De ce ne asemănăm mai mult cu tații decât cu mamele: acestea sunt motivele

De ce ne asemanam mai mult cu tatii decat cu mamele -  acestea sunt motivele

De ce ne asemănăm mai mult cu tații decât cu mamele: acestea sunt motivele

De ce ne asemanam mai mult cu tatii nostri decat cu mamele noastre? Oamenii de stiinta descopera ca „folosim” mai multe gene masculine mostenite.

• Desi mostenim de la ambii parinti cantitati egale de mutatii genetice, insa oamenii de stiinta au descoperit ca „folosim” mai multe mutatii din genele tatalui. Aceste mutatii genetice ne fac ceea ce suntem si nu o alta persoana. Rezultatele pot ajuta la explicarea dezvoltarii bolii si la gasirea de tratamente.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Aoleu, ma transform in mama!!!
Gena creierului este semnificativ mai asemanatoare cu cea a tatalui
Cum se transmit genele de la parinti

Aoleu, ma transform in mama!!!

Multe femei se tem la un moment dat al vietii ca se transforma in mama lor. Dar noi cercetari au aratat ca, in ceea ce priveste genetica, majoritatea oamenilor sunt, de fapt, mai asemanatori cu tatal lor.

Desi mostenim de la ambii parinti cantitati egale de mutatii genetice, de fapt „folosim” mai mult din ADN-ul pe care il mostenim de la tatii nostri, au descoperit cercetatorii. Aceste mutatii genetice ne fac persoanele care suntem – iar descoperirea a ceea ce mostenim de la un parinte sau altul este cruciala pentru dezvoltarea bolilor si a tratamentelor pentru boli precum cancer, boli de inima si diabet.

De exemplu, daca am mostenit o gena a unei boli de la mama, aceasta ar putea insemna ca este posibil ca ea sa nu se exprime atat de puternic ca atunci cand ar fi mostenita de la tata.

Mamiferele sunt mai similare genetic cu tatii lor decat cu mamele

Autorul principal al studiului, profesorul Fernando Pardo-Manuel de Villena, de la Universitatea din Carolina de Nord, scoala de Medicina, a declarat ca cercetarea aceasta a fost prima care a aratat ca mamiferele sunt mai similare genetic cu tatii lor decat cu mamele. El a spus: „Aceasta este o noua si exceptionala descoperire care deschide usa unei noi zone de explorare in genetica umana.

Stim ca exista 95 de gene care sunt subiectul acestui efect de origine parentala. Acestea se numesc gene imprintate si pot avea roluri in boli, in functie de provenienta mutatiei genetice, de la mama sau de la tata. Acum am descoperit ca, pe langa ele, exista mii de alte gene care au un nou efect de origine parentala.”

Aceste mutatii genetice mostenite de la parinti apar in multe boli comune, insa complexe, care implica multe gene, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiace, schizofrenia, obezitatea si cancerele.

Gena creierului este semnificativ mai asemanatoare cu cea a tatalui

Pentru acest studiu, cercetatorii au selectat trei specii diferite de soareci cu gene diferite. Acestia erau descendenti ai unor sub-specii de soareci ce au evoluat pe continente diferite.

Acesti soareci au fost crescuti pentru a crea noua tipuri diferite de descendenti. Fiecare tulpina a acestor descendenti a fost folosita atat ca tata, cat si ca mama pentru o alta generatie de soareci.

Cand acesti soareci au ajuns la maturitate, cercetatorii au masurat expresia genelor in patru tipuri diferite de tesuturi. Aceasta a necesitat includerea tehnologiei de secventiere ARN, care este capabila sa identifice expresia genelor in creier. Apoi au cuantificat cat de multa informatie genetica a fost mostenita de la mama si de la tata pentru fiecare gena din ADN-ul soarecelui.

Au descoperit un dezechilibru la descendenti, care a aratat ca gena creierului lor este semnificativ mai asemanatoare cu cea a tatalui. Acest lucru inseamna ca genele pot avea consecinte diferite, depinzand de faptul daca sunt mostenite de la mama sau de la tata, au spus cercetatorii.

„Acest nivel de exprimare depinde de mama sau de tata” a spus profesorul Pardo-Manuel de Villena. Stim ca mamiferele exprima mai multa varianta genetica de la tata. Deci, imagineaza-ti ca un anumit tip de mutatie este rea. Mostenita de la mama, gena nu ar fi exprimata la fel de mult ca atunci cand ar fi mostenita de la tata. Asadar, aceeasi mutatie proasta ar avea consecinte diferite asupra bolii daca ar fi mostenita de la mama sau de la tata.”

Decoperirile sunt publicate in revista Nature Genetics. 
 

Cum se transmit genele de la parinti

Cum se transmit genele de la parinti? Putem sti raspunsul la aceasta intrebare? Se spune ca sangele tatalui circula prin venele copilului. Este credibil acest proverb?

Afla in continuare cum se transmite mostenirea genetica si mai ales ce primim de la mama si ce primim de la tata - genetic vorbind. 

Despre genetica, mai cititi

Atotputernicul arbore genealogic
Testele genetice in timpul sarcinii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului
Cauzele genetice ale depresiei
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
13 lucruri care influenteaza sexul viitorul bebelus

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate @  2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII