Testul Panorama de detectare a riscului de boli genetice al fătului: cum se face, când si ce avantaje are

Testul Panorama de detectare a riscului de boli genetice al fatului: cum se face, cand si ce avantaje are

Testul Panorama de detectare a riscului de boli genetice al fătului: cum se face, când si ce avantaje are

Testul Panorama este un test prenatal de screening non-invaziv care dezvăluie riscul bebelușului pentru tulburări genetice.

Testul Panorama analizează ADN-ul placentar al copilului printr-o simplă probă de sânge din brațul mamei și are o acuratețe de aproximativ 99% în detectarea Sindromului Down la făt.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Exista riscul de a transmite copilului o boala genetica sau un defect major la nastere?
Testul Panorama - poate detecta riscul bebelusului de a avea o boala genetica
Un panou complet de optiuni
Caracteristicile testului Panorama
Avantaj clinic al testului Panorama
Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?
Alte teste importante in timpul sarcinii

Exista riscul de a transmite copilului o boala genetica sau un defect major la nastere?

Va ganditi sa aveti un copil? In acest caz, dvs. si partenerul dvs. puteti gasi cu usurinta o multime de informatii pentru a va ajuta sa decideti daca sunteti pregatiti pentru acest eveniment important din viata fecarui om.

Dar exista o intrebare importanta care ar trebui sa v-o adresati: Exista riscul de a transmite copilului o boala genetica sau un defect major la nastere?

Testul Panorama - poate detecta riscul bebelusului de a avea o boala genetica

testul panorama sarcina

Majoritatea oamenilor nu stiu ca sunt purtatori de o tulburare genetica, pana la nasterea copilului. Stiind acest lucru inainte de nasterea sa, va puteti pregati pentru viitor si puteti alege optiunile de reproducere potrivite pentru dvs. O procedura de screening genetic, cum ar fi testul Panorama, va poate furniza aceste informatii.

Panorama este un test prenatal de screening non-invaziv, care dezvaluie riscul bebelusul pentru tulburari genetice si se face dupa saptamana 9 de sarcina. Panorama analizeaza ADN-ul copilului (placentar) printr-o simpla proba de sange din bratul mamei.

Un panou complet de optiuni

Testul Panorama identifica ADN-ul copilului si a cauta anumite anomalii cromozomiale care ar putea afecta sanatatea acestuia, cele mai frecvente conditii genetice si sexul copilului (optional). Unele conditii, cum ar fi sindromul Down, sunt cauzate de copiile suplimentare ale unui anumit cromozom. Altele, cum ar fi microdeletii, apar atunci cand unui cromozom ii lipseste o mica bucata de informatii genetice. Microdeletii afecteaza femeile in mod egal, indiferent de varsta.

Majoritatea oamenilor au 23 de perechi de cromozomi cu un total de 46 – cate doi pentru fiecare pereche. Testarea Panorama este o o analiza foarte precisa, in depistarea cazurilor in care exista doar un singur cromozom, in loc de o pereche, sau a cazurilor in care exista un cromozom in plus, cum ar fi Sindromul Down, Sindromul Edwards, Sindromul Patau sau anumite sindroame in care exista trei cromozomi sexuali. De asemenea, testarea Panorama poate identifica daca exista trei seturi de cromozomi de acelasi tip, caz cunoscut sub numele de triploidie.

Desi exista teste prenatale de diagnostic, cum ar fi amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale, acestea sunt invazive si implica un risc de pierdere a sarcinii. Testarea prenatala Panorama presupune doar o proba din sangele mamei, fiind o analiza sigura atat pentru mama, cat si pentru copil.

De ce sa alegeti Panorama? - Caracteristicile testului Panorama

 Panorama poate fi efectuat dupa saptamana 9 de sarcina.
 Testul Panorama este realizat cu o proba din sangele mamei, fara risc pentru fat.
 Peste 1.500.000 de femei din peste 60 de tari au ales testul Panorama.

Testul Panorama ofera pacientilor un scor de risc personalizat, care indica daca copilul are un risc ridicat sau scazut pentru boli genetice

Avantaj clinic al testului Panorama

 Panorama detecteaza conditiile pe care alte teste nu le pot face, inclusiv sarcina molara, triploidia si disparitia unui geaman.
 Detectarea sindromului Down cu o rata de precizie mai mare de 99%.
 Panorama este singurul test care face diferenta intre ADN-ul matern si cel fetal, care ajuta la evitarea falsurilor pozitive.
 De asemenea, testul Panorama are cea mai mare precizie in determinarea sexului copilului.
 Panorama are cea mai mare senzitivitate pentru sindromul deletiei 22q11.2, o microdelectie comuna si potential severa care afecteaza femeile in mod egal, indiferent de varsta.
 Panorama este singurul care testeaza triploidia.

Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?

Testele prenatale se fac pe un numar mare de femei insarcinate si indentifica un numar redus de de femei care au riscuri crescute pentru anume probleme. Insa, multe viitoare mamici considera, in mod gresit - ca rezultatele 'normale' la testele prenatale dau certitudinea ca viitorul  copil va fi perfect.Este adevarat ca multe anomalii sunt detectabile inca din vremea sarcinii, insa testele standard nu pot detecta toate anomaliie.

Un test diagnostic poate spune insa cu certitudine daca fatul are o anumita infectie. Insa, unele teste diagnostice reprezinta un risc aditional pentru sarcina, deoarece presupun introducerea unui ac in uter pentru a lua o mostra de fluid sau tesut pentru analiza.In prezent, majoritatea malformatiilor structurale ale fatului pot fi identificate cu ajutorului examenului ecografic.

O ecografie in saptamanile 18-22 va indentifica o anomalie semnificativa in aproape 1% din sarcini citeste mai departe ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere

Alte teste importante in timpul sarcinii

Triplul test in sarcina
Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul alfafetoproteinic – AFP
Testul fetal non stres (NST)
Testul de vilus corionic 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Septembrie 2024)

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII