Cum să ai o sarcină sanatoasă dacă ai probleme cu greutatea: riscuri și sfatul medicului

Cum sa ai o sarcina sanatoasa daca ai probleme cu greutatea: riscuri si sfatul medicului

Cum să ai o sarcină sanatoasă dacă ai probleme cu greutatea: riscuri și sfatul medicului

Am niște kilograme in plus și sunt insarcinată - va afecta acest lucru sănătatea mea sau a bebelușului? Sunt multe astfel de intrebari deschise puse pe forumul Desprecopii.
Femeile supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta diverse afecțiuni de sănătate, precum diabet gestațional, hipertensiune arterială, preeclampsie și chiar tromboze, care pot influența negativ atât mama, cât și fătul.

În al doilea rând, greutatea excesivă poate afecta dezvoltarea fetală. Femeile supraponderale sau obeze pot avea un risc mai mare de a naște un copil cu greutate mare la naștere, care poate avea dificultăți în a se adapta la viața extrauterină și poate necesita îngrijiri medicale suplimentare.

→ Poate fi sarcina afectată de kilogramele in plus ale mamei? Află care sunt riscurile care pot apare și ce trebuie să știi dacă ai niste klograme in plus...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cele mai frecvente complicatii ale sarcinii asociate cu o greutate mare sunt
Cu un IMC de 30 sau de mai mare, poate insemna ca esti mai susceptibila sa ai parte de...
Obezitatea unei mamici poate avea si alte urmari
Ce pot face pentru a avea o sarcina sanatoasa?
Pe langa o dieta sanatoasa, nu uita de suplimente
Discuta cu medicul despre orice ingrijorare sau nedumerire
Greutatea in timpul sarcinii: cat este sanatos si cat nu

Am niste kilograme in plus - va afecta acest lucru sanatatea bebelusului?

Am niste kilograme in plus - va afecta acest lucru sanatatea bebelusului? - iata o intrebare sincera si deschisa pusa pe forumul Desprecopii. Asadar, cum va afecta greutatea mea copilul dar si pe mine?

Cele mai multe viitoare mamici supraponderale se pot bucura de o sarcina sanatoasa. In general, greutatea in plus a mamicii nu are un efect asupra sarcinii sau a nasterii copilului. Dar... e bine sa stii ca:

Un indice de masa corporala ridicat poate indica anumite riscuri

Cu toate acestea, avand probleme de greutate, cu un indice de masa corporal crescut (IMC), puteti fi afectate de anumite complicatii. Este posibil sa nu prezentati nici una din aceste complicatii, dar este util sa fiti constiente de ele, pentru orice eventualitate.

Medicii nu cunosc motivele exacte de ce greutatea poate face o diferenta la cat de bine decurge o sarcina sau nu. Imaginea este complicata, deoarece exista atat de multi factori care pot influenta sanatatea voastra, cum ar fi varsta, istoricul familial, stilul de viata si originea etnica. Toate pot juca un rol. Cu toate acestea, cu cat un IMC este mai mare, cu atat sansele de a avea o complicatie in timpul sarcinii vor creste.

Pentru a sti ce IMC ai - iata mai jos cum il poti calcula.

Indicele masei corporale (body mass index - BMI sau IMC) este folosit in medicina pentru a determina riscul unei persoane de a dezvolta boli pe fondul greutatii prea mici ori prea mari. Totusi, acesta este o aproximare si nu masoara procentul de grasime din corp.
Formula folosita este una simpla: greutatea (kg)/inaltime (m)2. De exemplu: o femeie cu greutatea de 55 kg si 1,65 m, va avea un IMC de 55/(1,65 x 1,65) = 55/2,7225 = 20,2

In prezent, se defineste IMC-ul normal ca fiind intre 18.5 si 24.9.

Unele dintre cele mai frecvente complicatii ale sarcinii asociate cu o greutate mare sunt:

 diabet gestational
 tensiune arteriala crescuta (hipertensiune gestationala)
 pre-eclampsie, ceea ce se intampla atunci cand exista o problema cu placenta
 un travaliu mult prea rapid

Cu toate acestea, excesul de greutate ridica posibilitatea ca sarcina sa fie mai lunga de 40 de saptamani. De unde va rezulta inducerea travaliului.

Cand vei naste, avand un IMC de 30 sau de mai mare, poate insemna ca esti mai susceptibila sa ai parte de:

 o nastere asistata (cu forceps / ventuza)
 o cezariana
 sangerare abundenta dupa nastere (hemoragie postpartum sau PPH)
 o infectie pe rana, daca dai nastere prin cezariana
 un cheag de sange intr-o vena profunda la nivelul piciorului (tromboza venoasa profunda sau TVP) sau in plamani (embolie pulmonara sau PE)
 mai mult timp petrecut in spital, din cauza complicatiilor

greutate sarcina

Obezitatea unei mamici poate avea si alte urmari

Daca esti supraponderala sau obeza in timpul sarcinii, sansele sa ai un copil mare (macrosomie fetala) cresc si ele.

Pe de alta parte, fiind supraponderala sau obeza, ai putea la fel de usor sa dai nastere si unui copilas mic. Daca ai o greutate in plus in jurul mijlocului, poate fi dificil pentru moase si medici sa evalueze cu exactitate cresterea si dezvoltarea copilului. Cele mai multe femei care au un IMC de peste 40 au nevoie de ecografii suplimentare pentru ca medicii sa se asigure de bunastarea fatului.

Cu toate ca este putin probabil, obezitatea unei mame poate creste, de asemenea, sansele anumitor defecte. Aceste defecte ar putea afecta creierul si maduva spinarii (defecte de tub neural), inima sau peretele abdominal al copilului. Va asiguram insa ca acestea sunt conditii rare.

Va puteti proteja copilul impotriva defectelor de tub neural, prin administrarea de 5 miligrame (mg) de acid folic pe zi, in timpul primului trimestru de sarcina. Adresati-va moasei sau medicul dumneavoastra pentru mai multe informatii / reteta.

Ce pot face pentru a avea o sarcina sanatoasa?

Vestea buna e ca doar cativa pasi simpli te pot ajuta sa protejezi fatul dar si pe tine, mamica. Mananca sanatos, fa exercitii fizice usoare in mod regulat si cere sfatul medicului.

Nu exista nici o dovada ca a tine o dieta pentru a pierde in greutate in timp ce sunteti insarcinata, este o idee buna. In unele cazuri, poate fi chiar daunator pentru copil. Daca suferi de greata si varsaturi in primele saptamani de sarcina, cu siguranta iti va fi greu sa te bucuri de un regim alimentar bine echilibrat. Doar asigura-te ca bei multa apa, si consumi mese mici si nutritive.

Cel mai bun lucru pentru tine si copilul tau este sa ai o dieta echilibrata. Alege alimente cu un continut scazut de zahar, o multime de fructe si legume. Preferabil produse integrale daca iti place painea si pastele. Nu uita de fibre! Sunt de mare folos atat tie cat si copilului.

Pe langa o dieta sanatoasa, nu uita de suplimente

Daca ai un IMC mai mare de 30, vei avea nevoie de un supliment zilnic de 5 miligrame (mg) de acid folic. Aceasta este mai mare decat doza uzuala de 400 micrograme (mcg) de acid folic, astfel ca va trebui sa vorbesti cu medicul care iti urmareste sarcina. Administrarea de acid folic in primul trimestru de sarcina va ajuta sistemul nervos al copilului sa se dezvolte in mod normal.

Ti se va recomanda, de asemenea, un supliment zilnic de 10 mcg de vitamina D, atat in timpul sarcinii cat si dupa nasterea copilului, in cazul in care vei alapta. Vitamina D ajuta copilul sa isi dezvolte oase si dinti puternici, inainte si dupa ce s-a nascut. Vitamina D este deosebit de importanta in cazul in care IMC-ul este mai mare de 30.

Exercitiile fizice regulate in timpul sarcinii sunt o modalitate foarte buna de a ajuta organismul sa faca fata sarcinii si sa se pregateasca pentru nastere. Este una dintre cele mai eficiente metode de gestionare a greutatii, mai ales daca se combina cu o dieta sanatoasa. Acest lucru poate la randul sau, reduce riscul de a da nastere unui copil mare.

Alege activitati cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, plimbari sau inotul. Pastreaza sesiunile de antrenament scurte, apoi creste-le treptat si nu uita sa bei MULTA apa.

Discuta cu medicul despre orice ingrijorare sau nedumerire

Este posibil sa ai un istoric de hipertensiune arteriala, sau diabet zaharat. Daca tu, medicul si moasa sunteti constienti de aceste riscuri, veti fi cu un pas inainte si va veti asigura ca fatul se dezvolta si creste sanatos..

Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina

Calculator ce iti spune cate kilograme vei lua in sarcina.

Multe gavidute isi pun intrebarea pe forumul gravidutelor: Cate kilograme o sa ma ingras cu ocazia sarcinii? Care este raspunsul corect? Nimeni nu poate sti cu exactitate deoarece acest lucru depinde de fiecare femeie in parte si de evolutia sarcinii. Cat mananci? Cat de sanatos mananci? Cat sport faci? Cate kg. ai inainte de sarcina?

Cand te opresti cu serviciul? Sunt multe din intrebarile ajutatoare. Calculatorul nostru va ofera o cifra indicativa...

Greutatea in timpul sarcinii: cat este sanatos si cat nu

Sarcina nu este un motiv pentru a manca pentru doua persoane. A castiga prea multe kilograme in plus in timpul sarcnii nu este sanatos nici pentru bebelusul din burtica si nici pentru nastere sau sanatatea post-natala a mamei. Iata care sunt normele pentru kilogramele acumulate in timpul sarcinii si cum se calculeaza greutatea ideala in timpul sarcinii.

Dupa nastere - kilogramele in plus sunt o adevarata provocare

Pastrarea greutatii suplimentare dupa nastere a fost asociata cu o continua castigare de kilograme, ceea ce poate duce la obezitate, boli cardiovasculare si diabet.

In plus, kilogramele in plus de dupa nastere - nemuncite - cresc risc pentru prolapsul organelor pelvine. Acest lucru poate fi risccant pentru o eventuala urmatoare sarcina.
Indicele masei corporale (BMI) este folosit in medicina pentru a determina riscul unei persoane de a dezvolta boli pe fondul greutatii prea mici ori prea mari. Iata de ce trebuie sa scapi de kilogramele de dupa nastere...

Socializeaza cu alte mamici ca tine

Nu trebuie neaparat sa faci asta in mod evident, cautand cursuri speciale de socializare. Important este ca atunci cand intri in contact cu o alta viitoare mamica sa impartasesti totul cât se poate de sincer, de la trairi intense la bucuria de a visa la copilul pe care in curand il vor tine in brate...

Intra din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si ia legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo vei gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.

Citeste pe forumul Nasterea unei Stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum. Vei avea multe de invatat...


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com
Cu colaborarea Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog in Haga, Olanda, in exclusivitate pentru Desprecopii

Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Paula
    Paulatrimis la 8/4/2023

    un articol de ajutor, bine scris

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII