Bebelușul stă pe burtică: cum, când și cât. Si ce facem dacă nu îi place? 4 sfaturi la obiect.
Stăm pe burtica: de ce este important ca bebelusul să isi petreacă timp pe burtică.
Timpul petrecut de bebelus pe burtică, este esential din prima zi de nastere pentru a-l ajuta să crească puternic - chiar dacă se agită si plange cand il puneti pe burtă. Expertii spun ca bebelusii care nu petrec timp pe burtica au adesea unele intarzieri in dezvoltarea abilitatilor motorii.
⇒ Iată de ce este important statul pe burtică, cand se poate incepe, cat se poate sta si alte informatii utile pentru mămicile de bebelusi.
in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce bebelusului meu nu ii place sa stea pe burtica?
Cand trebuie sa punem bebelusul pe burtica?
Cum sa ajutam bebelusul sa profite cat mai mult de timpul petrecut pe burtica?
Cand putem pune bebelusul pe burtica?
Desi nu se precizeaza o varsta exacta pentru a incepe statul pe burtica, Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa inceapa cat mai devreme cu pusul bebelusului pe burtica - desigur sub supravhegherea parintilor.
Cum ajutam bebelusul sa se simta confortabil pe burtica?
"Experienta de a fi pe burtica ii ajuta pe bebelusi sa invete sa se impinga, sa se roteasca, sa se ridice, sa se tarasca si sa se traga pentru a se ridica la un moment dat", explica Danette Glassy, pediatru in Mercer Island, Washington, si presedinte al Academiei Americane de Pediatrie Comitetul pentru educatia timpurie si ingrijirea copiilor.
De ce bebelusului meu nu ii place sa stea pe burtica?
Pana in anul 1992, cand AAP a inceput sa-i indemne pe parinti sa-si puna bebelusul la somn pe spate, pentru a reduce riscul de sindromul decesului infantil (SIDS), majoritatea bebelusilor dormeau pe burtica si erau obisnuiti sa se afle in aceasta pozitie. Astazi, majoritatea bebelusilor se simt mult mai confortabili pe spate, unde isi petrec orele de dormit (ca sa nu mai vorbim de timpul petrecut in scaunele auto, leagane, etc.).
Deci, daca bebelusul tau pare nefericit cand este asezat pe burtica, nu e de mirare. Nu numai ca pozitia nu ii este familiara, este fizic inconfortabil. Este o munca grea pentru bebelusul tau sa-si tina capul in sus cand este pe burta si sa nu poata vedea nimic de acolo. Unii se simt abandonati in acel moment.
Cand trebuie sa punem bebelusul pe burtica?
Asigurati-va ca bebelusul nu este infometat sau obosit atunci cand l-ati pus pe burta. Pe de alta parte, nu-l puneti pe burtica dupa ce a mancat, deoarece ar putea fi inconfortabil. Asteptati aproximativ o ora dupa hranire pentru a evita regurgitarea sau refluxul acidului infantil.
Cand incepe sa planga - chiar daca a sta doar un minut pe burtica - incercati sa-l convingeti sa mai stea putin, vorbindu-i, cantandu-i sau jucandu-va cu el. Cand observati ca i-a ajuns, ridicati-l si incercati din nou mai tarziu.
Toleranta bebelusului la timpul petrecut pe burtica va creste treptat. Multi bebelusi se simt mai confortabil pe burtica, odata ce se pot rasturna, astfel devenind o chestiune de alegere.
Unii parinti considera ca este de ajutor sa-si rostogoleasca bebelusii pe burtica pentru putin timp dupa fiecare schimbare a scutecului. Este usor sa va amintiti sa o faceti, iar bebelusul in timp se va simti confortabil. De asemenea, bebelusul se poate bucura de ceea ce vede, daca se afla pe o masa de schimbat. Doar asigurati-va ca aveti constant mainile pe el, sa nu cada.
Cat poate sa stea bebelusul pe burtica:
Incepeti cu cate 7-10 minute pe zi si apoi il puteti lasa pe burtica in jur de 60 de minute pe zi - intotdeauna supraveghet.
Cum sa ajutam bebelusul sa profite cat mai mult de timpul petrecut pe burtica?
Iata cateva strategii pentru a va ajuta bebelusul sa se simta bine pe burtica
1. Tineti companie bebelusului
O strategie testata de o mamica, este aceea de a distrage atentia bebelusului si a-l amuza cat timp este asezat pe burtica. Cel mai bun lucru pe care il puteti face, spune Glassy, este sa va alaturati bebelusului. Incurajati-l, vorbiti cu el, jucati-va, faceti fete amuzante, jucati cucu-bau dupa paturi/jucarii. S-ar putea sa ii placa!
O alta optiune este sa asezati bebelusul pe burtica chiar pe abdomenul vostru, fie pe podea, pe pat sau chiar in baie.
Odata ce bebelusul are un control suficient al capului - in jurul varstei de 4 luni - puteti juca avionul: intindeti-va pe podea si indoiti-va picioarele. Puneti burtica bebelusului pe picioare, cu capul pe genunchi. Apoi, indoiti-va picioarele in timp ce il tineti ferm. Probabil va adora acest joculet.
De asemenea, il puteti pune pe pat, langa margine, si sa va asezati pe podea cu fata langa el. Ar putea aprecia suprafata mai moale si puteti interactiona mai usor cu el in aceasta pozitie.
2. Oferiti divertisment bebelusului
Deschideti o carte in fata bebelusului sau plasati o jucarie preferata la indemana. Investiti intr-o jucarie sau o paturica speciala pentru timpul petrecut pe burtica. Unele au lumini, oglinzi, imagini in miscare, muzica si / sau jucarii scartaitoare atasate.
Puneti-l pe o pilota colorata sau un covoras special pentru copii. Unele covorase au jucarii sau oglinzi, iar altele sunt umplute cu apa, pentru o distractie suplimentara. Scoateti sosetele copilului, pentru a putea obtine o buna tractiune pe covor.
3. Sprijiniti bebelusul
Unii parinti considera ca un mic ajutor , cum ar fi spijinitul de un prosop rulat sau o pernuta de exemplu - face totul.
Daca bebelusul are deja putere in gat si un control al capului (la varsta de 3 sau 4 luni), dar nu se poate inca ridica pe antebrate, pur si simplu puneti-i un prosop rulat sau o pernuta sub piept si axile, cu bratele in fata lui. Cand se poate ridica pe antebrate in mod independent, scoateti perna si lasati-l sa lucreze la abilitatile sale motorii fara ea.
Sfat: Unii bebelusi sunt incantati cand sutn asezati pe minge mare de exercitii. Tineti bine bebelusul pe burtica in timp ce rotiti usor mingea inainte si inapoi (nu dati drumul copilului).
4. Atentie la semnalele bebelusului
Incercati sa va dai seama daca e ceva special in ceea ce priveste timpul petrecut pe burtica, ceva ce bebelusului pur si simplu nu ii place. Poate ca suprafata este prea tare, poate il deranjeaza un nasturel de la body, poate desenul covorasului de sub el pare infricosator, sau poate ii este prea rece sau suprafata prea alunecoasa, or aspra.
O mamica a descoperit ca bebelusului ii placea sa stea pe burtica atat timp cat pumnisorii lui erau scosi de sub piept, ca sa isi poata suge degetelele. O alta mamica a descoperit ca bebelusul era foartefericit pe burtica - atat timp cat era gol!
Sfat: incercati sa il masati cat timp sta pe burtica - il poate ajta sa se simta mai confortabil in aceasta pozitie..
► Citeste si De ce au nevoie bebelusii sa petreaca timp pe burtica
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului - activitati importante pe care le pot face parintii pentru a stimula dezvoltarea intelectuala a copilasului lor.
Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc. Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul in care adultul ingrijeste copilul, de promptitudinea cu care raspunde acestor nevoi. Plansul este modul prin care ei comunica in primele luni de viata. Si totusi, oricat de prompt ar raspunde parintii nevoilor lor, fiecare bebelus are ... citeste mai departe
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor. Forumuri recomandate
Primele 365 de zile din viata de mama - 365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII