Streptococul B este periculos pentru nou-nascuti. Importanta depistarii si cum se trateaza - sfatul medicului

Streptococul B este periculos pentru nou-nascuti. Importanta depistarii si cum se trateaza - sfatul medicului

Streptococul B este periculos pentru nou-nascuti. Importanta depistarii si cum se trateaza - sfatul medicului

La aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate care sunt purtătoare de streptococi de grup B, bacteriile pot ajunge la bebeluș în timpul nașterii. Cu toate acestea, majoritatea nou-născuților nu se îmbolnăvesc din cauza acestui fapt. De obicei, bacteriile se găsesc pe pielea sau pe membranele mucoase ale bebelușului și nu cauzează îmbolnăvirea acestuia.

Un bebeluș nu se îmbolnăvește până când bacteriile nu pătrund în corpul său. Aceasta se întâmplă în cazul unui mic procent de aproximativ unul din o sută de copii care sunt expuși streptococului B de la mama lor. Aceasta înseamnă că incidența bolii este foarte rară, afectând aproximativ unul din o mie dintre toți nou-născuții. Cu toate acestea, boala poate avea consecințe grave, inclusiv decesul nou-născuților din cauza infecției.

În acest articol, puteți găsi informații detaliate despre streptococul de grup B, cunoscut și sub denumirea de streptococ B, precum și sfaturi medicale în acest sens.

veti citi
Streptococul B poate pune in pericol viata unui fat in sarcina sau a unui bebelus nou-nascut
Ce este Streptococul B?
Streptococii B sunt contagioși?
Prevenirea și tratamentul streptococilor B
Infectarea cu Streptococi B în timpul sarcinii

Streptococul B poate pune in pericol viata unui fat in sarcina sau a unui bebelus nou-nascut

Infectia cu streptococul B este o boală cauzată de bacterii. Aceste bacterii pot pune viața în pericol viata unui fat in timpul sarcinii sau a unui nou-nascut. Care sunt simptomele infectiei cu streptococi B și când trebuie să vă adresați medicului?

TIMP DE INCUBAȚIE
: Bebelușii se îmbolnăvesc imediat, în aceeași zi.
SIMPTOME: respirația este rapidă și superficială sau rara - uneori un copil chiar încetează să respire, febră sau sub-temperatură, o culoare a pielii gri, albastră sau palidă.
INFECȚIOASĂ: Da, mamele pot infecta bebelușii în timpul nașterii.
RISC PENTRU FEMEI INSARCINA: Da, bacteriile pot provoca infecții ale vezicii urinare.

Ce este Streptococul B?

Streptococii sunt bacterii care pot îmbolnăvi grav oamenii. Există diferite tipuri de streptococ, cum ar fi:

- Streptococi din grupa A: cauza scarlatinei, impetigo, febra la nastere și șocul septic, printre altele.

- Streptococi din grupul B: cauza bolii streptococice din grupul B (Streptococ B), care apare la bebelușii inca ne-nascut, la nou-născuți și la femeile care tocmai au născut.

- Pneumococi: cauza bolii pneumococice.

Streptococii B sunt bacterii care apar în mod natural în intestine. La femei, bacteriile pot fi, de asemenea, în colul uterin sau vagin. Douăzeci la sută dintre adulți au bacteriile din corpul lor fără să știe. Aproximativ unul din o mie de nou-născuți se îmbolnăvește de un Streptococ B .

Streptococii B sunt de obicei inofensivi pentru adulți. Cu toate acestea, bacteriile pot provoca o infecție a vezicii urinare. Nu numai că este enervant, dar poate fi și periculos dacă sunteți gravidă. Iata cum decurge infectia.

Cauza streptococilor B.

Când ești gravidă, multe lucruri se schimbă în corpul tău. Acest lucru te face mai sensibila la cistită și infecții vaginale. Acest lucru crește probabilitatea ca bacteriile pe care le purtați să conducă la o infecție.

Streptococi B la nou-nascuti

La aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate care poartă streptococi B, bacteriile ajung la copilul lor în timpul nașterii. Majoritatea nou-născuților nu se îmbolnăvesc de acest lucru. De obicei, bacteriile se află pe piele sau pe membranele mucoase ale bebelușului și nu se poate îmbolnăvi. Un bebeluș nu se îmbolnăvește până când bacteriile nu intră în corpul său. Acest lucru se întâmplă la unul din o sută de copii care primesc streptococi B de la mama lor. Și acesta este unul din o mie din toți nou-născuții. Deci boala este foarte rară, dar boala GBS poate avea consecințe foarte grave. Nou-născuții pot muri din cauza acestei infecții.

Simptomele streptococilor B.

Dacă bebelușul dumneavoastră are streptococi B, veți observa acest lucru din următoarele simptome:

- se îmbolnăvește imediat, în aceeași zi
- respiră adesea încet cu un geamăt sau o respirație rapidă și superficială
- uneori încetează să respire o clipă
- culoarea pielii sale nu este destul de roz, ci gri, albastru sau palid
- bebe pare slăbit și somnoros
- uneori reacționează foarte puternic la stimuli, cum ar fi o atingere
- suferă de probleme nutriționale, cum ar fi voma sau sete
- are febră sau sub temperatură (temperatura mai  mic decat normala)

Streptococii B sunt contagioși?

Nu este clar de ce unele femei poartă bacteriile streptococice, iar altele nu. Există multe bacterii în colul uterin și în vagin. Acestea sunt bacterii bune și rele și streptococii pot fi, de asemenea, printre ele. Există șansa ca o femeie însărcinată să infecteze copilul în timpul nașterii. Apare în principal dacă membranele au fost rupte de ceva timp înainte de nașterea bebelușului.

Contaminarea bebelusului

Dacă esti purtatoare de aceste bacterii bebelușul se poate infecta în timpul nașterii, dar acest lucru se poate întâmpla și în uter. Contaminarea poate avea loc:

- În timpul fazei de expulzare a travaliului, dacă bacteriile sunt prezente în vagin.
- În uter, când membranele tale s-au rupt deja. Bacteriile pot ajunge apoi la copilul nenăscut prin lichidul amniotic. Cu cât este mai mult timp între ruperea membranelor și livrare, cu atât este mai mare șansa de infecție (după 24 de ore, șansa crește de la 1% la 2%). Uneori, un bebeluș se infectează și se infectează fără a-și rupe membranele.
- După naștere: adesea în primele zile sau săptămâni, prin mâinile adulților.

Din momentul în care bebelușul are douăsprezece săptămâni, șansa de infecție devine foarte mică.

Exista bebelusi care au un risc crescut de a se îmbolnăvi de infecția cu streptococ B?

Din păcate, după-masă am primit vestea că bebe a ieșit pozitiv la streptococul B, deși statisticile spun că există șanse foarte mici să fie transmis prin cezariană, plus că am luat antibiotic în sarcină și mi s-a administrat antibiotic și la naștere. Nu era nimic de făcut decât să accept să i se facă schema de tratament cu antibiotic.

Zilele ce au urmat au fost pline de fericire dar și de stres, am născut marți iar vineri când să ne externam Dr. neonatolog m-a anunțat că Rareș nu răspunde la tratament și că vom rămâne în continuare în spital. Am fost tare dezamăgită, mai ales că am citit pe net că infecțiile cu streptococ de grup B reprezintă infecții bacteriene severe care sunt o cauză de deces si de invaliditate la nou-născuți. 1000 de gânduri îmi treceau prin cap, amplificate și de tati că nu putea fi cu noi în acel moment și la rândul său se gândea la ce e mai rău - citeste Nașterea prin cezariană la Medicover cu muzica de Queen: bebe a ieșit pozitiv la streptococul B, dar a fost un luptător - experiența mea 💙

Da, uneori este deja clar în prealabil că un copil are un risc crescut de a se îmbolnăvi din cauza infecției cu streptococi B. Acesta este cazul cu următorii factori de risc:

Ce copii au un risc crescut de a se îmbolnăvi de infecția cu streptococ B?
Uneori este deja clar în prealabil că un copil are un risc crescut de a se îmbolnăvi din cauza infecției cu streptococi B. Acesta este cazul cu următorii factori de risc:

- o naștere prematură (sarcina este mai mică de 37 de săptămâni).
- membrane rupte pe termen lung (mai mult de 24 de ore).
- creșterea temperaturii mamei în timpul nașterii (mai mare de 38 de grade Celsius, măsurată rectal).
- o infecție a vezicii urinare la mamă în timpul sarcinii.
- mama are un copil anterior cu bacterii sau infecție cu sânge.

In unele cazuri este deja clar înainte de sarcină că o femeie are bacteriile streptococ B. Acest lucru a fost descoperit, de exemplu, într-o cultură care a fost făcută pentru că a făcut un test de frotiu la medic.

Când trebuie contact medicul?

Unii nou-născuți nu se infectează decât după prima săptămână de la nastere. Contactați imediat medicul dacă copilul dumneavoastră:

- se comportă diferit (plânge inconsolabil, este nemilos)
- pare sa nu aiba energie
- este somnoros
- nu papa bine
- are o temperatură mai mică de 36 de grade Celsius sau mai mare de 38 de grade Celsius
- are respirație rapidă sau superficială
- are gemete
- nu este destul de roz, ci gri, albastru sau pal

Consecințe serioase - ATENTIE

Infectia cu Streptococii B este o boala serioasa si poate avea consecințe grave. De exemplu, gândiți-vă la:

- pneumonie
- infecție in sânge
- meningita

Aproximativ cinci dintr-o sută de copii cu streptococi B mor din cauza infecției.

Prevenirea și tratamentul streptococilor B.

Streptococii B sunt tratați cu antibiotice. Unele femei primesc antibiotice în timpul nașterii pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în corpul bebelusului in timpul nasterii. Există mai multe motive pentru aceasta:

- dacă femeia are febră în timpul travaliului.
- daca femaia are un copil care a avut infectia cu aceste bacterii
- daca gravida are o infecție a vezicii urinare cu streptococi în timpul sarcinii B
- dacă un test de depistare al streptociclor B (vezi mai jos) arată că purtați bacteriile în cazul unei nașteri premature iminente sau a unor membrane rupte pe termen lung

Uneori se întâmplă ca un copil să primească antibiotice după naștere. De exemplu, dacă ați avut febră în timpul nașterii. În alte cazuri, bebelușul dvs. va fi monitorizat suplimentar în primele 48 de ore. Bebelușul dvs. va rămâne în spital în primele 24 de ore după naștere. Este rar ca mamei să i se administreze antibiotice după naștere.

Depistarea streptocicilor B

Citeste aici despre Testul de depistare al streptococului B in sarcina  se face in saptamanile 35-37 de sarcina.

Următoarea sarcină
Dacă ați născut deja și copilul dumneavoastră a avut streptococi B, următoarea sarcină este mai probabil ca acel copil să fie și el infectat. Dacă știți că sunteți un purtător al bacteriilor, informați întotdeauna moașa sau obstetricianul.

Diferența față de meningococ

O variantă periculoasă a acestei bacterii este în creștere. Copiii mici sunt deosebit de sensibili la boala meningococică. Citiți aici cum vă puteți proteja copilul împotriva acestuia.

Infectarea cu Streptococi B în timpul sarcinii

Dacă esti infectata cu bacterile Streptococi B in timpul sarcinii - asigurați-vă că nu aveți febră. O febră mare poate induce contracții.

Dacă sunteți gravidă, puteți lua paracetamol, dar faceți acest lucru cât mai puțin posibil. Dacă aveți febră în timpul sarcinii, puteți face următoarele pentru a modera febra:

- Când ai febră, transpiri mult. De aceea, beți câte un litru și jumătate până la doi litri de lichid pe zi. Puteți pune un pahar sau o sticlă de apă lângă dvs., astfel încât să luați înghițituri regulate.
- Purtați haine subțiri, astfel încât căldura să se poată disipa din corp.
- Odihnește-te din plin. Nu trebuie să te întinzi în pat toată ziua, doar ia-o mai ușor.

2. Antibioticele și sarcina

Dacă esti infectata cu bacteria Streptococi B si esti gravidă, informați întotdeauna medicul dumneavoastră. El iti poate prescrie un tratament cu antibiotice speciale.

Exista un vaccin impotriva Streptococilor B în programul național de vaccinare?
Nu există vaccinare pentru a preveni infectia cu streptococi B.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii - material realizat si sfaturile dnei Dr. Danielle ter Horst 

Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic colaborator la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII