Manualul tatalui incepator (sau secretele meseriei de tata)

Manualul tatalui incepator

Manualul tatalui incepator (sau secretele meseriei de tata)

Textul care urmeaza este, strict vorbind, complet inutil pentru cei care arata ca Brad Pitt, au milioane de euro in banca, sunt soti model pentru sotiile lor absolut incantatoare si tati perfecti pentru cei 5 copii perfecti pe care i-au facut exact cand trebuie, nu au de ce sa piarda 30 de minute citind restul.

Ceilalti barbati interesati de titlu cunosc si ei toata informatia care urmeaza, dar e posibil sa nu-si dea seama de asta. Pentru ei, poate ca ar fi util sa citeasca sfaturile urmatoare, care le vor confirma ingrijorarile si intrebarile cu care se confrunta in rolul de tatic...

- veti citi:
Upgrade la meseria de tatic
Fii un tata responsabil
Ia decizii mature
Pregateste-te pentru meseria de tata
Ofera suport si intretinere
Primii ani ai copilului: rolul tatalui
Noua relatie cu ea, acum mamica
Momente dificile ale taticilor
Momente dificile ale copilariei copilului tau
Parintii sunt pe viata
Aspecte speciale: violenta domestica, prejudecati si educatie
Despre si cu tatici incepatori

Cand ai decis ca faci upgrade la meseria de tatic...

Ati luat decizia sa faceti marele pas de la un cuplu la un cuplu cu copil. Pe langa anxietatea performantei (da, doamnelor, si  ei au asemenea dubii si complexe), oare mai e ceva de facut? Poate de pus bani deoparte pentru cumparaturi? Gasit un doctor bun? Altceva?

Adevarul este ca responsabilitatile de tata incep cu mult timp inainte de a decide sa incercati. Cu aceasta incepem lista cronologica a celor 10 reguli pentru tatal incepator:

1. Fii un tata responsabil

Majoritatea tatilor incepatori au varste undeva intre 23 si 35 de ani, adica suficient de aproape de varsta la care totul e posibil, cerul e limita, iar consecintele par sa se topeasca la orizont. Stilul de viata dinainte de conceptie poate insa duce la probleme diverse ale copilului/familiei, care ar putea fi evitate cu aceasta regula simpla: fiti responsabili.

Consumul de alcool in exces, ca si consumul de droguri, poate duce la deficiente transmisibile genetic. Un tata a carui sanatate este afectata de alcool poate afecta in felul acesta sanatatea fatului, de la vedere, la organe interne si capacitatea intelectuala. Un tata care fumeaza in timpul sarcinii mamei (daca starea ei de greata ii permite) creaza un mediu propice multor tulburari de sanatate pentru copil.

Asadar, viitori tati: faceti o schimbare de stil de viata cu cel putin un an inainte de a incerca sa concepeti. Limitati consumul de alcool in acea perioada, incercati sa incetati consumul de substante nocive - inclusiv tutun. Daca e cazul, adoptati un stil mai sanatos de viata pentru restul vietii.

2. Ia decizii mature

Decizia unui cuplu de a avea un copil ar trebui sa fie precedata de o analiza sobra si matura a unor factori esentiali, printre care: maturitatea partenerilor, conditii medicale, resurse suficiente. Nu este vorba de a astepta pana aveti o vila cu trei etaje si destui bani pentru a va trimite copilul la Oxford pentru studii, ci de minimul necesar unor conditii decente de viata.

Maturitatea si stabilitatea cuplului este poate cel mai important factor. In majoritatea cazurilor de divort dupa aparitia copilului, cauzele pot fi gasite intr-o analiza insuficienta a stabilitatii cuplului, valorile commune ale partenerilor, etc. Tensiunile si efortul la care este supus cuplul dupa ce apare copilul duc adesea de la incertitudine si ambiguitate la ruptura. Cel mai tragic este faptul ca tocmai copilul va suferi cel mai mult de pe urma despartirii. 

3. Pregateste-te pentru meseria de tata

Sa presupunem ca sunteti intr-o relatie stabila si ati luat o decizie responsabila de a avea primul copil, iar asteptarea de 40 de saptamani a inceput. Responsabilitatile tatalui nu se limiteaza la preluarea sarcinilor domestice de la mama sau mersul impreuna la controale. Pe langa acestea, tatal ar trebui sa se informeze asiduu despre diferite aspecte ale sarcinii, nasterii si primelor luni din viata, folosind ampla literature de calitate existenta pe internet; sa fie consitient de diferitele etape ale sarcinii si de schimbarile psihice si fiziologice prin care trece mama; sa se instruiasca in detaliu despre nastere, riscuri si diferite scenarii; sa pregateasca un mediu sanatos, confortabil si sigur pentru nou-nascut; si sa se educe in toate sarcinile pe care le poate prelua imediat dupa nastere. Daca mama accepta, tatal ar trebui sa mearga la cat de multe controale posibil si mai ales sa fie prezent la nastere.

Pe langa ajutorul real pe care il poate da mamei, privilegiul de a-si cunoaste copilul inca de la nastere ar trebui sa fie un motiv sufficient pana si pentru cei mai tematori tati.  Cititi: Pregatiti-va pentru a deveni parinti (cu umor) si  Lectiile barbatilor: Ce sa NU faceti in sala de nasteri

4. Ofera suport si intretinere

Ati adus copilul si mama acasa si intreaga familie incearca sa gaseasca noul ritm de viata. Daca v-ati inchipuit ca, odata trecute cele 40 de saptamani, veti reveni la ritmul de dinainte, ganditi-va din nou. E o noua etapa din viata, si lucrurile nu vor mai fi niciodata ca inainte. Primele luni din viata bebelusului sunt marcate de mult efort, frustrari si incercari pentru intreaga familie. Tatal poate sa ajute preluand cat mai multe din treburile casnice, dar mai ales fiind atent la schimbarile - absolut naturale - de comportament ale mamei.

Depresia postnatala este o conditie foarte raspandita care afecteaza mamele pana la 6 luni dupa nastere. Efectele pot fi diminuate prin cat mai multe interactiuni sociale pozitive, activitati diverse in afara spatiului domestic, efort fizic moderat, etc. Sprijnul tatalui in perioada de alaptare (care se poate extinde cu usurinta pana la 2-2 ani si jumatate) este de asemenea important.  Cititi: Când tatal este gelos pe noul nascut

Nu in ultimul rand, proaspatul tata trebuie sa fie constient de schimbarile prin care poate trece el insusi: multi barbati trec printr-o perioada de gelozie fata de copil, datorata atentiei scazute de care vor beneficia de la partenera (a carei preocupare majora este si trebuie sa fie copilul). Un fapt de retinut este si acela ca libidoul mamei poate fi redus sau inexistent pana la 2 ani de la nastere.

Citeste si Depresiile proaspatului tatic: de la fericire la oboseala si depresie

5. Primii ani ai copilului: rolul tatalui

Copilul creste si incepe sa poata interactiona din ce in ce mai mult cu parintii. Pe langa ajutorul dat in diferite etape de tranzitie ca bebelus (boli, aparitia dintilor, mersul), tatal poate sa inceapa sa formeze relatia speciala cu copilul, care distinge deja rolurile diferite ale parintilor. Elementele de educatie pe care le poate absorbi un copil intre 2 si 5 ani nu sunt in nici un fel apanajul sau datoria exclusiva a mamei ori educatoarelor.

Cu rabdare, multa informare si pregatire specifica, tatal poate ocupa un rol semnificativ in dezvoltarea emotionala si intelectuala a copilului. Deveniti acel parinte care-I citeste copilului la culcare; care deseneaza , joaca jocuri logice sau de memorie cu copilul; care merge la locul de joaca si ii da incredere copilului printr-o ghidare responsabila in diferite activitati fizice. Ocupati locul potrivit cu asteptarile instinctive ale copilului: tatal poate inspira stabilitate, calm, certitudine. Fiti un model si o prezenta protectoare pentru copil.

Citeste si Viata + 1 sau cum senzationalul de odinioara are astazi alta definitie

6. Noua relatie cu ea, acum mamica

Noua etapa (in trei) aduce cu ea si o redefinire a relatiei dintre parinti. Partenera dv. tocmai a trecut printr-o experienta fizica pe care nici un barbat nu o poate cunoaste. Este copilaresc sa va imaginati ca experienta maternitatii nu va produce schimbari in fizicul si mai ales psihicul mamei. In multe culturi, aceste schimbari sunt venerate, datorita conotatiilor spirtuale ale nasterii si fertilitatii. Totusi, cultura vestica moderna are o inclinare spre mitul tineretii eterne si a vanitatii aspectului exterior.

Tatal ar trebui sa aprecieze ca are mai mult decat doar o partenera de viata, are o partenera in cresterea si educarea copilului. Noua relatie pe care o veti dezvolta cu partenera se bazeaza pe maturitate, respect si dorinta de a asigura o copilarie fericita copilului. Acesta va observa cele mai mici detalii ale relatiei dintre parinti, iar orice aspect negativ (lipsa de respect, denigrarea, certuri) ii va afecta dezvoltarea si sansele de succes in viata.  Cititi Viata sexuala inainte si dupa nastere

7. Momente dificile ale taticilor

In continuarea punctului precedent vine aspectul important al stabilitatii cuplului cand copilul are intre 3 si 8 ani. Datorita varstei medii a parintilor, schimbarilor aduse de maternitate si ritmul de familie, barbatii trec printr-o perioada critica si sunt adesea responsabili pentru crize de familie. O gluma bine cunoscuta descrie barbatul care se trezeste intr-o dimineata in vacarmul de familie, se uita in jur si se intreaba: cine sunt toti astia?

Instrainarea de partenera si copii, in jurul varstei de 40 de ani, nu este un fenomen rar intalnit. Tatii se pot pregati din timp pentru acea perioada critica. Nesiguranta legata de masculinitatea lor, trecerea in alta categorie de varsta, perceptia ca sunt marginalizati in familie, toate acestea sunt manifestari pe care barbatul le poate preconiza si evita in mare masura. Cel mai important element in aceasta pregatire este asumarea rolului din familie si deschiderea de canale noi de discutie cu partenera. O lectie importanta pe care o putem invata de la femei este rolul pozitiv al comunicarii, lucru la care barbatii sunt in general deficitari.

Pentru a pune punctual pe i, cu totii imbatranim. Nu trebuie provocata o criza atunci cand realizam acest lucru. Provocand o ruptura in familie prin relatii extra-conjugale, abuz, etc. nu numai ca nu intoarce ceasul inapoi, dar ii ia tatalui toata demnitatea si respectul de care s-ar fi putut bucura altfel. Invatati sa recunoasteti semnele crizei de masculinitate, comunicati cu familia si asumati-va cu mandrie noua etapa din viata. Copiii va vor multumi in felul lor pentru ca le asigurati o copilarie normala.

Citeste Ghidul taticilor pentru reaprinderea pasiunii

8. Momente dificile ale copilariei copilului tau

Pregatirea pentru momente grele nu se reduce la adulti; iar in lunga perioada intre varstele de 5 si 14 ani parintii (tatii in special) au timp sa se pregateasca pentru socurile pubertatii si adolescentei. Pare simplu de spus, dar marea majoritate a tatilor sunt complet nepregatiti atunci cand fata de 14 ani vrea sa invite la cina pe prietenul ei.

Adesea, lipsa de prevedere a tatilor se traduce in reactii ridicole de gelozie si ne-acceptare a realitatii. Cel mai sigur remediu este obisnuinta de a va vedea copilul (inca de la nastere, sau de cand schimbati primul diaper), ca o persoana distincta, cu propria ei viata, care merita respectul deplin pe care il acordati unui adult. Respectand personalitatea copilului, alegerile si realizarile sale in fiecare clipa va va ajuta sa treceti mai usor peste criza  tatalui cu fiica la pubertate.  Cititi: A fi tata inseamna sa fii o calauza 

9. Parintii sunt pe viata

In ciuda perceptiei de libertate regasita a parintilor atunci cand copiii ajung la varsta majoratului, trebuie reamintit ca parintii sunt pe viata. Copiii vor continua sa va dea bataie de cap, nopti nedormite si griji, chiar dupa ce au plecat de acasa. Proverbul  copii mici, probleme mici; copii mari, probleme mari exprima acest fapt foarte convingator. Dati-le copiilor certitudinea ca veti fi acolo si cand vor fi adulti, pentru un sfat sau o discutie sau sprijin. Aceasta garantie ii va ajuta foarte mult prin toate incercarile prin care vor trece ei insisi.

10. Aspecte speciale: violenta domestica, prejudecati si educatie

Copiii invata prin exemplu si reflecta nemilos asupra noastra alegerile noastra de viata, ceea ce facem bine sau rau. Copiii invata cel mai bine prin succes, avand experiente pozitive sub supravegherea adultilor. In acelasi fel, copiii invata respectul pentru ceilalti si regulile societatii din exemplul parintilor. Datorita statisticilor, este in principal responsabilitatea tatilor atunci cand copiii devin abuzatori sau manifesta prejudecati in societate. Abuzul domestic este o tortura psihologica asupra copiilor, care provoaca dezechilibre greu de recuperat la varsta adulta. Un copil care abuzeaza repeta cel mai adesea abuzul pe care l-a vazut in familie.

In ziua de azi, misoginsimul, prejudecatile rasiale si infractionalitatea sunt plagi sociale care ar fi foarte mult diminuate daca fiecare tata ar da un exemplu pozitiv in toate aceste aspecte, in viata de zi cu zi. Efortul nu este prea mare, cand ne gandim ca in acest fel asiguram in primul rand o societate mai buna pentru copiii nostri.

Mult succes in noua cariera tuturor proaspetilor tati!

Speram ca ti-au fost de folos gandurile celor ce deja au mers pe drumul asta. Poate ai si tu o parere? Poate vrei sa ne spui cum se vede lumea ta, din pragul camerei bebelusului tau? Nu ezita, vrem sa aflam. Intra pe forum si povesteste-ne experienta ta.

Asteptam gandurile taticilor despre Meseria de Tatic la acest topic >>.

Despre si cu tatici incepatori merita citit si:

Drepturile unui tatic: Concediul de paternitate
Si taticii sufera de baby blue?
Povestea in direct a unui proaspat tatic
Depresiile proaspatului tatic: de la fericire la oboseala si depresie
Taticii care schimba scutecele sunt barbatii care schimba lumea
Viata + 1 sau cum senzationalul de odinioara are astazi alta definitie 
Pentru prima oara singur acasa cu bebelusul... 
Pacatele taticilor egoisti

  Forumul taticilor
Doar pentru tatici, acei tatici care vor sa conteze in viata copiilor lor 

 autor: Un tatic de la Desprecopii.com, Tote drepturile rezervate, Desprecopii.com, februarie 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. jurnaldetata.ro
    jurnaldetata.rotrimis la 14/3/2010

    Excelente sfaturile. 10, apoi trec zilele ºi vezi cã sunt 100, dupã aceea 1000 ºi mult mai multe lucruri frumoase pe care le aduce un bebe în viaþa de tãtic.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII