Legatura dintre boala celiaca si infertilitate
- Pentru cuplurile care se lupta sa aiba un copil, descoperirea cauzei principale a infertilitatii poate fi un proces indelungat si frustrant. In trecut, problemele de infertilitate au fost considerate o problema de sex feminin, dar cercetarile de astazi ne arata ca exista cauze impartite in mod egal, cu o treime fiind probleme de reproducere feminina, o treime probleme de sex masculin, si a treia, fie o necunoscuta sau o combinatie a celor doua.
despre legatura dintre boala celiaca si infertilitate, veti citi:
Descoperirea cauzei infertilitatii
Ce este boala celiaca?
Boala celiaca si infertilitatea
De unde stiu daca am boala celiaca?
Despre infertilitatea la femei mai multe
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi
Despre conceperea unui copil, va recomandam sa cititi neaparat
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Descoperirea cauzei infertilitatii
Pentru cuplurile care se lupta sa aiba un copil, descoperirea cauzei principale a infertilitatii poate fi un proces indelungat si frustrant. In trecut, problemele de infertilitate au fost considerate o problema de sex feminin, dar cercetarile de astazi ne arata ca exista cauze impartite in mod egal, cu o treime fiind probleme de reproducere feminina, o treime probleme de sex masculin, si a treia, fie o necunoscuta sau o combinatie a celor doua. Recent, au existat unele dezbateri despre rolul pe care il joaca boala celiaca in problemele de fertilitate.
Ce este boala celiaca?
Boala celiaca este o afectiune in care mucoasa intestinului subtire devine deteriorata din cauza sensibilitatii la grau.
Captuseala fina sau vilozitatile din intestinul mic sunt responsabile pentru absorbtia substantelor nutritive vitale din alimentele pe care le consumati, iar atunci cand acestea devin deteriorate, pot provoca o mare varietate de probleme medicale, inclusiv eruptii cutanate, IBS, malnutritie si mult mai multe. Poate fi greu sa ne imaginam ca boala celiaca ar putea avea vreo legatura cu infertilitate, insa unele cercetari incep sa ne confirme acest lucru.
Boala celiaca si infertilitatea
In ultimii zece ani, cercetatorii din intreaga lume au cautat posibilitatile unei legaturi dintre boala celiaca si problemele de fertilitate inexplicabile.
Ceea ce cercetatorii au descoperit pot oferi solutii viabile pentru multe cupluri care sufera de infertilitate. In Philadelphia, SUA, medicii au constatat ca numarul de avorturi spontan recurent a fost de patru ori mai mare in randul pacientilor cu boala celiaca. Datorita acestor rezultate, medicii incearca imediat sa afle daca pacientii infertili sau cu RSAB, sufera de boala celiaca.
Cercetatorii din Finlanda au stabilit ca ratele acestei boli la femeile infertile sunt de aproximativ 4,1%. In timp ce doctorii nu sunt inca siguri de corelatia exacta intre boala celiaca si infertilitate, acestia au emis ipoteza ca boala celiaca netratata duce la un ciclu mai scurt de reproducere si de menopauza precoce.
Intre timp, in Torino, Italia, primele rapoarte ale cercetatorilor sugereaza ca ratele acestei boli sunt de 3 la 4 la suta mai mari la femeile cu infertilitate inexplicabila decat la populatia generala. Aceste studii merg un pic mai departe si sugereaza ca boala celiaca este de asemenea responsabila pentru greutatea la nastere mai mica decat cea normala, un risc mai mare de avort si un timp de alaptare mai scazut.
De unde stiu daca am boala celiaca?
Daca aveti adesea dureri de stomac, diaree, pierdeti in greutate sau scaderea apetitului, balonare, ar trebui sa discutati cu medicul. Poate fi sau nu vorba despre boala celiaca, dar un medic poate clarifica lucrurile. Medicul va recomanda de obicei un test de sange pentru stabilirea diagnosticului.
Daca banuiti ca suferiti de boala celiaca adresati-va medicului cat mai curand posibil. Dieta este extrem de restrictiva, iar schimbarea la o dieta fara gluten este o provocare, mai ales din moment ce exista atat de multe surse ascunse. Chiar si unele medicamente contin gluten.
Despre infertilitatea la femei mai multe:
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!
Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !
Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )
Despre conceperea unui copil, va recomandam sa cititi neaparat :)
Trei secrete esentiale ca sa ramai insarcinata
Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil
Dupa cate luni de incercari ar trebui sa ne impacientam daca nu ramanem insarcinate?
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Sarcina dupa un avort: cat de curand?
Incercarea de a concepe un copil: cum sa scapati de tensiunea ei
Placerea sexului si sansa de a concepe un copil
Pot ramane insarcinata daca ...?
Ovulatia si calculul ovulatiei
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.
Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
autor: redactor DC - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
referinte: stire BBC.co.uk
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII