Cand copilul spune NU la orice sau ce afli cand copilul descopera independenta

Cand copilul spune NU la orice sau ce afli cand copilul descopera independenta

Cand copilul spune NU la orice sau ce afli cand copilul descopera independenta

Pe masură ce copilul invată să vorbească, începe să descopere puterea cuvântului NU. Etapa NU, între 2 ani si 4 ani este perioada în care copilul invată ce înseamnă independența, fiind un fel de adolescență precoce.

→ Iată niste sfaturi de parenting pentru comportamentul năzdravanilor in varstă de doi ani atunci cand "nu" devine cuvantul lor preferat.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Când copilul incepe sa spună NU la orice, ne gândim cu nostalgie la perioada lui de bebelușie ...
Sfaturi pentru educarea copiilor mici in timpul etapei “NU” 
Etapa NU a copilului: sau un fel de adolescenta ultra precoce
Sfaturi la obiect despre cum trebuie reactionat in diverse momente de negatie

Când copilul incepe sa spună NU la orice, ne gândim cu nostalgie la perioada lui de bebelușie ...

Parintii bebelusilor abia asteapta perioada in care copiii incep sa vorbeasca si pot articula ceea ce au nevoie sau doresc. Cu toate acestea, odata ce copilul nostru dragut si agreabil devine un copil verbal al carui cuvant favorit este "nu", ne putem uita inapoi cu sentimentalism la faza non-verbala.

Desi stadiul "nu" al dezvoltarii vorbirii copilului tau este adesea frustrant, este, de asemenea, o piatra de hotar importanta pentru copii si adesea o modalitate pentru ei de a sarbatori noua lor independenta. Spunand "nu" reprezinta o parte sanatoasa, normala si importanta a autonomiei copilului. Asadar, sa vedem cum intampinam aceasta etapa cu calm si umor. Sunteti pregatiti?

Perioada de dezvoltare a copilului intre 18 si 36 de luni poate fi o perioadă a extremelor

Cum a devenit asa de imprevizibil copilul nostru? Pentru ca un minut copilul poate fi dragut si cooperativ iar peste alt minut devine plangacios, nervos si un gica-contra. In aceasta etapa, copiii incep de obicei sa-si simta puterea lor. "Nu" este un cuvant foarte puternic care atrage atentia adultilor.

Copiii se bucura de folosirea cuvantului NU, doar pentru a reveni la siguranta si confortul oferit de un parinte sau profesor. Uneori "nu" este folosit pur si simplu pentru a vedea ca vocabulele obtin reactii, iar uneori "nu" este intr-adevar "nu".

Incepand de la 17-18 luni, copiii incep sa se simta mari si independenti si invata cat de departe ii va purta aceasta independenta, dorind sa fie la conducere.

Sfaturi pentru educarea copiilor mici in timpul etapei “NU”

Mai jos sunt sfaturi care te pot ajuta sa iti sprijini copilul in timpul comportamentului obisnuit al acestei faze si in aceasta etapa critica a dezvoltarii sale:

Stabileste rutine previzibile, care sunt consistente si usor de inteles pentru copilul tau. Rutinele previzibile si asteptarile clare imputernicesc un copil sa faca ceea ce se asteapta si reduc la minimum posibilitatile de a spune nu.
Gandeste-te cat de des spui NU copiilor tai si incearca sa minimizezi acest obicei. Modelarea este un mod primar pe care copiii il invata. in loc sa spui: "Nu, nu putem citi povesti pentru ca nu te-ai spalat pe dinti", spune, "Dupa ce te speli pe dinti,vom citi povesti, poti alege doua."
Explica ce comportament iti doresti de la copilul tau in crestere. Transforma o declaratie negativa intr-una pozitiva. in loc sa spui: "Fara sarituri pe canapea", explica: "Stam pe canapea pentru a ne imbratisa si a citi. Podeaua este locul unde sar oamenii. Deci, citim pe canapea sau sarim pe podea?"
Evita luptele pentru putere si practica spunerea lui DA, cu exceptia cazului in care este vorba de probleme de sanatate si siguranta. Alege-ti bataliile. De exemplu, lupta cu copiii pentru haine nu este o lupta care sa merite. inainte de a spune nu, intreaba-te: "De ce nu? Este chiar important daca copilul meu poarta dungi si buline la scoala sau cizme de ploaie intr-o zi insorita?"
Pentru a evita auzirea lui "nu", faceti impreuna activitati distractive atunci cand puteti. Mai degraba decat sa-i spui copilului: "Este timpul sa lasi jucariile", incearca "Sa vedem cat de repede poti pune piesele de construit la loc. imi inchid ochii si numar." Poti, de asemenea, sa setezi un cronometru: "Permite terminarea asezarii jucariilor inaintea incetarii temporizarii".
Valideaza ceea ce vrea sa faca un copil si spune-i in cuvinte simple ca intelegi de ce este furios sau suparat. Apoi, reitereaza ce trebuie sa faca si, daca este posibil, implica-l intr-o activitate distractiva. "stiu ca vrei sa stai in parc si sa te joci si as vrea sa putem face asta, dar trebuie sa mergem la supermarket. As vrea sa ma ajuti sa imping carutul de cumparaturi".
Foloseste umorul. "Sa vedem de cate ori putem spune nu impreuna si apoi sa spunem da impreuna." Fa-ti un cantec, "Nu, nu, nu, nu, nu, nu, nu, nu, nu, da ... da, da, da, da, da, da, da, da".
Observa atunci cand copilul tau face lucrurile cum trebuie. "Multumesc ca ai strans blocurile! Ai fost atat de rapid! Acum avem mai mult timp sa citim povesti," incurajarea pozitiva si parentingul pozitiv creeaza valoare de sine si, de asemenea, ajuta copilul sa inteleaga - si sa repete - comportamentele dorite.
Ofera alegeri ori de cate ori este posibil. Alegerile pot fi atat de mici ca: "Ce melodie cantam astazi pe drumul nostru acasa?" Permiterea alegerilor reduce frustrarea atunci cand trebuie sa spui nu.

Si aminteste-ti, chiar daca ai minimizat folosirea cuvantului "nu" si ai oferit copilului tau o multime de alegeri, vor exista vremuri cand va calca totul in picioare si va refuza. Daca sunteti acasa, explica-i cu rabdare ce are de facut si de ce. Daca survine un tantrum, asteapta calm pana cand acesta dispare si fii persoana care sa ii asculte ofurile. Daca va aflati intr-un loc public, ai putea sa iei copilul si sa ii asculti problemele in masina.

In călătoria sa catre maturitate, un copil trebuie sa invete să spuna "nu"

A invata puterea unui NU este un aspect al unei etape importante de dezvoltare. Asadar draga mami sau tati, in vreme ce te straduiesti sa respiri adanc si sa ramai calm, aminteste-ti ca desi aceasta etapa "nu" va trece - ea poate aparea din nou cand copilul tau devine adolescent! Aceasta perioada este un fel de antrenament lejer ...

Etapa NU a copilului: sau un fel de adolescenta ultra precoce

In jurul varstei de 2 ani ... incepe ETAPA NU. Sau - asa cum spunea o mamica de pe forumul Desprecopii - aceasta este etapa cand trebuie sa ne facem antrenamentul pentru adolescenta de mai tarziu a copilului.

Copilul descopera puterea magica a cuvantului NU iar parintii ajung in punctul in care simt ca nu mai au lucrurile sub control...asadar intram intr-o etapa cu crize de isterie, tantrum-uri, urlete in public si lacrimi de crocodil.

Copilul ne arata brusc tot felul de emotii noi, si raspunde ferm la tot: "Nu!" Pastrati-va calmul, pentru ca aceasta faza a copilariei este normala si utila...

Citeste mai departe articolul complet AICI

Sfaturi la obiect despre cum trebuie reactionat in diverse momente de negatie:

Ce facem cand copilul tipa si urla
Cum ii cumintim pe copiii neastamparati? 
Cand copilul atinge si sterpeleste obiectele periculoase 
Cand copilul arunca mancarea si tacamurile in mod intentionat
Cand copilul musca si / sau loveste
Cand copilul se agita si se enerveaza in timp ce este imbracat\

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII