Febra la copil: despre panica mamei si ce trebuie facut - din experienta unei mamici
Febra copilului este, pentru cele mai multe mămici, un prilej de panică. O mămică ne povestește experiența ei:
Fetița mea a făcut febră de multe ori. Uneori aceasta era însoțită de nas înfundat, roșu în gât, muci sau tuse, alteori cauza era ascunsă bine, iar Sara avea ochii roșii și ardea cu o temperatură de aproape 39,5 grade. De fiecare dată m-am panicat, am dezbrăcat copilul, i-am făcut împachetări, i-am administrat antitermice și, uneori, am ajuns la urgențe.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Febra nu este o boala!
Care sunt semnele unui copil cu stare febrilă?
Cum măsurăm temperatura corporală la copii?
Când mergem la doctor?
Care este protocolul în caz de febră?
Ce nu trebuie să faci atunci când copilul are febră?
Sunt o mamica panicoasa si ma agit foarte mult cand copilul are febra
Experiențele mele cu Sara făcând febră sunt multe și urâte. Din păcate, oricât de tare mi-ar plăcea să nu fie așa, eu sunt o mămică panicoasă și mă agit foarte mult atunci când fetița mea se îmbolnăvește. A făcut febră de multe ori. Uneori aceasta era cumulată cu nas înfundat, roșu în gât, muci sau tuse, alteori cauza era ascunsă bine iar Sara avea ochii roșii și ardea cu o temperatură de aproape 39,5 grade.
De fiecare dată m-am panicat, am dezbrăcat copilul, am făcut împachetări, am administrat antitermice, ba am și ajuns la urgențe. Aproape mereu cauza era o răceală ascunsă. Fetița mea avea o temperatură mare care nu scădea nici măcar după administrarea de antitermice, nu mânca și refuza să bea apă, era mornăită și voia doar în brațe.
Nu e ușor să-ți ții copilul în brațe și să nu știi cum să-l ajuți. Să ai 2 mânuțe agățate de gâtul tău și un căpușor de pui de om pe umăr, să-i simți durerea, să-i împarți suferința dar să nu ai habar ce să faci. Ai da orice să fii tu în locul copilului tău. Ai face tot ca să nu fii neputincioasă. Când ai copilul bolnav e și lumea ta bolnavă odată cu el. Așa că tot ce poți faci este să te mobilizezi ca să fii în măsură să iei cele mai bune decizii.
Febra nu este o boala!
Este important să știm că febra nu este o boală, ci, mai degrabă, este un simptom sau un indicator al unei tulburări apărute în organism. Febra nu poate indica ce afecţiune o produce. Ea poate apărea în cursul unei infecţii bacteriene sau virale, ca reacţie la o alergie la alimente sau medicamente.
Oare care mămică nu a trecut măcar printr-un episod de febră al copilului ei? Febra la copiii mai mici de doi ani este un fenomen periculos mai ales pentru că, de cele mai multe ori, cel mic nu vorbește și nu poate indica exact cauza care produce această febră. Mai exact, febra este modalitatea prin care organismul încearcă să ajute copilul să contracareze infectiile și bolile. Principiul de funcționare este urmatorul: temperatura corpului crește făcând dificilă supraviețuirea bacteriilor și a virușilor.
Este important să conștientizăm că prin febră, organismul luptă și își întărește imunitatea. Febra ajută organismul să distrugă microbii care produc infecţii. De asemenea stimulează răspunsul inflamator care produce mai multe substanţe în zona infectată pentru a o proteja, a preveni răspândirea infecţiei şi pentru a începe procesul de vindecare.
Care sunt semnele unui copil cu stare febrilă?
Eritemul facial (roşeaţa feţei), ochii roșii, pielea uscată şi caldă, constipația sau diarea, vărsăturile, cefalea, starea de greață, scăderea apetitului și dezhidratarea sunt câteva din semnele care pot prevesti o stare febrilă. Când vorbim despre copii cu vârsta de 0-2 ani, se consideră febră atunci când temperatura corporală măsoară peste 37,5 grade.
Cum măsurăm temperatura corporală la copii?
Dacă aveți un copil care prezintă unul sau mai multe dintre semnele de mai sus este indicat să-i măsurați temperatura corpului. Cea mai precisă metodă este termometrul intrarectal. Atenție, însă, se recomandă utilizarea acestuia într-o manieră blândă ca să nu se producă fisuri sau răni.
O altă metodă este termometrul clasic ținut la axilă, cu brațul lipit de corp. Sau folosirea unui termometrul de frunte sau de ureche (este mai scump și nu întodeauna la fel de precis).
Când mergem la doctor?
Dacă ar fi fost după mine aș fi ajuns la medic ori de câte ori semnalam că Sara are febră. După primele episoade de acest fel, am învățat să mă calmez și să să acționez în consecință. Chiar dacă starea de febră poate să apară de la apariția dinților, răceală ușoară sau efectul unui vaccin, este bine să consultă medicul pediatru sau să mergem la spital atunci când febra depășește 39 de grade și nu scade după administrarea de antitermice sau atunci când starea febrilă este însoțită de convulsii, senzaţie de somnolenţă, respiraţii neregulate, vărsături, diaree, erupție punctiformă sau când cel mic nu poate fi trezit ușor, nu poate înghiți, arată și se comportă ca un copil bolnav.
Cum vă spuneam, Sara a avut de multe ori febră. Curios era că extremitățile corpului (cap, mâini și picioare) le avea reci, în schimb corpul ei frigea. Așa că îmi este, în continuare, destul de greu să-mi dau seama dacă are febră atunci când doarme. Norocul nostru este că Sara încă este un copil alăptat așa că se trezește de mai multe ori pe noapte ca să mânânce. Deasemenea, fetița doarme cu noi în pat, așa că o am mereu, lipită de corpul meu și îmi pot da seama imediat dacă ceva este în neregulă.
Care este protocolul în caz de febră?
Prima chestie pe care o fac este să o dezbrac la pielea goală așa încât să evit supraîncălzirea. Urmează apoi împachetările cu apă la temperatura camerei, niciodată cu alcool (poate provoca arsuri). Urmăresc de fiecare dată evoluția temperaturii corporale. Dacă febra nu scade, îi administrez un supozitor (Novocalmin) în doza pentru copii proporțională cu greutatea Sarei. Dacă temperatura îi scade, urmăresc și ceilalți indici și a doua zi mă consult cu medicul pediatru.
Din punctul meu de vedere, un specialist este cel mai în măsură să-și dea cu părerea despre starea copilului meu. Dacă febra revine, o țin sub control administrându-i Sarei antitermice la 4 ore Nurofen alternat cu Paduden (sau paracetamol), în doze potrivite pentru greutatea ei. Urmăresc să se hidrateze bine și îi măsor regulat temperatura corpului.
De cele mai multe ori Sara plânge și este agitată și nu vrea să mă lase să îi fac împachetări. Reușesc cu un halat de baie pe care îl ud și o învelesc în el ținându-mi fetița aproape de corpul meu. Îi șoptesc că o să fie bine și mă plimb cu ea, prin casă, în brațele mele. Momentele în care Sara nu se simte bine sunt cele mai dureroase pentru mine ca mamă. Cu toate acestea, văd cât de important este să fiu acolo pentru ea, să îi cânt, să o liniștesc și să o țin în brațe. Să-i spun că o voi proteja mereu și că sunt lângă ea necondiționat.
Ce nu trebuie să faci atunci când copilul are febră?
- să te panichezi
- să înfofolești copilul
- să aștepți să treacă de la sine
- să aplici metode băbești, din auzite
- să administrezi medicamente fără a consulta medicul în prealabil
Eu am acumulat ceva experiență așa că atunci când Sara face febră, aplic protocolul și în funcțiile de reacțiile ei văd ce fac mai departe. Niciodată nu stau cu ea în starea febrilă fără să acționez. Mă înarmez cu mai mult curaj decât de obicei și mă aștept să fac față unui copil mârâit, recalcitrant și somnolent. Îi acord mai multă atenție și o țin mai mult în brațe. Mă asigur că nu e ceva grav și întotdeauna, dar întotdeauna caut să găsesc cauza febrei și să o tratez.
► Citeste si Tratamentul febrei: Ghid rapid pentru tratarea febrei la adulti si copii
Febra copilului: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala
Febra, tipica pentru bolile copilariei, forteaza copilul sa se calmeze, sa se odihneasca si sa doarma mai mult, toate vitale procesului de recuperare. Febra este de multe ori prietenul copilului lor! Febra poate ajuta de fapt, copilul in a se recupera mai repede, mai ales daca el sau ea se lupta o boala virala.
Febra ajuta copilul sa inviga boala mai repede
Cand apare sezonul gripelor, multi parinti apeleaza la comprese reci si paracetamol pentru a scadea febra copiilor. Dar, se pare, ca o temperatura ridicata ajuta copiii sa lupte cu boala. Un medic pediatru american a descoperit ca, febra ridicata, tipica pentru bolile copilariei, forteaza copilul sa se calmeze, sa se odihneasca si sa doarma mai mult - toate vitale procesului de recuperare citeste mai departe aici.
Despre febra, si mai multe:
7 medicamente interzise bebelusului
Febra copilului. Cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala
Cum se ia corect temperatura la copii
Despre cresterea dintisorilor
Cum tratam corect durerile micutilor?
Cum aleg un medic pediatru pentru copilul meu.
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Toate bolile copilului aici >>
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: Magdalena Aldea
Mamica redactor la Desprecopii.com - Magda scrie si pe blogul ei: Mamica ZburatoareToate drepturile rezervate 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII