Ce se intampla cand copiii isi pierd prea devreme dintii de lapte?

Ce se intampla cand copiii isi pierd prea devreme dintii de lapte?

Ce se intampla cand copiii isi pierd prea devreme dintii de lapte?

Cea mai mare greseala a unui medic stomatolog pediatru este sa extraga dintii de lapte ai copilului inainte de a incerca sa ii salveze. Deoarece pierderea precoce a dintilor temporari duce in majoritatea cazurilor la aparitia anomaliilor dento-maxilare ce pot fi tratate doar cu ajutorul aparatelor dentare sau prin interventii chirurgicale complexe si costisitoare.

Ce determina pierderea prematura a dintilor de lapte?
Efectele negative ale extractiei premature a maselelor
Ce facem daca dintii de lapte sunt extrasi prea devreme?
Important!
Atentie! Reducere speciala!

Cea mai mare greseala a unui medic stomatolog pediatru este sa extraga dintii de lapte ai copilului inainte de a incerca sa ii salveze.

Deoarece pierderea precoce a dintilor temporari duce in majoritatea cazurilor la aparitia anomaliilor dento-maxilare ce pot fi tratate doar cu ajutorul aparatelor dentare sau prin interventii chirurgicale complexe si costisitoare.

Oasele maxilare nu se pot dezvolta armonios, iar riscul instalării obiceiurilor vicioase (precum pozitia gresita a limbii in raport cu maxilarele) este extrem de ridicat si daunator alinierii dintilor permanenti pe arcada.

Ce determina pierderea prematura a dintilor de lapte?

Aparitia cariilor la nivel interdentar si agresiunile externe sunt principalele cauze ale pierderii prematura a dintilor temporari. Odata instalata caria dentara, aceasta evolueaza extreme de rapid la suprafata si in adancime, in mai putin de 2 luni ajungand sa afecteze nervul dintelui.

Cea mai des intalnita si agresiva afectiune a dintilor frontali este asa-numita “carie de biberon”, care pe langa disconfortul estetic, fonetic si psihologic pe care il produce, poate afecta inclusiv integritatea mugurilor dintilor permanenti. Cu alte cuvinte, netratarea cariilor de biberon va duce la dezvoltarea afectiunilor carioase si pe dintii definitivi care vor inlocui dentitia temporara. Iar tratarea acestora va fi mult mai complicata si va presupune costuri semnificativ mai mari.

Efectele negative ale extractiei premature a maselelor

Daca molarul temporar se extrage prematur, molarul permanent va fi afectat in 2 feluri:

1. Va erupe prea devreme - iar datorita faptului ca nu a stat suficient timp in grosimea osului maxilar va fi slab mineralizat, asadar vulnerabil la atacul acid al placii bacteriene, si va fi predispus la aparitia cariilor.
2. Va ramane inclus
in osul maxilar - va aparea o “punte osoasa” peste radacina dintelui permanent successor, ceea ce va duce la necesitatea unui tratament chirurgical, urmat de un tratament ortodontic complex (cu aparat dentar).

Ce facem daca dintii de lapte sunt extrasi prea devreme?

Chiar daca dintele temporar va fi inlocuit de cel permanent, spatiul ramas in urma pierderii premature a dintelui de lapte trebuie mentinut. Stomatologia moderna ofera solutii estetice si functionale pentru copii, cele mai cunoscute fiind coroanele dentare sau anumite tipuri de tratamente ortodontice. Prin purtarea lor, efectele negative ale pierderii dintilor sunt diminuate semnificativ.

Important!

Dintele este cel mai bun mentinator de spatiu! De aceea, dintii de lapte ai copiilor trebuie tratati de catre medici stomatologi pediatri, in clinici specializate care dispun de aparatura adaptata copiilor si tehnici moderne de tratament. Extractia este ultima solutie care trebuie luata in calcul!

Despre dintii de lapte, mai cititi

Modificarile de culoare pe dintii de lapte: cauze, tratament si preventie
Ingrijirea dintilor de lapte
luorurile si dintii copilului

Implantul dentar
 
Zaharul si alimentatia copilului mic 
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus 
Dantura in timpul sarcinii 
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli 
Bauturile gazoase distrug dintii 

  Forum de stomatologie pentru copii

Cabinet stomatologic pentru copii

Dr. Ana-Maria Vinau,
Medic stomatologie pediatrica DENT ESTET 4 KIDS
-
De4kids pentru Desprecopii.com © 2018

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII