Miracolul ovulatiei: CÂND se intamplă si CE o influențează
Ovulaţia este piatra de temelie a întregii vieţi. Fara ovulatie, nu exista fertilitate. Află tot ce trebuie stiut despre acest proces fantastic ce se intampla lunar in trupul femeii. ❤️
→ Iată care sunt zilele fertile din jurul ovulației, cum se calculează ovulația și ce probleme o pot influența.
- veti citi:
Miracolul ovulaţiei: piatra de temelie a vietii
CE ESTE OVULAŢIA?
Calculator al ovulatiei
Probleme ale ovulatiei
Ovulatia poate fi influentata de factori externi
Ce este fereastra fertila?
Cum poti detecta cel mai sigur perioada ovulatiei: 6 semnale pe care trebuie sa le stii
Miracolul ovulaţiei: piatra de temelie a vietii
A aduce pe lume un copil este un adevarat miracol insa nu trebuie sa uitam ca in spatele acestui miracol se afla un lant intreg de procese biologice care au trebuit să aibă loc pentru ca acel copil să fie conceput. Ovulaţia este piatra de temelie a întregii vieţi, iar pentru a înţelege modul de depăşire a problemelor de fertilitate, mai întâi trebuie să înţelegem cum apare ovulaţia şi modul prin care acest proces biologic permite unei femei să poarte un copil în pântec timp de nouă luni.
CE ESTE OVULAŢIA?
Atunci când o tânără femeie experimentează prima ei menstruaţie, ea deblochează o lume a opţiunilor şi a obstacolelor de fertilitate. După acest moment, corpul ei este capabil să maturizeze ovulul în ovarele ei, care apoi este eliberat prin tuburile Fallopian ale femeii în uter. Cele mai multe femei tinere nu îşi vor folosi ceva timp această putere, iar unele femei îşi petrec întreaga viaţă fără a putea să elibereze un ovul viabil care să ducă în cele din urmă la concepţia unui copil. Corpul feminin este organism uimitor ghidat de hormoni care creează o furtună perfectă pentru a favoriza reproducerea. Pentru femeile care îşi doresc o familie, dar se confruntă cu probleme, unul dintre primele lucruri pe care le abordăm noi la Centrul de Fertilitate Viera din Melbourne este capacitatea femeii de ovulaţie. Citeste detalii aici Urmarirea ovulatiei: metode si secrete
Ovulaţia este procesul de maturare şi eliberare a unui ovul. Totul începe în hipotalamus. Hipotalamusul se află în mijlocul creierului şi produce hormoni numiţi gonadotropine. Aceste gonadotropine se deplasează prin fluxul sanguin către glanda pituitară, unde transmit mesajul ca această glandă să înceapă să producă un alt hormon numit hormon foliculostimulant sau, pe scurt, FSH. Acest hormon măreşte cantitatea de estrogen trimisă la ovar şi începe maturarea ovulului. Pe măsură ce ovulul se dezvoltă, glanda pituitară eliberează hormonul luteinizant care maturizează în continuare ovulul şi îi declanşează eliberearea către tubul Fallopian şi călătoria sa către uter.
Zilele fertile ale unei femei - raportate la un ciclul menstrual cu durata de 28 de zile
Ceea ce este uimitor la acest proces este că se întâmplă în fiecare prima zi a menstruaţiei lunare. FSH inundă ovarele crescând cantitatea de estrogen până în a 7-a zi a ciclului. În a şaptea zi, când nivelul de estrogen este ridicat, hormonul luteinizant începe să fie eliberat, ceea ce se întâmplă, de obicei, în a 13-a zi a ciclului. Atunci când hormonul luteinizant este la cel mai ridicat nivel, ovulaţia va avea loc în următoarele 28-36 de ore. În acest timp, celulele care rămân în folicul sunt transformate în corpus luteum şi încep să producă mari cantităţi de progesteron, care pregătesc uterul să primească embrionul. Acesta este momentul perfect în care poate fi programat actul sexual sau un IUI pentru a concepe un copil.
Dacă nu cuplu nu are probleme de fertilitate, ar trebui să poată concepe un copil în timpul ovulaţiei. Dacă este conceput un embrion, în corpul femeii va fi pompat mai mult progesteron pentru a se crea un incubator pentru embrion. Dacă nu, această căptuşeală va fi eliminată, iar procesul va începe din nou la următorul ciclu.
CALCULATOR OVULATIE
Cu ajutorul acestui calculator de ovulatie, puteti calcula datele lunare cand aveti ovulatie si va puteti astfel mari sansa de a ramane insarcinata. Succes!
Probleme ale ovulatiei
Există multe lucruri care pot afecta capacitatea femeii de ovulaţie. După o perioadă de încercări fara succes, va deveni evident faptul că femeia nu poate concepe.
Si tutusi, atunci cand se pune diagnisticul de infertilitate, nu trebuie sarit imediat la concluzii, deoarece sunt necesare multe teste pentru a determina cauza reală a problemelor de fertilitate ale unui cuplu. Dacă glanda pituitară a unei femei nu eliberează cu succes FSH, terapia farmaceutică LH poate, de cele mai multe ori, să ajute. Medicamente ca Clomidul şi Letrozolul stimulează glanda pituitară să inducă ovulaţia, ceea ce poate permite unui cuplu să încerce să aibă un copil, iar dacă femeia nu poate să creeze aceşti hormoni necesari, i se pot injecta gonadotropine direct în abdomen.
Ovulatia poate fi influentata de factori externi
În afară de aceste probleme foarte importante care necesită o intervenţie specializată, ovulaţia poate fi influenţată negativ şi de factori externi. S-a dovedit că stresul şi creşterile sau pierderile excesive în greutate afectează capacitatea de ovulaţie a unei femei. De asemenea, subnutriţia, consumul de ţigări, alcoolul şi consumul de droguri pot avea un efect negativ asupra ovulaţiei. Atunci când îţi faci o programare la medic, acesta va efectua o evaluare completă pentru ca medicul să înţeleagă situaţia voastră de cuplu - specifică. Citeste detalii aici: 10 greseli care iti pot afecta fertilitatea cand vrei sa faci un bebelus
Ce este fereastra fertila?
Fereastra fertila este un concept de care poate inca nu ati auzit pana in momentul in care dorinta de a deveni mama nu devine presanta...
Ciclul fertilitatii feminine ramane un mister pentru multi barbati si femei deopotriva, insa cunoscand fereastra fertila puteti ramane insarcinata mai repede. "Fereastra fertila" se refera la intervalul din ciclul de fertilitate feminin in timpul careia o femeie este capabila sa ramana gravida citeste detalii despre fereastra fertila aici.
Cum poti detecta cel mai sigur perioada ovulatiei: 6 semnale pe care trebuie sa le stii
In timpul ovulatiei - ovarele unei femei elibereaza un ovul iar acel ovul are o sansa de a fi fecundat. Cand ovulul este fertilizat, esti insarcinata! Daca iti doresti sa devii cat mai repede insarcinata este esential sa stii exact cand sunt zilele ovulatiei. Afla cand ovulezi si sporeste-ti sansele de a concepe un bebelus. Iata 6 semnale pe care trebuie sa le stii - pentru a detecta cat mai sigur perioada ovulatiei.
Despre ovulatie pe larg:
Cu falsitate despre fertilitate
Fertilitatea: varsta ideala, fereastra fertila, mituri si trucuri pentru conceperea unui copil
Inseminarea intrauterina cu ajutorul Berzei (video)
Cum stiu cand ovulez?
Hormonii influenteaza viata sexuala a femeilor
Daca vrei ca barza sa iti aduca un baietel - ce trebuie sa mananci
Daca vrei ca barza sa iti aduca o fetita - ce trebuie sa mananci
Informatie si sustinere pentru femeile care doresc sa aiba un copil
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com.
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.
Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
autor: echipa Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII