Nu mai judecați mămicile care nasc prin cezariană și mai bine ascultați-le!

Nu mai judecati mamicile care nasc prin cezariana si mai bine ascultati-le!

Nu mai judecați mămicile care nasc prin cezariană și mai bine ascultați-le!

Dacă o femeie insarcinată nu se simte in sigurantă atunci când iși impinge copilul afară, ar trebui să fie obligată să o facă? In teorie, desigur că nu. Si totusi, pe forumul Desprecopii sau pe grupurile de Facebook, graviduțele care aleg să nască prin cezariană sunt deseori tratate cu o atitudine neprietenoasă.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Alegerea metodei nașterii este o alegere subiectivă și complet personală pentru fiecare femeie
Femeile ar trebui sa fie intotdeauna principalii factori de decizie la nastere
Unele femei spun ca se simt fortate sa nasca natural
Povestea nasterilor mele
Faptul că am ales nașterea naturală nu mă face un inamic al femeilor care au nevoie de o cezariană

Alegerea metodei nașterii este o alegere subiectivă și complet personală pentru fiecare femeie

La momentul in care o femeie insarcinata alege metoda prin care doreste sa nasca bebelusul, o mare parte din procetajul deciziei sale este unul subiectiv. Si greu de explicat. Iar acest procentaj subiectiv ar putea avea numele de nevoiele si dorintele ei primordiale. SI pentru ca ceea ce urmeaza este o alegere personala, nu ar nu ar trebui sa existe nici o diferenta daca ea isi doreste sa nasca prin cezariana sau isi doreste sa nasca bebelusul printr-o nastere naturala.

Daca o femeie insarcinata nu se simte in siguranta atunci cand isi impinge copilul afara, ar trebui sa fie obligata sa o faca? In teorie, desigur ca nu. Si totusi, pe forumul Desprecopii sau pe grupurile noastre de Facebook, gravidutele care aleg sa nască prin cezariană sunt deseori tratate cu o atiturine neprietenoasă.

Iata un extras din raportul Birthrights – o asociatie britanica care promoveaza drepturile umane ale nasterii – ce contine un raport care arata tratamentul ingrijorator al femeilor care solicita nasterea prin cezariana.

Femeile ar trebui să fie intotdeauna principalii factori de decizie la naștere

Transparenta cu privire la ceea ce li se intampla femeilor care solicita o cezariana se lasa mult asteptata. Incepand cu revizuirea din 2011, ghidul celor mai bune practici din Nisa a recunoscut pe buna dreptate ca femeile ar trebui sa fie intotdeauna principalii factori de decizie la nastere, protejand, de asemenea, dreptul medicilor de a refuza sa sustina o persoana care solicita o cezariana fara a exista motive medicale.

Multe dintre femeile care isi doresc sa nasca prin cezariana au aceasta dorinta dupa ce au suferit nasteri vaginale anterioare traumatizante, boli fizice sau psihice, sau sunt victime ale abuzului sexual. Alte femei sunt de parere (desi motivele sunt neclare) ca o cezariana planificata le va oferi bebelusilor lor cele mai bune sanse la un start sanatos din punct de vedere emotional si fizic.

Unele femei spun că se simt forțate să nască natural

Anumite discutii pe forumul de nasteri de la Desprecopii ne-a facut sa credem ca in anumite cazuri, femeile insarcinate sunt deseori disperate, profund ingrijorate si ingrozite in momentul in care cauta sfatul nostru. Unele femei spun ca se simt fortate sa dea nastere in mod natural, impotriva vointei si dorintelor lor. Si multe vorbesc despre o lipsa totala de omenie intampinata la ingrijitorii lor medicali atunci cand apare aceasta problema.

Povestea nasterilor mele

Cand am ramas insarcinata pentru prima data, in urma cu noua ani, nu m-am asteptat sa fac ulterior campanie pentru drepturile gravidelor de a opta pentru cezariana. Ca multe alte femei insarcinate, am fost initial influentata de experientele mele personale de nastere si parenting. Copiii mei s-au nascut amandoi in mod natural si desi orele de travaliu au fost caracterizate de durere si frica, au fost, in acelasi timp, si placute, pozitive si m-au facut mai puternica. Am fost tratata respectuos si mi s-a scordat autonomia corporala, care este dreptul fiecarei femei - desi, din pacate, nu experienta multor femei.

Dorinta de a promova o ideologie a nasterii legata de ceva care a functionat pentru noi personal - sau de incercarea de a-i indeparta pe altii de experientele traumatice pe care le-am avut noi - este seducatoare. Dar am ajuns sa cred ca promovarea unui mod particular de a da nastere ca cea mai buna sau cea mai corecta cale ne divide pur si simplu si impiedica progresul a ceea ce este cel mai important - nevoile complexe si individuale ale fiecarei femei, ascultarea lor si intampinarea acestora cat mai bine posibil.

Faptul că am ales nașterea naturală nu mă face un inamic al femeilor care au nevoie de o cezariană

Influentate de factorii lor personali medicali, culturali, sociali si de alta natura, femeile iau diferite decizii de nastere, dar in cele din urma, pentru motive profund similare. Faptul ca am ales nasterea naturala nu ma face un inamic al femeilor care au nevoie de o cezariana. Nu are niciun sens sa continuam sa intoarcem femeile una impotriva alteia in aceste discutii si sunt recunoscatoare pentru sansa de a apara drepturile tuturor femeilor care dau nastere.

Cred ca toate gravidele meritam atentie personalizata in spitalul maternitate, pentru a ne permite sa luam cele mai bune decizii in circumstantele noastre individuale. Este clar ca femeile care cer o nastere prin cezariana intalnesc si atitudini negative, si lipsa de respect mai des decat gasesc compasiune si sprijin.

Scrisoare pentru gravidele care vor naște prin cezariană

Este adevărat ca nașterea prin cezariană are și o serie de riscuri și ti-ai fi dorit să iti ții imediat copilul in brațe ...dar, acum prima prioritate este să ajungi la pace cu aceasta nouă realitate - aceea că vei naște prin cezariană.

Nu incerc sa minimalizez riscurile si importanta deciziei de a naste prin cezariană - dar va rog, ascultați și opinia unei mămici care născut de două ori prin cezariană iar rezultatul a fost excelent. Greutătile meseriei de mamă, încep a doua zi după nașterea bebelușului, oricum...citeste in continuare aici, daca vei naste prin cezariana.

Sfatul de la Desprecopii

Daca iti planifici sa nasti prin cezariană trebuie sa stii ca aceasta decizie trebuie facuta numai la recomandarea medicului. Insa, mult prea des, in Romania, medicul ginecolog ia aceasta decizie fara nici o legatura cu anumite probleme medicale care ar recomanda acest tip de nastere ci doar pentru motivul ca este mai avantajos pentru el (stiti la ce ne referim, desigur).

Nasterea prin cezarina este mult mai complicata decat o nastere vaginală (naturală) iar recuperarea mult mai grea si lunga. Doar pentru ca se intampla din ce in ce mai des, nu inseamna ca este de rutina.Si, nu intra in gura mamicilor pe forumul Desprecopii - pentru ca in general, cele care au nascut prin cezariana vor face tot posibilul sa iti spele creierul si sa iti zugraveasca nasterea prin cezariana mai simpla decat a face o omleta, dimineata. Tocmai de asta, trebuie sa citesti si 16 urmari posibile ale unei nasteri prin cezariana

Nașterea prin cezariană: între necesitate, modă sau dorință interesată a medicului

Inainte de emotii si alegeri, trebuie stiut ca nasterea prin cezariana este pana la urma o operatie ce necesita o taietura a uterului.  Si ca orice operatie, vine cu o serie de riscuri.

Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap. Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ...citeste cu luciditate aici.

Despre pregătirea pentru naștere, mai citește:

8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
N
asterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

referinte - Birthrights, grup de caritate care promoveaza drepturile omului la nastere  - toate drepturile rezervate 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII