Iată ce greutate maximă poate să aibă ghiozdanul unui copil

Iata ce greutate maxima trebuie sa aiba ghiozdanul unui copil

Iată ce greutate maximă poate să aibă ghiozdanul unui copil

Ghiozdanul sau rucsacul de scoala al unui copil este de multe ori prea greu, fie că e cărat in spate fie că e cărat de mana, fiind troler.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, greutatea potrivită pentru spatele unui copil nu trebuie să depăşească 10% din masa corporală a şcolarului. Iar daca elevul care un ghiozdan troler - greutatea sa nu poate depasi 20% din masa sa corporală. Iată mai multe detalii utile.

 

- veți citi:
Elevii cară o greutate prea mare la școală - in ghiozdan
C
ât e normal să poarte un copil in spate?
Studiul se concentrează pe elevii din învățământul primar
Copilul ar trebui să evite orice sarcină care depășește 20% din greutatea corporală
Ghiozdan de tip troler sau cu bretele? Iata sfaturile mamicilor si a unui fizioterapeut

Elevii cară o greutate prea mare la școală - in ghiozdan

Copiii nostri elevi poarta zilnic la scoala - in spate zeci de cărţi şi caiete, cinci zile pe săptămână iar aceasta reprezintă o greutate importantă pentru un corp aflat în plină creştere. Datele statistice trag un semnal de alarmă: între 10 şi 15 ani, un copil din cinci acuză dureri de spate.

Cât e normal să poarte un copil in spate?

Niste mamici de la Desprecopii au facut un mic studiu si au concluzionat pe forumul Desprecopii ca in medie, ghiozdanul unui scolar cu medie de varsta intre 12-16 ani cântăreste intre 7 si 9 kg. Ceea ce corespunde unui procent de 20% din greutatea copilului. Or, în mod normal, greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10% (de exemplu, 3,5 kg pentru un copil de 35 de kilograme).  Pe de alta parte, tot mai mulţi copii şi adolescenţi se prezintă la consultaţii medicale din cauza durerilor de psate.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, greutatea potrivită pentru spatele unui copil nu trebuie să depăşească 10% din masa corporală a şcolarului. Astfel, cum majoritatea elevilor înscrişi în ciclul primar de învăţământ au o greutate de aproximativ 20 de kilograme, rucsacul unui şcolar nu trebuie să cântărească, în principiu, mai mult de două kilograme.

„În caz contrar, când greutatea ghiozdanului depăşeşte două kilograme, acest lucru obligă elevul la o poziţie a coloanei vertebrale care nu este corectă în timpul mersului. Astfel, copilul respectiv îşi înclină coloana, mai ales în partea de jos – coloana lombară”, atenţionează prof. univ. dr. Andrei Firică, şeful clinicii de Ortopedie de la Spitalul Clinic Colentina.

Mai recent chiar, un studiu recent al specialiştilor americani a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească, în medie, 8,2 la sută din greutatea copilului.

Iata recomandarile Academiei Americane de Pediatrie - in acest infografic.

Pentru ca ghiozdanele sunt asa de grele, multi parinti opteaza pentru un ghiozdan (rucsac) troler. Dar nici acestea nu pot sa fie prea grele.

Cat poate cara un copil?

Cercetătorii de la Universitatea din Granada (UGR) și de la Universitatea Liverpool din Marea Britanie, au stabilit pentru prima dată greutatea maximă pe care un copil ar trebui să o transporte folosind un ghiozdan troler pentru scoala: maxim 20% din greutatea corporală.

Până în prezent, au fost stabilite recomandări privind greutatea pentru ghiozdanele obișnuite de școală, deoarece acestea sunt cele mai utilizate pe scară largă în contextul școlar din întreaga lume. Cu toate acestea, în Spania, mai mult de 40% dintre copii folosesc ghiozdane troler, iar până acum nu au existat studii care să facă recomandări privind greutatea pentru acest tip de rucsac.

Această cercetare a fost realizată printr-un proiect colaborativ care a implicat cercetători din cadrul UGR (Departamentul de Educație Fizică și Sport și Laboratorul de analiză a mișcării și comportamentului uman, campusul Ceuta, sau HubemaLab) și de la Universitatea Liverpool John Moores.

Studiul se concentrează pe elevii din învățământul primar

În acest studiu, au fost evaluați 49 de elevi de școală primară. O analiză cinematică a copiilor (postura trunchiului și a membrelor inferioare) a fost efectuată în timp ce au mers liber, fără nici o greutate, purtând un ghiozdan tradițional și în final tragând un troler cu diferite sarcini (10%, 15% și 20% din greutatea corporală).

Pentru analiză, a fost utilizat un sistem optic de captare a mișcării, similar cu cel folosit în filmele de animație și jocurile video. În colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Liverpool John Moore, cercetătorii UGR au folosit tehnici statistice pentru a analiza curbele cinematice complete pe baza traiectoriilor punctului de urmărire.

Copilul ar trebui să evite orice sarcină care depășește 20% din greutatea corporală

Principalele constatări ale studiului indică faptul că cele mai mari modificări la utilizarea ghiozdanelor obisnuite si celor tip troler, sunt produse în extremitățile proximale (șold și trunchi), în timp ce diferența dintre cinematica extremităților distanțiere (genunchi și gleznă) este mică. Cu toate acestea, trăgând un troler, produce mai puține schimbări în cinematica copilului și, prin urmare, se aseamănă mai mult cu mișcarea normala din timpul mersului fără încărcătură, în comparație cu purtarea rucsacului, chiar și atunci când are o greutate mica.

Ca o concluzie generală, studiul confirmă faptul că elevii care folosesc ghiozdane ar trebui să evite să transporte sarcini mai mari de 10% din greutatea corporală. În plus, într-o nouă descoperire, atunci când trage un troler, copilul ar trebui să evite orice sarcină care depășește 20% din greutatea corporală.

Ghiozdan de tip troler sau cu bretele? Iata sfaturile mamicilor si a unui fizioterapeut

Alegerea unui ghiozdan face parte din deciziile destul de dificile ale parintilor de scolari. Pentru ca, pe de o parte, copilul isi doreste un ghiozdan frumos si 'la moda' dar si pentru ca, pe de alta parte, stim ca manualele copiilor sunt grele si atarna tot mai greu pe umerii lor fragili.

Ghiozdan, geanta de umar sau troller- se intreaba mamicile pe forumul Desprecopii? Care este cel mai util, potrivit varstei dar si manualelor grele pe care trebuie sa le care copilul?

Iata sfaturile mamicilor si a unui fizioterapeut...

Despre cum cladim increderea copilului nostru - trebuie citit:

Cand copilul nu are incredere in el
Despre copilul timid: semne si particularitati
Lucruri pe care as vrea sa le afle fiica mea...
Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita 

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori. 

autor:  autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019
referinte
https://jccponline.com/Backpacks.pdf

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:La scoala

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Iulian
    Iuliantrimis la 8/1/2022

    mi place acest articol,numai ca nimeni nu respecta aceste recomandari,iar ministerul invatamantului nu se implica deloc in acest sens si este cel mai vinovat,si ii pune pe copii sa care in rucsacuri la spate CARTI si CAETE de 2-3 ori mai mari decat ar fi trebuit.Atentie parinti si profesuri !

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII