Sucurile din fructe afecteaza sanatatea dintilor copiilor
Sucurile din fructe - naturale sau din comert contin cantitati mari de zahar.
Incurajati-va copiii sa bea si sa se bucure de apa. Bauturile dulci, cum ar fi bauturile racoritoare si siropurile, bauturile din fructe, apele cu vitamine, apele minerale aromatizate, energizantele si bauturile sportive, pot cauza probleme de sanatate pentru copii daca sunt consumate in cantitati mari.
Bauturile acidulate cauzeaza probleme dintilor!
De ce sunt afectati dintii de bauturile acidulate?
Limitati consumul de bauturi racoritoare indulcite artificial
Bauturile dulci pot provoca o serie de probleme
Sucurile de fructe
Medicii de la DENT ESTET 4 KIDS ne informeaza
Apa este cea mai buna
Incurajati-va copiii sa bea si sa se bucure de apa. Bauturile dulci, cum ar fi bauturile racoritoare si siropurile, bauturile din fructe, apele cu vitamine, apele minerale aromatizate, energizantele si bauturile sportive, pot cauza probleme de sanatate pentru copii daca sunt consumate in cantitati mari. Problemele pot include carii dentare, probleme intestinale, lipsa poftei de mancare si cresterea in greutate in exces.
Bauturile acidulate cauzeaza probleme dintilor!
Mentinerea dintilor sanatosi inseamna prevenirea cariilor dentare si a eroziunii. Eroziunea dintilor este un fenomen nou, in termeni medicali, aceasta inseamna procesul chimic ireversibil in care pierderea din structura smaltului are loc progresiv in absenta placii bacteriene.
De ce sunt afectati dintii de bauturile acidulate?
Cand acidul ataca continuu dintii, ei nu se pot repara si vor incepe, treptat, sa se dizolve si sa isi piarda structura smaltului. Stomatologi considera fiecare inghititura de bautura cu un pH scazut un atac de acid. Chiar si o sticla de apa minerala sau o bautura sportiva, in cazul in care este sorbita pe parcursul a cateva ore, poate produce pagube importante si ireversibile pentru smaltul dintilor.
Limitati consumul de bauturi racoritoare indulcite artificial
Unele bauturi racoritoare contin indulcitori artificiali in loc de zahar. Bauturile indulcite artificial adauga foarte putina energie (kj) la dieta si, prin urmare, nu contribuie in mod direct la cresterea in greutate. Cu toate acestea, bauturile indulcite artificial nu adauga valoare nutritiva unei diete sanatoase.
Aciditatea din bauturi, fie ele indulcite cu zahar sau indulcitori artificiali, frecvent consumate, ar putea contribui la eroziunea dintilor si aparitia cariilor. Pentru o buna sanatate orala incurajati copiii sa bea apa apa - este cea mai indicata si recomandata.
Daca includeti suc in dieta copilului dumneavoastra, limitati consumul la ½ ceasca de suc fara zahar adaugat pe zi. Incurajati copiii sa manance mai multe fructe / legume, si sa bea apa plata sau lapte, in locul sucurilor.
Bauturile dulci pot provoca o serie de probleme, inclusiv:
- cresterea in greutate in exces
- eroziunea dintilor si degradarea lor
- scaderea poftei de mancare
- mofturile la masa
- modificarea tranzitului intestinal
Sucurile de fructe
Sucuri naturale de fructe, neindulcite, sunt o sursa buna de vitamina C, dar contin zahar natural, care poate cauza carii. Sucurile de fructe sunt, de asemenea, acide. Bauturile acide pot deteriora rapid dintii copilului. Daca doriti sa includeti in dieta copilului suc natural de fructe, este recomandat ca acesta sa fie diluat pe jumatate cu apa plata (50% suc - 50% apa), sau uneori mai multa apa daca micutul este insetat.
Medicii de la DENT ESTET 4 KIDS ne informeaza
In urma unui studiu intern realizat in clinicile pentru copii DENT ESTET 4 KIDS, s-a demonstrat faptul ca periajul traumatizant realizat dupa consumul excesiv de alimente dar si sucuri cu continut crescut de acizi grabeste procesul de abrazie.
Una dintre cauzele frecvente ale aparitiei eroziunilor de la nivelul smaltului este si este ingestia in mod excesiv a sucurilor bogate in acizi.
Bauturile citrice, carbogazoase (copiilor le place sa simta “balonasele” in gura si atunci mentin mai mult timp bautura la nivelul cavitatii orale), sucurile naturale nediluate (extrem de dulci) au valoarea pH-ului situat mult sub pH-ul normal al cavitatii orale (pH = 5.5) si astfel se produce un atac acid la nivelul smaltului. Foarte multi parinti la insistenta copiilor le ofera aceste bauturi in biberon, iar combinatia dintre concentratia crescuta in acizi a sucului si expunerea prelungita a dintilor la acest atac acid conduce la pierderea smaltului si la aparitia cariilor dentare. Inclusiv pH-ul salivei se schimba si astfel capacitatea de tampon a acesteia este redusa la minim.
Lipsa realizarii igienei dentare dupa consumul de lapte poate conduce, de asemenea, la instalarea proceselor de eroziune, datorita concentratiei de aicizi din lapte (acidul lactic). Gradul de eroziune dentara este direct proportional cu cantitatea de bauturi ingerate pe parcursul unei zile. Dintii odata erodati sunt mai predispusi la carii si complicatii ale acesteora, dar si la aparitia traumatisme.
Bauturile cu un continut crescut de acizi trebuie consumate cu moderatie, in mod ideal cu ajutorul paiului, pentru a nu veni in contact cu suprafetele dentare.
Consumul frecvent de alimente si bauturi cu continut acid poate determina eroziunea acida, una dintre principalele cauze ale uzurii dentare. Eroziunea acida este ireversibila si numai medicul dentist poate identifica cele cinci semne incipiente ale acesteia asupra dintilor: smalt vulnerabil, subtiere, aspect translucid sau transparent, ingalbenire si aspect lipsit de stralucire.
Eroziunea acida era in general considerata o problema a persoanelor varstnice, problema care se agraveaza o data cu inaintarea in varsta, insa, un studiu recent, efectuat la persoane cu varsta intre 18 si 35 de ani, a constatat in mod surprinzator faptul ca aproximativ 30% dintre persoanele din aceasta categorie de varsta prezinta deja semnele specifice eroziunii acide.
O alimentatie bogata in substante acide poate afecta dintii mai mult decat s-ar crede
Chiar si numai patru expuneri pe zi la substante acide pot constitui un risc pentru smaltul dentar. In mod surprinzator, nu numai bauturile carbogazoase si vinul sunt implicate. Si alimente considerate sanatoase ne expun la substante acide - fructe, sucuri de fructe si chiar sosuri pentru salata.
Cum afecteaza fructoza comportamentul copiilor
Daca al tau copil are intoleranta la fructoza, o afectiune mostenita ce-i face copilului tau dificila descompunerea si consumul de fructoza, consumul alimentelor ce contin fructoza i-ar putea provoca schimbari comportamentale. Unii copii mici ar putea prezenta si schimbari de comportament asociate metabolismului fructozei. Mergi la medicul pediatru daca ti se pare ca micutul tau are probleme de comportament asociate cu ingestia de fructoza citeste pe larg aici >
Va recomandam sa mai cititi si:
Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului
Cabinet stomatologic pentru copii
autor:desprecopii.com si https://www.dentestet.ro/ - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2018
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Buna seara am fetiţa de trei anişori şi are patru maseluţe variate ale in care una i sa macinat şi ia ramas radacina in dantura şi patru dinţişorii care au inceput sa se macine ce ar trebui sa fac şi ce sucuri trebuie sa-i dau
Mergeti la medicul dentist! NU stati asa cu copilul acasa, doar aceste va poate ajuta cu sfaturi, vitamine, tratamente. Tocmai... ca sucurile nu sunt indicate.... Numai bine!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII