Investește in inteligența copilului tău - cu lecții de pian

Investeste in inteligenta copilului cu lectii de pian

Investește in inteligența copilului tău - cu lecții de pian

Chiar daca ne face sau nu copiii mai inteligenti, putina muzică clasică nu le strică. In plus, cercetatorii au studii și dovezi că prin muzică ne imbunătătim abilitățile cognitive. Iar pianul se pare că are ceva special...

Mozard si isteria parintilor
Muzica si efectele pentru creierul uman
Cantati la pian - Dezvoltati-va inteligenta
Efectul Mozart este efemer!?
Orga vs tastatura calculatorului
Imbunatatirea instrumentala

Mozard si isteria parintilor

Un articol aparut in foarte respectata revista "Nature" in 2008, a starnit la acel timp un intreg val de isterie.  Articolul sustinea ca, ascultand Mozart ne-am putea imbunatati abilitatile de rationament spatial-temporale. Ceea ce avea sa fie cunoscut ca "efectul Mozart" a fost primit de catre multi ca fiind un medicament miraculos care ne dezvolta inteligenta, iar primii care s-au imbulzit in magazinele de profil pentru a cumpara muzica de Mozard, epuizand stocul au fost parintii. Statul Florida, din USA a mers pana acolo incat a legiferat ca in crese sa se asculte Mozart in fiecare zi, iar guvernatorul statului american al Georgiei a convins o companie de discuri sa acopere costurile pentru ca fiecare noua mamica sa poata sa aiba acasa o copie dupa "Sonata pentru doua piane in Do Major".

Muzica si efectele pentru creierul uman

Si, pentru a fi corecti, trebuie sa recunoastem ca, chiar daca ne face sau nu copiii mai inteligenti, putina muzica clasica nu le strica. Dar, in cei aproape opt ani de cand "efectul Mozart" a fost lansat de Gordon Shaw si Frances Rauscher, evenimente multiple au avut loc, atat in domeniul muzical, cat si in cel al cercetarii creierului. Un cercetator a raportat chiar ca, acultand compozitorul New Age, Yanni, ne imbunatatim abilitatile cognitive. Dar efectul Yanni, din fericire, nu a prins inca, probabil pentru ca alte aspecte, mai interesante au fost dezvaluite..."Regiunea cortexului responsabila cu analizarea s-a dovedit a fi la muzicieni mai mare cu 25%."

Cantati la pian - Dezvoltati-va inteligenta

Thomas Elbert si o echipa de psihologi de la Universitatea din Konstanz, Germania, au prezentat o lucrare de cercetare in revista "Science", 1995, sustinanind ca -cortexul responsabil pentru miscarea mainii stangi folosita de instrumentisti este mai mare decat de obicei. Ei au remarcat ca valoarea poate fi corelata cu varsta la care persoana a inceput sa interpreteze la instrumentul respectiv, iar acest rezultat a sugerat un fenomen similar pentru alte parti ale corpului.

"Cortexul somato-primar la oameni", scriu ei, "depinde de utilizarea si modificarile conforme cu nevoile actuale si experientele individului." Aceasta idee a fost intarita, in 1998, de catre un studiu efectuat in Munster, Germania, la Institutul de Audiologie Experimentala. O echipa condusa de C. Pantev a sustinut atunci ca regiunea cortexului responsabila cu analizarea s-a dovedit a fi cu 25% mai mare la muzicieni, si din nou, aceasta dimensiune a crescut corelata cu varsta la care muzicianul a inceput sa interpreteze.

Efectul Mozart este efemer!?

In acelasi timp, o serie de cercetatori a constatat ca "efectul Mozart" era efemer: efectul lui nu depasea o ora. Vestea cu adevarat buna pe care ei o anuntau era ca, de fapt, interpretarea unui instrument (spre deosebire de auditia muzicala) este lucrul care intr-adevar dezvolta intelectul unei persoane. Explorarea acestei idei a continuat cu cercetarea instrumentelor pentru a se stabili care dintre ele ar putea oferi cea mai puternica dezvolatare cognitiva.

Castigatorul acestei competitii, de departe, a fost pianul! Se pare ca acest instrument are impactul cuantificabil mai mare decat toate celelalte. De citit fascinatul articol: Efectul Mozart
 

Orga vs tastatura calculatorului

Un grup mult mai numeros de cercetatori se pare ca a intarit aceasta idee. In 1997, Rauscher, Shde si colegii lor au testat orga in paralel cu tastatura calculatorului din punct de vedere al imbunatatirii capacitatii spatio-temporale.

Ei au studiat trei grupuri de subiecti: in prmul grup, subiectii au profitat de lectii private de interpretare, in cel de-al doilea lectii private de computer, iar cel de-al treilea a fost lasat pe cont propriu. S-a constatat ca primul grup, cel care a primit lectii de muzica, si-a imbunatatit abilitatile spatial-temporale cu 34%. Aceste aptitudini cantaresc greu in domenii precum matematica, stiintele, ingineriea si jocul de sah. "Ne este din ce in ce mai clara importanta pe care artele o au in dezvoltarea creierului".

Imbunatatirea instrumentala

Un studiu din 1999 efectuat in scolile din Harlem, Georgia, a confirmat aceste rezultate. Joyce M. Cheek si Lyle R. Smith au chestionat muzicieni de clasa a opta cu privire la modalitatea prin care au fost instruiti: individual, instruire de grup si ce instrumente studiaza. Dupa ce au fost testati, cercetatorii au comparat rezultatele de la testele de baza si cele de aptitudini standardizate si au constat ca elevii care au fost instruiti individual au obtinut rezultate mai bune decat cei care au fost intruiti in grup. In plus, s-a descoperit faptul ca cei care intrepreteaza la orga/pian au avut cele mai bune rezultate in comparatie cu colegii lor de la tobe, corn si alte instrumente.

De ce  pianul

Cei mai multi cercetatori sunt oarecum in imposibilitatea de a gasi o explicatie a fenomenului. Dr. Lyle Smith declara fara ocolisuri: "Eu pur si simplu nu gasesc nicio explicatie: de ce orga/pianul si nu alte instrumente."

Cheek, profesor de matematica la Harlem High School - USA, este de parere ca aceasta cercetare nu sugereaza ca am descoperit un panaceu pentru problemele noastre de matematica si de stiinta, dar e totusi, plina de sperante. "Nu cred ca lectiile de pian ale copiilor vor rezolva toate probleme noastre, dar e din ce in ce mai clar faptul ca toate artele contribuie la dezvoltarea creierului. Din moment ce stim ca exista o legatura intre arte si matematica si stiinta, trebuie sa luam in considerare acest lucru in dezvolatarea curriculum-ului in viitor."

Dar desigur, exista intotdeauna si alte voci. Unii profesori sunt  de parere ca un elev poate obtine aceleasi rezultate cantand la un alt instrument, deoarece se crede ca forma instrumentului nu face decat o foarte mica diferenta. In opinia lor, alfabetizarea muzicala este cel mai important lucru in imbunatatirea abilitatilor cognitive; Si totusi pianul face ca alfabetizarea sa fie mai accesibila. "Pianul poate fi doar o cale mai directa in acest sens."

Primul instrument muzical pentru un copil - cum il alegem si de ce

Inca din vremea bebelusiei, copilul este atras de sunete si de muzica. Muzica il calmeaza, ii atrage atentia si il capteaza. Dar si mai mult, muzica ii mareste capacitate creierului, asa cum spune acest articol. Muzica are multe beneficii pentru un copil iar a invata sa poata produce el insusi muzica, cu ajutorul propriului insrument, este o experienta care il va stimula si il va face sa aiba incredere in propriile sale forte.

Adica, e una din primele lectii importante de viata citeste in continuare aici >

Despre talent si cum stimulam copilul talentat, merita citit si

Ce tip de inteligenta are copilul tau: teoria inteligentei multiple
Primele semne care anunta ca un copil are un talent sau dar special
6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau

autor: redactor Mihaela V. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
referinte: brainconnection.brainhq.com, revista Nature 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII