Cum schimbăm scutecul bebelușului: cum se pune scutecul, cât de des trebuie schimbat și reguli de igienă pentru bebelusi - cu VIDEO explicativ

Cum schimbam scutecul bebelusului: cum se pune scutecul, cat de des trebuie schimbat si reguli de igiena pentru bebelusi - cu VIDEO explicativ

Cum schimbăm scutecul bebelușului: cum se pune scutecul, cât de des trebuie schimbat și reguli de igienă pentru bebelusi - cu VIDEO explicativ

Schimbarea scutecelor unui bebelus este o operatiune care se va desfasura zilnic in primii 3-4 ani ai unui copil. Cu siguranta de-a lungul timpului ai auzit nenumarate discutii despre scutece, servetele sau creme de fundulet cu prietenele tale care au copii. Probabil la acel moment erau ultimele lucruri pe care doreai sa le auzi...

Acum insa, daca esti mamica de bebe nou nascut, scutecele si servetele umede ca si cremutele de fundulet fac parte din rutina ta zilnica. Acest ghid despre Operatiunea Scutecelul - iti va fi de mare ajutor. Succes!

- vei citi:
Schimbarea primelor scutece - ghid pas cu pas
Obiceiuri zilnice pentru igiena si ingrijirea funduletului bebelusului
De cate ori schimbam bebelusul de scutec?
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Schimbarea primelor scutece al unui bebe  - ghid pas cu pas - video

 

 

Ca proaspata mamica, daca nu ai mai avut ocazia sa schimbi vreodata un scutec, cu atat mai mult shimbarea acestuia poate parea intimidanta la inceput. In prima luna vei schimba peste 200 de scutece, asadar te vei obisnui foarte repede.

In primul rand, ar fi ideal sa te asiguri ca ai la indemana tot ce iti trebuie inainte de schimbarea scutecului bebelusului (sa ai langa masuta de infasat un cearceaf, servetele umede sau o panza curata si apa fiarta si racita, vata din bumbac, punga de gunoi pentru scutecul folosit si cateva scutece curate).

Daca nu ai masa de infasat, alege un loc potrivit pentru schimbarea scutecului: bebelusul nu trebuie sa se poata rostogoli sau sa cada si trebuie sa fie aproape de tine, sa nu te intinzi departe si nici sa nu iti solicite muschii spatelui inca sensibili in urma sarcinii.

Culca bebelusul pe spate si desfa scutecul. Ridica usor bebelusul tinandu-i ambele picioare si inlatura scutecul murdar, folosindu-l si pentru a sterge cat mai mult din murdaria de pe piele, daca este cazul.

Sterge usor pielea din zona scutecului, acordand o atentie sporita pliurilor pielii. Poti folosi servetele umede sau o carpa curata din bumbac si apa calduta. La fete, sterge din fata spre spate pentru a tine microbii departe de vagin. La baieti, curata in jurul penisului si testiculelor, dar nu trage de pielea preputului. Verifica sa nu fi aparut semne de iritatie. Pentru hidratarea si calmarea pielii poti folosi o crema protectoare pentru fundulet, preferabil fara chimicale, parabeni si ftalati.

Desfa scutecul nou si foloseste degetele pentru a ridica protectiile laterale.

Ridica sezutul bebelusului tinandu-l de picioare si pune scutecul curat sub el (cu benzile de prindere la spate), astfel incat atunci cand il lasi jos va sta intins pe scutec. Stratul moale absorbant va intra in contact cu pielea bebelusului, iar marginea superioara a scutecului ar trebui sa ajunga pana aproape de mijlocul spatelui.

Trage partea din fata a scutecului printre picioarele bebelusului si intinde-l ferm peste burtica. Daca ai baiat, indreapta-i penisul in jos in scutec.

Tine cu o mana scutecul si cu cealalta prinde banda din spate peste materialul din fata. Repeta si pe partea cealalta.

Poti repozitiona benzile pana cand esti sigura ca scutecul este fixat. Asigura-te ca nu este prea strans, dar nici foarte larg.

Inainte sa te speli pe maini si sa strangi, pune bebelusul intr-un loc sigur. Scutecul folosit poate fi rulat si strans cu fasiile de prindere ca o minge. Pentru a evita probleme serioase, nu arunca in toaleta scutecul folosit. 

 

Obiceiuri zilnice pentru igiena si ingrijirea funduletului bebelusului

Este foarte usor sa ne dam seama cand bebe face caca: fata lui devine rosie, are o privire concentrata si uneori incepe sa scoata sunete amuzante. Imediat dupa aceea, apare si mirosul... :)! Dar cum ingrijim funduletul bebelusului?

Iata cateva detalii care te pot ajuta:

spala-te pe maini;

scoate scutecul murdar;

curata cu grija toata zona de contact cu scutecul, acordand atentie pliurilor pielii, folosind servetele umede speciale pentru bebelusi care pastreaza catifelata pielea delicata a bebelusului;

unge putina crema peste toate zonele expuse urinei;

pune scutecul curat;

spala-te din nou pe maini, apoi spala mainile bebelusului.

De cate ori schimbam bebelusul de scutec?

Ei bine, bebelusul trebuie schimbat de minim 5 ori pe zi, mai ales la inceput. Foarte delicat, funduletul lui se poate irita cu usurinta din cauza umiditatii, a contactului cu urina / fecalele si din cauza frecarii cu scutecul. Asadar, aceasta zona necesita o ingrijire deosebita la fiecare schimbare a scutecului. -

► citeste in continuare 7 lucruri pe care nimeni NU le spune proaspetelor mămici despre SCUTECE

 Despre ingrijirea unui bebe nou nascut, mai citeste si

Infasatul bebelusului - cele mai bune metode si tehnici de a infasa un bebelus si cum o facem corect

Cum si de ce se curata nasul unui bebelus - in 10 pasi simpli

Iritatiiile produse de scutece bebelusului: dermatite, eczema, infectii - sfaturile medicului dermatolog

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII