Impetigo la copil: simptome, tratament și prevenție - sfatul medicului
Impetigo este una dintre cele mai frecvente infectii ale pielii in randul copiilor si produce, de obicei, vezicule sau rani pe fata, gat, maini si zona scutecului.
Aceasta infectie contagioasa superficiala a pielii, in general, este cauzata de una din cele doua bacterii: Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes (numite de asemenea, streptococul de grup A, care provoaca si inflamarea gatului). Stafilococul auriu (MRSA), rezistent la meticilina, provoaca si impetigo.
→ Iata care sunt simptomele aceste infectii contagioase, cum se trateaza si cum se poate preveni - sfatul medicului.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Semne si simptome pentru impetigo
Infectarea cu impetigo
Tratamentul pentru impetigo
Prevenirea impetigo-ului
Cand trebuie sa contactati medicul
Impetigo - una dintre cele mai frecvente infectii ale pielii in randul copiilor
Impetigo afecteaza de obicei prescolarii si copiii de varsta scolara. Un copil poate fi mult mai susceptibil in a dezvolta impetigo, in cazul in care pielea a fost deja iritata de alti factori, cum ar fi eczeme, iedera otravitoare, intepaturi de insecte, taieturi si zgarieturi, sau din cauza unor traume minore.
O buna igiena poate ajuta la prevenire - adesea impetigo se dezvolta atunci cand exista o eruptie inflamata sau care a fost zgariata in mod repetat (de exemplu, iedera otravitoare poate provoca infectii care se transforma in impetigo).
Medicii pot diagnostica, de obicei, impetigo, bazandu-se pe aspectul de eruptii cutanate. Ocazional, acestia pot avea nevoie de o proba de lichid din zona afectata. Impetigo este de obicei tratat fie cu un unguent cu antibiotice sau medicamente luate pe cale orala.
Semne si simptome pentru impetigo
Impetigo poate afecta pielea oriunde pe corp, dar de obicei apare in jurul nasului si a gurii, mainilor, antebratelor, iar la copiii mici, pe zona acoperita de scutece.
Cele doua tipuri de impetigo sunt impetigo buloase (vezicule mari) si non-buloase (cruste). Forma non-buloasa sau cea cu crusta este cea mai comuna. Este de obicei cauzata de Streptococul Auriu, dar poate fi, de asemenea, cauzat de infectia cu Streptococul de grupa A. Aceasta forma incepe ca blistere mici, care in cele din urma se sparg si lasa pete mici umede de piele rosie, din care se scurge lichid. Treptat, o crusta ca de bronz sau de culoare galben-brun acopera zona afectata, de parca aceasta ar fi fost acoperita cu miere sau zahar brun.
Impetigo bulos este aproape intotdeauna cauzat de Streptococul Auriu, care elibereaza toxine care declanseaza formarea de pustule cu lichid care apare clar, apoi mai noros. Exista posibilitatea ca aceste vezicule sa ramana mai mult timp pe piele, fara sa plezneasca.
Infectarea cu impetigo
Impetigo produce mancarimi si copiii pot raspandi infectia scarpinandu-se si atingand alte parti ale corpului.
Impetigo este contagios si se poate raspandi la orice persoana care vine in contact cu pielea infectata sau alte articole, cum ar fi haine, prosoape, lenjerie de pat, si care au fost atinse de piele infectata.
Tratamentul pentru impetigo
Atunci cand afecteaza doar o mica zona de piele (si mai ales daca este forma non-buloasa), impetigo poate fi de obicei tratat cu unguent cu antibiotic. Dar, daca infectia s-a raspandit in alte zone ale corpului, sau unguentul nu ajuta, medicul poate prescrie un antibiotic sub forma de pilule sau sirop, care se iau, in general, timp de 7-10 zile.
Odata tratamentul cu antibiotice inceput, vindecare ar trebui sa inceapa in termen de cateva zile. Este important sa va asigurati ca copilul dumneavoastra ia medicamentele asa cum au fost prescrise de catre medic. In caz contrar, acesta ar putea dezvolta o infectie a pielii mai profunda si mai grava.
In timp ce infectia se vindeca, zonele infectate ale pielii se spala zilnic cu tifon curat si sapun antiseptic. Umeziti zonele pielii care au crusta in apa calda cu sapun pentru a ajuta la eliminarea straturilor de crusta (nu este necesara eliminarea completa).
Pentru a preveni raspandirea bolii si in alte parti ale corpului, medicul sau asistenta va va recomanda, probabil, sa acoperiti zonele infectate ale pielii, cu tifon si o banda sau un bandaj. Pastrati unghiile copilului scurte si curate.
Prevenirea impetigo-ului
Bunele practici de igiena, cum ar fi spalatul pe maini regulat, pot ajuta la prevenirea impetigo. Asigurati-va ca ai dumneavoastra copii folosesc sapun si apa pentru a-si curata pielea si ca fac baie sau dus in mod regulat. Acordati o atentie deosebita zonelor de piele care au fost lezate, cum ar fi taieturi, zgarieturi, muscaturi de insecte, zonelor cu eczeme, eruptiilor cutanate cum ar fi "iedera otravita". Pastrati aceste zone curate si acoperite.
Daca cineva din familie are impetigo ar trebui sa aiba unghiile taiate scurt si ranile provocate de impetigo acoperite cu tifon si plasture.
Preveniti raspandirea impetigo in randul membrilor de familie, prin utilizarea unui sapun antibacterian si asigurandu-va ca fiecare dintre ei foloseste un prosop separat. Daca este necesar, prosoapele de hartie le pot substitui pe cele din bumbac pana la disparitia bolii. Separati lenjeria de pat, prosoapele, imbracamintea persoanelor infectate de cele ale celorlati membri ai familiei, spalandu-le in apa fierbinte. Pastrati suprafetele din bucatarie si din locuinta curate.
Cand trebuie sa contactati medicul
Sunati medicul daca copilul dumneavoastra are semne de impetigo, mai ales daca a fost expus la un membru al familiei sau coleg de clasa cu aceasta infectie. In cazul in care copilul dumneavoastra este deja tratat pentru impetigo, urmariti cu atentie ranile si apelati medic daca pielea nu incepe sa se vindece dupa 3 zile de tratament sau in cazul in care copilul face febra. In cazul in care zona din jurul eruptiei cutanate devine rosie, calda, sau sensibila la atingere, anuntati medicul cat mai curand posibil.
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.
Toate bolile copilului aici >>
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Pfoai...antibiotice in sus, antibiotice in jos...dar oare nu va trece prin cap sa dati cu apa oxigenata? Un pont(din experienta) daca veziculele nu s-au spart,spargeti-le un pic ca sa poata patrunda peroxidu'(o sa piste un pic,da' na'..asta e) si a-ti scapat de belea. Dati cu apa oxigenata cel putin 1 data pe zi pana la vindecare si aia e, nu atatea antibiotice..
e ok articolul dar cum putem comanda produsele ca am intrat pe adresa si nu sunt
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII