Bacteriile bune din colon și rolul lor in stimularea imunității
Cercetari recente sugerează că boli, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn, ar putea fi declanşate atunci când sistemul nostru imunitar o ia în direcţii greşite.
Cheia se pare ca se afla in colon si in bacteriile prietenoase care il populeaza.
- veţi citi:
Ce sunt celulele T?
Prieten sau dușman?
Prevenirea inflamației
3 moduri de a restabili si imbunatati bacteriile intestinale
Microbii din bucatarie – unde se ascund si cum ii indepartam
Despre imunitatea copilului
Ce sunt celulele T?
Una dintre fundamentele capacității sistemului imunitar de a îndepărta atacatorii este cea de a distinge propriile celule de celulele străine. Această sarcină este efectuată în mare parte de un tip de celulă imună numită celulă T.
Celulele T imature sunt produse purtând o gamă largă de receptori, receptorii de celule T, care între ei recunosc un număr vast de structuri chimice, în acest context cunoscut sub numele de antigene. Testarea celulelor T are loc în timus, unde sunt prezentate cu un număr mare de antigeni "auto" diferiți - antigeni care sunt caracteristici animalului însuși și nu al microorganismelor.
Celulele T cu receptori care recunosc acești proprii-antigeni sunt fie eliminați, fie dezvoltați în celule T de reglementare, care apoi circulă prin organism, scăzând orice potențial răspuns imun împotriva țesuturilor proprii ale animalului. Restul celulelor T se dezvoltă în celule T efectoare, cu un rol-cheie în declanșarea răspunsului imun la orice altceva care nu este recunoscut că fiind propriu.
Prieten sau dușman?
Nu toate particulele străine din organism garantează distrugerea. Microbii care trăiesc inofensiv și, adesea, cu ușurință în organism, evită furia sistemului imunitar, iar cercetătorii nu știu cum se întâmplă asta. Chyi-Song Hsieh de la Şcoala de Medicină a Universităţii Washington din St. Louis, Missouri, şi colegii săi, raportează acum că aceşti microbi par să furnizeze instrucţiuni localizate în intestin, spunând celulelor T imature care le recunosc să se dezvolte în celule T de reglementare.
Lucrările anterioare au sugerat că celulele T de reglementare ar putea fi induse în afara timusului, dar aceasta este prima demonstrație a faptului că există astfel de celule generate în mod periferic, afirmă în studiu Kenya Honda, imunolog la Universitatea din Tokyo School of Medicine.
Hsieh și colegii săi au descoperit că secvențele de aminoacizi ale receptorilor celulelor T de reglementare din colonul șoarecilor au fost diferite de cele ale receptorilor de pe celulele T din alte organisme. Acest lucru a sugerat că există ceva foarte diferit cu privire la colon în ceea ce priveşte antigenul prezentat, explică Hsieh.
Grupul a continuat să examineze dacă antigenele la care răspunsul celulelor T de reglare al colonului au fost generate de bacterii sau de celulele de șoarece. Cercetătorii au folosit un vector viral pentru a transfera genele pentru doi receptori de la celulele T din colonul şoarecilor în măduva osoasă (originile celulelor T) de şoarece, care au fost modificaţi genetic pentru a face să dispară orice celule T proprii. Măduva osoasă tratată a generat celule imune imature care poartă acești receptori, dar aceste celule nu s-au maturizat în celulele T de reglementare așa cum era de așteptat.
Experimente suplimentare au sugerat că acest lucru se datorează faptului că șoarecii destinatari, care au fost comandați de la un furnizor de șoareci, aveau bacterii diferite în colonul lor decât șoarecii crescuți în laboratorul lui Hsieh și din care au fost luate genele receptorilor de celule T. Când cele două tulpini de șoarece au fost adăpostite împreună, permițând transferul de bacterii intestinale între cele două, celulele imune ale receptorilor s-au maturizat în celule T de reglementare.
Hsieh spune că acest lucru înseamnă că bacteriile intestinale trebuie să fi declanșat celulele imune care le-au recunoscut să se maturizeze în celule T de reglementare, asigurându-se că bacteriile ar fi protejate de răspunsul imun al gazdei lor.
Prevenirea inflamației
În cele din urmă, cercetătorii au observat că la şoarecii cu colită, receptorii prezenţi în mod normal pe celulele T de reglementare în colon, erau pezente în locul celulelor T efectoare. "Deci, dacă nu dezvolţi un răspuns regulat de celule T, ai putea induce un răspuns inflamator la aceste bacterii", spune Hsieh.
"Este vorba despre un studiu de forță care examinează în mod sistematic aceste semnale care orientează diferențierea în periferie", spune Ivaylo Ivanov, imunolog la Centrul Medical al Universității Columbia din New York, care nu a fost implicat în studiu."Ideea este că bacteriile comensale, din anumite motive, induc preferenţial celulele T regulate, care apoi induc toleranţa la aceste bacterii".
Cum se întâmplă exact acest lucru este încă necunoscut, dar Hsieh spune că laboratorul său lucrează la elucidarea acestui mister. Constatările de până acum sugerează că poate există un mecanism care face distincția între două tipuri diferite de bacterii străine – bacterii dăunătoare față de bacterii prietenoase.
Identificarea acestui mecanism poate deschide noi posibilităţi pentru tratarea colitei, notează Hsieh. Anterior, cercetătorii nu aveau idee despre antigenele din colon care erau recunoscute pentru declanșarea inflamației, dar acum ar fi posibil să se înțeleagă acest lucru. Înarmat cu această cunoaștere, Hsieh spune că "poate vom putea genera celule de reglementare care sunt specifice bacteriilor intestinale ale unui pacient, pentru ca mai apoi, să le infuzăm înapoi în corpul lor.".
3 moduri de a restabili si imbunatati bacteriile intestinale
Cand ne gandim la microflora si la restabilirea bacteriilor intestinale, suplimentele probiotice sunt, in general, primul lucru care ne vine in minte – insa acesta este doar unul dintre lucrurile ce pot fi luate in considerare. Ai putea lua o gramada de probiotice, insa ele nu iti vor face prea mult bine daca stilul tau de viata continua sa includa obiceiuri care afecteaza bacteriile intestinale, cum ar fi consumul de antibiotice si consumul de apa foarte clorinata.
Iata in continuare - 3 modalitati usoare ce ajuta la cresterea florei digestive sanatoase si restabilirea bacteriile bune din intestin.
Microbii din bucatarie – unde se ascund si cum ii indepartam
Dintre toate incaperile dintr-o locuinta, bucataria este, in general, cea mai supusa proceselor de curatenie. Spalam mereu vasele, dezinfectam, aerisim si cu toate acestea, studiile arata ca in bucatarie isi gasesc adapostul cei mai multi microbi dintr-o locuinta. Chiar mai multi decat in baie, unde am fi tentati sa credem ca se ascund microbii cei mai periculosi - citeste mai departe aici >>.
Despre imunitatea copilului, cititi:
Racelile si gripa sunt un fapt de viata pentru copii, dar exista modalitati de a-i ajuta, scazand astfel numarului de zile bolnave.
15 alimente care stimuleaza imunitatea
Cum crestem imunitatea copilului in perioada de toamna
6 moduri de a creste imunitatea copilului in sezonul rece
Microbii de la gradinita sau cresa si bolile copilului: ce trebuie sa stim
Cafea cu ulei de nuca de cocos: sau cadoul zilnic de energie si imunitate
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII