Când poate bebelușul să mănance afine? Sfatul medicului pediatru

Când poate bebelușul să mănance afine? Sfatul medicului pediatru
Afinele sunt considerate super-fructe fiind una dintre cele mai bune surse de antioxidanti! Din fericire, vara putem gasi afine de munte, super naturale si pline de aroma. Fara nici o legatura cu capsunile si zmeura - si legate mai degraba de merisoare - afinele nu fac obiectul regulilor obisnuite privind "fructe de padure pentru bebelusi".
Dar, cand putem da bebelusului afine si ce trebuie sa stim, iata detalii in continuare si sfatul medicului pediatru.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Alergia la afine
De ce afinele sunt "super fructe"?
Alegerea si depozitarea afinelor
Retete cu afine pentru bebelusi
Afinele sunt un super fruct
Fara nici o legatura cu capsunile si zmeura - si legate mai degraba de merisoare - afinele nu fac obiectul regulilor obisnuite privind "fructe de padure pentru bebelusi".
Cand poate manca bebelusul afine?
Originare din America de Nord, afinele pot fi culese in lunile mai-octombrie. Fiind pline de nutrienti e firesc sa ne intrebam la ce varsta putem da bebelusului afine.
In timp ce profesionistii din domeniul medical recomanda uneori sa se astepte cel putin 12 luni inainte de introducerea altor fructe de padure (capsuni in special), afinele nu sunt la fel de susceptibile de a provoca reactii alergice, iar multi pediatri vor sugera parintilor introducerea acestora in dieta bebelusului incepand de la 6 -7 luni.
Alergia la afine
Va rugam sa retineti, totusi, ca exista totusi un risc mic de alergie la afine - si ar trebui sa va urmariti copilul cu atentie.
Semnele de alergie la afine includ:
- congestionare
- respiratie suieratoare
- tuse
- oboseala
- mancarime / ochi inflamati
- buze umflate
- eczema insotita de mancarime
- urticarie
Afinele cu adevarat proaspete sunt de ne-egalat in gust si textura. Si afinele congelate sunt acceptabile pentru a fi utilizate in alimentatia bebelusilor, atata timp cat sunt total decongelate.
Afinele sunt de asemenea disponibile si in conserve, desi adesea se adauga zahar, facandu-le mai putin de dorit pentru utilizarea in retetele pentru copii.
De ce afinele sunt "super fructe"?
Cercetarile recente au aratat ca afinele sunt una dintre cele mai bune surse de antioxidanti!
Rolul antioxidantilor in organismul uman este variat - de la prevenirea unor afectiuni cum ar fi ulcerul peptic, cataracta, glaucomul, hemoroizii, vene varicoase si boli grave, cum ar fi bolile de inima si cancerul.
Anthocianinele din afine (care le confera culoarea lor distinctiva) se considera ca protejeaza creierul si limiteaza efectele unor afectiuni cum ar fi boala Alzheimer.
Si asta nu este totul - afinele sunt, de asemenea, bogate in mangan, vitamina B6, vitamina C, vitamina K si fibre.
Afinele proaspete au un efect laxativ foarte slab asupra corpului, ceea ce inseamna ca acestea pot fi foarte utile in prevenirea si ameliorarea constipatiei. Afinele uscate, pe de alta parte, par sa aiba efectul opus si sunt adesea recomandate pentru intarirea scaunelor dupa o perioada cu diaree.
O alta caracteristica interesanta a afinelor este capacitatea lor de a preveni infectiile tractului urinar, in acelasi mod in care o fac si merisoarele. Daca copilul dvs. prezinta infectii frecvente ale tractului urinar, atunci includerea afinelor in dieta sa va fi o solutie excelenta!
Atentie: Consumul multor afine poate rezulta intr-un scaun de culoare inchisa! Nu va speriati!
Alegerea si depozitarea afinelor
Afinele proaspete sunt foarte delicate si trebuie manipulate cu grija.
- Cautati afine proaspete, de sezon, si nu le spalati decat inainte de a le consuma.
- Acestea trebuie sa aiba o culoare uniforma - albastru, negru violet sau maro.
- Alegeti afinele tari.
- Pastrati afinele proaspete in frigider si incercati sa le utilizati in decurs de 2 pana la 3 zile.
- Daca este posibil, cumparati afine organice! Acestea vor necesita mai putina spalare.
- Daca ati cumparat mai multe afine, le puteti congela! Raspanditi-le intr-un singur strat pe o foaie de copt si lasati-le la congelator pana ingheata. Apoi depozitati-le in congelator in pungi adecvate sau cutiute.
Retete cu afine pentru bebelusi
In general afinele nu sunt susceptibile de a provoca reactii alergice, iar multi pediatri vor sugera parintilor introducerea acestora in dieta bebelusului incepand de la 6 - 9 luni. Iata 11 retete cu afine pentru bebelusi.

Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni
In timpul diversificariii e bine sa ai la indemana acest ghid de introducere a fructelor in alimentatia bebelusului.
La inceputul diversificarii, stim ca toate mamicile au aceleasi intrebari, cand, ce introducem in alimentatia bebelusului? De la ce varsta are voie si alte alimente? Haideti sa o luam treptat si sa vedem in primul rand cu ce fructe putem incepe diversificarea, si ce introducem dupa cateva sapamani, luni, ce are si ce nu are voie pana la o anumita varsta. Spor in diversificare :)
Alergiile la bebelusi
Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?
Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere.
Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.
Citeste si: Reactii la alergiile alimentare

Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori
Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste mai jos despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.
Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului.
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII
autor: Desprecopii.com, Material realizat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII