Cum invățăm copilul să ia propriile decizii: 8 sfaturi de ajutor

Cum invatam copilul sa ia propriile decizii: 8 sfaturi de ajutor

Cum invățăm copilul să ia propriile decizii: 8 sfaturi de ajutor

Una dintre cele mai importante aptitudini pe care le putem dezvolta propriilor copii, este de a-i ajuta sa-si gaseaza vocea interioara si sa ia decizii singuri. Exista multe situatii in care un copil trebuie sa decida ce are nevoie si sa fie capabil sa se exprime.

• Iata cum invatam copilul sa ia propriile decizii: 8 sfaturi utile.

► veti citi:
Cum invatam copilul sa ia propriile decizii?
Luand decizii, copilul va invata ca parerea lui conteaza
Iata cateva sfaturi prin care iti inveti copilul sa ia decizii in ceea ce il priveste

Cum invatam copilul sa ia propriile decizii?

Una dintre cele mai importante aptitudini pe care le putem dezvolta propriilor copii, este prin a-i ajuta sa-si gaseaza vocea interioara si sa ia decizii singuri. Exista multe situatii in care un copil trebuie sa decida ce are nevoie si sa fie capabil sa se exprime.

De multe ori, in calitate de parinti, planuim ce ar trebui sa invete copiii nostri, le controlam notele de la scoaa, le planificam activitatile si evenimentele, si chiar le influentam alegerea prietenilor. Insa exista momente, cand trebuie sa le permitem copiilor nostri sa aiba un cuvant de spus.

Luand decizii, copilul va invata ca parerea lui conteaza

Este important sa ne invatam copilul sa stea pe propriile picioare, sa priveasca oamenii in ochi si sa vorbeasca in mod clar. Atunci cand invata sa faca acest lucru, copilul nostru va descoperi ca este auzit si ca parerea lui este importanta.

Iata cateva sfaturi prin care iti inveti copilul sa ia decizii in ceea ce il priveste

Lasa-l sa-si aleaga singur meniul la restaurante sau fast-food.

Lasa-l sa isi rezolve si singur problemele cu prietenii sau sa pledeze pentru el insusi in diferite situatii. A sti cum sa vorbeasca atunci cand exista o problema si sa abordeze situatia intr-un mod politicos si respectuos este o abilitate foarte importanta.

Incepeti cu deciziile care nu conteaza. Ofera-i alegeri pe care le le puteti accepta si voi ca parinti. Vrea sa exerseze la matematica sau la ortografie? Nu ii pune intrebari care nu vor fi acceptabile in cazul in care va raspunde "Nu". De exemplu: "Vrei sa exersezi la romana?" nu este o intrebare pe care sa i-o adresezi daca el chiar trebui sa studieze la romana! Daca va raspunde "Nu", atunci esti blocat. Ofera-i optiuni pentru a alege intre doua acceptabile.

Atribuie-i temele saptamanale si permite-i sa stabileasca ordinea in care se vor finaliza lucrarile. Acest lucru este ideal pentru copiii din ce in ce mai independenti in procesul de invatare. Odata ce si-a terminat temele, isi va putea folosi restul timpului la discretie, in limitele deja stabilite. In cazul in care termina mult mai devreme decat era de asteptat, NU ii atribui alte teme. Acest lucru il va descuraja si ii vei arata ca eficienta sa nu conteaza.

Lasa-l sa invete ce poate face cu timpul sau liber. In cazul in care se plictiseste, va trebui sa isi dea singur seama ce sa faca in continuare. Cere-i sa creeze o lista de activitati care il bucura, si sa o plaseze intr-un loc vizibil, cum ar fi pe frigider. Cand se plictiseste, arata-i lista.

Invata-l sa isi identifice si sa-si exprime sentimentele. Atunci cand are o problema sau este frustrat, incurajeaza-l sa vorbeasca. Este important sa invete sa articuleze atunci cand are probleme. Cum va invata sa-si rezolve propriile probleme in cazul in care nici macar nu poate explica care sunt acestea? Fii un ascultator activ atunci cand iti vorbeste.

Invata-l sa citeasca si sa identifice expresii ale oamenilor, limbajul corpului si indicii non-verbale. Acest lucru il ajuta sa fie constient si sa identifice indiciile pe care oamenii le ofera atunci cand exista probleme sau probleme care trebuie rezolvate.

Arata-i cum sa discute diferite puncte de vedere. Ajuta-l sa inteleaga ca este bine sa aiba o opinie diferita sau un punct de vedere diferit de al altora. Trebuie sa invete cum sa discute diferite puncte de vedere si sa mentina o conversatie pozitiva. Ajuta-l sa realizeze ca nu toata lumea va fi intotdeauna de acord cu el, dar, in ciuda acestor diferente, se pot forma prietenii.

Fiind capabil sa isi articuleze sentimentele si punctele de vedere, este un pas important in procesul de invatare al copilului si autonomie a copilului. Un pas catre indepedenta.

 

Teatrul si magia sa: cum stimuleaza imaginatia copilului si il face mai sigur pe el

Teatrul ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine viata pentru ca teatrul este o versiune mai sofisticata a unor instincte umane de baza, asa cum este mima sau identificarea cu personajele din povesti. Iar pentru un copil, teatru este o parte a rutinei de fiecare zi. Probabil ca ai asistat deja la punerea copilului intr-un rol, fie real sau imaginar. Teatrul este o parte a vietii iar copilul stie acest lucru inca din primii ani ai vietii.
Dar sa vedem ce ii face pe copii sa isi doreasca sa mearga la teatru ...

Iata cum stimuleaza teatrul imaginatia copilului si cum poti tu, ca parinte sa participi la acest joc benefic pentru imaginatia si independenta sa.

 

Despre increderea in sine a copilului tau, merita citit si:

Media Digitala in viata copilului: intre distractie, violenta si prea mult timp petrecut in interior
Primele responsabilitati ale copilului: de ce e important sa ne implicam copilul in treburile casnice
Cum asisti la o criza de furie a copilului si ce trebuie sa stii
Copiii urasc sa auda cuvantul NU: ce trebuie sa stii si de ce este important sa ai la indemana alternative explicate
Cine stabileste ora de somn a copilului?

Comunitate si grupuri de suport

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII