Viitorul tratamentelor de fertilitate

Viitorul tratamentelor de fertilitate

Viitorul tratamentelor de fertilitate

  • Medicina a deschis larg usa reproducerii asistate. Infertilitatea nu mai este un diagnostic care inchide femeilor fara sperante dorinta de a avea copii. Insa, ca intotdeauna, apar si critici si alte directii.  Iata cateva subiecte interesante de dezbatere in legatura cu viitorului tratamentelor impotriva infertilitatii.

Infertilitatea poate fi invinsa
Medicamente care stimuleaza fertilitatea
Infertilitatea afecteaza circa 20% din femei
Mai putine nasteri multiple in viitor
Despre Clomid
Progresele fertilizarii in vitro
Top clinici de fertilitate in Romania
Intrebari despre Clomid
Genetica si reproducerea asistata
Tratamentul infertilitatii, prea multe medicamente
Sarcina la diverse varste
Grupuri de suport online pe tema fertilitatii
Sanatatea femeii si FIV cititi si urmatoarele
Fertilizarea in vitro, povesti de succes
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR


Infertilitatea poate fi invinsa

Tratamentele impotriva infertilitatii sunt un factor care duce la marirea fecunditatii (potential pentru fertilitate, cum sunt ciclurile menstruale regulate) de-a lungul generatiilor, sustin cercetatorii. Altii acuza depresia care poate insoti infertilitatea ca motiv de a oferi sarcini obtinute pe cale medicala. Al doilea set de octupleti nascuti vreodata in Statele Unite a fost o stire care a adus in dictutie problema viitorului aducerii pe lume a copiilor si al medicinii care se ocupa de fertilitate, un domeniu care a facut progrese dramatice de la primul copil nascut in vitro, cu treizeci de ani in urma.

Medicamente care stimuleaza fertilitatea

Al doilea set de octupleti nascuti in lume - a fost o stire bulversanta

Dupa nasterea octupleti, oficialii spitalului american au refuzat sistematic sa dezvaluie daca mama octupletilor, care i-a nascut in California cu ajutorul unei echipe medicale compuse din 46 de persoane, a folosit medicamente pentru fertilitate, insa Dr. Richard Paulson, director al programului de fertilitate de la University of Southern California, SUA,  a declarat catre Associated Press ca acest lucru este foarte probabil.

Expertii in fertilitate considera nasterea octupletilor ca fiind o complicatie medicala grava, nicidecum un triumf al tehnologiei reproductive.

Nu este deloc ceea ce am considera a fi un succes, a declarat Dr. Jamie Grifo, director de program al NYU Fertility Center, SUA -  si profesor de obstetrica si ginecologie la NYU School of Medicine, referindu-se la nasterea octupletilor.

Incercam sa evitam sarcinile cu gemeni, ca sa nu mai vorbim despre sarcinile cu tripleti, din cauza riscurilor pe care le presupun. Chiar si nasterea unui singur copil in urma unui tratament de fertilitate este riscanta. Gemenii sunt mai riscanti. Tripletii au un risc ce creste exponential. - iata ca nasterea unor octupleti nu este o reusita a stiintei ci un risc si o nebunie.

Infertilitatea afecteaza circa 20% din femei

Infertilitatea afecteaza circa 20 la suta dintre toate femeile lumii, intr-un moment sau altul al vietii lor reproductive, iar acest procentaj este probabil sa creasca pe masura ce tot mai multe femei aleg sa aiba copii mai tarziu in viata. In Romania infertilitatea afecteaza1 din 6 cupluri.

Eficienta reproductiva la varsta de 30 de ani este de doua ori mai mare decat a femeilor la 40 de ani. La barbati nu se produc schimbari majore in fertilitate pe masura ce inainteaza in varsta.

Tratamentele de fertilitate pot fi un factor care duce la reducerea fecunditatii (potential pentru fertilitate) de-a lungul generatiilor, conform unui editorial publicat in anul 2008 in jurnalul medical BMJ (British Medical Journal).

Conceptia asistata face ca si cuplurile subfertile sa poata avea la fel de multi copii ca si cuplurile fertile, astfel incat factorii genetici legati de infertilitate vor deveni mai prevalenti in generatiile viitoare, sustin autorii studiului.

Mai putine nasteri multiple in viitor

Una dintre cuceririle medicinii de fertilitate in anii ce vor veni este numarul mai mic de nasteri multiple, sustine Grifo, iar aceasta reducere este deja pe cale de a deveni realitate.

Nu mai stiu cand am vazut ultima data o nastere cu mai mult de trei copii obtinuta prin tratamente de fertilitate, iar acum sarcinile cu tripleti reprezinta un procentaj scazut din totalul nasterilor, a declarat el.

Circa un sfert din problemele de infertilitate ale femeilor sunt legate de probleme de ovulatie, deci una dintre abordarile cele mai frecvente de tratament este administrarea medicamentelor precum Clomid (citrat de clomifen) care poate induce ovulatia foliculilor – grupuri de celule ce includ ovulul. Provocarea consta in controlarea numarului de foliculi, ce poate duce la sarcini gemelare, dar dozarea corecta poate ajuta.

 Cititi: Celebritatile la a doua tinerete si tratamentele de fertilitate

Despre Clomid

Clomidul este relativ ieftin fata de alte tratamente de fertilitate, ca fertilizarea in vitro (FIV), astfel ca din acest motiv dar si din altele, calea obisnuita pe care merg cele mai multe paciente cu probleme de fertilitate este sa inceapa cu un tratament cu Clomid. Daca tratamentul esueaza, urmeaza de obicei injectii care stimuleaza ovulatia, apoi daca aceste injectii nu au succes, se trece la FIV, apoi se foloseste ovulul unei donatoare, impreuna cu chirurgia corectiva ca posibilitate pe parcurs pentru unele paciente.

Tratamentul cu Clomid, conform experientei lui Grifo si a cercetarilor, duce la dublarea ratei sarcinilor naturale. Rata de gemeni este in mod natural de 2 procente si creste la 8 procente in urma tratamentului cu Clomid, iar rata tripletilor in urma tratamentului cu Clomid este de 1 la mie.

Experiența specialistilor legat de tratamentul cu injectii este intre 10 si 20 de procente de sarcini la un ciclu. Se poate face in siguranta,insa trebuie sa fim atenti, sustin specialistii.

Progresele fertilizarii in vitro

Cel mai eficient tratament al infertilitatii este FIV, spun specialistii, care furnizeaza urmatoarele rate de succes (nasteri):

  • La femeile sub 35 de ani, peste 50 la suta;
  • Pana la 38 de ani, 34 la suta;
  • La 40 de ani, 29 la suta;
  • La 43 de ani, 15 la suta
  • La 44 de ani, 6 la suta.

Echipa lui Grifo este implicata si in realizarea culturilor de blatociste inainte de FIV, ce presupune cultivarea embrionilor timp de pana la cinci zile si apoi implantarea numai a celui mai buni (unul sau mai multi) dintre embrioni.

In acest moment realizam transferul embrionilor unici, a declarat Grifo, adaugand ca echipa lui va publica in curand un studiu ce descrie procesul si succesele sale – rate foarte ridicate ale sarcinilor obtinute intr-un anumit grup de paciente, care nu au dus sarcini cu la tripleti si foarte putine sarcini duble.

Un super-copil cu doua mame si un tata, din vitrina viitorului cititi neaparat: Un super-copil cu doua mame si un tata, din vitrina viitorului 

Top clinici de fertilitate in Romania

Pe cel mai cunoscut forum al aspirantelor (femei care aspira la statutul de mamica) - puteti citi topul obiectiv al clinicilor de fertilitate din Romania. Toate review-urile sunt adunate intr-un un munte de informatii foarte valoroase pentru aspiratele la titlul de mamica. Multe din vise s-au implinit pe acest forum.
Cititi deci si evaluati si dvs: Top clinici fertilitate Romania 

Intrebari despre Clomid

Un studiu publicat anul trecut in jurnalul online BMJ a descoperit ca interventiile medicale pentru infertilitate nu imbunatatesc fertilitatea. Cercetatorii au comparat eficienta citratului de clomifen administrat oral, inseminarea intrauterina (numita si inseminare artificiala, presupune injectarea spermei in uter) si incercarea de a obtine o sarcina naturala fara asistenta medicala. Subiectii au fost femei care aveau infertilitate inexplicabila de peste doi ani.

Femeile care nu suferisera interventii medicale au avut o rata a nasterilor de 17 procente, in timp ce grupul caruia i-a fost administrat citrat de clomifen a avut o rata a nasterilor de 14 procente si grupul de inseminare artificiala a avut o rata a nasterilor de 23 de procente.

Grifo a considerat ca acest studiu este groaznic si ca nu poate crede ca a fost publicat. Grupul de tratament a exclus pacientele care au raspuns optim la tratamentul cu citrat de clomifen pentru evitarea nasterilor multiple, a declarat el, deci grupul a inclus numai pacientele care nu au raspuns prea bine la tratament si care aveau deja o rata redusa a sarcinilor.

Genetica si reproducerea asistata

Progresele din genetica deschid perspectiva abordarii reproducerii asistate ca reprogenetica, ceea ce teoretic ar da parintilor posibilitatea de a controla crearea genetica a copiilor inainte de a se naste, prin screening sau chiar prin inginerie genetica.
Astfel de scenarii aduc in mintea oamenilor ideea unui designer de copii, precum si discriminarea potentiala impotriva oamenilor care au ghinionul de a fi inferiori din punct de vedere genetic, ca in filmul Gattaca, realizat in anul 1997.

 Cititi: Riscurile maternitatii dupa 35 de ani

In realitate, oamenii sunt foarte interesati de testele genetice suplimentare asupra fetusilor, pentru depistarea problemelor medicale ce pun viata in pericol, ca retardul mental, orbirea, surzenia, cancerul, bolile de inima, nanismul si speranța redusa de viata, conform unui nou studiu efectuat de cercetatorii de la NYU Langone Medical Center.

Publicul este mai putin interesat de testele genetice prenatale care vizeaza inaltimea, calitatile atletice sau inteligenta, a spus cercetatorul Feighanne Hathaway. Studiul este prezentat detaliat in numarul din 22 ianuarie a editiei online a Journal of Genetic Counseling.

Studiul a aratat ca desi media a sugerat nevoia de „designeri de copii”, acest lucru nu pare sa fie adevarat printre adevarati beneficiari ai testelor genetice. Cititi: Ghid pentru cuplurile infertile

Tratamentul infertilitatii, prea multe medicamente

Unii critici ai reproducerii asistate sustin ca ea administreaza medicamente in exces in timpul sarcinii si al nasterii, care ar trebui sa ramana niste procese naturale. Specialistii protesteaza impotriva acestei idei, considerand aceste comentarii incredibil de caustice.
In acest caz, optiunea cuplurilor infertile este de a-si refuza tratamentul astfel ca sa nu aiba o sarcina incarcata de medicamente. Specialistii spun insa ca daca intrebati oamenii ce prefera, absenta sarcinii sau o sarcina insotita de medicamente, oamenii prefera sa aiba un copil si sunt dispusi sa accepte inconvenientele si sa-si asume riscurile.

Cuplurile infertile sunt de multe ori la fel de deprimate ca si bolnavii de cancer, spun medicii. De ce? Cand ii spui unui om ca are cancer, ii schimbi viata. Cand anunti un cuplu ca nu poate avea copii, le schimbi viata, si nu exista nici un mod de a ameliora aceasta situatie, iar asta este o mare problema.

Sarcina la diverse varste 

Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani
Sarcina intre 40-50 de ani
 

Inca ceva: nu sinteti singuri - suport online al celei mai mari comunitati online de limba romana

Ca orice mare aventura, a fi parinte presupune planificare si incredere in capacitatea proprie de a infrunta necunoscutul. Puteti fi siguri de un singur lucru: veti da mult si veti primi mult. Pentru suport, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

Sinteti pregatiti? Numai dumneavoastra puteti decide!

Interesant de citit Alegerea sexului copilului - mituri si legende.... si Alegerea sexului copilului – noi abordari 

Grupuri de suport online pe tema fertilitatii

Suportul si intelegerea sunt foarte importante atunci cand iti doresti sa devii mamica. Poti afla multe sfaturi de la alte mamici fericite care au trecut deja prin experienta ta. Este important sa stiti ca pe acest drum, nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.

Despre sanatatea femeii si FIV cititi si urmatoarele

Intrebari frecvente legate de FIV

Intrebari frecvente legate de FIV

Fertilizarea in Vitro (FIV) face parte, dintr-un capitol mare, numit Reproducerea Umana Asistata. Fertilizarea in Vitro inseamna crearea omului in afara corpului uman. Se foloseste…

Mic ghid al stimularii ovariene

Mic ghid al stimularii ovariene

HMG, HCG, FSH si LH recombinate sau urinare, citrat de clomifen, pompa cu GnRH ... In spatele acestor initiale, prescurtari ale unor nume de cele mai multe ori stranii pentru cine nu lucreaza in…

O noua tehnica FIV creste sansele de a ramane insarcinata

O noua tehnica FIV creste sansele de a ramane insarcinata

O noua tehnica FIV, la jumatate de pret, s-a dovedit a creste spectaculos sansele de a concepe un copil. Este deosebit de eficienta in special pentru viitoarele mamici cu varste de peste 30 de ani si…

 

Fertilizarea in vitro, povesti de succes

Vedete care au castigat lupta cu infertilitatea
Cand visul de a fi mama se implineste
Acum imi pot privi puiul si sunt o mamica fericita
O alta poveste FIV cu happy end ...
Am fost aspiranta pe Desprecopii si acum avem gemeni
Povestea noastra de succes in lupta cu infertilitatea
Lupta mea cu infertilitatea
Asteptam cu emotii marea intalnire
Acum sunt o mamica fericita si implinita
Ultima noastra sansa la fericire

  Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

  Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

autor: Adriana Levay, redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2014
referinte:
Associated Press, British Medical Journal 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Delphinas
    Delphinastrimis la 16/3/2009

    Multumim fetelor de la campanie pt toate eforturile lor si felicitari pt realizari.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII