Vârsta părinților la concepție și autismul copilului: legături, riscuri și răspunsuri la intrebări complicate

Varsta parintilor la conceptie si autismul copilului: legaturi, riscuri si raspunsuri la intrebari complicate

Vârsta părinților la concepție și autismul copilului: legături, riscuri și răspunsuri la intrebări complicate

Ce legătură exista intre varsta părintilor si autismul copilului?

Un studiu recent sugereaza ca varsta inaintata a mamei sau a tatalului la momentul conceptiei este un factor determinant al riscului de autism pentru bebelus. Desi este improbabil ca toate formele de autism sa aiba o singura cauza, studiile pe scara larga de acest tip ne pot da informatii utile si valoroase. Exista dovezi care sugereaza ca factorii genetici sunt responsabili de anumite forme de autism, insa autismul nu afecteaza numai copiii cu parinti mai in varsta. Iata insa ca si varsta tatalui poate fi un factor ce influenteaza riscul autismului la copil insa si alte elemente ...

→ Iată cum influentează vârsta părintilor riscul autismului la copil și multe alte informații utile și răspunsuri la intrebări importante.

- veti citi:
Exista o legatura intre varsta mamei la conceptie si autismul copilului?
Alti factori care pot creste riscul autismului copilului
Sarcina la diverse varste
Sarcina si riscurile de autism ale bebelusului din burtica: ce trebuie sa stii
Exista o legatura intre diabetul gestational si autism
Acidul folic si legatura cu autismul copilului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Gripa in timpul sarcinii si riscul autismului la copil
Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii

Exista o legatura intre varsta mamei la conceptie si autismul copilului?

Studiile recente arata ca varsta inaintată a mamei este un factor determinant al riscului. Astel ca sugereaza ca femeile care amana momentul in care devin mame au un risc mai mare de a naste un copil cu autism, dezvaluie un studiu amplu.

Cercetatorii au descoperit ca acest risc este cu 50 la suta mai mare la o femeie de peste 40 de ani față de o femeie care se apropie de 30 de ani. Mai multe studii anterioare au evidentiat o asociere similara, insa nu era clar daca varsta mamei sau a tatalui era mai importanta. 

Insa cele mai recente cercetari efectuate la University of California, USa -  au examinat toate nasterile din statul California din anii 1990. Studiul a aratat ca riscul de a avea un copil cu autism a crescut cu 18 la suta, aproape o cincime - cu fiecare crestere de cinci ani a varstei mamei.

Riscul mai mare a fost mai putin evident in cazul tatilor cu varste avansate. 

 

autism copil varsta parintilor

 

Riscului autismului la copil creste regulat odata cu varsta tatalui dar creste mai abrupt odata ce vasta mamei trece de 30 de ani.

 

Coordonatorii studiului au declarat ca aceste informatii contesta teoria curenta a autismului, conform careia varsta tatalui ar fi factorul cheie al cresterii riscului de a avea un copil cu autism.  Cititi : Tatii de peste 40 de ani - cauza posibila pentru autismul copilului

Studiul arata ca in timp ce varsta mamei creste proportional cu riscul de autism, varsta tatalui contribuie numai la cresterea riscului atunci cand tatal este mai in varsta si mama are sub 30 de ani.  

Autismul este un termen umbrela pentru o gama de tulburari de dezvoltare care au efecte pe viata asupra abilitatii de a interactiona social.

Se estimeaza ca afecteaza unul din 100 de copii -  o cifra despre care unii cercetatori cred ca subestimeaza realitatea.

Studiul efectuat in California, SUA,  a cuprins 4,9 milioane de nasteri si 12159 cazuri de autism, conform raportului publicat online in jurnalul Autism Research. Pentru mamele cu varste mai inaintate, cresterea riscului de a avea un copil care va fi diagnosticat ulterior cu autism a fost dovedit indiferent de varsta tatalui.
Atunci cand mama era cu mult mai tanara decat tatal, riscul copilului de a face autism creste.
Copiii nascuti din mame sub 25 de ani si tati peste 40 de ani aveau sanse de doua ori mai mari de a face autism decat cei ai caror tati aveau in 25 si 29 de ani.

Studiul a fost complet sub aspectul ca a investigat modul in care varsta fiecaruia dintre parinti  separat si impreuna  era asociata cu riscul de autism. Irva Hertz-Picciotto, profesor de stiinte ale sanatatii publice ce a contribuit la realizarea studiului, a spus ca nu este clar de ce a avea un parinte mai varstnic expunea copilul unui risc mai mare de autism.
Inca mai trebuie sa ne dam seama ce anume din varsta inaintata a parintilor expune copiii unui risc mai mare de autism si alte efecte adverse, astfel ca sa ne putem da seama cum putem corecta aceste probleme.

Studiile anterioare efectuate de cercetatorii de la Department of Public Health Sciences al universitatii Davis, SUA, a descoperit ca unele mame ale copiilor care aveau autism aveau anticorpi distinctivi la o proteina fetala a creierului ce poate afecta dezvoltarea creierului.

Alti factori care pot creste riscul autismului copilului

Chimicalele din mediu care se acumuleaza in corp pot juca si ele un rol in autism, prin defectele genetice care isi fac loc in productia de spermatozoizi pe masura ce barbatul imbatraneste.
Varsta inaintata a mamei este numai un factor. In anii 1990, numarul californienilor care dau nastere unui copil dupa varsta de 40 de ani a crescut cu peste 300 la suta.

Insa a existat o crestere cu peste 600 la suta a numarului de cazuri de autism din acest stat, iar studiul arata ca numai o parte dintre acestea pot fi atribuite faptului ca femeile au asteptat mai mult pana sa decida sa aiba un copil.
Desi este improbabil ca toate formele de autism sa aiba o singura cauza, studiile pe scara larga de acest tip ne pot da informatii utile si valoroase.

Exista dovezi care sugereaza ca factorii genetici sunt responsabili de anumite forme de autism, insa autismul nu afecteaza numai copiii cu parinti mai in varsta.

Orice studiu care are ca obiect cauzele potentiale aduce ingrijorare in randul parintilor, deci trebuie facute mai multe studii pentru a intelege mai bine autismul si a ne permite sa sustinem cei aproximativ o jumatate de milion de oameni din UK care au aceasta boala grava, care le afecteaza teribil intreaga viata.

Despre  sarcina la diverse varste, cititi

Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani
Sarcina intre 40-50 de ani

Sarcina si riscurile de autism ale bebelusului din burtica: ce trebuie sa stii 

Orice femeie insarcinata isi doreste un copil sanatos. Dar care sunt efectele deficitul de fier in timpul sarcinii, a anesteziei epidurale la nastere, a kilogamelor in plus sau a diabetului asupra sanatatii bebelusului si ce legatura pot avea cu autismul? Afla in continuare. Iata o serie de informatii foarte informative despre legatura intre sanatatea sarcinii si autismul copilului, mai tarziu ... 


Exista o legatura intre diabetul gestational si autism?

Un studiu realizat in aprilie 2015, in Journal of American Medical Association (JAMA), a constatat ca gravidutele care sunt diagnosticate cu diabet gestational in saptamana 26 de sarcina, au cu 63% mai multe sanse de a avea un copil cu autism.

7 din 1000 de mamici cu diabet gestational ar putea avea copii cu autism. Citeste mai departe...

Acidul folic si legatura cu autismul copilului

Administrarea de vitamine prenatale, cu trei luni inainte de conceptie si cel putin in prima luna de sarcina, reduce riscul de autism al unui copil.

Dar, atentie - Nici prea mult acid folic nu e bine. Iata care este legatura posibila intre autism si consumul de acid folic al mamicii dar si care este doza recomandata. Citeste mai departe...

Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului

Este paracetamolul un medicament sigur in timpul sarcinii?

Desi era considerat pana nu demult ca fiind un medicament sigur in timpul sarcinii - un studiu efectuat in Norvegia concluzioneaza ca femeile care folosesc des Paracetamol (sau alte medicamente care contin Acetaminofen) au un risc mare de a naste copii cu autism. Citeste mai departe... 

Gripa in timpul sarcinii si riscul autismului la copil

Mamele care fac gripa in timpul sarcinii ar putea risca sa afecteze creierul copilului lor - lucru care ar putea conduce la un "autism infantil". Un studiu danez arata ca, copiii ai caror mame au avut gripa in timpul sarcinii au mai multe sanse de a dezvolta aceasta afectiune pana la trei ani.

Cercetatorii sustin ca, in momentul in care sistemul imunitar al mamei este declansat - de exemplu atunci cand aceasta are un virus gripal - este posibil ca creierul fatului in curs de dezvoltare sa fie afectat. Citeste mai departe... 

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2021)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii   

autor: desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2021
referinte: SIngapore General Hospital /www.sgh.com.sg

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Nora State
    Nora Statetrimis la 11/2/2015

    foarte bine

    Raspunde la acest comentariu
  2. Cami
    Camitrimis la 11/8/2010

    Inca un alt studiu pe piata care vine sa atraga atentia asupra unei legaturi intre varsta parintelui (de data aceasta a mamei) si o afectiune teribila, aceea a autismului. Deci acum cateva luni, poate un an, era tatal de vina, acum este mama... Autismul este o boala grava, asa cum mentioneaza acest articol, iar diagnosticarea ei s-a prelevat enorm in ultimii ani... De ce? Poate pentru ca unii parinti, tutori sau educatori au fost mai atenti la simptomele ei? Dar poate ca si, din anumite motive, aceasta boala a atacat mai multe persoane... Copilul meu, de pilda, nascut cand eu aveam 34 de ani iar sotul 42, a fost diagnosticat cu o forma de autism... Pe de alta parte, copilasul unui var de-al meu exhibita la 2 ani aproximativ aceleasi simptome: inabilitate de a se exprima prin cuvinte, frustrare in comunicare, lipsa de atasament fata de parinti, incapacitatea de a forma prieteni fara a fi ajutati, fixatii fata de anumite obiecte (precum rotile unei masinute, sau ale unei biciclete, sau clanta unei usi)... Vreau sa mentionez ca varsta mamei acestiu copil la nastere a fost de 18 ani iar a tatalui de 27 de ani... Cred ca relatia e mult mai adanca decat in declaratia din acest articol ca varsta unui parinte e corelata cu autismul. Eu suspectez, ca o cauza a autismului, anumite vaccinuri, si o anume doza care contine mercur, poate fi prea puternica pentru anumite firi supra-sensibile la aceasta substanta... Deasemenea, si mai convinsa sunt ca exista un factor genetic, care e mai important in declansarea autismului decat orice... Caci ce este autismul decat o boala neurologica. E de ajuns sa privesti in jur, la familia ta, pentru a observa ici colo mici (sau mai mari) din trasaturile vizate deci, la cate un unchi, o matusa, sau chiar un verisor, observatie care nu poate decat sa te puna pe ganduri: oare e sau nu e autism? Cel mai important insa, dincolo de cautarea cauzei, este procesul de diagnosticare, care trebuie sa aduca cu sine procesul de tratare, caci indiferent cat de grava poate parea situatia unui copil, a unei persoane cu aceasta afectiune, ea se poate trata. Pentru asta e necesar sa ne educam, sa avem rabdare, si cel mai mult, dragoste si iubire pentru fiinta afectata...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII