Dublul Test in sarcina

Dublul Test in sarcina

Dublul Test in sarcina

Dublul Test (sau Screening prenatal de trimestru I), este un test screening de acuratete mare care permite depistarea riscului crescut pentru anomalii cromozomiale si genetice.

Se numeste “Dublu Test” tocmai din cauza ca presupune doua investigaţii in aceeasi zi (sau la o distanta de maxim 24h unul fata de celalalt), si anume: o ecografie morfologica fetala si o analiza de sange.

- despre Dublul Test in sarcina, veti citi:
Dublul test pentru depistarea riscului pentru anomalii cromozomoniale si genetice
Cand se face Dublul Test?
De ce se numeste Dublu-Test?
Ce facem daca Dublul Test este pozitiv?
Ce riscuri pot fi identificate?
Cum evolueaza sarcina  pe saptamani
Dry Test sau Dublu Test?
Cand poate fi efectuat Dry Testul?
Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?
Alte teste importante in timpul sarcinii
Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii
Suport si grupuri de burtici
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Testele de sarcina sunt importante pentru analiza sanatatii bebelusului

In timpul sarcinii exista mai multe teste prin care pot fi detectate anomaliile de dezvoltare a fatului , teste care  pot fi grupate in functie de scop, de varsta sarcinii si de gradul de risc.

Dublul Test pentru depistarea riscului pentru anomalii cromozomoniale si genetice

Dublul Test (sau Screening prenatal de trimestru I), este un test screening cu acuratete mare care permite depistarea riscului crescut pentru anomalii cromozomiale si genetice. Mamele cu risc crescut pentru astfel de anomalii vor putea beneficia de consiliere in vederea optiunii pentru teste diagnostice care sa depisteze cu certitudine boala si care sa permita constituirea unei conduite corecte vizavi de sarcina.

Cand se face Dublul Test?

Dublul test este o analiza care se realizeaza in primul trimestru de sarcina si trebuie efectuata intre saptamana 11 si saptamana 14 de sarcina. Dacă viitoarea mamă are până în 35 de ani, medicul îi va recomanda mai întâi un "dublu test", care se face până în săptămâna a 14-a a sarcinii.

De ce se numeste Dublul Test?

Se numeste “Dublu test” tocmai din cauza ca presupune doua investigaţii in aceeasi zi (sau la o distanta de maxim 24h unul fata de celalalt), si anume: o ecografie mofologica fetala si o analiza de sange.

Dublul Test de sarcina este o analiza complexa care calculeaza cu ajutorul unui soft special riscul unei sarcini pentru anomalii cromozomiale si genetice.

Desi aceasta analiza nu este obligatorie in Romania (tocmai de aceea nu este decontata de CAS (Casa de asigurari de sanatate), are un rol important in depistarea gradului de risc pentru anumite malformatii. Cu ajutorul unui program care va face calcule si corelari intre analizele de sange, masuratorile ecografice (foarte importanta fiind evaluarea osului nazal), precum si informatii importante despre viitoarea mamica (varsta, greutate, diabet insulino-zaharat, fumatoare sau nu, dar si originea etnica), Dublul test poate determina care sunt riscurile unor importante malformaţii congenitale, cum ar fi: Sindromul Down, Trisomie 18 (boala cromozomiala caracterizata prin sindrom plurimalformativ cauzat de prezenta unui cromozon in plus), Boala Tay-Sachs (dereglare ereditara metabolica care ataca sistemul nervos central printr-o acumulare anormala de grasimi in creier), malformatii ale inimii si la nivelul tubului neural, anemia celulelor in scara, fibroza chistica.

Cum evolueaza sarcina  pe saptamani 

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Ce facem daca Dublul Test este pozitiv?

Dacă rezultatul acestui test indică un posibil risc de Sindrom Down, se va face şi Triplul Test, până în săptămână 21 a sarcinii.

Un rezultat pozitiv poate să fie greşit, iar copilul să nu aibă totuşi sindromul Down, dar se poate întâmpla şi invers: testul să iasă negativ, mama nu mai continuă investigaţiile şi astfel naşte un copil cu Sindrom Down.

Ce riscuri pot fi identificate?

Poate fi identificat riscul pentru: sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18), defecte de tub neural si alte defecte genetice (in primul si al doilea trimestru de sarcina) luand in considerare: date despre mama (data nasterii, etnia, greutatea, fumatoare/nefumatoare, diabetica sau nu), markeri biochimici (in functie de trimestrul de sarcina) din sangele venos matern prelevat, date ecografice (varsta biometrica, translucenta nucala), fibroza chistica (mutatia ^F508), non-sindromul de surditate (mutatia 35delG).

Sindromul Down are o incidenta de 1/800-1/700 de nascuti vii. Dintre malformatiile majore in sindromul Down apar frecvent malformatii cardiace (defecte valvulare, septale) si gastrointestinale (atrezia duodenala, intestin hiperecogenic), membre scurte, clinodactilie, aplatizarea profilului, edem nucal. Dintre markerii ecografici care pot indica acest sindrom, pliul nucal pare a fi cel mai sensibil si mai specific. Aproximativ 50% din fetii cu sindrom Down au un pliu nucal peste 6 mm intre saptamanile 15 si 20 de gestatie.

Sindromul Edwards are o incidenta de 1/8000 de nascuti vii si sunt prezente chisturi de plexuri coroide, defecte de tub neural, malformatii cardiace majore, artera ombilicala unica, chisturi de cordon ombilical, retard in cresterea intrauterina.

Defectele de tub neural includ anencefalia, encefalocel, spina bifida malformatii ce rezulta din defectul de inchidere al tubului neural. Apar in primele 28 de zile de gestatie. Frecventa generala este de apoximativ 5 la 1000 de nasteri. Defectele de tub neural sunt ca frecventa a doua anomalie majora a fatului, dupa anomaliile cardiace. Se considera ca valorile crescute ale alfafetoproteinei serice materne pot indica potentiale defecte de tub neural.

Fibroza chistica (sau mucoviscidoza) este cea mai frecventa afectiune monogenica avand o incidenta de 1:2500  3500 nou nascuti in randul populatiei de origine caucaziana. Boala este cauzata de mutatii la nivelul unei gene a cromozomului 7. Se manifesta prin secretii cu vascozitate crescuta la nivelul glandelor mucoase si seroase. Astfel pot sa apara: boala pulmonara obstructiva progresiva, insuficienta pancreatica, colonopatie fibrozanta, ileus meconial (la nou-nascut), tumori gastrointestinale (scaderea tolerantei la glucoza), boli hepatobiliare. Durata medie de supravietuire este de 37 de ani.

Numai aceste cateva aspecte mentionate subliniaza importanta depistarii purtatorilor genei pentru fibroza chistica. Riscul de boala la nou-nascut este foarte mare daca ambii parteneri sunt purtatori ai acestei mutatii genice. De aceea cand mama este purtatoare a acestei mutatii se impune si testarea tatalui.
 
Surditatea non-sindromica este in majoritatea cazurilor datorata unor mutatii la nivelul genelor conexinelor 26 (GJB2) si 30 (GJB6). Surditatea este un defect neperceptibil la nastere. Varsta medie la care parintii se adreseaza specialistului pentru probleme auditive ale copilului este de 18 luni. Important pentru recuperarea auzului si integrarea copilului in societate este depistarea precoce a acestui defect si reprezinta o motivatie pentru screeningul prenatal.  Ca si in cazul fibrozei chistice depistarea unei mame purtatoare a mutatiei genice pentru surditate non-sindromica impune testarea tatalui pentru estimarea riscului de boala pentru nou-nascut.

Dry Test sau Dublu Test?

Dublu Test se efectueaza numai in trimestrul I si estimeaza riscul de anomalii cromozomiale incluzand Sindrom Down (trisomia 21) si sindromul Edwards (trisomia 18), precum si alte anomalii fetale daca se combina valorile markerilor biochimici cu dimensiunea translucentei nucale. Nu aduce informatii legate de defecte de tub neural.

Dry Test se efectueaza din sange matern uscat. Coroboreaza date legate de varsta mamei, markeri biochimici (in functie de varsta sarcinii in trimestrul I: Free-ßhCG si PAPP-A proteina placentara, iar in trimestrul II: Free-ßhCG, alfafetoproteina si estriol neconjugat), date ecografice (varsta biometrica a sarcinii, translucenta nucala). Se poate calcula un risc combinat luand in considerare date de la primul si al doilea trimestru cu sensibilitate de pana la 85%. Indicele de sarcina cu risc crescut este de 1/250. O sarcina cu indice 1/100 sau 1/200 are un risc inalt de anomalii cromozomiale.

Dry test-ul de trimestrul II aduce suplimetar informatii legate de riscul pentru defecte de tub neural. Prin dry test se poate estima si riscul de a fi purtator al genei pentru fibroza chistica sau surditate non-sindromica.

Cand poate fi efectuat Dry Testul?

Dry testul se poate efectua:

 - in trimestrul I de sarcina, recoltarea sangelui pentru determinarea markerilor biochimici se face de preferat in perioada saptamanilor 10-12 (pana la 13 saptamani +6 zile). Este important ca recoltarea de sange sa se faca cat mai aproape de momentul la care s-a efectuat ecografia pentru masurarea translucentei nucale.

 - in trimestrul II de sarcina, recoltarea sangelui pentru determinarea markerilor biochimici de preferat in perioada saptamanilor 16-20 (intre saptamânile 14-22). Este importanta varsta biometrica a sarcinii care se poate calcula pe seama ecografiei din primul trimestru. (Nu este obligatorie o ecografie recenta)

Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?

Testele prenatale se fac pe un numar mare de femei insarcinate si indentifica un numar redus de de femei care au riscuri crescute pentru anume probleme. Insa, multe viitoare mamici considera, in mod gresit - ca rezultatele 'normale' la testele prenatale dau certitudinea ca viitorul  copil va fi perfect.Este adevarat ca multe anomalii sunt detectabile inca din vremea sarcinii, insa testele standard nu pot detecta toate anomaliie.

Un test diagnostic poate spune insa cu certitudine daca fatul are o anumita infectie. Insa, unele teste diagnostice reprezinta un risc aditional pentru sarcina, deoarece presupun introducerea unui ac in uter pentru a lua o mostra de fluid sau tesut pentru analiza.In prezent, majoritatea malformatiilor structurale ale fatului pot fi identificate cu ajutorului examenului ecografic.

O ecografie in saptamanile 18-22 va indentifica o anomalie semnificativa in aproape 1% din sarcini citeste mai departe ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere

Alte teste importante in timpul sarcinii

Triplul test in sarcina
Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul alfafetoproteinic – AFP
Testul fetal non stres (NST)
Testul de vilus corionic 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII