nivelul ei va incepe sa creasca in sange.
Dureri de stomac si stari de ameteala grave
Aceasta va conduce la aparitia de dureri de stomac si a unor stari de ameteala grave. Aceasta crestere a nivelului acetonei in sange este cunoscuta sub denumirea de Cetoacidoza diabetica. Cand acetona nu poate fi eliminata prin urina, apare un fenomenul prin care organismul incearca sa elimine acetona, numit respiratie Kussmaul, care consta intr-o respiratie rapida si greoaie. In acest caz un miros specific dulceag poate fi simtit in respiratia copilului. Cetoacidoza diabetica este o afectiune grava a organismului, ce poate duce la pierderea cunostintei si la moarte. Din fericire, administrarea intravenoasa a lichidelor si a insulinei poate remedia acest lucru. De fapt, acesta este nivelul maxim al diabetului pe care copiii il pot avea.
Astazi, diabetul poate fi diagnosticat inaintea aparitiei Cetoacidozei diabetice. Daca un copil prezinta simptomele clasice ale diabetului, medicul specialist va recomanda probabil teste ulterioare care vor permite o diagnosticare corecta. Din momentul in care copilul a fost diagnosticat cu diabet si parintii au sprijinul medicilor si toate mijloacele necesare pentru a asigura un tratament adecvat, Cetoacidoza diabetica ar trebui sa fie prevenita in totalitate.
Ce nu trebuie sa spunem copiilor care sufera de diabet
Multe persoane care sufera de diabet s-au indepartat de parintii lor, sau resping anumite aspecte ale copilariei lor, din cauza modului in care a fost tratata fectiunea de care sufera. Am facut un sondaj de opinie in randul celor care sunt dependenti de insulina, asupra sentimentelor pe care le-au trait si am primit sfaturi in legatura cu acest subiect.
Multi au raspuns ca, in ciuda varstei lor (intre 65 - 20 de ani), primesc inca aceste tipuri de comentarii sau atitudini. Asta inseamna ca aceasta lista nu se aplica doar la modul in care va tratati copiii, dar, de asemenea, modul in care va tratati partenerul de viata, prietenii sau copii adulti. Iata ce nu trebuie sa spunem copiilor care sufera de diabet.
Despre diabetul la copil merita citit si:
Prima persoana tratata cu vaccinul impotriva diabetului de tip 1
Cu diabetul in Africa
Diabetul de tip 1 la copil poate fi provocat de prea multa curatenie|
Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?
Diabetul in copilarie
Ce este diabetul si cum se poate trai cu el?
Protejati copilul impotriva diabetului
Cum ne-a schimbat diabetul viata ....
Grupul Dulcineii DC - Diabet zaharat la copii
Grupul special al parintilor cu copilasi cu diabet. Locul unde sa discutam despre problemele care apar odata ce s-a stabilit diagnosticul de diabet la copilasi! - Ce si cat dam copiilor sa manance? - Cate unitati de insulina la cati carbohidrati? - Ce valori are glicemia?
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: Desprecopii.com,
articol reviziut de Dr. Simona Neagoe, medic pediatru,
Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII