Bebelușul vrea să simta și să cunoască tot mai mult. Iată cum poti alege jucării care ajută bebelusul să isi dezvolte simțurile
Când ai un bebeluș, realizezi destul de curând că acesta este ocupat să absoarbă privirile, sunetele, șoaptele... și mai mult, prin cele cinci simțuri ale lor. 🌟 Fiecare bebeluș este ca un burete care își dorește să absoarbă informații senzoriale.
→ Iată o trecere în revistă a celor 5 simțuri esențiale ale unui bebeluș, cum putem stimula bebelușul să își dezvolte simțurile dar și niște jucării care par să fie de mare folos. 🧸🎶🌈
Dezvoltarea celor 5 simturi esentiale ale bebelusului
Cand ai un bebelus, realizezi destul de curand ca acesta este ocupat sa absoarba privirile, sunetele, soaptele ... si mai mult prin cele cinci simturi ale lor. Iata cum putem stimula bebelusul sa isi dezvolte simturile dar si niste jucarii care par sa fie de mare folos.
Fiecare bebelus este ca un burete care isi doreste sa absoarba informatii senzoriale. Copilul se conecteaza prin tot ce simt, in timp ce incearca sa-si dea seama cum functioneaza lumea, iar parintii sunt ghizii lor - spune psihologul celebru american Natalie Robinson Garfield, autorul "The Sense Connection" si specialist in dezvoltarea copilului.
Unele simturi (cum ar fi mirosul si gustul) sunt puternice inca de la nastere, in timp ce auzul se maturizeaza la o luna, iar vederea se dezvolta treptat in primul an.
Iata cum parintii pot da o mana de ajutor, pe masura ce copilul se adapteaza la viata din afara uterului.
Stimularea simtului olfactiv
Simtul olfactiv este unul dintre primele care apar la fat. Pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina, bebelusul poate mirosi alimentele pe care mama le consuma. Este simtul predominant, foarte devreme, deoarece mirosul traverseaza lichidul amniotic. Si pana la sfarsitul primei saptamani de viata, nasul unui copil este atat de bine reglat incat poate face diferenta dintre mirosul laptelui matern al propriei mame si cel al unei alte mame.
Cum il puteti ajuta: Puteti folosi simtul mirosului super-tunat al bebelusului pentru a-l ajuta sa secalmeze, spune Alan Greene, MD, profesor universitar de pediatrie la Universitatea Stanford School of Medicine, SUA. Unele mamici pun langa bebelus o camasa de noapte sau o alta piesa de imbracaminte care miroase ca mama. Acest lucru il poate calma si conferi un sentiment de siguranta.
Mirosurile placute precum lavanda pot fi, de asemenea, foarte linistitoare pentru bebelusi.
Stiati ca? Copiii nenascuti sunt constienti de mirosurile neplacute din preajma mamicii? spune medicul Greene - un bebelus in uter se va stramba cand miroase fumul de tigara.
Simtul tactil - al atingerii
Simtul atingerii este, de asemenea, important pentru bebelusi inca inainte de a se naste.
"Este modul principal in care isi exploreaza lumea in uter", spune Greene. "Copiii imping si fac giumbuslucuri in burtica mamei, trag de cordonul ombilical, isi ating chipul cu manutele si exploreaza mucoasa uterului". In primele luni de viata, bebelusii se bazeaza pe adulti pentru stimularea si confortul tactil, adauga el. "La inceput, sunt foarte pasivi, pentru ca nu se pot deplasa prea mult". In jurul varstei de 4 luni, acest lucru se schimba; bebelusul poate ajunge si poate incepe sa atinga activ ceea ce se afla in apropiere - paturi, jucarii, fata mamicii.
Cum sa ajuti: pielea bebelusilor este ultra-sensibila, deci folositi o atingere blanda cand manevrati un nou-nascut sau ii faceti masaj. "Imaginati-va ca pielea bebelusului dvs. incepe la cinci centimetri de locul in care se afla cu adevarat", spune dr. Greene. "Ei pot simti de fapt vibratiile din corpul tau inainte sa il atingi". Contactul piele pe piele intre mama si bebelus este extrem de important mai ales daca il asezati pe piept; o astfel de "ingrijire de cangur" il poate ajuta de fapt pe bebe sa-si regleze respiratia si temperatura corpului.
Stiati ca? La aproximativ opt luni, un bebelus poate atinge si identifica un obiect familiar fara sa-l vada, spune Greene. "Ei exploreaza cu mainile si creeaza o imagine mentala a obiectului - un bloc sau o suzeta, de exemplu. Simtul lor tactil creeaza, de fapt, o intelegere a obiectului.
Simtul vizual
Abilitatea copilului de a vedea lumea se dezvolta treptat in primele sase sau sapte luni de viata, spune pediatrul american Greene. Nou-nascutii se pot concentra cu opt pana la 15 centimetri distanta (aproape deloc distanta dintre ochi si fata, in timp ce sunt alaptati).
Pana la sfarsitul primei luni, distanta creste la aproximativ 3 metri. Pe masura ce bebelusul invata sa urmareasca miscarea, nu fi alarmat daca ochii sai se misca uneori necoordonat. Pana la 3 luni, bebe va fi capabil sa se fixeze pe un obiect sau o fata cu ambii ochi coordonati. Daca credeti ca ochii bebelusului nu sunt inca perfect coodonati la varsta de 3 luni, discutati cu pediatrul.
Bebelusii au insa probleme in a distinge o culoare de alta inainte de 4 luni - de aceea, jucariile si telefoanele cu contrast ridicat sunt mai perfecte pentru ochii lor. Pana la aproximativ 7 luni, vederea copiilor este maturizata iar in curand dupa aceea, coordonarea ochil-mana si perceptia profunzimii se imbunatatesc suficient pentru a ajunge la o jucarie aflata in afara ei.
Cum sa ajuti: Cel mai eficient mod de a creste acuitatea vizuala a bebelusului: faceti contact vizual cu nou-nascutul pentru a-l ajuta sa se concentreze pe fata dumneavoastra.
Acorda atentie bebelusului cand il alaptezi - nu sta pe telefon, nu vorbi la telefon sau nu te uita la computer. Mai tarziu, asigura-te ca bebelusul nu sta intr-un "container" (de exemplu, un scaun sau un purtator de masina) timp de ore intregi. Dezvoltarea gatului si a capului este esentiala pentru dezvoltarea unui simt vizual bun, pentru ca bebelusul are nevoie sa isi ridice capul pentru a se apropia de un obect sau chip. O nota speciala pentru mamele care isi hranesc bebelusul cu biberonul: schimbati-l alternativ de la stanga la dreapta, la fel ca mama care alapteaza, astfel incat ambii ochi ai copilului sa aiba un antrenament egal.
Stiati ca? La inceput, copiii se concentreaza aproape exclusiv asupra ochilor parintilor, spune Greene - dar nu doar unul. "Daca mami sau tati inchide un ochi, bebelusul va fi usor confuz, pentru ca el vrea sa se uite la ambii ochi."
Simtul auzului
Cand bebe se sperie chiar si de un zgomot mic, nu e de mirare - auzul lui e mai bun decat al tau. De fapt, sentimentul de auz al unei fiinte umane este in dezvoltare chiar inainte de nastere. Bebelusii chiar acorda atentie zgomotelor din afara uterului, iar studiile au aratat ca ei recunosc vocea mamei.
Puteti spune ca bebelusul aude bine daca se intoarce spre vocea voastra, spune medicul pediatru Greene. La aproximativ 2 luni, bebelusii incep sa raspunda la vocile parintilor lor, repede repetand niste sunete vocale precum ah-ah-ah si ooh-ooh-ooh. "La aproximativ 4 luni, incep sa gangureasca", La un an sau ceva, incep sa spuna cuvinte, cum ar fi dada si mama.
Cum sa ajuti: Bebelusii prefera vocile calde si blande. Asigurati-va ca bebe nu este expus la zgomote puternice, cum ar fi muzica prea tare sau scule electrice, care le-ar putea afecta auzul. Toti bebelusii ar trebuie sa-si testeze auzul in prima luna de viata. Parintii ar trebui, de asemenea, sa fie atenti la raspunsul copiilor lor la sunete. Daca bebelusul nu raspunde la sunet sau nu gandureste la 7 luni, discutati cu medicul pediatru; ar putea insemna o problema in ceea ce priveste auzul sau dezvoltarea vorbirii.
Stiati ca? Audierea in memorie este uluitor de lunga la copii, spune Greene. In timpul unui studiu, femeile gravide au cantat un cantec, la alegerea lor, copiilor lor nenascuti. Ca parte a experimentului, mamele nu intentionau sa cante acel cantec timp de un an dupa nastere. Chiar si dupa ce nu l-au auzit timp de un an, copiii i-au aratat recunoastere atunci cand l-au auzit (spre deosebire de alte cantece necunoscute).
Simtul gustului
Papilele gustative ale bebelusului sunt formate pe deplin la nastere, iar nou-nascutii prefera in mod natural gustul dulce in locul celui sarat - spune medicul Greene - ceea ce este un lucru bun, deoarece atat laptele matern cat si formula sunt dulci. Odata ce bebelusii sunt pregatiti pentru alimentele solide (de obicei, in jur de 6 luni), ei tind sa prefere alimentele dulci, cum ar fi fructele si cartofii dulci. Retineti ca, deoarece papilele gustative ale bebelusilor sunt atat de sensibile, aromele amare, cum ar fi spanacul, pot fi coplesitoare pentru ei.
Cum sa ajuti: O tendinta de mancare pretentioasa se poate dezvolta chiar inainte ca bebelusul sa ia prima inghititura de colostru, spune Nancy Tringali Piho, autorul: Ridicarea copiilor care iubesc sa manance totul. "O multime de cercetari sugereaza ca mamele ar trebui sa incerce sa consume o dieta sanatoasa si variata in timpul sarcinii", spune ea. Deoarece bebelusii primesc arome prin laptele matern, mamele trebuie sa continue sa manance o mare varietate de alimente in timp ce alapteaza. Faptul ca bebelusii din alte culturi mananca usor ceea ce am putea considera exotic - chiar si mancaruri indiene sau mexicane - este dovada ca bebelusii se adapteaza la dieta mamei, adauga ea. Pentru a-ti face copilul sa manance un aliment nou, poate fi necesar sa-l introduci din nou si din nou. "Ar putea dura pana la 15 expuneri pentru ca el sa accepte acel aliment", spune Piho.
Stiati ca? Bebelusii se nasc cu aproximativ 10.000 de papile gustative. Femeile incep sa-si piarda treptat din gusturi cand ajung undeva intre 40 si 50 de ani (intre 50 si 60 de ani pentru barbati). Papilele gustative nu sunt inlocuite pe masura ce imbatranim, ceea ce este un motiv pentru care adultii in varsta, in general, prefera alimentele cu gust mai puternic.
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte medicale: Journal of Pediatrics,
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII