Bebelușul în Săptămâna 11, dezvoltare și sfaturi
”Caut profesor de limba japoneza pentru elev de 11 saptamani”. Exagerat? Nu, spun specialistii.
→ Iata cum creste si ce poate face bebelusul in saptamana 11 de viata >>
Bebelusul asculta, isi exerseaza simturile, invata
Anuntul de mai sus are sens daca vrem ca bebelusul sa fie bilingv (sau macar sa cunoasca limba) si ne permitem sa tinem profesorul langa noi cateva ore pe zi, zilnic, pana la majoratul copilului. Justificarea anuntului se refera la faptul ca copiii se nasc cu abilitatea de a pronunta toate sunetele lumii, insa daca nu sunt expusi la ele, isi pierd abilitatea de a le pronunta ca un vorbitor nativ pana in jurul varstei de 6-12 luni. Daca parintii vorbesc constant limbi diferite cu bebelusul, el va fi cu siguranta bilingv.
La varsta asta, bebe iti recunoaste vocea si isi intoarce capul in directia ei
Daca il ridici in fund tragandu-l usor de manute din pozitia culcat pe spate, isi tine capul ferm si drept.
Parintele care sta cu copilul – de obicei mama – incepe sa resimta monotonia si lipsa unei provocari intelectuale. Citeste! Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru tine insati e sa-ti mentii mintea activa. Activitatea asta iti poate deschide noi perspective asupra vietii. Implicarea in activitati diverse iti aduce deschiderea de care ai nevoie, asa ca poti incepe chiar azi: cumpara-ti o carte despre un domeniu de care ai fost mereu interesata.
Citeste pe larg: Ritualul de somn al unui bebelus
Probabil ca esti deja epuizata fizic si psihic de pe urma alaptarii. Sau, daca nu alaptezi, laptele formula ti-a facut cu siguranta o gaura importanta in buget. Esti tentata sa inlocuiesti macar o masa-doua pe zi cu lapte de vaca; dar crezi ca asta e o idee buna? Pediatrii sunt de acord ca laptele de vaca dat copilului inainte ca acesta sa implineasca 12 luni este o idee proasta. De ce? Corpul copilului nu este inca suficient de puternic si de matur pentru a digera excesul de sare si proteine din laptele de vaca. Acesta poate afecta rinichii copilului si poate cauza sangerari intestinale care determina anemie. Dupa alaptare, laptele formula este cea mai buna solutie de hrana a bebelusului.
Febra poate speria orice parinte, mai ales la copii asa de mici. Ce sa faci:
Suna pediatrul daca e asociata cu alte simptome (letargie, refuzul mancarii, iritabilitate, iritatii cutanate, diaree, dificultati de respiratie etc).
Inlatura imbracamintea prea calduroasa.
Racoreste copilul cu un burete inmuiat in apa calduta (nu rece, nu fierbinte).
Asigura-i hidratare din besug.
Ce sa nu faci daca bebe are febra:
Nu-i da medicamente daca nu esti sigura de doza si nu ti-a fost recomandat de medic. Nu da niciodata aspirina bebelusului.
Nu folosi internetul pentru a pune tu diagnosticul. Mergi la medic.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII