Probleme de invățare la copii: 5 situații identificate și sfatul specialistului în parenting

Probleme de invatare la copii -  5 situatii identificate si sfatul specialistului in parenting

Probleme de invățare la copii: 5 situații identificate și sfatul specialistului în parenting

Oare copilul meu are probleme de invatare? Aceasta intrebare o primim foarte des la Desprecopii.
Parintii pot observa semne si indicii care le pot sugera ca copilul lor are probleme de invatare. Acestea includ dificultati constante in intelegerea si retinerea informatiilor, lupta in a-si exprima gandurile si ideile, lipsa progresului in dezvoltarea abilitatilor de citire, scriere sau matematica, sau dificultati in pastrarea ritmului cu colegii de clasa. Copiii pot, de asemenea, sa arate semne de frustrare, anxietate sau scaderea increderii in sine legate de scoala. Este important pentru parinti sa fie atenti la aceste semnale si sa discute cu profesorii si specialistii in educatie pentru a identifica si aborda problemele de invatare cat mai devreme posibil, pentru a oferi sprijinul si resursele necesare copilului lor.

Probleme de invatare la copii: 5 situatii identificate si sfatul specialistului in parenting

Copilul are probleme de invatare? Iata 5 situatii si sfatul specialistului

🔸 Situatie: Vorbirea copilului tău este greu de urmărit. Ii este deseori greu să-și găsească cuvintele sau să-și organizeze gândurile. Te înțelege deseori greșit. Are probleme în a-și reaminti anumite lucruri.

Cauza posibila si conduita de urmat: 

Ar putea fi vorba despre o dezvoltare lentă, inabilități de limbaj și vorbire. Probleme de atenție și – sau memorare.

Sfat: consultați pediatrul acesta va evalua copilul și își va da cu părerea dacă este necesar un anume tratament special.

🔸 Copilul tău școlar vorbește bine însă are probleme cu scrisul. Deseori amână temele sau nu poate să-și termine proiectele scrise. Le cere altora (sau parintilor) să scrie pentru el. 

Cauza posibila si conduita de urmat:

Ar putea sa aiba  dificultăți de scriere sau disgrafie. Tulburări ale activității motorii fine.

Sfat: Cereti sfatul unui specialist în psihologie educațională să evalueze copilul. Solicitați o întâlnire pentru a discuta problema specifică și posibile soluții la școală. Profesorii vă pot oferii ajutor în privința organizării și a mecanicii scrisului. Profesorii pot recomanda și meditații în afara școlii .

CIteste Meditatiile suplimentare - rolul lor in imbunatatirea notelor copilului si de ce pot fi necesare

🔸 Copilului îi este greu să înțeleagă ceea ce citește însă poate urmări ceea ce citește altcineva. Ii este greu să-și amintească informațiile scrise.

Cauza posibila si conduita de urmat:

Are dificultăți de învățare vizuală - dislexie. Are vocabular sărac, dificultăți din conceptualizare, probleme de atenție.

Sfat: Cereți profesorilor copilului să evalueze problema. S-ar putea să fie nevoie de meditații particulare cu grad mai intens.

🔸 Copilul are probleme de memorare. Ii este greu să spună o poveste în ordinea corectă. Are probleme cu matematica.

Cauza posibila si conduita de urmat:

Este probabil sa aiba dificultăți de memorare si dificultăți de gândire, probleme de atenție, număr mic de strategii de memorare.

Sfat:  Dacă aceste probleme provoacă dificultăți la școală cereți o evaluare profesorilor. Cereți sfaturi despre cum să puteți ameliora memoria copilului si cum să-i îmbunătățiți abilitățile de organizare și capacitatea de concentrare .

🔸 Comportamentul copilului este o cauză de îngrijorare. Este agresiv cu alți colegi sau cu profesori. Este sfidător acasă. Se poartă urat acasă. Nu reușește să țină pasul cu școala.

Cauza posibila si conduita de urmat:

Cel mai probabil copilul are probleme de învățare. Probleme de comportament. Hiperactivitate. Eventual depresie .

Sfat: Rugați profesorii copilului să identifice domeniile problematice și obțineți recomandările lor în vederea rezolvării problemei. Cereți opinia pediatrului care poate să își dea cu părerea dacă este necesară consiliere psihologică.

➡️ CIteste si Copilul are probleme de invățare: 10 cauze și strategii pentru a-ți ajuta copilul

Si copiii supradotați pot avea probleme de invatare

Dacă aceste situatii si cauze posibile v-au ingrijirat, e bine sa stiti ca si copiii supradotați au nevoie de ajutor uneori 

Copiii care au abilități deosebite în ceea ce privește cititul, limbaj, raționamentele matematice, știința, artele sau sportul sunt deseori considerat supradotați. Acești copii au de obicei numeroase domenii de interes și absorb mai usor informatiile decât alții de aceeași vârstă fiind deseori capabil să lucreze singuri de la o vârstă mai mică. 

Desi pare paradoxal, copiii supradotati, care se remarca printr-un potential intelectual deosebit, pot, de asemenea, sa se confrunte cu probleme de invatare.

Problemele de invatare pot aparea la copiii supradotati din diverse motive, desi este important de mentionat ca fiecare copil este unic si poate experimenta dificultati specifice. Iata cateva motive posibile pentru care copiii supradotati pot avea probleme de invatare:

❗ Adaptarea sociala:

Copiii supradotati pot sa se simta diferiti de ceilalti copii din cauza nivelului lor ridicat de inteligenta si intereselor neobisnuite. Aceasta diferenta poate duce la dificultati in adaptarea sociala si la sentimente de izolare.

❗ Perfectionismul:

Multi copii supradotati sunt perfectionisti si pun presiune asupra lor insisi sa performeze la cel mai inalt nivel. Aceasta presiune poate duce la anxietate si la evitarea activitatilor sau situatiilor care le-ar putea provoca esec.

❗ Inechitatea in invatamant:

Sistemul educational poate sa nu ofere intotdeauna resursele si provocarile necesare pentru a mentine interesul si angajamentul copiilor supradotati. Acest lucru poate duce la plictiseala si dezinteres, ceea ce afecteaza performanta scolara.

❗ Abilitati socio-emotionale subdezvoltate:

Unii copii supradotati pot sa aiba abilitati socio-emotionale subdezvoltate sau sa intampine dificultati in gestionarea emotiilor. Aceasta poate afecta relatia lor cu colegii si cu adultii.

❗Incompatibilitatea cu metodele de invatare obisnuite:

Metodele de predare si programele educationale standard pot sa nu fie adecvate pentru copiii supradotati, ceea ce poate duce la plictiseala si la scaderea motivatiei lor pentru invatare.

❗ Tensiuni in familie:

Presiunea de a performa la un nivel inalt poate genera tensiuni in familie, in special daca asteptarile sunt ridicate.

Este important ca parintii si profesorii sa identifice si sa abordeze aceste probleme in mod adecvat, oferind sprijin emotional si educational pentru a ajuta copiii supradotati sa depaseasca dificultatile si sa-si atinga potentialul maxim.

Așa cum copiii cu probleme de învățare au nevoie de ajutor, și copiii supradotați merită programe speciale de dezvoltarea talentelor lor . In lipsa acestor programe unii copii supradotați nu-și realizează potențialul în cadrul clasă. Uneori sunt lipsiți de recompensă emoționale pentru realizările lor școlare și astfel își pierd încrederea în sine și se simt din ce în ce mai nu reușiți izolați de anturajul lor astfel e pot deveni plictisiți și dezinteresați .

Asigurarea programelor pentru copii supradotați nu este întotdeauna un lucru ușor pentru școală. Fară instruire specială, profesorii pot considera dificil să abordeze gândirea avansată unui elev supradotat. Deseori  bugetele școlare nu permit angajarea unor profesori instruiți să lucreze cu copiii supradotați. Majoritatea copiilor supradotați beneficiază de o strategie ce combină studiul independent. Un elev cu abilități excepționale într-un anumit domeniu - cum ar fi muzica sau altele interpretative poate fi luat în considerare pentru admiterea într-o școală specializată.

Despre tulburarile de invatare  - pe larg:

Disgrafia la copil
Dislexia copilului: cauze si tipuri
Dispraxia si manifestarile ei
De ce nu este copilul meu atent in clasa? Oare are deficit de atentie?

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți. Alături de materialele sale, veti gasi si contributii unice ale unei echipe de psihologi olandezi, specializati in parenting.
referinte: positive-parenting-ally.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII